Направи вкъщи теста на Ромберг за 30 секунди (Видео)

20 април 2019
Направи вкъщи теста на Ромберг за 30 секунди (Видео)

Хората имат невероятни способности. Често изпадаме във възторг от гъвкавостта  и грацията на състезателките по художествена гимнастика. Или се удивляваме на способностите на владеещите източни бойни изкуства. Примерите са много. Те имат силно развити способности за проприоцепция. Колкото и сложно да звучи, това е вътрешното усещане за местоположението на отделните части на тялото и нужната сила за корекция на позата. Например ако сте със затворени очи ще можете да усетите къде се намират ръцете ви. Струва ви се елементарно да докоснете носа си с пръст, без да виждате ръката си.  Можете да слизате по стълби без да гледате точно в краката си. Препъвате се отново по същата причина, когато очаквате равен път и контролирате краката си, а всъщност срещате неочаквано препятствие. Пак с помощта на тези способности можете да запазите баланс дори да сте подскочили и да продължите напред без травма. А нощем докато спите колкото и да се въртите все пак не падате от леглото си за разлика от малките бебета и деца с недоразвита нервна система.

Това усещане е било описано за първи път през XVI в. като “чувство за движение”. През 1906 г. Чарлс Скот Шерингтън разделя тези усещания на:

Интероцепция - информация за вътрешните органи

Екстероцепция - включва информация за нещата, които се случват извън тялото с помощта на очи, уши, уста, кожа

Проприоцепцията е съзнанието за движенията, които произлизат благодарение на мускули, стави и сухожилия. Усещането за положение на тялото в пространството се влияе и от информацията, получена от вестибуларния апарат, който се намира във вътрешното ухо.. Именно той е свързан с пазенето на равновесие и благодарение на него човек знае къде точно се намира главата спрямо останалите части на тялото, в какво положение е, както и под какъв ъгъл са костите, които са свързани в стави. Рецепторите в мускулите и ставните сухожилия също подават сигнали.

Често вместо “проприоцепция” се използва “кинестия”, но между двата термина има разлика. Например при ушна инфекция и засягане на вестибуларния апарат способността за пазене на равновесие може да се затрудни, но човек пак ще може да върви като използва информацията от очите си. При затворени очи или в тъмнина ще изпитва силни затруднения. Кинестезията е свързана с мускулната памет и координацията между око и ръка. На мускулната памет дължим запаметяването на определени движения без осъзнати движения. Примери за това са карането на велосипед, играенето на народни танци, плуването. Връзката око-ръка се заражда още при новородените, които проследяват с очи движещи се наблизо предмети и се опитват да ги докоснат. Чрез проприоцепцията можем да локализираме мястото на определена част от тялото в пространството без нуждата от зрение. Това ни предпазва от разтягане на мускули и сухожилия. В гръбначния стълб също има подобни елементи, които ни подсказват дали сме заели правилния стоеж. Усукването на гръбнака, асиметрията, изгърбването могат да причинят дискомфорт. Тези проприоцептивни способности често са приемани за даденост и можем да ги оценим едва след като намалеят. Причините за това може да са свързани с промени в телесното тегло (екстремно качване/сваляне на килограми) или мускулна маса, увеличаване на нивата на гъвкавост и усукване, преумора, епилепсия, мигрена, ампутиране на крайник, различни наранявания в мускули, стави, сухожилия, липса на витамини и хранителни вещества и пр.

Спортистите, за които споменахме, че тези способности са от изключителна важност използват упражнения, с чиято помощ проприоцепцията може да бъде подобрена. Те могат да се използват и от хора, които се възстановяват от травми в стави, сухожилия и мускули. Упражненията ще помогнат на тялото подсъзнателно да контролира засегнатите участъци и те по-бързо да се възстановят.

Някои от най-разпространените упражнения са:

 • жонглиране - тренира времето за реакция, пространствената ориентация и повишава ефективността на движенията
 • балансиране върху дъска, под която има подвижен цилиндър
 • йога - ще се наложи да съсредоточите вниманието си върху правилното изпълняване на определена поза
 • движения и пози, които се изпълняват със затворени очи
 • упражнения с балансираща топка от еластична материя, която е пълна с въздух
 • различни упражнения за балансиране с изправен стоеж на един крак - може кракът да е близо до земята или вдигнат и сгънат в коляното така, че бедрото да е успоредно на пода. Предизвикателство е упражнението пистолет, при което с изпънат напред крак клякате и после се изправяте.
 • ходене на пръсти със сменяне ориентацията на пръстите (навътре, навън, напред)
 • ходене на пети

Чували ли сте за тестът на Ромберг? Спокойно, това не е изследване, свързано с вземане на кръв, скъпо изследване на секрети, нещо, което не се заплаща от Здравната каса. Провеждането на това изследване не изисква скъпа медицинска апаратура, нито пък отнема време да бъдат разчетени резултатите.

Тестът на Ромберг е елементарен, [1] лесен и често използван метод за количествено определяне на баланса. Освен това този тест може да се изпълни с различни вариации, като трудността може да се регулира, за да отговаря на състоянието на пациента. Днес тестът на Ромберг е може би най-често използван от патрулиращите полицаи, които го използват за откриване на дисбаланс, който се дължи на прекомерна употреба на алкохол.

За първи път тестът на Ромберг е описан още преди да има автомобили по улиците през 1846 г. Пациентът, който трябва да бъде изследван получава указания да затвори очи. За положителен резултат се счита, ако пациентът започне да пада. Това означава увреждане на гръбначния стълб. При изпълняването на това изследване в първоначалния вариант или в неговите модификации трябва много да се внимава, защото може при залитане или падане пациентът да се нарани. Тестът сравнява позицията на човек и неговата стабилност, когато е с отворени очи и със затворени очи. 

Днес за положителен резултат не се приема “падане” на пациента, тъй като изследващия е в готовност да го подкрепи, за да не се нарани, а положителен резултат е по-скоро спонтанното пристъпване. Когато човек се клати и извърта, променя леко позата си това не е основание за притеснение - той се самокоригира и се опитва да запази баланс. Положителният резултат не показва задължително, че има болест на вестибуларния апарат или мозъка. Смята се, че това изследване дава по-добри резултати, когато обувките са събути тъй като по-големите обувки подпомагат пазенето на равновесие. Освен това нестабилни обувки с високи токчета са неподходящи. Няма проблем чорапите да останат на краката.

Един от вариантите е човек не само да затвори очи, но и да вдигне главата си нагоре.  В друга модификация тялото отново е изправено, но главата е наклонена на една страна, а после идва затварянето на очите. Това улеснява диагностиката на заболяванията на вестибуларния апарат. Има варианти да поклащате глава наляво и надясно.

Друг вариант е да стъпите на блок от пяна или купол. Някои от по-съвременните варианти използват помощта на компютри за измерване на отклоненията.

Резултатите от всички тестове за баланс се влошават с напредване на възрастта. Човек на 20 години ще се справи много по-добре от този на 80.

Има и други неврологични тестове, които можете да направите още сега в удобно за вас време, буквално за секунди. Можете да ги видите тук в статията за атаксия.

Въпреки че изглежда лесен, балансът на изправеното тяло непрекъснато се поддържа чрез приемане на възприятия от страна на очите, ушите (и разположения в тях вестибуларен апарат) и краката с вътрешното убеждение за това къде точно се намира в пространството. При оригиналния тест на Ромберг се сравнява гледането с отворени очи със затварянето им в нормално изправена позиция като по този начин се прекъсва информацията, приемана чрез очите. В допълнение към сензорните възприятия, тестът на Ромберг оценява способностите на малкия мозък да координира движенията и поддържането на адекватни усилия за задържане на устойчив изправен стоеж.

След като стана ясно, че тестът на Ромберг не е използван за бърз тест от полицаи на хора дали са под въздействие на алкохол / опиати, защо е бил нужен?

Мориц Хайнрих Ромберг (1795 - 1873 г.)  [2] е еврейски лекар от Берлин, който е публикувал своя класически учебник между 1840 и 1846 г. първоначално на немски език. През 1853 г. е преведен на английски език. Именно на Ромберг дължим специалния тест, известен и като “знак на Ромберг”, който в началото е служил за диагностика на Tabes Dorsalis, причинен от сифилис. Той свързва ранните симптоми на сифилиса, при които стъпалата се усещат вцепенени в изправено положение, при ходене или когато човек е легнал. Земята под краката не се чувства. Походката е несигурна, пациентът поставя краката си с голяма сила, гледа къде стъпва, за да предотврати нестабилността си. При затваряне на очите, докато е в изправено положение, човекът с увреден гръбначен стълб започва да се олюлява настрани. При ходене в тъмнина походката му е още по-несигурна. Д-р Ромберг наблюдавал и други случаи на парализа, но не открил подобни отклонения.

Доктор Артър Конан Дойл и неврологичните увреждания при сифилисМоже би свързвате сър Артър Конан Дойл със създадения от него образ на детектива Шерлок Холмс и помощника му доктор Уотсън, но освен автор на криминални, научнофантастични разкази, исторически романи и поезия, той е бил доктор.

Сър Артър Конан Дойл е роден през 1859 г. в град Единбург в Шотландия. Умира от инфаркт на 71-годишна възраст. Той следва медицина в родния си град в периода 1876-1881 г. Именно черти от характера на един от неговите преподаватели в университета след години ще бъдат пресъздадени в Шерлок Холмс. Изучава и  ботаника, а първият му разказ е публикуван през 1879 г. Още същата година той публикува и първата си академична статия  "Gelsemium as Poison" в British Medical Journal, което The Daily Telegraph счита за потенциално полезно при разследването на убийствата през 21 век.

Gelsemium sempervirens (жълт жасмин) е красиво пълзящо растение, което първоначално се е срещало в страните от Гватемала до южните щати на САЩ. Пренесено е в Европа през XVII в. като декоративно растение заради вечнозелените листа и ухаещите жълти цветове с приятен аромат. Не бива да се бърка с истинския жасмин, който е от друга ботаническа група. Това растение е едно от най-отровните в света, използвано от индианците като отвара, която парализира животните. Нектарът от приятно ухаещите цветове е токсичен и за пчелите. Отровата на жълтия жасмин може да предизвика замъгляване на съзнанието, парализа и кома. През XIX в. фермер от районите на Мисисипи объркал корена на жълтия жасмин с корена на друго растение, което му препоръчали за понижаване на висока температура. Тъй като не взел големи дози, скоро се възстановил от натравянето, и се излекувал от друго заболяване. Така по-късно били открити полезните свойства на растението и то се използва в хомеопатията при болки в ставите, силна тревожност преди важно събитие, сценична треска, след слънчев удар, грип, високо кръвно от безпокойство и стрес.

Малко известно е, че след като получава университетска диплома бакалавър по медицина, в периода 1882-1890 г. Артър Конан Дойл се опитва да развие лекарската си практика. Така например през 1882 г. той е бил хирург на кораб.

През 1891 г. д-р Дойл изоставя лекарската професия и основното му занимание става литературата. Буди интерес факта, че Артър Конан Дойл е бил твърд привърженик на принудителното ваксиниране като е написал няколко статии, които одобряват задължителните имунизации и осъждат различните гледни точки на анти-ваксърите.

Артър Конан Дойл защитил докторската си степен с тема, свързана с Tabes Dorsalis. [3] Това е бавна дегенерация (разрушаване на миелиновата обвивка) на нервите, главно в задните части на гръбначния мозък. Тези нерви помагат на човек да балансира тялото си, когато е в изправено положение. Обикновено причината за това увреждане е сифилис - вид бактериална инфекция, причинена от Treponema pallidum. Освен чрез полов контакт, болестта може да бъде предадена от майката на плода по време на бременността или при раждане. Болестта има разнообразни симптоми, които са подобни на други болести. Протича във фази, които могат да продължават десетки години.

Невросифилис е състоянието, при което тази бактерия засегне централната нервна система. В ранния си стадий протича без симптоми, а в по-късните болните могат да са парализирани, да губят равновесие и да изпитват пронизващи болки в краката.

Сифилисът съществува от векове. По-голяма част от изследователите считат, че тази бактериална инфекция е пренесена в Европа от новооткритите земи по времето на Колумб. Други смятат, че е инфекцията е съществувала в Европа още преди новата ера. Според други теории, тъй като патогенната бактерия има различни щамове в Америка е бил разпространен сифилиса, а в някои тропически страни бактерията е водела до кожни болести. Независимо от теориите, в Европа заболелите се увеличават главоломно през  XV в. като болестта причинява много смъртни случаи. По него време се считало за нормално лечението с тежкия метал живак. Той се търкал по кожата като се изричали специални “магически” фрази. При по-напреднала фаза болният от сифилис влизал доброволно в специален съд с живак, под който палел огън и така живакът се изпарявал като “опушвал” и лекувал болния. През 1908 г. било открито друго лекарство - на основата на арсен. Подобни методи за лечение не можели да се справят с упоритата бактериална инфекция и ефектът им по-скоро пречел за бързото развитие на усложненията. През XX в. маларията се лекувала лесно с хинин и затова болните от сифилис били дори умишлено заразявани с малария, защото при повишаване на телесната температура бактерията загивала. След откриването на пеницилина и масовото му производство след Втората световна война, сифилисът вече не е нелечим.

По времето когато няма антибиотици, електронни микроскопи с многократно увеличение, почти нищо не се знае за бактериите разработките на Ромберг и сър Артър Конан Дойл можели да помогнат с диагностиката.

Първоначално знакък на Ромберг бил синоним на Tabes Dorsalis, а скоро станало ясно, че подобно увреждане произлиза от различни причини. Освен това името на невролога Ромберг е свързано със специфична асиметрия на лицето и недвусмислено описание на пациенти в трети стадий на болестта сифилис.

Подостра комбинирана дегенерация на гръбначния мозък при болести, класифицирани другаде (МКБ G32.0) включва заболявания, които се характеризират със субакутна комбинирана дегенерация, която засяга задните и странични колони на гръбначния мозък. [4]

Честите причини за възникване са:

 • дефицит на витамин B12 (най-често срещаната причина)
 • дефицит на витамин Е
 • дефицит на микроелемента мед

Обикновено това заболяване се свързва със злокачествена анемия, причинена от малабсорбция на витамин B12.

Началото на заболяването настъпва бавно и постепенно. Поради частични загуби на миелин в гръбначния стълб, пациентите започват да усещат слабост в краката, ръцете и тялото. Появяват се усещания за изтръпване, чиято сила прогресивно се увеличава. Вече сме писали, че липсата на витамин B12 може да увреди миелиновата обвивка на оптичния нерв и да причини проблеми със зрението. Липсата на витамин B12 може да доведе и до промени в психичното състояние (депресивни състояния, паник атаки и пр.), както и двустранни парези. Може да намалеят усещанията за натиск, вибрации и усещането за допир. Продължителната липса на този водоразтворим витамин може да доведе до необратими увреждания на нервната система.

Терапията с витамин B12 може да доведе до пълно или частично възстановяване в зависимост от продължителността и степен на увреждане на нервите.

Причина за дефицит на витамин B12 може да бъде и упойката с азотен оксид (райски газ), и това да предизвика субакутна комбинирана дегенерация при хора с неустановен дефицит на витамин B12. Хроничното излагане на този газ може да причини подобни увреждания дори и при хора с първоначално нормални серумни нива на витамина. Увреждането на задните колони намалява усещането за вибрацията и проприоцепцията, а на страничните колони предизвиква спазми и атаксия.  

В публикацията на Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry - Subacute combined degeneration: clinical, electrophysiological, and magnetic resonance imaging findings. [5] са описани клинични, електрофизиологични и структурни аномалии, свързани със подостра комбинирана дегенерация, причинена от витамин B12. Извършен е ЯМР (ядрено магнитен резонанс) на всичките 9 пациента преди и след лечението с витамин B12. При всички пациенти се отчита аномалии в задните колони на гръбначния стълб. Всички пациенти показват подобрение на симптомите си след лечението с кобаламин. Аномалиите на гръбначния мозък изчезват в началото на възстановяването.

Всички пациенти се подобряват след лечението с витамина, но повечето се оплакват от остатъчни симптоми като смущения в походката и дизестезия. Това е неприятно, необичайно чувство на допир и може да се усеща като болка. Причинява се от заболявание на нервната система и включва още усещания за парене, намокряне, сърбеж, преминаване на ток и изтръпване на крайниците. Може да се усеща и парене като от киселина под кожата. При повечето е имало увреждане на проприоцепцията.

Учените стигат до заключението, че липсата на витамин B12 трябва да се има предвид при поставяне на диагноза при заболявания на гръбначния мозък, периферната нервна система и невро-психиатрични заболявания.

В публикацията от 2013 г. Subacute Combined Degeneration of the Spinal Cord due to Different Etiologies and Improvement of MRI Findings [6] са разгледани 3 реални случая на подостра комбинирана дегенерация на гръбначния стълб, причинени от липса на витамин B12.

Дефицитът на витамин B12 засяга както нервната, така и хематологичната система. Един от най-ранните признаци на тежък дефицит е мегалобластната анемия, въпреки че и при липса на подобни аномалии в кръвта могат да се проявят неврологични симптоми. Въпреки че всички от изследваните пациенти имат повишени стойности на MCV, само един от тях е с анемия.

Неврологичните симптоми на дефицит на витамин B12 са:

 • парестезии - временно усещане за изтръпване, парене или т. нар. мравучкане. Появява се най-често в крайниците - длани (ръце), стъпала (крака). Може да се появи и в други части на тялото. Това е същото усещане за “иглички”, което изпитваме след като сме били седнали дълго време на стъпалата си и се изправим. Обикновено се дължи на притискането на нерв. Когато страдате от парестезия без наличие на притискане вероятно имате увреждане на нерв поради различни причини.
 • проблеми с проприоцепцията
 • нарушено усещане за вибрации
 • слабост на моторните движения
 • липса на рефлекси
 • нарушения в походката
 • увреждане на интелектуалните способности
 • промяна в поведението
 • нарушена зрителна острота
 • полиневропатия (която може да се сбърка с диабетната при хората, които приемат медикаменти с Метформин)

Най-честите причини за дефицит на витамин B12 са:

 • малабсорбция (при злокачествена анемия, отрязване на част от стомаха, чревни инфекции, болест на Крон,  заболявания на червата и пр.)
 • екзокринна панкреасна недостатъчност
 • прием на някои медикаменти
 • нарушения на вътреклетъчния метаболизъм на кобаламин (метилмалонова ацидурия и алфа таласемия)
 • повишени нужди от витамина (при хипертиреоидизъм и алфа таласемия)
 • недостатъчен прием от храна (вегетарианство и строга веган диета без храни, богати на витамин B12)
 • експозиция на азотен оксид  по време на хирургични операции като упойка или за забавление

Витамин B12 има различни форми

 • Метилкобаламин
 • Аденозилкобаламин
 • Хидроксокобаламин
 • Цианокобаламин

Двете физиологично активни форми на витамин B12 в човешкото тяло са Метилкобаламин и Аденозилкобаламин. Съществуват различни теории как точно дефицитът на тези 2 форми на витамин B12 води до подостра комбинирана дегенерация. Използването на ЯМР позволява да бъдат открити увреждания в гръбначния стълб. Когато хората са под 50 години, нямат положителен тест на Ромберг и нямат липса на сензорни усещания, тогава лечението с витамин B12 може да доведе дори до пълно възстановяване.

Забавянето на диагнозата или късното започване на лечението може да доведе до трайни необратими увреждания на гръбначния мозък с малки или никакви подобрения след лечението. Разгледаните 3 случая са получили правилната диагноза в ранен етап и са получили значително подобрение.

Случай 1:

Пациентка на 58 години с постепенно влошаваща се нестабилна походна. Усеща изтръпване на ръце и крака. Имала е операция за премахване на щитовидната жлеза преди 6 седмици и е била 60 минути под обща упойка с райски газ. По време на приема в болницата са отчетени слабост на мускулите на краката, двустранно отсъстващи рефлекси в глезените, загуба на усещане за позиция и вибрация във всички крайници. Заради нестабилната походка се нуждае някой да я придържа.

Тестът на Ромберг е положителен.

Паметта и когнитивните функции са без увреждания.

Лабораторните изследвания не показват желязо-дефицитна анемия.

Средния корпускуларен обем (MCV) е повишен на 100 fL (референтни стойности 80-100fL).

Серумното ниво на витамин B12 е ниско - 143 pg / mL (нормални стойности над 211 pg / mL). Нивата на фолиева киселина са в норма, както и пункциите на цереброспинална течност.

ЯМР на гръбначния мозък показва увреждания в задните колони. Установена е подостра комбинирана дегенерация на гръбначния мозък и полиневропатия на аксоните, която е свързана с пълната упойка с райски газ.

Предписани са инжекции с витамин B12 по 1000 микрограма (1 милиграм) дневно за 2 седмици и 1 път седмично след това. След 3-месечно проследяване 58-годишната пациентка вече ходи самостоятелно, без нужда от помощ. Четирите ѝ крайника възвръщат силите си. ЯМР отчита пълно възстановяване и изчезване на аномалиите.

Случай 2:

Мъж на 28 години, приет в болницата заради дисбаланс в походката, нестабилност, изтръпване на ръце и крака. Отново е бил под пълна упойка с райски газ, 5 седмици преди постъпване в болницата. Един месец след операцията се появяват тези проблеми. Отчита се пълна липса на усет за вибрации и проприоцепционни усещания в долните крайници и увреждане на горните крайници.

Тестът на Ромберг е положителен.

Паметта и когнитивните функции са без увреждания.

Лабораторните изследвания показват макроцитна анемия (с нисък хемоглобин - 9,9 g / dL и повишен MCV - 101.3 fL).

Нивата на витамин B12 са под 100 pg / mL.

След ЯМР се установява подостра комбинирана дегенерация на гръбначния мозък, причинена от анестезията с азотен оксид.

Лечението започва веднага и се състои от инжекции витамин B12 по 1 мг дневно в продължение на 14 дни и веднъж седмично след това. 2 месеца след началото на терапията се отчитат значителни подобрения в гръбначния стълб.Неврологичните увреждания са напълно излекувани след 6 месеца терапия с витамин B12.

Случай 3:

Жена на 44 години с постепенно влошаваща се парестезия и изтръпване на двете ръце и крака през последните 6 седмици. Тя спазва вегетарианска диета от 9 месеца. Неврологичното изследване показва лека пареза на двете ръце. В ръцете и краката са нарушени проприоцепционните и вибрационни усещания.

Тестът на Ромберг е положителен.

Паметта и когнитивните функции са без увреждания, както и функциите на пикочния мехур и червата.

Лабораторните изследвания не показват желязо-дефицитна анемия, но е отчетена макроцитоза с MCV 110 fL.

Нивото на серумния витамин B12 е ниско - 135 pg / mL

Нивото на серумен мен е в референтни стойности.

ЯМР показва увреждане на задните колони на гръбначния мозък, свързана с недостатъчен прием на витамин B12.

Лечението е подобно на горните 2 случая. Пълно клинично подобрение настъпва 2 месеца след началото на лечението, а след още 2 месеца при ЯМР се наблюдава рязко намаляване на аномалиите.

В заключение учените установяват, че бързото диагностициране на подостра комбинирана дегенерация и възможно най-бързото прилагане на витамин B12 могат да предотвратят необратими неврологични увреждания и така да се избегне инвалидизиране.

Ето как за няколко секунди е регистриран положителен резултат за тест на Ромберг при пациент с дефицит на витамин B12.

Здравноосигурените граждани трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Един от най-важните принципи на задължителното здравно осигуряване е отговорността на осигурените за собственото им здраве. Като здравноосигурени по българското законодателство, всички български граждани подлежат на профилактичен преглед. Този профилактичен преглед включва и вземане на кръв за изследване на Пълна Кръвна Картина. На няколко пъти се спомена MCV - този показател влиза в безплатното изследване, както и RDW

А ето и някои от възможните комбинации на RDW и MCV:

 • Нормален RDW и нисък MCV. Анемията е причинена от хронично заболяване или наследствена таласемия в кръвосъсирването.
 • Нормален RDW и висок MCV. Ще ви бъдат назначени допълнителни изследвания за чернодробно заболяване. Възможно е кръвта ви да е засегната от алкохол, антивирусни препарати или химиотерапия. Ако имате нисък брой лимфоцити (вид бели кръвни клетки), може да страдате от апластична  анемия.
 • Повишен RDW и нормален MCV. Възможно е нивата на желязо, витамин B12 или фолиева киселина да са прекалено ниски. Другата вероятност е да страдате от хронично чернодробно заболяване.
 • Повишен RDW и нисък MCV. Отново съмнение за анемия.
 • Повишен RDW и повишен MCV. Възможен дефицит на витамин B12, фолиева киселина, анемия или хронично чернодробно заболяване.

Дефицитът на витамин B12 може да подскаже присъствието си и чрез безплатно изследване на кръвта, както и чрез този лесен 30-секунден тест на Ромберг.

В блога на aloha.bg  вече сме писали за 16-годишния младеж, който имал положителен тест на Ромберг, плачел често, имал халюцинации, че го преследва бяла човекоподобна фигура и пр. Въпреки че не бил веган и нямал здравословни проблеми имал ниски нива на витамин B12. Оказало се, че се дължат на бактериална инфекция с Helicobacter pylori. След подходящата терапия с 2 антибиотика, лекарства против киселини и витамин B12 състоянието му се подобрило.

През месец март 2018 г. публикувахме и личната история на Джесика Регнарт, която сподели в социалните мрежи: 

"Преди 8 месеца бях ухапана от кърлежи, за които се предполагаше, че са заразени с Лаймска болест. 2 курса силни антибиотици бяха достатъчни, за да стане ясно, че не мога да продължавам повече така. Почувствах как сякаш цялото ми тяло се срина. Инфекцията отне и последните ми сили. Спях по 18-20 часа на ден, имах тежки мускулни спазми. По едно време дори ме приеха в болница със съмнение за тромбоза и инфаркт.

След това се появиха неврологичните проблеми. Чувствах се сякаш губя паметта си и не мога да си спомня имена или дори параграфа, който току що бях прочела. Усещах изтръпване в ръцете и краката и губех равновесие. Залитах и се чувствах като пияна. А същевременно бях толкова безсилна, че не можех да обеля дори кората на сварен картоф.

Отидох отново при личния си лекар и той ми постави диагноза от сорта на вирусна умора. Но някъде дълбоко в себе си разбирах, че не е причината за състоянието ми. След това ми пуснаха кръвни изследвания. Докторът се свърза отново с мен.

Имах дефицит на витамин Б12."

В публикацията за различните форми на депресивни състояния, свързани с дефицит на витамин B12 сме обърнали внимание и на случай от 2015 г.Psychosis associated with Vitamin B12 deficiency – a case report with review of literature [7] се съобщава за пациент, който нямал проблеми в миналото, но в последните 6 месеца имал проблеми с походката. Започнал да стъпва навътре с дясното стъпало. След 3 месеца започнал да се държи странно – бягал от дома си, говорел безсмислици, обиждал семейството и съседите си безпричинно, бил силно раздразнен, с лош апетит и проблеми със съня. Не е употребявал психотропни вещества, наркотици, няма данни за енцефалит, използване на упойка с райски газ, не е вегетарианец.

След преглед с психиатър са му назначени Olanzapine 15 mg/дневно and Trifluperazine 15 mg/дневно. В пристъп на налудничаво поведение медицинския персонал му приложил електроконвулсивна терапия - електрошок. Неврологичното му състояние започнало да се влошава бързо. Преглед отчитал поражения в рефлексите на ръцете. Вече не само стъпвал навътре със стъпалото на десния си крак, но и го провлачвал. При разговор отричал да страда от депресия и сътрудничил на медицинските лица. Нямал увреждане на паметта. Почти всички показатели от кръвните изследвания били в норма.

Оказвало се, че има дефицит на витамин B12 – 143 pg/mL (нормален диапазон 211-911 pg / ml). Назначили му по 1 инжекция от 1000 микрограма дневно витамин B12 в продължение на 10 дни. В рамките на тези 10 дни всички симптоми отшумели и пациента бил изписан  с рецепта за прием на таблетки с витамин B12 и много ниски дози с цел постепенно спиране на използваните в болницата лекарства. Пациентът повече не се върнал в клиниката, където му приложили електрошок и няма как да бъде проследен. Въпреки че се среща често сред по-възрастни пациенти, дефицитът на витамин B12 може да се срещне сред деца и младежи и да доведе до непредсказуемо поведение.  

В публикация от 2015 г. 56-Year-Old Male With Acute-Onset Ataxia After Metronidazole Use and a Typical MRI Appearance [8] се разглежда случая на 56 годишен мъж, който приемал антибиотика Метронидазол - 400 мг x 3 пъти дневно през последните няколко дни. Той се използва за лечение и профилактика на инфекции, причинени от анаеробни бактерии. Изписва се в случаи на инфекции на ЦНС (като абсцес на мозъка, менингит), инфекции на УНГ, белите дробове (различни видове пневмонии, белодробен абсцес) и пр. Възможно е да се появят странични ефекти като периферна невропатия, главоболие, замаяност и световъртеж.

В последните 4 дни мъжът имал проблеми с пазене на равновесие при ходене. През последните 3 месеца бил диагностициран с мегалобластна анемия и дефицит на витамин B12. Следвал препоръките на лекарите за инжектиране и стойностите му били в нормата. Оказва се, че този антибиотик причинява натравяне на мозъка, което може да доведе до различни форми на атаксия. В конкретния случаи след спиране на антибиотика проблемите с пазенето на равновесие отшумяли в рамките на 7 дни, но понякога това може да продължи до месец. Затова е добре да четете внимателно цялата информация в листовката на предписания медикамент, дори и да е без рецепта.

Това не са изолирани случаи. Съществуват стотици подобни документирани увреждания, които са описани в реномирани сайтове за клинични изследвания. От друга страна този тест може лесно да се изпълни и в домашни условия. Положителният резултат, който се състои в престъпване на крачка встрани или напред/назад, или дисбалансът не означават, че непременно имате липса на витамин B12. Но ако това е причината навременната терапия може да възстанови частично или напълно увредения гръбначен мозък и нервната система. 

Съществуват различни причини за малабсорбция от страна на храносмилателната система. На няколко пъти беше споменато, че лечението се извършва чрез инжекции, защото така витамин B12 достига директно до кръвообращението.

Капките за нос с витамин B12 - Хидроксокобаламин и Метилкобаламин се доставят чрез богато кръвоснабдената лигавица на носа и осигуряват необходимото количество до 1 час след приема. 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.


Използвани източници:


1. Romberg Test for Imbalance

2. Moritz Heirich Romberg

3. Tabes Dorsalis

4. Subacute combined degeneration of spinal cord

5. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry - Subacute combined degeneration: clinical, electrophysiological, and magnetic resonance imaging findings

6. Subacute Combined Degeneration of the Spinal Cord due to Different Etiologies and Improvement of MRI Findings

7. Psychosis associated with Vitamin B12 deficiency – a case report with review of literature

8. 56-Year-Old Male With Acute-Onset Ataxia After Metronidazole Use and a Typical MRI Appearance  

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още