Copyright © 2020. All Rights Reserved

Лесен тест показва за секунди дали сме добре хидратирани

17 септември 2018
Лесен тест показва за секунди дали сме добре хидратирани

Вируси с диария и повръщане се срещат почти целогодишно, а хранителните натравяния предизвикват изключително бързо обезводняване на организма. Загубата на телесни течности не протича незабелязано, но е важно да можем да разпознаем тежките форми, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Най-често дехидратиране се получава след диария. Изхождането на редки воднисти изпражнения по няколко пъти на ден е разстройство на храносмилателната система. Причинява се главно от вирусни (ротавируси, аденовируси, астровируси и др.), бактериални инфекции (Салмонела, Ешерихия коли и др.), паразити, както и от хранителни отравяния. Може да се раздели на остра и хронична с продължителност над 4 седмици.

Неприятното състояние може да бъде симптом на сериозни заболявания като дизентерия, холера, хроничен улцерозен колит, перфорирал апендикс, облъчване с радиация, консумация на отровни гъби, хипервитаминоза с мастноразтворимия витамин D, прием на диуретици, токсикоза на бременността, хора с лактозна нетолерантност, глутенова ентеропатия и пр. Антибиотици, лекарства за понижаване на кръвното налягане и някои антиациди също може да причинят диария. Операции на червата, жлъчния мехур или стомаха може да са причина за появата на воднисти изпражнения поради промяна на скоростта на придвижване на храната през храносмилателния тракт.

В повечето случаи възстановяването на изгубените течности с цел предпазване от дехидратация е достатъчно, но не и когато става дума за диария, причинена от бактериална инфекция или паразити. В подобни случаи спирането на изхожданията задържа патогените в храносмилателната система. След лекарска консултация се изписват антибиотици или антипаразитни препарати.

Въпреки че водата е основна съставка на телесните течности, тя не съдържа елетролити като калий, натрий и пр. Затова много често се предписват специални рехидратиращи разтвори за възстановяване на електролитния баланс и диета.

Освен чрез диария, дехидратиране може да настъпи при обилно потене и изпаряване на вода с издишването на въздуха, което е типично при прегряване на организма, сепсис, тежки инфекциозни заболявания, висока температура. Обезводняване се наблюдава и при остра кръвозагуба, загуба на плазма при сериозни изгаряния. Обезводняване може да се прояви при хора, които спазват диети, прилагат „сух пост“ ,както и при страдащите от булимия. Проблемът се среща също и при безпомощни болни, възрастни или деца, за които не се подлагат правилни грижи.

Воден балaнс е приемането и изхвърлянето на течности за 1 денонощие.

50% от водата се приема като чиста вода или в състава на сокове, чайове и други течности.

35% е като съставка на храната в супи, сосове, плодове и зеленчуци.

В резултат на метаболитните процеси в клетките се отделя около 15% оксидационна вода.

Организмът губи вода  чрез:

 • Отделяне на урина – минимум 500 ml за денонощие, обикновено 1500 ml
 • Изпотяване – при високи температури и физическа активност до 2 литра
 • Издишване на въздух – около 300-400 мл дневно (увеличава се при сух горещ въздух и физическа работа)
 • Изпражнения – при кърмачетата % отношение на вода е високо.
 • Невидимо изпарение на вода от кожата (без участие на потните жлези). Правопопорционално е на повърхността на кожата и е по-голямо при кърмачета и малки деца.
 • Храносмилателни сокове – 7-8 литра за денонощие. При диария изпражненията съдържат много от тях.
 • При увеличава на телесната температура с 1 градус загубата на вода се увеличава със 100-150 мл/ 24 часа за всеки градус.

Хидратация на човешкото тяло. Pinch тест показва състоянието на водата чрез прищипване на кожата, която е богата на колаген

Телесните течности менят обема си в човешкото тяло според възрастта  и дори пола:

 • Най-високо е нивото на телесни течности в плода по време на бременността - около 90%
 • При новородено те са 75-80%. След навършване на 1 година нивото започва постепенно да спада.
 • При мъже са около 64%
 • При жени са около 53%
 • При възрастни мъже са около 53%
 • При възрастни жени са около 46%

Разликата между мъже/жени се дължи на разлика в хормоните и натрупаните мастни тъкани, които съдържат по-малко вода при нежния пол. Хората с повече мазнини имат по-малък относителен % на телесни течности спрямо теглото си.

Ето как се отразява загубата на телесни течности:

 • Загуба на 1%– най-вероятно усещате силна жажда
 • Загуба на 2-5% - устата е пресъхнала. Чувствате умора и главоболие. Кожата е доста по-суха. При тест с прищипване отнема време да се възстанови първоначалното състояние
 • Загуба на 6% - телесната температура се повишава. Дишането е по-тежко. Пулсът е ускорен.
 • Загуба на 8% - усещане за замайване и световъртеж. Чувство за слабост. Силно затруднено дишане.
 • Загуба на 10% - мускулни спазми. Езикът се подува.
 • Загуба от 11 % - кръвообращението се забавя. Нарушават се функциите на бъбреците
 • Загуба на 20% - животът е в риск.

Без вода здравия възрастен ще загине за 7-10 дни, а при високи температури със сух въздух за 3- 5 дни. При бебета и малки деца сериозна дехидратация може да настъпи за 1-2 дни, а фаталния край от загуба на течности е често срещан в развиващите се страни.
Разбира се преди да достигнете до подобни сериозни нарушения в дейността на вътрешните органи, можете да следите еластичността на кожата. Именно външната ни обвивка е най-обширния орган в човешкото тяло. Тя също е изградена от различни видове клетки, които имат нужда от вода. Освен това именно най-горния пласт от епидермиса, който се състои от специални вроговени клетки пази тялото от изпарение на телесните течности, които са около 60% от телесната маса.

Тест за хидратация на кожата - pinch test, показва за секунди дали здравето е застрашено.

Кожата от друга страна съдържа в себе си множество влакна колаген, еластин, както и хиалуронова киселина

Знаете ли, че думата колаген е измислена около 1860 година в Гърция, като  основата на думата κόλλα (colla) означава лепило?

Едно от най-древните лепила, използвани и днес е туткалът.  Той е създаден от съединителна тъкан на животни. За да се подготви лепилото е нужно туткалът да се накисне в продължение на 24 часа. Той набъбва, увеличава обема и се размеква. После се поставя в съд с вода, която се нагрява, но не повече от 65-70 градуса, защото настъпва денатуриране и лепилните свойства се влошават.

Под най-горния слой (епидермиса), се намира дермата, която съдържа също телесни течности. При добра хидратация на организма влакната колаген са набъбнали. Зрелият омрежен колаген е водонеразтворим протеин, но увеличава обема си при досег с вода.  Ето защо при загуба на 5% от телесното тегло и начален стадий на дехидратиране кожата започва да се сбръчква и губи своята еластичност.

Тестът с прищипване (pinch test) представлява защипване с пръсти за 4-5 секунди на кожата и наблюдение дали веднага ще възвърне формата си след като я пуснете. При възрастни се прави върху горната част на китката, а при малки деца на коремчето. Това е един от тестовете, които използват в лекарските кабинети за оценка хидратацията на организма и преценка дали има нужда от венозно вливане на разтвори.

Този тест може да бъде прилаган за оценка на хидратацията не само върху хора, но и кучета, котки, коне и пр.

При бебета и деца обезводняването протича с ускорени темпове и затова е важно да преценим кога да потърсим спешна медицинска помощ.

Ако искате красива и млада кожа без бръчки са важни както тя да съдържа оптимални количества колаген, така и  хармонията във водния баланс на организма. Колагенът участва и в изграждането на сухожилията, хрущялите на ставите, носа и ушите, при изграждането на костите, очите, съединителната тъкан (при слабост се образуват хернии), венците, червата, новообразуваните тъкани при рани и пр. Ето защо дехидратацията сериозно смущава дейността на множество органи и системи. Всичко това води до видими промени в кожата, която потъмнява, губи своята еластичност и се сбръчква. Именно влакната колаген и еластин в кожата придават нейната еластичност. При рязко отслабване може да се получат провисвания, промени в цвета, образуване на трайни гънки - това са част от негативните ефекти на драстичните диети

Кожата е богата на колаген и това й дава известна еластичност. Негативните ефекти при драстичните диети със загуба на много килограми се състоят в сбръчкване и провисване на кожата

От друга страна колагенът участва в изграждането на много органи. Той се намира в процеси на непрекъснат синтез и деградиране. В случаите, когато колагена е прекалено омрежен и не може да се разгради се образуват фибрози, които са животозастрашаващи като фиброза на белите дробове, подмяна на кардиомиоцитите с фиброзни клетки, които причиняват сърдечна недостатъчност, фиброза на черния дроб и пр. Колагенът в човешкото тяло може да бъде разграден и от бактерии, а процесът се нарича колагеназа. Примери за подобни увреждания са пародонтозата, газова гангрена, която се лекува чрез изрязване на поразените тъкани, целулитис (не е целулит), кожна форма на антракс, увреждане на очите и пр. 

Натуралният колаген е със запазена структура на тройната спирала. Той може да се нанася локално на кожата на лицето, косата и ноктите, както и на отделни участъци от кожата на тялото. Обезпечете нуждите на тялото си с качествена хранителна добавка с колаген тип I.

Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още
Пептиди и пептидна биорегулация

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още
Сублингвални пептиди Linguals (лингвални пептиди)

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още
Основни видове пептиди : характеристики, цени и начин на приложение

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още