Copyright © 2020. All Rights Reserved

Rozali.com : В кожата ни има около 73% колаген

20 ноември 2014
Rozali.com : В кожата ни има около 73% колаген

За колаген Inventia в Rozali.com

 

Благодарение на науката, днес човекът живее по-дълго, може да подобрява външния си вид и да обръща внимание на това как работи метаболизмът му

 

С напредване на възрастта, един от най-важните белтъци в човешкия организъм, наречен колаген, се изхабява. Колагенът е белтъкът, който изгражда т.нар. междуклетъчно вещество. Както знаем, всички гръбначни животни и човекът са изградени от клетки. Клетките, от своя страна, не плуват във въздуха, а са фиксирани за нещо като скеле. Точно това скеле се нарича междуклетъчен матрикс , изграден до голяма степен от колагена. Около 60% от съединителната тъкан, която съставя тези анатомични структури, съдържа колаген, а колагенът не е вечен.

 

След 28-30-годишна възраст той започва да се образува все по-малко и по-малко в организма ни. Колкото и да не искаме, с по 1-1,5% на година синтезът на колагена намалява. За щастие, до 40-годишна възраст това не е много видимо и организмът компенсира максимално чрез други системи. След това обаче започват видими промени, които са първо по кожата. В нея се съдържат около 73% колаген. И така, образуват се първите бръчки, започват изменения в ставите, болки в мускулите, колената, гръбначния стълб. Всичко това се дължи на дефицита на колаген.

 

Доскоро в медицината и козметиката не съществуваше истински колаген. Съществуваха мъртви колагени от различни животински видове, най-често говежди или свински колаген, които по инжекционен път се вкарваха в кожата и даваха известен ефект за 4-5 месеца. След това т.нар. ензим колагеназа, който е създаден точно да разгражда този белтък, извършва своята функция, започва да го цепи на пептиди, на аминокиселини. Бръчките отново се появяват, дамите отново отиват в козметичния салон, скъпата процедура се повтаря и така нататък.

 

Това вече е минало. Методът с инжектиране още дълго ще се практикува по света, но за щастие трима полски биохимици още в края на 80-тте години откриват друг колаген.

 

Истински, натурален колаген, извлечен от кожата на толстолоб и други риби. Този колаген не е с разкъсана структура, а със запазена тройна спирала на белтъчната молекула, както е при живата риба. Учените успели да го изолират в стъклен съд, след което започнало прилагането му, клинично и козметично, върху доброволци. Резултатите били смайващи и за самите тях. Може би случайно, а може би не, Полша по времето на Съвета за икономическа взаимопомощ е била специализирана в работата с биологични материали, белтъчни молекули, морски микроорганизми, водорасли, изобщо в областта на биотехнологиите.

 

След като този колаген е бил изолиран, много важно е било той да бъде стабилизиран, защото е жив, натурален продукт и при по-висока температура веднага се разпада. След дългогодишни проучвания днес имаме готови продукти, със стабилизиран колаген под формата на гел. Между 5 и 26 градуса по Целзий той е биологично активен.

 

Кога една молекула е биологично активна?

 

В брошурите на много козметични компании пише, че в техните кремове има колаген. Това не е вярно. В техните продукти има краен продукт от разпада на колаген, но няма колаген. Има аминокиселините, от които е бил изграден колагенът. Те са разтворени във вода и се получава хидролизат и всъщност в много кремове на която и да е водеща фирма има само супа от аминокиселините, от които преди това е бил изграден колагенът.

 

Докато колагенът от Inventia съдържа същия колаген, какъвто е бил в кожата на толстолоба, преди той да бъде обработен. Това е важно, за да бъде биологично активна дадена молекула.

 

Когато се вкара в човешкия организъм, тя започва да го стимулира да работи на по-оптимални обороти. Тоест, да произвежда повече колаген, независимо, че е на 40-годишна възраст и генетично му е предопределено да произвежда по-малко. Под действието на този колаген в природата става едно малко чудо и ние започваме да активираме фибробластите в нашия организъм. Това са клетките, които изграждат най-много колаген и се намират в цялата съединителна тъкан.

В кожата ни има около 73% колаген

 

Колагеновите продукти на Inventia са много, като основен сред тях е гелът. Има три вида гел в зависимост от коя част от рибите е изолиран.

 

Първият гел е за лице, изолиран е от корема на рибите и е най-чист, няма пигмент меланин и затова е светъл. Вторият вид гел е за тяло ,изолиран е от страничните части на рибата,  без никакъв  синтез в лабораториите.

 

Колагенът за тяло по качество е същият като този за лице, но цветът му е малко по-тъмен и се използва най-общо за масажи. Третият вид гел е за коса и нокти. Той е с най-тъмен цвят, получен е от по-грубите части на рибата и в него има повече меланин.

 

В кожата ни има около 73% колаген

Разликата в приложението на трите вида не е в биологичните качества – това е колаген от една и съща риба, но с различен цвят. Не е подходящо на лицето да се слага тъмен колаген – затова на лице, шия и деколте по принцип се прилага светъл. А за масажи, за нокти, коса се използва най-тъмният гел. На базата на гела, украинският академик Батечко, който се занимава с научна дейност, свързана със забавянето на стареенето, е разработил хранителната добавка Invita Skin Beauty

 

Официален вносител и дистрибутор на колагеновата козметика на Inventia е “Алоха България” ЕООД, а   всички оригинални продукти могат да бъдат закупени oт читателите на Розали отсайта Aloha.bg  с 20% отстъпка с код 8515 .С всяка поръчка получавате  безплатна доставка и подарък.

Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още
Пептиди и пептидна биорегулация

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още
Сублингвални пептиди Linguals (лингвални пептиди)

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още
Основни видове пептиди : характеристики, цени и начин на приложение

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още