Ревматоиден артрит

19 декември 2014
Ревматоиден артрит

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ. Това е хронично автоимунно заболяване, свързано с възпаление на съединителната тъкан (предимно ставите). В началния стадий на заболяването се наблюдава бавно увеличаване на измененията в ставите, след това се добавят трофични нарушения и поражения на вътрешните органи. Тази форма на артрита се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. За разлика от остеоартрита, ревматоидният артрит поразява предимно хора на възраст от 20 до 50 години, въпреки че може да се прояви на всякаква възраст. За началото на заболяването са характерни обща умора, особено при събуждане сутрин, физическо неразположение, скованост, болезненост, която се усеща след постепенното появяване на локални болки, подуване. В повечето случаи болестта обхваща едновременно няколко стави, особено ставите на горните и долните крайници. Често на болните им изстиват и се изпотяват ръцете и краката. Постепенно се загубва подвижността на ставата, могат да възникнат и деформации в нея. При по-сериозните форми на ревматоидния артрит е възможно образуването на ерозии на хрущяла и костите, както и появата на белези по меките тъкани около ставата. Понякога, в тежките случаи, повърхността на ставите е поразена до такава степен, че ставата не може да носи теглото на тялото и става неустойчива. В други случаи, повърхността на ставите се сраства по такъв начин, че се изгубва подвижността.

Ревматоидният артрит е типична болест с „възходи и падения”. Даже при тези, които страдат от тежка форма на ревматоиден артрит, настъпват периоди, продължаващи седмици, месеци или години, когато болката и сковаността значително намаляват или дори напълно отсъстват. Понякога на болния му се струва, че болестта го е напуснала завинаги. Но лекарят все още открива някои свидетелства за това, че не е отминала, въпреки, че болният смята, че е зад гърба му. За произхода на ревматоидния артрит е известно много. Някои учени предполагат, че веригата от събития, водеща до развитието на болестта, се провокира от някаква инфекция, въпреки, че самият причинител на инфекцията (например вирус) може вече да е изчезнал в момента на появяване на заболяването.

Според друга теория, чрез намаляване на имунните сили и възникване на алергични реакции, реактивността може да се окаже нарушена по такъв начин, че организмът да започне да произвежда антитела, които атакуват собствените му стави и тъкани. Такъв процес се нарича автоалергия. Болестта се развива на пристъпи и не е опасна за околните. Всички части на ставите се обхващат от възпалителен процес. Синовиалната мембрана на ставите се удебелява и загрубява, обемът на синовиалната течност се увеличава, понякога значително. Ставите загубват съдържащия се в тях калций, който осигурява тяхната здравина и твърдост. Настъпва разрушаване на костната тъкан. Едновременно по хрущялите, покриващи ставната повърхност, се отлагат незрели клетки (деструкция), които увеличават триенето вътре в ставите и ограничават тяхната подвижност. Деформацията на ставите може да бъде толкова изразена, че съответното съединение на костите да се блокира напълно. В тежките случаи, между ставните ябълки може да възникне самостоятелно костно съединение – анкилоза. Възпалителният процес в ставата може да доведе до образуването на така наречените ревматични възли. Тези възли се срещат и извън ставата, въвличайки във възпалението сухожилията, лимфните възли, надкостницата или мускулите, което променя самия външен вид на споменатите органи и тъкани.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ. Ревматоидният артрит (деформиращ артрит, хроничен полиартрит) се среща у 1-3% от населението: при жените 3 пъти по-често, отколкото при мъжете. Първите признаци на заболяването се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че проявяването на болестта е възможно и в други възрастови групи.

КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА ЗА БИОКОРЕКЦИЯ при ревматоиден артрит:

1. Естествена и балансирана система за хранене.

2. Енергийни упражнения („Око на възраждането”, „Цигун” и др.), масаж.

3. Хранителни добавки: масло от гръцки орехи или кедрово масло, рибено масло (източник на витамин D).

4. Прилагане на НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIAФОРМУЛА Q 5-26 за тяло Външно приложение : Колагенът се нанася върху чистата и влажна кожа над ставата на тънък слой, след това се увива с восъчна хартия за през нощта. Преди прилагането, необходимо е колагенът да се разреди с вода: 5 части вода на 1 част колаген.

5 Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty - Вътрешно приложение:  3 пъти на ден по една капсула се изпива 30 минути преди хранене в произволно време.

Продължителност на лечението при ревматоиден артрит – 3 месеца, в годината трябва да се проведат два курса.

Материалът в превод на глава Ревматоиден артрит от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още