Прахосмукачка робот и как да изберем най-добрата ?

29 декември 2020
Прахосмукачка робот и как да изберем най-добрата ?

Прахосмукачките робот са едни от любимите иновации в света на модерната техника за дома. Роботизираните прахосмукачки (Robot vacuum cleaner) за една домакиня не просто й спестяват време, нерви и усилия, но и й дават възможност да намалят ангажиментите и задачите си вкъщи. Това е възможно с такъв тип прахосмукачка, защото на практика тя замества изцяло собственика вкъщи в задължението му за почистване на пода и различни подови настилки, както и на килимите, ако моделът го позволява. Ето защо потребителите възприемат роботите прахосмукачки не просто като домакински уреди, а по-скоро като домашни помощници.

Какво представлява роботът прахосмукачка?

Преди да ви дадем специални насоки за избор на подходяща прахосмукачка робот, редно е за по-неосведомените от вас да разберат какво точно представлява тя. Роботът прахосмукачка е безжичен смарт уред, който изцяло ви замества в почистването на пода. Благодарение на вградени сензори, камера, мобилно приложение и набор от специални умни функции, уредът знае, може и успява да почисти пода под ваш контрол през мобилното ви устройство, но и със самостоятелни задействащи се механизми и сигнали за преминаване през препятствие, смяна на режима при смяна на определени обстоятелства (по-висока степен на замърсеност или преминаване към различен тип повърхност).
робот прахосмукачка
Роботите прахосмукачки на практика са първите появили се на бял свят роботизирани домакински уреди. Техните прототипи днес се използват за създаването на редица други смарт роботи в помощ на домакинствата, но и бизнеса – роботи за почистване на прозорци и такива за почистване на басейни са малка част от възможните примери. Типично за прахосмукачката робот е че за разлика от стандартните прахосмукачки, тя осъществява цялостно почистване без значение от типа повърхност, степен на замърсяване, респективно вид на наличните нечистотии. Нещо повече – тези уреди осигуряват в пъти по-висока степен чистота и то ежедневно, без да се изисква вие да вземате участие в самата санитарна дейност.

 

Какви са съвременните налични модели роботи прахосмукачки – основни разлики

Robot vacuum cleaner

Най-лесният подход в избора на конкретен модел робот прахосмукачка е като се запознаете в детайли с наличните на пазара опции. Основните разлики между тях ще ви дадат по-ясна представа за това каква роботизирана прахосмукачка ще подхожда на вашия дом и вашите специфични нужди. Най-често говорим за следните различия между отделните съвременни прахосмукачки роботи:

Централна почистваща част. Обикновено, опциите са две: централна четка и всмукателен отвор. Смята се, че наличието на централна четка е далеч по-ефикасно за силно замърсени повърхности и за деликатни настилки. Препоръчва се също и за домове с домашни любимци, както и за подови настилки, по които има килими и мокети. Обикновено, всмукателната четка е допълнение, тоест всички роботи прахосмукачки задължително имат всмукателен отвор. Последният е по-подходящ за твърди подови настилки като плочки и дървен паркет.

Опция мокро почистване. Тя представлява влажно забърсване посредством вграден моп. Функцията й е да осъществи по-дълбоко почистване. Някои модели роботи прахосмукачки не просто разполагат с опцията за мокро почистване, но я извършват едновременно със стандартното сухо почистване. Има и модели, които редуват двете функции – първо мокро, а после сухо почистване и обратното.

Разлики според начина на движение на робота прахосмукачка. По този критерий разпознаваме следните видове смарт прахосмукачки: роботозирани прахосмукачки от най-нисък клас, предлагащ по-скоро хаотично, но все пак самостоятелно движение, среден клас прахосмукачки, който работи посредством навигацията на самия потребител и разполага със специални камера и жироскоп или оптичен сензор за определяне на най-добрия и оптимален маршрут на уреда, както и висок клас смарт прахосмукачки. Последните модели се отличават с изключително висока степен интелигентност на функцията навигация. Тя се осъществява чрез лазер, който дава възможност на уреда за 360-градусово въртене. Благодарение на него смарт уредът сам улавя наличието на препятствие по пътя, респективно и самостоятелното определяне на маршрута и наклона, които са най-оптимални за преодоляването му, без да бъде „спъната“ работата по почистване. Тези прахосмукачки винаги работят на принципа на управление през мобилно приложение чрез безжична интернет връзка, а освен това веднъж обходили един маршрут по най-ефикасния начин го запаметяват, за да се приложи и в следващите сесии. Най-модерните роботи прахосмукачки от висок клас имат таймери за старт на почистване по график, както и определяне на забранени зони от самите потребители. Последните модели на Xiaomi са точно такъв тип роботи прахосмукачки.

Размери на роботизираната прахосмукачка. Обикновено, височината е определящ фактор при избор на робот прахосмукачка по този критерий. Това е така, защото наличието на мебели създават предпоставка за различно фиксиране на даден маршрут, респективно и различна степен на риска дали ще се заобиколи или успешно ще се преодолее едно препятствие.

Площ на почистване. Безспорно, това е един то най-важните критерии, по които да се водите, когато избирате конкретен модел роботи прахосмукачки. Много от неопитните в областта потребители дори започват търсенето си именно по този филтър. Това е доста практичен подход в избора на роботи прахосмукачки. Обикновено, те пристигат не с конкретна площ, която могат да поемат и да почистят ефективно, а с интервал от такава – например от 40 до 60 квадрата, над 150 квадрата до максимум 200 квадрата и т.н.

Батерия и зареждане. Всички роботи прахосмукачки са безжични, тоест работят на батерия, която в един момент се изтощава и уредът изисква зареждане за последваща експлоатация. Конкретно в избора на потребителя, тук за него е важно колко издържа батерията на дадена прахосмукачка робот, респективно как се осъществява зареждането. Последните модели смарт прахосмукачки, например, притежават функцията за автоматично презареждане, което се превръща и в гаранция за липса на риск от спиране на работа по време на реално почистване. Времето, за което се презарежда батерията, също е от значение за търсенето на ефикасна прахосмукачка робот.

Топ модерни функции, които да търсите в бъдещата си прахосмукачка робот

прахосмукачка роботЗа тези от вас, които са готови да инвестират значително по-голяма сума за робот прахосмукачка, ще приложим още един списък. В него ще изброим и разясним най-модерните и наистина супер полезни функции в съвременните роботизирани прахосмукачки. Дори част от тях налични в избрания от вас модел ще ви осигурят в пъти по-оптимална работа и удобство по време на експлоатация:

Функция „лек допир“. С близо 40 различни програми за оценки, тази функция дава възможност на прахосмукачката робот да прецени какъв тип обект има пред себе си и как да подходи спрямо него – да го заобиколи, да премине през него, да го почисти, да не се доближава до него и т.н.

Специализирани сензори – сензори за стени, сензор за промяна в типа повърхност, сензор за по-силна степен на замърсеност, сензор за необходимост от преминаване от един към друг вид почистване (мокро и сухо почистване)

Докинг станция. Тя представлява едно допълнително отделение за събиране на боклука. Този тип функция много често се търси от бизнеса, защото публичните и частни площи за ползване от много хора предполагат и по-голяма степен на замърсяване на ежедневна база.

Елегантен и изискан дизайн. Истината е, че при наличието на толкова много модели прахосмукачки роботи – с различни функции и екстри – дава възможност на потребителя да избира не само по функционалност, но и по визия. Много хора днес предпочитат да инвестират не просто в супер практична робот прахосмукачка, но и в уред, който ще пасне на модерния им домашен интериор.

Избор на прахосмукачка робот – обобщение


За финал ще отбележим, че фактори като съотношение между цена и качество, гаранция и сервиз на обслужване, както и конкретен модел и марка на уреда са не по-малко важни фактори, с които да се съобразите, когато си търсите наистина перфектната прахосмукачка робот. Съветваме ви да купувате такъв тип смарт уреди, които сами по себе си са значително скъпа за дома инвестиция, от сигурни и оторизирани доставчици на най-видните съвременни производители на смарт роботизирани прахосмукачки.

Успех!

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още