Как спортистите предпазват ставите си ?

30 март 2016
Как спортистите предпазват ставите си ?

Увреждането на ставите е една от най-честите травми при спортистите. Учениците страдат от това заради неправилна техника на изпълнение на упражненията, а аматьорите и професионалистите - заради силно натоварване. Специални хондропротекторни продукти помагат в такива ситуации. Сега ще разберем какво представляват те.

Защо ставите на спортистите ги болят?

Големите натоварвания, в това число и неравномерните такива (например, когато на работното място седите по цял ден, а след това свръхактивно тренирате в залата или на пътеката за бягане), създават силен натиск върху хрущялната тъкан. При недостиг на определени вещества хрущялът се уврежда още по-бързо. Съответно, високото механично натоварване изисква високо качество на ставната течност, тъй като тя действа като смазка при движението на ставата.

Самият хрущял се състои от хондроцити, хондробласти и междуклетъчно вещество. За да работи всичко това, е необходимо клетките да се обновяват. За тази цел в тялото трябва да има достатъчно изграждащ материал за клетката. Точно това й предоставят хондропротекторите.

Хондропротектори – това са препарати, които имат положителен ефект върху хрущялната тъкан. Те са предназначени по-специално да я предпазят от увреждания, причинени от високи натоварвания.

В хондропротекторите има натурални съставки, които се съдържат в ставния хрущял. Те увеличават способността на хрущяла да устои на външните влияния и активира анаболните процеси.

ХОНДРОПРОТЕКТОРИ

Какво представляват хондропротекторите?

Основните вещества, които спадат към хондропротекторите са:

 • Хондроитин сулфат - отговаря за издръжливостта на хрущяла, образуването на хиалуроновата киселина и дори за противовъзпалителните процеси в тъканите. Приемането му забавя стареенето на хрущялната тъкан. Това вещество се синтезира в тялото и се извлича от животинска тъкан.
 • Глюкозамин сулфатът има подобен ефект, подобрявайки качеството на ставната течност и стимулира процеса за обмяна на веществата в хрущяла. Той, между другото, може да бъде от растителен произход.
 • Хиалуронова киселина - вещество, което е необходимо за качеството на ставната течност.

Често се срещат продукти, които включват повече от едно активно вещество, наричат се комбинирани.

Да ги взимаме ли или не

Хондропротекторите обикновено се предписват като добавки, когато има увреждане на ставите. Това означава, че ако нещо ви боли, хондротекторите не бива да отменят  прегледа при лекар. Необходимо е да се премахне причината за болката, но и в същото време, да се поддържат хрущялите.

Следователно, логично е да се мисли за превенция от травми, още преди да се усети болка.

Друг въпрос е доколко ефикасни са всъщност хондропротекторите. Изследванията, които доказват, че тези лекарства не помагат, не са по-малко от тези, които описват тяхната ефективност. В интерес на истината, в изследванията обикновено става дума за подпомагане на хора с тежки ставни заболявания, а не на спортисти, които искат да запазят коленете си.

Лекарите, предписващи хондропротектори, отбелязват, че на практика пациентите имат подобрение. Те се препоръчват и от Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR), въз основа на данните от плацебо-контролирани проучвания.

Как се приемат хондропротекторите

Ако все пак решите, че без добавка няма да се излекувате, то тогава трябва да се запознаете с дозировките и формите на приложение.

 • Инжекции – тях ги оставете за тежките случаи и само с назначение от лекар.
 • Таблетки и прахчета – достъпен вариант, тъй като се предлагат продукти хондропротектори без да е нужна рецепта. Но една таблетка няма да спаси ситуацията- всеки такъв продукт има инструкции за провеждането на лечебни курсове, които да прочетете и да следвате. Дозировката, обаче, е хубаво да се съгласува с лекар. Независимо че хондропротекторите имат малко противопоказания, а нежеланите реакции са редки, не е нужно да си правите експерименти.
 • Хранителни добавки - някои хранителни добавки за спортисти вече съдържат хондопротектори в състава си. Въпросът е в дозировката: колко хранителни вещества ще получите и как зависи от съдържанието във всеки отделен случай. 
 • Мехлеми – хондопротекторите проникват слабо в кожата, така че това ще е най-малко ефективният начин да се набавят хранителните вещества за ставите.

Ефектът се наблюдава в течение на 2-8 седмици и се запазва в продължение на няколко месеца.

Какво използват най-успелите спортисти ?

Хранителна добавка с колаген Invita Active при болка в ставите

Клубове по художествене гимнастика, тежка и лека атлетика, борба, бокс, MMA, състезателни танци и много други се довериха на уникалния формула на Inventia - Invita Active

Хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active срещу болки в ставите, осигурява висока доза натурален колаген с формулата на тройната спирала, същият колаген, който се среща естествено в организма. В допълнение към чистия натурален колаген, капсулите съдържат също:

 • Хрущял от акула, съдържащ колаген тип ІІ
 • Глюкозамин сулфат
 • Хиалуронова киселина и
 • Екстракт от Индийски тамян (Boswellia Serrata).

 

 

ВелосипедистММА

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още