Охлюви

Охлюви

Предимства на екстракта от охлюви

Охлювите отделят секрети (слуз), които са изключително важни и полезни. В миналото охлювите са се използвали главно като храна, но днес се оказва, че могат да забавят процесите на стареене на човешкия организъм. Помагат не самите животни, а отделената от тях слуз, която се използва в различни продукти за грижа за кожата и ставите.

Слузта от охлюв, която често се нарича с различни наименования, е пълна с различни биоактивни вещества като хиалуронова киселина, гликопротеини, протеогликани, антимикробни вещества, медни пептиди и още много съставки, които са изключително полезни за кожата на човека. Именно те предпазват кожата на охлюва от наранявания, болести, изсъхване и действието на вредните UV лъчи. 

Слузта, която охлювите отделят при движение или при дразнение обикновено се състои от 91-98% вода. За да се подобри концентрацията се налага да се филтрира няколко пъти и да бъде пречистена. Някои от най-качествените продукти с подобна слуз съдържат 97% екстракт. Независимо от това, при закупуване на козметичен продукт е добре да се информирате какво е количеството на екстракта от охлюви, както и неговото качество.

Има различни видове охлюви, но слузта обикновено се добива от отглеждани специално за целта охлюви от род  Helix Aspersa (познати още и като Cornu aspersum). Те се срещат често в градините и се считат за вредители за селскостопанската продукция. Слузта от този вид охлюви е отлична за разработване на различни козметични продукти.

Секретите, които отделят охлювите Helix Aspersa съдържат муцин, който е известен със своите антиейдж свойства. Именно на него се дължи увеличеното производство на колаген и еластин, той защитава кожата от действието на свободните радикали. Муцинът от охлюви успокоява раздразнената кожа, възстановява увредените кожни клетки и повишава хидратацията. Обикновено тази биоактивна съставка се използва за лечение на суха кожа, за забавяне на процесите на стареене на кожата и характерната поява на фини линии и бръчка. Муцинът е ефективен при лечение на стрии, акне, розацея, старчески петна, изгаряния, белези, както и при плоски брадавици. 

Филтрираният екстракт от секретите на охлювите често се използва в различни хранителни добавки и козметични продукти като серуми, кремове за лице, маски за лице, лосиони и матиращи кремове. Повечето от продуктите са с напълно неутрален вид, мирис и текстура. 

 

 

Производители
Подреди по