Rozali.com : В кожата ни има около 73% колаген

20 ноември 2014
Rozali.com : В кожата ни има около 73% колаген

За колаген Inventia в Rozali.com

 

Благодарение на науката, днес човекът живее по-дълго, може да подобрява външния си вид и да обръща внимание на това как работи метаболизмът му

 

С напредване на възрастта, един от най-важните белтъци в човешкия организъм, наречен колаген, се изхабява. Колагенът е белтъкът, който изгражда т.нар. междуклетъчно вещество. Както знаем, всички гръбначни животни и човекът са изградени от клетки. Клетките, от своя страна, не плуват във въздуха, а са фиксирани за нещо като скеле. Точно това скеле се нарича междуклетъчен матрикс , изграден до голяма степен от колагена. Около 60% от съединителната тъкан, която съставя тези анатомични структури, съдържа колаген, а колагенът не е вечен.

 

След 28-30-годишна възраст той започва да се образува все по-малко и по-малко в организма ни. Колкото и да не искаме, с по 1-1,5% на година синтезът на колагена намалява. За щастие, до 40-годишна възраст това не е много видимо и организмът компенсира максимално чрез други системи. След това обаче започват видими промени, които са първо по кожата. В нея се съдържат около 73% колаген. И така, образуват се първите бръчки, започват изменения в ставите, болки в мускулите, колената, гръбначния стълб. Всичко това се дължи на дефицита на колаген.

 

Доскоро в медицината и козметиката не съществуваше истински колаген. Съществуваха мъртви колагени от различни животински видове, най-често говежди или свински колаген, които по инжекционен път се вкарваха в кожата и даваха известен ефект за 4-5 месеца. След това т.нар. ензим колагеназа, който е създаден точно да разгражда този белтък, извършва своята функция, започва да го цепи на пептиди, на аминокиселини. Бръчките отново се появяват, дамите отново отиват в козметичния салон, скъпата процедура се повтаря и така нататък.

 

Това вече е минало. Методът с инжектиране още дълго ще се практикува по света, но за щастие трима полски биохимици още в края на 80-тте години откриват друг колаген.

 

Истински, натурален колаген, извлечен от кожата на толстолоб и други риби. Този колаген не е с разкъсана структура, а със запазена тройна спирала на белтъчната молекула, както е при живата риба. Учените успели да го изолират в стъклен съд, след което започнало прилагането му, клинично и козметично, върху доброволци. Резултатите били смайващи и за самите тях. Може би случайно, а може би не, Полша по времето на Съвета за икономическа взаимопомощ е била специализирана в работата с биологични материали, белтъчни молекули, морски микроорганизми, водорасли, изобщо в областта на биотехнологиите.

 

След като този колаген е бил изолиран, много важно е било той да бъде стабилизиран, защото е жив, натурален продукт и при по-висока температура веднага се разпада. След дългогодишни проучвания днес имаме готови продукти, със стабилизиран колаген под формата на гел. Между 5 и 26 градуса по Целзий той е биологично активен.

 

Кога една молекула е биологично активна?

 

В брошурите на много козметични компании пише, че в техните кремове има колаген. Това не е вярно. В техните продукти има краен продукт от разпада на колаген, но няма колаген. Има аминокиселините, от които е бил изграден колагенът. Те са разтворени във вода и се получава хидролизат и всъщност в много кремове на която и да е водеща фирма има само супа от аминокиселините, от които преди това е бил изграден колагенът.

 

Докато колагенът от Inventia съдържа същия колаген, какъвто е бил в кожата на толстолоба, преди той да бъде обработен. Това е важно, за да бъде биологично активна дадена молекула.

 

Когато се вкара в човешкия организъм, тя започва да го стимулира да работи на по-оптимални обороти. Тоест, да произвежда повече колаген, независимо, че е на 40-годишна възраст и генетично му е предопределено да произвежда по-малко. Под действието на този колаген в природата става едно малко чудо и ние започваме да активираме фибробластите в нашия организъм. Това са клетките, които изграждат най-много колаген и се намират в цялата съединителна тъкан.

В кожата ни има около 73% колаген

 

Колагеновите продукти на Inventia са много, като основен сред тях е гелът. Има три вида гел в зависимост от коя част от рибите е изолиран.

 

Първият гел е за лице, изолиран е от корема на рибите и е най-чист, няма пигмент меланин и затова е светъл. Вторият вид гел е за тяло ,изолиран е от страничните части на рибата,  без никакъв  синтез в лабораториите.

 

Колагенът за тяло по качество е същият като този за лице, но цветът му е малко по-тъмен и се използва най-общо за масажи. Третият вид гел е за коса и нокти. Той е с най-тъмен цвят, получен е от по-грубите части на рибата и в него има повече меланин.

 

В кожата ни има около 73% колаген

Разликата в приложението на трите вида не е в биологичните качества – това е колаген от една и съща риба, но с различен цвят. Не е подходящо на лицето да се слага тъмен колаген – затова на лице, шия и деколте по принцип се прилага светъл. А за масажи, за нокти, коса се използва най-тъмният гел. На базата на гела, украинският академик Батечко, който се занимава с научна дейност, свързана със забавянето на стареенето, е разработил хранителната добавка Invita Skin Beauty

 

Официален вносител и дистрибутор на колагеновата козметика на Inventia е “Алоха България” ЕООД, а   всички оригинални продукти могат да бъдат закупени oт читателите на Розали отсайта Aloha.bg  с 20% отстъпка с код 8515 .С всяка поръчка получавате  безплатна доставка и подарък.

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още