• Начало »
  • Новини »
  • Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

2 февруари 2018
Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

Скоро изкуствения интелект ще е във всички сфери на ежедневието ни.

Визитка Тодор Цонков:

Образование: доктор по компютърни науки (изкуствен интелект) - СУ

разпознаване на двойно значение (ирония, сарказъм, сатира в текстове)

- повече от 10 години опит като професионален програмист

- създател на сайта http://kvartali.info

– Опит като преподавател във ВУЗ  - Изкуствен Интелект, Извличане на информация, извличане на знания от данни, експертни системи, Java за начинаещи и напреднали

Какво мислиш за изкуствения интелект?

Смятам, че има много голям потенциал за развитие, засега сме в началото. Със сигурност ще подобри много живота изцяло, но към момента трябва да се разрешат редица сложни проблеми.  

Изкуственият интелект не е само роботи или автономни коли, има голямо разпространение във всички сфери - например  Гугъл използва алгоритми  за намиране базата на стотици критерии, друг пример са сайтове като Амазон, които персонализирано ни предлагат най-точните продукти в зависимост от нашите вкусове.

Човешкото мислене се различава от това на машините - например за компютър не е проблем да победи на шах и най-добрия човек, но задачи, относително лесни за хора като превод на изречения или разпознаване на емоция в текст са трудни за компютър.

Интересен напредък в изкуствения интелект е наскоро пуснатата версия на програмата Alpha Zero, която се самообучава като играе срещу себе си и достига до нивото на най-добрите съществуващи програми, които са обучени от хората. Споменава се, че се е научила за 4 часа, но реално това са стотици хиляди игри и все пак постижението е сериозно.

Тодор Цонков за изкуствения интелект на Facebook и Google

Кога според теб изкуствения интелект ще настигне хората?

Все още има много проблеми, които предстоят пред изкуствения интелект и затова е рано да се каже.

В момента се справя отлично в проблеми, в които имаме пълна информация - например лесно е да се каже коя е 123-тата по големина река в света или какви са най-добрите ходове напред в шахмата, но повечето неща, с които се сблъскваме дори и в ежедневието са свързани с непълна информация.

Например в популярната игра Texas Hold-em покер не е ясно какви карти има противника и не може да вземем 100% правилно решение и е нормално да допускаме грешки. Понякога може да загубим и при оптимална игра и затова е толкова сложно. В живота постоянно се налага да взимаме решения при непълна информация за почти всичко - от това какво да си купим за ядене, до това каква работа да почнем, какъв имот да купим и изкуственият интелект не е магическа пръчка, която да решава изведнъж нещата.

Тъй като е трудно да се прецени дали един изкуствен интелект действително е “интелигентен”, често се използва тестът на Тюринг.

За целта си пишете едновременно с човек и компютър и ако ги сбъркате, т.е. решите, че си пишете с човек, а реално е компютър, то тестът е преминал успешно. Засега няма успешен софтуер, който да го е минал, но вероятно сме близо.

Все пак този тест има и недостатъци, тъй като, ако компютър например сметне произведение на две числа много бързо или пък се справя по-добре от хората пак няма да мине теста, въпреки че е по-интелигентен.

Смяташ ли, че изкуствения интелект крие опасности за човечеството?

Като всяко нововъведение трябва да се подхожда внимателно, има рискове, че в един момент нещата може да излязат извън контрол. Все пак мисля, че има време докато стигнем до това ниво на развитие, все едно да се притесняваме за презаселването на Марс в момента.

Относно личните данни, зад сайтове като Google и Facebook стоят милиарди долари похарчени за заплати на служители, за сървъри, популяризация и т.н. и е уникално, че са напълно безплатни за нас - в общият случай те не се интересуват лично от нашата информация, а от статистически данни.  Тази инфомация би била и полезна, ако сме болни и търсим определени симптоми в гугъл би могло да се открие, че имаме някакво заболяване примерно.

Разбира се трябва да се внимава много доколко не се злоупотребява с данните ни.

Какво мислиш за криптовалутите?

В момента са много популярни, разбира се изискват се железни нерви - в момента цената на биткойна е доста надолу, но е вероятно да се промени в обратна посока. А и само за година цената се е качила с 800%, което е невероятна възвръщаемост.

Бих добавил, че технологията, която стои зад биткойн - блокчейн ще промени доста сфери.

Имайки толкова опит като програмист в бранша, не мога да не те попитам за добри практики и съвети, които можеш да дадеш към наскоро започналите програмисти? Кое е най-важното, за да си успешен в тази професия?

Според мен най-важното освен естествено добрата основа, са постоянното четене и развиване в областта. Нещата са много динамични и лично на мен на няколко пъти ми се е налагало да започвам почти от нулата. Освен това е много важно търпението и толерантността към чужд код и умение да се справяш в непознати води. По-голямата част от времето ще е точно това.  Уменията за работа в екип също са задължителни.

Естествено, не трябва да се прекалява само с работа, много важно да имаш балансиран живот, да се спортува и да има различни хобита, които не са свързани с престой пред компютър. Както всички знаем, колагенът е много важен протеин в човешкото тяло. Аз като мъж не се вълнувам дали имам бръчки по лицето, не използвам козметика. Но дългите преходи с велосипед често са изтощителни и за да не чувствам напрежение в ставите използвам една хранителна добавка с хрущял от акула.

Какво би искал да видиш променено във висшето образование?

СУ/ФМИ се развива добре според мен. Виждам сериозен напредък спрямо времето, когато бях студент. Бих искал студентите да работят по практически проекти (предимно в научната област). Харесва ми, че се изучават и най-новите технологии, но е хубаво и да се набляга на по-теоретични предмети, които имат практическа насоченост. Относно преподавателите,  това е проблем на целия СУ, категорично недостойното и смешно заплащане на труда. Почти всички преподавали са учили поне 10 години, за да придобият докторска степен и са много квалифицирани и ерудирани и е абсурдно да получават такава финансова оценка на труда си. Квалификацията и опитът струват пари. Човек, който е способен да направи изследователска дейност, трябва да бъде оценен подобаващо. Понякога и бюрокрацията ми идва в повече, но вероятно е трудно да се избегне. Смятам, че също така е добре да се привличат студенти от други държави като се направят програми на английски език.

Каква е темата на дисертацията ти и как я избра. Лесно ли се става доктор?

Темата ми е Изследване на мнения и чувства от текстове  от социалните мрежи”. Можете да я видите в pdf формат тук. Нещата станаха малко случайно, в началото исках да разработя система за търговия на борсата, но скоро се убедих в невъзможността на тази задача и видях, че идеите, които ползвам, са лесно приложими в областта на социалните мрежи. Защитих дисертацията си преди година и половина. Наблягам на автоматичното разпознаване на ирония, сарказъм и сатира в текстове - на пръв поглед невъзможна задача, но всъщност може да се реши с добра точност. Всъщност зад една докторска дисертация стоят страшно много часове на четене, мислене, писане на код в моя случай и обработка на текста - надявам се, че ще е полезна и ще бъде надградена.

 

Разкажи за проекта си http://kvartali.info. Как ти хрумна идеята и защо е полезен за хората?

Идеята на http://kvartali.info е да се види мнението на хората за кварталите, лекарите, зъболекарите, изобщо за специалистите и населените места и обектите в България, смятам, че ще е полезна на всички хора и ще може да отговори на въпроси като - къде да запиша детето си на училище/детска градина, в кой квартал да закупя/наема имот, при кой лекар/зъболекар/адвокат да отида, кой е най-добрият зимен/летен курорт и т.н. Изцяло безплатна и лична инициатива, която разработвам в свободното си време, също така с некомерсиална цел (дори прекалено некомерсиална, тъй като за развитие и сериозна разработка се изискват средства).

Съжаляваш ли че не си отишъл да работиш или учиш зад граница, поне за малко?

Едно е да пътуваш, друго е да живееш на едно място. Бил съм в 25 държави, но не съм съгласен, че с наложената теза, че в България няма работа, че се живее зле и т.н. поне в София и по-големите градове не е така и мисля, че вече мина “модата” на емиграцията.

Факт е, че има доста неща, които трябва да се подобрят, но смятам, че се движим в правилната посока. Смятам, че живота в България има своите предимства.

Тодор Цонков за изкуствения интелект, социалните мрежи, добавките с колаген, пробиотици и kvartali.info

Фен си на велосипеда като средство за предвижване, разкажи какво е да караш колело в София и какво мислиш като цяло за живота там?

В днешния заседнал начин на живот колелото е моят начин да поддържам добра форма. София не е лесен град за каране на вепосипед, но при избор на подходящ маршрут не е толкова лошо. За съжаление в София велосипедния, пешеходния и градския транспорт се пренебрегва за сметка на автомобилния и положението се влошава. Бил съм в градове, в които дори и 6 ленти в посока не помагат за задръстването и за съжаление вървим в такава посока.
Харесва ми София, не бих я сменил за друг град към момента, харесва ми динамичния начин на живот, разбира се има много какво да се желае откъм инфраструктура.  

Обиколил си България, къде ти хареса най-много?

Като цяло България ми харесва навсякъде, лично аз съм по-скоро градски турист и предпочитам градска среда. Разбира се, природата ни е страхотна като че ли най-много ми харесаха Седемте Рилски Езера, освен това районът покрай Трявна съм обиколил доста с колело и пеша и особено лятото е страхотно място за разпускане. Разбира се аз прекарвам доста време на открито и това понякога причинява известен стрес за имунната ми система. Понякога за подсилване на имунитета се доверявам на Витамин C . Наскоро открих един пробиотик в уникална комбинация с пчелно млечице, който е точно за хора като мен.

Можете да ме намерите във facebook

ВИЖТЕ ОЩЕ 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още