Разширени вени (Варикоза)

22 декември 2014
Разширени вени (Варикоза)

Разширени вени (ВАРИКОЗА) е устойчиво разширение на вените поради слаби стени на кръвоносните съдове като особено податливи са долните крайници. Понятието "варикозни възли" означава лошо функциониращи повърхностни вени, в които кръвният поток се забавя драстично. Когато хората говорят за разширени вени, обикновено имат предвид вените на краката; обаче венозните възли могат да се появят и на други места със съсредоточаване на вените. Такива, например, са възли, образувани от хемороидни вени (хемороиди). Разширяване на вените в тестисите често води до варикоцеле. Освен това, има и вътрешни венозни възли в хранопровода. Наличието им означава високо кръвно налягане във венозната система. Ако тези възли се спукат, животът на пациента ще бъде застрашен.

разширени вени - варикоза

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ НА КРАКАТА

Варикозните възли, засягащи повърхностните вените на долните крайници, са разпространена патология, особено сред жените. Отичането на венозната кръв в долните крайници се получава в повърхностна (подкожна) и дълбока система. Вените имат малки клапи, които помагат на кръвта да не се отича надолу, а да се движи само към сърцето. Повърхностната циркулация на кръвта се осигурява предимно от голямата подкожна вена на долния крайник. Тя започва от венозната мрежа на стъпалото и се изкачва от глезена по вътрешната страна на крака. Завършва в бедрената вена, която също се намира от вътрешната страна на крака. Втората повърхностна вена на крайниците е допълнителна подкожна вена на крака; по нея най-често се появяват варикозните възли. Тази вена също идва от венозната система на стъпалото, върви нагоре в задната част на крака и в областта на подколенната дупка попада в подколенна вена. Долните крайници се снабдяват с многочислени дълбоки вени, които са продължение на бедрената вена.

Дълбоките вени също свършват в подколенните или бедрените вени. Между подкожните и дълбоките вени на долните крайници се намират съединителните вени, чрез които се свързват подкожните дълбоки вени. Големите и допълнителни подкожни вени на краката се намират директно под кожата и на тях лесно да образуват варикози.

Връщането на кръвта от стъпалото към сърцето се осигурява от различни механизми: най-напред - от остатъчното налягане, създадено от свиване на сърдечния мускул; след това, благодарение на действието на механизма на вдишване. В този момент гръдният кош се разширява и сякаш засмуква кръвта през голямата вена към сърцето. Този механизъм не е достатъчен, за да се преодолее собственото тегло на кръвта в долните крайници.
Точно затова са необходими клапи: прекъсвайки обратния поток на кръвта, те и пречат да се върне към крайниците. Освен това, артериите и мускулите също оказват натиск и масажиращо действие на вените. Така че, стъпалото и прасецът при всяко движение работят като помпа.

ПРИЧИНИ за разширени вени

Варикозните възли на долните крайници се разделят на първични и вторични форми. Основните или първичните възли е заболяване, което засяга повърхностните кръвоносните съдове; то не влияе на дълбоките вени. Вторичните или симптоматичните венозни възли, напротив, засягат дълбоко разположените съдове, предизвиквайки недостиг на клапите, така че кръвта може да попадне от дълбоките кръвоносни съдове в подкожните.
Вторичните венозни възли също допринасят за разширяването на повърхностните вени.

ПЪРВИЧНА ВАРИКОЗА

Вените са удължени, разширени и извити. Изследване на стените с микроскоп показва значителен ръст или удебеляване, които отново се стесняват там, където мускулните влакна и еластични влакна са притиснати от фиброзна съединителна тъкан. Накрая тази тъкан се излива в кръвния поток и може да образува ясно изразени венозни възли.

В случай на първична варикоза, системата на клапите на повърхностните вени е повредена.

Свързващите вени и дълбоките вени са разширени, но все още няма връщане на кръвния поток. В случай на вторична варикоза, вените вече не се затварят.

Причините за заболяването могат да бъдат различни. Смята се, че основната причина за разширените вени е вродената слабост на стените им.

Първичната варикоза често се среща при млади хора, но най-типичната е при хора на възраст между 20-35 години, особено в семейства, в които вече е имало един или повече случаи на разширени вени.

РИСКОВИ ФАКТОРИ за разширени вени 

Става дума за неблагоприятни условия, които допринасят за забавянето на циркулацията на венозната кръв в долните крайници и с това спомагат за налягането в кръвоносните съдове. Статистиката показва, че жените са по-склонни към варикоза, отколкото мъжете; може би това се дължи на разликата в хормоналния баланс: женските полови хормони изглежда имат по-изразен ефект върху стените на вените. Тази хипотеза може да се счита за почти доказана, понеже варикозата вече често се появява в първия триместър на бременността, тоест, в момента, когато матката още не оказва натиск на бедрените вени. Освен това, венозните възли се появяват или се уголемяват при вземането на контрацептивни хапчета: такива хапчета често съдържат естрогени. 

Други рискови фактори са наднорменото тегло и някои предпочитания на облекло; това се отнася за жените, които носят високи токчета, тесни панталони или корсет, който е много тесен в ханша. Подобни дрехи стягат вените и възпрепятстват притока на кръв към сърцето. Също така, трябва да споменем и продължителното стоене на място без движение. Сериозно влияние оказва и прекомерната консумация на алкохол и кафе, която води до отичане на долните крайници и разширяване на кръвоносните съдове в тях.

Много често се получава възпаление на повърхностните вени, особено, когато то протича незабелязано от пациента. Подобно възпаление намалява устойчивостта на венозните стени. Свързани с една или повече причини, споменати по-горе, тези случаи са един от факторите, допринасящи за появата на разширени вени.

Веднъж започнал, процесът на варикоза и образуването на възли ще прогресира, докато клапите на вените напълно не загубят своята функционалност.

Поради това, притокът на кръв ще се засилва и налягането върху стените на кръвоносните съдове ще се увеличава, така че те ще се променят все повече и повече. Това от своя страна ще доведе до факта, че вената ще се разширява още повече, ще се удължава и ще се покаже на повърхността на крака (под кожата) под формата на тъмни криволичещи линии.

УСЛОЖНЕНИЯ при разширени вени

Има три основни типа на усложнения при варикозата на долните крайници: тромбофлебит, разкъсване на венозните възли и язва на пищяла.

  • Тромбофлебит - възпаление на стената на вената, което предшества тромбоза.
  • Кървене на варикозните възли. Причината за кървенето може да стане най-малката травма на разширената вена.
  • Язва на пищяла. Това заболяване пряко зависи от увреждането на кожата. Говорейки за долната част на крака, кожата там е тънка и суха, освен това, тази част е изложена на сърбеж. Някои незначителни наранявания, които се получават в ежедневието, могат да засегнат варикозния възел.

Много често при това заболяване се извършват заличаване на вените и операции, които не премахват причината за него, така че може да се появи рецидив.

Начин на употреба на НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA за тяло — ФОРМУЛА Q 5-26° при разширени вени:

Външно приложение. Колагенът се нанася на тънък слой в областта на разширените вени, преди лягане. Преди употреба, той трябва да бъде смесен с вода: 5 части вода - 1 част колаген.

Вътрешна употреба: Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty 1 път на ден се изпива в рамките на 30 минути, преди хранене по всяко време.

Продължителност на лечението - 1,5-2 месеца.

Материалът в превод на глава Варикоза (разширени вени) от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още