Разширени вени (Варикоза)

22 декември 2014
Разширени вени (Варикоза)

Разширени вени (ВАРИКОЗА) е устойчиво разширение на вените поради слаби стени на кръвоносните съдове като особено податливи са долните крайници. Понятието "варикозни възли" означава лошо функциониращи повърхностни вени, в които кръвният поток се забавя драстично. Когато хората говорят за разширени вени, обикновено имат предвид вените на краката; обаче венозните възли могат да се появят и на други места със съсредоточаване на вените. Такива, например, са възли, образувани от хемороидни вени (хемороиди). Разширяване на вените в тестисите често води до варикоцеле. Освен това, има и вътрешни венозни възли в хранопровода. Наличието им означава високо кръвно налягане във венозната система. Ако тези възли се спукат, животът на пациента ще бъде застрашен.

разширени вени - варикоза

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ НА КРАКАТА

Варикозните възли, засягащи повърхностните вените на долните крайници, са разпространена патология, особено сред жените. Отичането на венозната кръв в долните крайници се получава в повърхностна (подкожна) и дълбока система. Вените имат малки клапи, които помагат на кръвта да не се отича надолу, а да се движи само към сърцето. Повърхностната циркулация на кръвта се осигурява предимно от голямата подкожна вена на долния крайник. Тя започва от венозната мрежа на стъпалото и се изкачва от глезена по вътрешната страна на крака. Завършва в бедрената вена, която също се намира от вътрешната страна на крака. Втората повърхностна вена на крайниците е допълнителна подкожна вена на крака; по нея най-често се появяват варикозните възли. Тази вена също идва от венозната система на стъпалото, върви нагоре в задната част на крака и в областта на подколенната дупка попада в подколенна вена. Долните крайници се снабдяват с многочислени дълбоки вени, които са продължение на бедрената вена.

Дълбоките вени също свършват в подколенните или бедрените вени. Между подкожните и дълбоките вени на долните крайници се намират съединителните вени, чрез които се свързват подкожните дълбоки вени. Големите и допълнителни подкожни вени на краката се намират директно под кожата и на тях лесно да образуват варикози.

Връщането на кръвта от стъпалото към сърцето се осигурява от различни механизми: най-напред - от остатъчното налягане, създадено от свиване на сърдечния мускул; след това, благодарение на действието на механизма на вдишване. В този момент гръдният кош се разширява и сякаш засмуква кръвта през голямата вена към сърцето. Този механизъм не е достатъчен, за да се преодолее собственото тегло на кръвта в долните крайници.
Точно затова са необходими клапи: прекъсвайки обратния поток на кръвта, те и пречат да се върне към крайниците. Освен това, артериите и мускулите също оказват натиск и масажиращо действие на вените. Така че, стъпалото и прасецът при всяко движение работят като помпа.

ПРИЧИНИ за разширени вени

Варикозните възли на долните крайници се разделят на първични и вторични форми. Основните или първичните възли е заболяване, което засяга повърхностните кръвоносните съдове; то не влияе на дълбоките вени. Вторичните или симптоматичните венозни възли, напротив, засягат дълбоко разположените съдове, предизвиквайки недостиг на клапите, така че кръвта може да попадне от дълбоките кръвоносни съдове в подкожните.
Вторичните венозни възли също допринасят за разширяването на повърхностните вени.

ПЪРВИЧНА ВАРИКОЗА

Вените са удължени, разширени и извити. Изследване на стените с микроскоп показва значителен ръст или удебеляване, които отново се стесняват там, където мускулните влакна и еластични влакна са притиснати от фиброзна съединителна тъкан. Накрая тази тъкан се излива в кръвния поток и може да образува ясно изразени венозни възли.

В случай на първична варикоза, системата на клапите на повърхностните вени е повредена.

Свързващите вени и дълбоките вени са разширени, но все още няма връщане на кръвния поток. В случай на вторична варикоза, вените вече не се затварят.

Причините за заболяването могат да бъдат различни. Смята се, че основната причина за разширените вени е вродената слабост на стените им.

Първичната варикоза често се среща при млади хора, но най-типичната е при хора на възраст между 20-35 години, особено в семейства, в които вече е имало един или повече случаи на разширени вени.

РИСКОВИ ФАКТОРИ за разширени вени 

Става дума за неблагоприятни условия, които допринасят за забавянето на циркулацията на венозната кръв в долните крайници и с това спомагат за налягането в кръвоносните съдове. Статистиката показва, че жените са по-склонни към варикоза, отколкото мъжете; може би това се дължи на разликата в хормоналния баланс: женските полови хормони изглежда имат по-изразен ефект върху стените на вените. Тази хипотеза може да се счита за почти доказана, понеже варикозата вече често се появява в първия триместър на бременността, тоест, в момента, когато матката още не оказва натиск на бедрените вени. Освен това, венозните възли се появяват или се уголемяват при вземането на контрацептивни хапчета: такива хапчета често съдържат естрогени. 

Други рискови фактори са наднорменото тегло и някои предпочитания на облекло; това се отнася за жените, които носят високи токчета, тесни панталони или корсет, който е много тесен в ханша. Подобни дрехи стягат вените и възпрепятстват притока на кръв към сърцето. Също така, трябва да споменем и продължителното стоене на място без движение. Сериозно влияние оказва и прекомерната консумация на алкохол и кафе, която води до отичане на долните крайници и разширяване на кръвоносните съдове в тях.

Много често се получава възпаление на повърхностните вени, особено, когато то протича незабелязано от пациента. Подобно възпаление намалява устойчивостта на венозните стени. Свързани с една или повече причини, споменати по-горе, тези случаи са един от факторите, допринасящи за появата на разширени вени.

Веднъж започнал, процесът на варикоза и образуването на възли ще прогресира, докато клапите на вените напълно не загубят своята функционалност.

Поради това, притокът на кръв ще се засилва и налягането върху стените на кръвоносните съдове ще се увеличава, така че те ще се променят все повече и повече. Това от своя страна ще доведе до факта, че вената ще се разширява още повече, ще се удължава и ще се покаже на повърхността на крака (под кожата) под формата на тъмни криволичещи линии.

УСЛОЖНЕНИЯ при разширени вени

Има три основни типа на усложнения при варикозата на долните крайници: тромбофлебит, разкъсване на венозните възли и язва на пищяла.

  • Тромбофлебит - възпаление на стената на вената, което предшества тромбоза.
  • Кървене на варикозните възли. Причината за кървенето може да стане най-малката травма на разширената вена.
  • Язва на пищяла. Това заболяване пряко зависи от увреждането на кожата. Говорейки за долната част на крака, кожата там е тънка и суха, освен това, тази част е изложена на сърбеж. Някои незначителни наранявания, които се получават в ежедневието, могат да засегнат варикозния възел.

Много често при това заболяване се извършват заличаване на вените и операции, които не премахват причината за него, така че може да се появи рецидив.

Начин на употреба на НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA за тяло — ФОРМУЛА Q 5-26° при разширени вени:

Външно приложение. Колагенът се нанася на тънък слой в областта на разширените вени, преди лягане. Преди употреба, той трябва да бъде смесен с вода: 5 части вода - 1 част колаген.

Вътрешна употреба: Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty 1 път на ден се изпива в рамките на 30 минути, преди хранене по всяко време.

Продължителност на лечението - 1,5-2 месеца.

Материалът в превод на глава Варикоза (разширени вени) от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още