Ролята на сухожилията в човешкото тяло

22 август 2018
Ролята на сухожилията в човешкото тяло

Една от особеностите на организмите е способността им да се движат. Хората също извършват различни движения с помощта на опорно-двигателната система. Специалистите невролози могат да различат увреждания на централнат и периферна нервна система именно по походката. В нея влиза твърдата рамка – костите и активните мускули. Благодарение на тях можем да стоим изправени и да преодоляваме силите на земното притегляне, а също и да говорим. Езикът също е изграден от мускули, които се захващат за меката долна част на Освен че подпомагат движението, някои кости има защитна функция. Например ребрата на гръдния кош пазят от нараняване сърцето и белите дробове. Черепът защитава главния мозък, а загубата на костна плътност на лицевите кости води до провисване на кожата на лицето. От друга страна всяка минута ние извършваме неволеви движения с някои мускули. Пример за това са мускулите, които повдигат ребрата при поемане на въздух. А също и тези, които не позволяват изпускането на урина.

Спомнете си за сърцето, което неуморимо бие още от ембрионалното развитие. Сърдечният мускул участва в изграждането на кухините на сърцето и въпреки че е напречнонабразден, има редица свойства, които го отличават както от гладките, така и от скелетните мускули, а сърдечната фиброза е причина за недостатъчност. Клетките, които образуват мускулите  са със строго организирана структура, групирани в отделни снопчета. Тези мускулни влакна са обвити от съединителна тъкан, а отвън целият мускул е обвит от лист плътна съединителна тъкан. Всеки един мускул има както начало, така и място където се залавя. И в двата си края тъканта на мускула се прикрепва към съответните кости с помощта на сухожилия. Те също са изградени от съединителна тъкан и имат много малко кръвоносни съдове.

В мускулите има богато кръвообращение и травмите зарастват бързо. Можем да подпомогнем зарастването на счупените кости с обездвижване и подходяща диета. Сухожилията са поставени под значително напрежение от силите, които са концентрирани в мускулите за продължителен период от време. Структурата им се променя и ако има кръв, колкото в мускулите разтягането на сухожилието би довело до прекъсване на кръвния поток и снабдяването с кислород към тъканите. Слабото кръвоснабдяване на сухожилията води до забавен процес на зарастване на травми в продължение на месеци и дори година. При контузия на сухожилие първо се появява възпаление и силна болка. Според последни изследвания употребата на болкоуспокоителни под формата на нестероидни и противовъзпалителни лекарства забавят процеса на излекуване. Най-подходящо е наранената зона да се изстуди с помощта на лед, да се пази от натоварвания и излишен натиск. След това в започва фазата на реконструиране и зоната на травмата се произвеждат или доставят различни протеини, които възстановят увредените тъкани.

Сухожилията са изключително здрави, а някои могат да издържат огромни натоварвания. Някои сухожилия са покрити с двуслойна обвивка от влакнеста съединителна тъкан, а пространството между тях е изпълнено с течност, която улеснява движенията. Разбира се не всички мускули се прикрепват за кости. Например мимическите мускули на лицето са свързани с меки тъкани и при съкращението им се получават съответните мимики.

В човешкото тяло има повече от 400 различни мускула, които може да се класифицират по форма, местоположение, функция, посока на влакната и пр. Някои от мускулите имат по няколко сухожилия. Пример за това е общия сгъвач на пръстите на ръката (или на крака) с до 4 сухожилия. Така при съкращаването на 1 мускул действието се извършва при няколко пръста едновременно. При други мускули като правия коремен мускул, които произлизат от различни участъци от тялото се получава сливане в един общ мускул, разделен от ивици сухожилия. Тогава се получава редуване на активни и пасивни елементи. По тялото се срещат и широки мускули, които нямат добре изразени краища и завършват с широки сухожилия. Те са най-силното звено в системата кост-мускул-сухожилие с издържливост на опън на половината на неръждаемата стомана. Когато приложената върху тях сила е прекомерно голяма се получават травми и разкъсвания.

За разлика от мускулите сухожилията нямат съкратителна способност. Те са разтегливи и еластични. Това се дължи на наличието на колаген и еластин.

Ако трябва да сме по-точни сухожилията съдържат около 70% колаген, 2-5% еластин, гликопротеини, 1-3% клетки със съдържание на вода и др.

Сухожилията, в които преобладават влакната колаген са слабо еластични, здрави и умерено разтегливи. Срещат се между прешлените на гръбначния стълб, около таза и служат за здрава опора на околните тъкани. В човешкото тяло съществуват десетки видове колаген, но в сухожилията се среща основно тип I. Когато тази тъкан се възстановява след травма подобно на белезите в новообразуваните тъкани има повече колаген тип III, който не е толкова силен колкото тип I. Това води до риск от повторни травми или хроничен тендинит. Тялото синтезира колаген от аминокиселините глицин, пролин и лизин. Витамин С също подпомага синтеза, като дефицитът, известен като скорбут е свързан със слабост на съединителната тъкан. Микроелементът мед също подпомага образуването на колаген. Междувременно колагенът увеличава обема си при наличие на вода, ето защо и козметиката се прилага върху влажна кожа. Човешкото тяло съдържа огромно количество течности, а кожата спира трансдермалната загуба на вода. С напредване на възрастта сухожилията също губят вода и това се появява усещането за скованост в цялото тяло. Колкото по-неактивен е човек, толкова по-скован се чувства на стари години, защото физическата активност води до уякчаване не само на мускулите, но и на сухожилията. При липса на двигателна активност колагеновите фибри в сухожилията не са подредени в една посока, а са с хаотична пространствена решетка и намален диаметър.

И когато става дума за сухожилия, сигурно сте чували за Ахилесовото сухожилие. И днес отекват митове и легенди за Ахил – най-храбрият и красивия от гърците, които са участвали в Троянската война. Като син на смъртния Пелей и морската богиня Тетида, той е споменат и в Илиада. Майка му знаела, че има опасност сина ѝ да загине и за да предотврати смъртта му още като дете го потопила в чудотворните води на свещената река Стикс. Само петата, за която го държала останала суха и останала единственото му уязвимо място. Именно там се забила отровна стрела и Ахил загинал в Троянската война. Оттам изразът „ахилесова пета“ придобил смисъла на уязвимо място.

Ахилесовото сухожилие свързва мускулите в задната част на подбедрицата с костта на петата. Когато мускулите на прасеца се съкратят, Ахилесовото сухожилие се опъва, дърпайки петата. Това съкращение осигурява заставането на пръсти при изправено положение на тялото.То е най-голямото, но и най-уязвимо за травми сухожилие в човешкото тяло. Системните свръхнатоварвания и неправилното лечение на травми могат да доведат до хронична болка и възпаление при хора, които тренират футбол, баскетбол, лека атлетика и спортове с интензивно натоварване на краката. Тендинитът на ахилесовото сухожилие започва първоначално като остър микротравматичен възпалителен процес, който ако не се лекува адекватно може да доведе до скъсване на сухожилието и живот в инвалидна количка. Сухожилието може да отслабне и изтънее с напредване на възрастта, ниска физическа активност, заболявания като артроза и диабет, кортикостероиди приложени локално, употреба на някои антибиотици и пр. Най-често скъсването се получава при мъже на средна възраст или т. нар. „неделни спортисти“, които не тренират редовно и инцидентно се подлагат на нетипични натоварвания. Скъсване може да се получи и при внезапно спъване, при което придвижвате крака бързо напред, за да предотвратите падане и силно преразтягате сухожилието, както и при скачане или падане отвисоко. В този момент болката в задната част на глезена или прасеца е значителна, забелязва се и хлътване на около 5 см от костта на петата.

Загубата на гъвкавост може да се преодолее с упражнения за разтягане, познати като стречинг. Преди да започнете обаче е важно да се разгреете с кардио упражнения за около 5 минути. Подходящи уреди са велоергометърът и бягащата пътека. Стречингът разтяга не само мускулите, но и прилежащите към тях тъкани – сухожилия, съединителна тъкан, периферни нерви, мускулни фасции. Упражненията за разтягане подобряват кръвоснабдяването, увеличават снабдяването с кислород и усилват обменните процеси на всички тъкани от костно-мускулата система. Мускулите се освобождават от излишните количества млечна киселина, която бива добавяна умишлено в състава на козметика с избелващ ефект и е природна алтернатива на парабените с антибактериалните си свойства. Движенията трябва да са бавни и премерени до усещане за съвсем лек дискомфорт в ставите, но не и болка.  Продължителността на задържане в определена позиция се измерва в секунди, а не в минути поради опасност от преразтягане. Изпълнявайте упражненията с плавни и внимателни движения, а не със сила и замах. След приключване на тренировката също можете да направите стречинг.

Много трениращи не правят разлика между понятията „разтегливост“, „мобилност“ и „гъвкавост“.

Разтегливостта е способността на влакната да увеличават дължината си под въздействие на сили и се отнася до мускулите, сухожилията и лигаментите.

Еластичността е  свързана с процеса на възвръщане на първоначалната форма след въздействието на тежест или разтягане. Когато един мускул е съкратен, еластичността му нараства за сметка на разтегливостта, а при умора се наблюдава увеличена разтегливост.

Мобилността е свързана с обхвата на движение на ставите. Колкото по-голяма е мобилността, по-малка е стабилността на ставата. Например тазобедрената става има ограничения в движенията, но осигурява стабилност на тялото. Раменната става от друга страна има по-плитка ставна структура и по-голяма мобилност, но трудно стабилизира големи тежести.

Гъвкавостта е съвкупност от разтегливостта и мобилността. Това е способността на човек да извършва движения с широк обхват.

Ставните капсули и лигаментите, които заобикалят ставите са изградени от фиброзна съединителна тъкан, богата на колаген, които имат различна структура, здравина и еластичност.

Ставните капсули и лигаментите, които заобикалят ставите са изградени от фиброзна съединителна тъкан, богата на колаген, които имат различна структура, здравина и еластичност.

На външен вид поради липсата на богато кръвообращение сухожилията изглеждат като белезникави тъкани, разположени между костите и мускулите. Те са различни по форма и големина и са добър пример за строго организирана структура, в която молекулите на колагена се събират във влакнести колагенови фибрили. Събрани заедно те образуват колагенови влакна, които са почти успоредни по надлъжната ос на сухожилието. Разбира се това не е нещо ново. След много опити за продупчване на хирургичен инструмент върху кожата на трупове в морга с идеално кръгло сечение направените отвори били елипсовидни. Така били открити вид топологични линии върху кожата, които днес са известни като линии на Лангер и се използват от хирурзите за планиране на разрези. От друга страна според функцията си колагеновите влакна са ориентирани не само в една посока, но и образуват сложни преплетени  и спираловидни структури в състава на съединителната тъкан. Клетките, които изграждат сухожилията са в 90-95% фибробласти, а също и ендотелни клетки и хондроцити в зоните на компресия. Именно фибробластите са отговорни за синтеза на колаген, протеогликани и други протеини.

Колагенът се състои от 3 полипептидни вериги, които образуват структура на тройна спирала. В сухожилията се среща основно колаген тип I, но също и II, III, V, XI.

Фибрилите колаген са свързани с помощта на кръстосани връзки, които действат на ниво молекула. С напредване на годините тези връзки в сухожилията се увеличават и това води до усещане за скованост. Тогава структурата на тройна спирала се сплесква, увеличават се количествата еластин и колаген тип V, а водата в извънклетъчната матрица намалява.

Както видяхте сухожилията съдържат големи количества колаген тип I с формула на тройната спирала. Натуралният колаген за тяло от Inventia притежава свойствата на жива клетка и може да бъде нанасян локално в определени участъци от тялото като глезените и китките за подсилване на сухожилията. Освен за добрият външен вид на кожата на лицето, колаген тип I в специализирания гел за лице ще подхрани и сухожилията на мимическите мускули на лицето. Можете да се доверите и на висококачествени хранителни добавки.

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още