Влияние на тютюнопушенето върху кожата 

7 юни 2020
Влияние на тютюнопушенето върху кожата 

За вредата от тютюнопушенето се провеждат различни кампании, които имат за цел да информират младите хора за опасностите за здравето и съответно да мотивират активните пушачи да ги намалят броя на изпушените цигари дневно или да се откажат напълно. Всъщност никотинът е този, който води до пристрастяване към тютюна, който може да причини сърдечно-съдови заболявания, увреждания на белите дробове, спад в имунната система и дори рак. Тютюнопушенето може да повлияе на множество тъкани и да смути дейността на вътрешни органи. Въпреки множеството кампании, около 80% от пушачите, които са решили да спрат този вреден навик подновяват пушенето на цигари в рамките на 30 дни, а ако 3% успяват да издържат 6 месеца.

ЗАЩО ВЪПРЕКИ ИНФОРМИРАНОСТТА ЗА ВРЕДИТЕ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ОТКАЗВАНЕТО ЧЕСТО Е ТРУДНО И НЕВЪЗМОЖНО? 

В дима от горящата цигара има около 4000 химични съединения, някои от които са с неизвестен произход и въздействия на човешкото здраве. В случая никотинът е веществото, което е пряко отговорно към пристрастяването към тютюна. 

Публикацията  от 2010 г. Pharmacology of Nicotine: Addiction, Smoking-Induced Disease, and Therapeutics разглежда невробиологията на никотиновата зависимост и отказването на цигари, както и различни видове терапии за преодоляване на зависимостта към никотин. 

Когато човек вдишва дим от цигара, никотинът се дестилира от тютюна и се пренася с частици дим в белите дробове, където се абсорбира бързо в артериите и чрез кръвообращението бързо се придвижва към мозъка. Там той лесно прониква в мозъчната тъкан. Най-важното в случая е, че в мозъка и в други части на тялото има специални рецептори за никотин. 

Изследвания за образна диагностика на мозъка показват, че никотинът повишава значително активността в различни зони от мозъка и води до освобождаването на различни невротрансмитери. Така дъвченето на тютюн, приема с дъвки и др. действат много по-бавно, защото преминават през чревния тракт. А ефектът от пушенето на цигари и вдишването на дима е толкова бърз, че може да се сравни с венозно инжектиране. Наскоро в блога на aloha.bg публикувахме информация как допамина, серотонина и норадреналина влияят на настроението. 

Никотинът в мозъка води до отделянето на различни невротрансмитери:

 • допамин
 • норадреналин
 • ацетилхолин 
 • серотонин
 • GABA
 • глутамат 
 • ендорфини 

Освобождаването на допамин в мозъка води до приятни усещания за награда  по този начин е един от основните виновници за пристрастяването. 

Пушенето може да подобри концентрацията, времето за реакция и изпълнението на някои задачи, а същевременно намалява стреса и безпокойството. Но при многократното излагане на никотин се развива толерантност (невроадапция) към някои, но не всички ефекти на това вещество. Освен това в мозъка се увеличават и местата за специфичните никотинови рецептори. Пушачите започват постепенно да увеличават броя на изпушените цигари, за да изпитат същите приятни усещания. Когато нивата на никотин спаднат, това отново влияе на невротрансмитерите в мозъка. Резултатът е общо негативно емоционално състояние, което може да включва повишена тревожност и е основната причина да се изпуши поне една цигара. При някои пушачи нощта е тежък период, в който усещат различни неприятни ефекти на абстиненция. Обикновено човек пуши при определени ситуации. Някои хора имат ежедневни ритуали да започнат деня с кафе и цигара, по време на обяд, при събиране с приятели, докато разхождат кучето и пр. При спиране на цигарите хората имат чувството, че удоволствията в живота вече не са толкова приятни. 

Метаболизмът на никотина, доколко ще се задържи и какви ще са ефектите от абстиненция зависят и от гените и дори цвета на кожата. Например азиатците и афро-американците имат по-бавен метаболизъм в сравнение с белите хора или от испановидната раса. Половите хормони също имат значение. Метаболизмът на никотин е по-бърз при жените, отколкото при мъжете. Отделно при жените, които приемат орални контрацептиви с естроген и при бременност е още по-бърз в сравнение с другите жени. Въпреки че никотинът е с полуживот средно 2 часа, той може да се натрупа в организма за 6-9 часа при редовно пушене. По този начин пушачите са изложени по 24 часа на въздействието му. 

Има различни терапии, при които на пушачите се предоставя никотин с цел отказване на пристрастяването, но те не са толкова успешни. Причината основно се дължи на това, че никотинът достига от кръвообращението до мозъка многократно по-бавно и няма същия мощен ободрителен ефект. Освен това никотинът сам по себе си може да повлияе негативно върху здравето. Разбира се пред алтернативата за поглъщане на никотин + хиляди неизвестни и потенциално опасни вещества чрез цигарен дим се оказва, че таблетки, лепенки, дъвки и пр. са много по-безопасни. 

Никотиновите лепенки се поставят върху кожата и снабдяват тялото на пристрастения пушач с никотин. Те са одобрени от здравните власти и могат да се продават с или без рецепта. Първите разработки са направени през 1984 г. , а масовото им използване започва по-късно. Обикновено лепенката се носи 16-24 часа. Може да бъде премахната преди лягане, ако влияе негативно на съня. Въпреки че никотина се доставя до кожата, той може да причини различни нежелани реакции като дразнене на мястото на приложение, главоболие, гадене, кашлица, безсъние, изпотяване. По-рядко срещани странични ефекти са диария, виене на свят, повръщане, ускорен пулс. 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е БЕЗ ДА ПУШИМ НИКОТИНА ДА ПРОНИКНЕ ОТ КОЖАТА В ТЯЛОТО? 

Да, не е нужно да вдишваме цигарения дим. Според изследването от 2018 г. Dermal Uptake of Nicotine From Air and Clothing: Experimental Verification никотинът и неговите метаболити са открити в урината на хора, които не са пушачи, не са вдишвали цигарен дим, а телата им са изложени на газообразен никотин в продължение на 5 часа, докато дишат чист въздух. Все пак количеството на никотин може да се намали, ако замърсените дрехи се свалят и изперат, а хората се изкъпят. 

Вече споменахме, че никотинът стимулира отделянето на различни невротрансмитери в мозъка.

Ацетилхолин е един от невротрансмитерите и действа също като невромодулатор. Той служи за предаване на нервни импулси в централната и периферната система. Той е единствения невротрансмитер, който действа в соматичната нервна система. 

В периферната нервна система ацетилхолинът предизвиква съкращаване на скелетните мускули, но влияе по различен начин на мускулните влакна в сърцето като забавя пулса, разширява кръвоносните съдове и увеличава телесните секрети. Увеличава перисталтиката на стомашно-чревния тракт, намалява обема на пикочния мехур и води до позиви за уриниране. Засяга пряко и дихателната система. 

В централната нервна система ацетилхолинът е важен за подобряване на информацията, която постъпва от сетивата, при събуждане и за задържане на вниманието. 

Рецепторите за ацетилхолин се срещат в различни части от мозъка и тялото. Част от тях са и никотиновите ацетилхолинови рецептори. Те могат да се разделят на различни видове, а генетични мутации водят до различен ефект на приемания никотин. 

РОЛЯТА НА ФИБРОБЛАСТИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОЛАГЕН И ВЛИЯНИЕТО НА НИКОТИНА

Изследването от 2003 г. Central Role of Fibroblast α3 Nicotinic Acetylcholine Receptor in Mediating Cutaneous Effects of Nicotine доказва, че никотинът влияе на жизнеспособността, растежа и развитието на фибробластите и синтезираните от тях колаген и еластин. В настоящото изследване се наблюдава от 1.3 до 8,2 пъти по-голямо увеличение на разграждането на колаген. Вследствие направените изследвания може да се каже, че тютюнопушенето води до ускорено стареене на кожата.

Колаген и еластин в кожата

От друга страна има множество доказателства, че тютюневия дим или чистия никотин може директно да повлияе на фибробластите, които се намират в различни лигавици или в белите дробове. В блога на aloha.bg публикувахме информация за белодробната фиброза, при която вследствие на дразнители се получава натрупване на прекалено много колаген и втвърдяване на тънките белодробни алвеоли. 

В единият случай никотинът в кожата води до деактивиране на фибробластите и намален синтез на колаген. В другия случай никотинът в белите дробове води до създаване на прекомерно големи количества колаген, които не могат да се разградят. Разликите се дължат и продължителността на излагането на никотин и наличието на други токсични вещества в цигарения дим. Никотинът може да навлезе от въздуха в кожата и да се свърже с никотин ацетилхолиновите рецептори, а в белите дробове влизат многократно по-големи количества. 

Изследването от 2012 г.  Smoking and the skin е обширен очерк с десетки научни източници как тютюнопушенето влияе на кожата. 

Съществуват множество опасности за кожата при употребата на тютюн, които могат да проникнат отвън чрез епидермиса или да бъдат доставени чрез кръвообращението. Тютюневият дим се състои от твърда фаза с частици като алколоиди, никотин и летлива газова фаза. В дима има множество мутагени и канцерогени като полициклични ароматни въглероди, нитрозамини и хетероциклични амини. 

Основните токсични съставки на твърдата фаза на цигарения дим са:

 • никотин
 • феноли
 • катехол
 • хинолин
 • анилин
 • толуидин
 • никел
 • N-нитрозодиметиламин
 • бензопирени
 • бензантрацен 
 • 2-нафтиламин 

Основните токсични съставки на газовата фаза са:

 • въглероден диоксид
 • въглероден оксид
 • циановодород
 • азотни оксиди
 • ацетон
 • формалдехид
 • акролеин
 • амоний
 • пиридин
 • 3- винилпиридин
 • N-нитрозодиметиламин
 • N-нитрозопиролидин

Никотинът и другите фармакологично свързани съединения упражняват своите въздействия върху кожата чрез активиране на никотиновите ацетилхолинови рецептори. 

Например ноктите често са оцветени в жълто и след спиране на тютюнопушенето се възстановява нормалния цвят. Може да се отчете и рязката граница при израстване на нокътната плочка. 

Кожата на пръстите също може да е оцветена заради загряването, причинено от горящите цигари. 

Около 1 / 3 от пушачите имат оцветявания в устната кухина. Оцветяване на венците може да се наблюдава и при деца, чиито родители пушат вкъщи. 

Тютюнопушенето влияе върху езика като се отчита нарастване на вкусовите папили и трайно черно оцветяване. Небцето също може да бъде засегнато, а слюнчените жлези да се възпалят. 

Без съмнение кожата на лицето търпи поражения, които са видими и лесно забележими за околните. Лицата на хората, които пушат всеки ден в продължение на десетилетия са с по-изразени и дълбоки бръчки, костите на черепа изпъкват, тенът на кожата може да е леко сивеещ заради намаления кислород. При жените заради половите хормони и количеството на рецептори може да е по-видимо преждевременното остаряване. Появата на бръчки се увеличава значително при директен контакт с цигарения дим, който намалява нивата на влага в роговия слой и предизвиква лека възпалителна реакция. Освен това тъй като колагенът дава голяма част от дебелината на дермата, кожата на пушачите е по-тънка и склонна да провисва заради загубата на еластин. 

Цигареният дим съдържа свободни радикали, които ускоряват процесите на стареене на кожата. 

Контактният дерматит се среща по-често сред пушачите, защото във филтъра на цигарите, в хартията и в тютюна може да има различни алергени като какао, ментол, женско биле, формалдехид и др. Спорно е дали при пушачите има повишен риск от екзема по ръцете. Мъжете пушачи са с увеличен риск от псориазис, който е нараства при по-голям брой цигари дневно. Кожният лупус еритематозус също е свързан с тютюнопушенето. 

Космите и космените фоликули също са засегнати от тютюнопушенето. Скалпът на главата също съдържа големи количества колаген. Въпреки че не виждаме тази част от кожата също остарява, а именно в дермата са разположени космените фоликули. Резултатът е оредяване на косата и преждевременна загуба на меланин - посивяване и побеляване на косата. 

Гениталните брадавици са по-често срещани при мъжете-пушачи. 

ПОЛЗИ ОТ НИКОТИНА ЗА КОЖАТА И ЛИГАВИЦИТЕ 

Тютюнопушенето може да изостри множество заболявания, да увеличи риска от рак и е силно пристрастяващо заради променената активност на ключови невротрансмитери. Въпреки това в редки случаи никотинът може да има ползи за кожата. Болестта на Бюргер представлява автоимунно хронично възпаление на малките кръвоносни съдове, което често е причинено от тютюнопушене. Въпреки това според отделни изследвания дъвката с никотин може да облекчи състоянието, но всички други вещества, които се намират в цигарите са опасни. 

Болестта на Бехчет е свързана с афти в устната кухина и по гениталиите. При отказване от цигарите се появяват отново афти. Терапията с никотин води до изчезване на афтозните язви в рамките на дни. Вероятно това се дължи на способността на никотина да спира освобождаването на противовъзпалителни цитокини. 

Възпалителното заболяване на червата също е свързано с тютюнопушенето, а чистият никотин може да повлияе на афтозния стоматит в устната кухина и други увреждания на лигавиците. Повечето пациенти с улцерозен колит са непушачи или развиват състоянието след спиране на цигарите. Терапията може да се състои от лепенки с никотин. При болест на Крон обаче тютюнопушенето носи само вреди. 

ВЛИЯЕ ЛИ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО НА АКТИВНОСТТА НА ФИБРОБЛАСТИТЕ И ЗАРАСТВАНЕТО НА РАНИ? 

И докато намаляването на активността на фибробластите и появата на бръчки е важно за дамите и техния естетичен външен вид, то не е животозастрашаващо.

Основният проблем е със зарастването на раните, получени случайно или в резултат на хирургични операции.

При разкъсването на кожата и меките тъкани отдолу започват спешни процеси на спиране на кървенето, спешно образуване на коричка, за да се спре навлизането на гъбички, бактерии и вируси в кръвообращението. Под тази коричка често невидимо за човешките очи протичат процесите по изграждане на нови тъкани. След като коричката падне се открива новоизсъздадената тъкан. Белезите на раните могат да са почти невидими, но може да са вдлъбнати, изпъкнали, с променен цвят или келоиди. 

Хронична рана е тази, при която има проблем в протичането на всички тези процеси и така това нараняване може да остане отворено в продължение на седмици и повече от 3 месеца. Много често хроничните рани се срещат в областта на краката, при диабетиците или пък рани от залежаване. Въпреки че хроничните рани са породени от различни причини, те имат и общи характеристики. Това са хроничното възпаление, средата, подходяща за развитие на бактерии, недостатъчното кръвоснабдяване с кислород и забавеното кръвообращение. 

В публикацията от 2014 г. Wound care / Smoking, Chronic Wound Healing, and Implications for Evidence-Based Practice  се разглежда как тютюнопушенето влияе на зарастването на хроничните рани. 

Пушенето на цигари нарушава функциите на неутрофилите и макрофагите, които трябва да открият и унищожат проникващите отвън бактерии. Освен това е достатъчна и 1 цигара на ден, за да се намалят концентрациите на кислород в тъканите. Нормалните количества кислород са важни за миграцията на специализираните клетки, които участват и в изграждането на нови тъкани. 

В цигарения дим има повече от 4000 различни химични съединения. Основните токсини, които пречат на заздравяването на рани са никотин, въглероден оксид и циановодород. Въглеродният окис има 200 пъти по-голяма способност да се свързва с хемоглобина в кръвта в сравнение с кислорода. Това води до кислороден глад на клетъчно ниво. Циановодородът влияе на ензимите и също може да причини кислороден глад. 

Смята се, че никотинът е вреден, защото се абсорбира от рецепторите за ацетилхолин в кожата и стимулира симпатиковата нервна система и има негативни ефекти върху синтеза на протеини като колаген и еластин. 

Най-външният слой на кожата се нарича епидермис. Той се състои от втвърдени рогови клетки и е с дебелина 1-2 мм. Ако се одраскаме и нараним само епидермиса няма кървене, защото в тази част от кожата няма кръвоносни съдове. Основните цели са тези твърди клетки да спират патогенните бактерии и да пропускат избирателно полезни хранителни вещества от една страна, и да спират изпаряването на течности от тялото от друга страна. 

Под епидермиса се намира средния слой на кожата, известен като дерма. Когато нараняването стигне до дермата се получава кървене, защото в този слой има множество кръвоносни съдове. Освен това има потни и мастни жлези, фоликули на косми и клетки на имунната система. Дермата съдържа големи количества колаген. Това е един от най-разпространените протеини в човешкото тяло, който участва в изграждането на множество тъкани и органи. Колагенът в кожата е около 70% от сухото тегло. Той се произвежда от специализирани клетки, наречени фибробласти. Когато остаряваме тези фибробласти започват да образуват все по-малки количества колаген и това се отразява на външния вид на кожата. Тя губи своята еластичност и се появяват бръчки, провисвания, загуба на обем, неравномерен тен.

При тютюнопушене се наблюдават промени при заздравяването на рани, които са подобни на промените, които се отчитат в преждевременно остарялата кожа. Цигареният дим спира миграцията на фибробластите във вътрешността на раната и това води до натрупването им по краищата. Това може да причини фиброза, неплътно затваряне на раната и образуване на неестетични изпъкнали и ръбести белези с променен цвят. 

При планови и естетични хирургични операции е строго препоръчително пациентите да спрат напълно или да намалят тютюнопушенето в рамките на 1 месец с цел възстановяване синтеза на колаген и бързото зарастване на тъканите. 

КАК ДА УВЕЛИЧИМ КОЛАГЕНА В КОЖАТА? 

Колагенът е протеин, който се съдържа само в отделни храни от животински произход, които съдържат кожа, съединителна тъкан, хрущяли и кости на птици, риби и бозайници. Основният проблем е, че ние изхвърляме кожата на рибите, която е изключително богата на колаген или пък бульона от кости. 

Не съществува веган колаген, а по-скоро това са част от изграждащите аминокиселини. 

Можем да си набавяме колаген чрез хранителни добавки. Това е на принципа на нутрикозметиката, при която здравето отвътре се отразява и върху кожата, която е най-обширния орган в човешкото тяло. Не забравяйте да приемате и допълнителни количества витамин С, които са важни за синтеза на колаген, а освен това пушачите имат увеличени нужди.

От друга страна най-често засегнати са лицето и ръцете на пушачите. 

Натуралният колаген от сладководни риби доставя на кожата нужните количества колаген и еластин като същевременно стимулира активността на фибробластите. 

Козметиката с колаген предлага нежна, хипоалергенна и специфична грижа. Matrixyl 3000® е една от най-съвременните разработки на XXI в., която стимулира фибробластите да образуват колаген и еластин и се съдържа в дневния и нощния крем от Inventia

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА НАТУРАЛНИЯ РИБЕН КОЛАГЕН ПРЕД ТЕЛЕШКИЯ ИЛИ СВИНСКИЯ? 

Натурален рибен колагенНа първо място това е безопасността. Рибният колаген не е източник на приони, които са вид протеини с неправилно сгъната пространствена структура. Те са източник на редица заболявания като т. нар. “луда крава” и могат да повлияят на здравето на хората. С цел отстраняването им се налагат сложни термични и химични обработки, които водят до разцепване на структурата на тройната спирала на натуралния колаген. 

Колагенът в онлайн магазин aloha.bg е произведен от кожите на сладководни риби и е с неутрален мирис. Той е различен от т. нар. морски колаген, в чийто състав влизат мекотели. Освен това клинични изследвания доказват, че именно рибния колаген ускорява зарастването на раните и съдържа ценни антибактериални пептиди

Натуралният рибен колаген за лице е подходящ за пушачите, защото: 

 • Увеличава опъването на кожата, което прави мимическите бръчките по-малко забележими
 • Препаратът стимулира организма да произвежда собствен колаген
 • Подобрява цялостния вид на кожата
 • Значително увеличава влажността й
 • Увеличава способността на кожата да задържа вода
 • Създава защитен филм върху кожата, благодарение на което тя не губи влага
 • Силно намалява грапавостта на кожата, изглажда и придава еластичност
 • Нежно ексфолира епидермиса, като по този начин ускорява подновяването му, изсветлява петна и изравнява тена на кожата
 • Притежава висока абсорбция
 • много добра поносимост от кожата
 • Не е източник на приони
 • Характеризира се с висока степен на чистота
 • Не съдържа консерванти и парабени!

Вижте още 10 въпроса за колаген и техните отговори. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още