• Начало »
  • Новини »
  • Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

2 февруари 2018
Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

Скоро изкуствения интелект ще е във всички сфери на ежедневието ни.

Визитка Тодор Цонков:

Образование: доктор по компютърни науки (изкуствен интелект) - СУ

разпознаване на двойно значение (ирония, сарказъм, сатира в текстове)

- повече от 10 години опит като професионален програмист

- създател на сайта http://kvartali.info

– Опит като преподавател във ВУЗ  - Изкуствен Интелект, Извличане на информация, извличане на знания от данни, експертни системи, Java за начинаещи и напреднали

Какво мислиш за изкуствения интелект?

Смятам, че има много голям потенциал за развитие, засега сме в началото. Със сигурност ще подобри много живота изцяло, но към момента трябва да се разрешат редица сложни проблеми.  

Изкуственият интелект не е само роботи или автономни коли, има голямо разпространение във всички сфери - например  Гугъл използва алгоритми  за намиране базата на стотици критерии, друг пример са сайтове като Амазон, които персонализирано ни предлагат най-точните продукти в зависимост от нашите вкусове.

Човешкото мислене се различава от това на машините - например за компютър не е проблем да победи на шах и най-добрия човек, но задачи, относително лесни за хора като превод на изречения или разпознаване на емоция в текст са трудни за компютър.

Интересен напредък в изкуствения интелект е наскоро пуснатата версия на програмата Alpha Zero, която се самообучава като играе срещу себе си и достига до нивото на най-добрите съществуващи програми, които са обучени от хората. Споменава се, че се е научила за 4 часа, но реално това са стотици хиляди игри и все пак постижението е сериозно.

Тодор Цонков за изкуствения интелект на Facebook и Google

Кога според теб изкуствения интелект ще настигне хората?

Все още има много проблеми, които предстоят пред изкуствения интелект и затова е рано да се каже.

В момента се справя отлично в проблеми, в които имаме пълна информация - например лесно е да се каже коя е 123-тата по големина река в света или какви са най-добрите ходове напред в шахмата, но повечето неща, с които се сблъскваме дори и в ежедневието са свързани с непълна информация.

Например в популярната игра Texas Hold-em покер не е ясно какви карти има противника и не може да вземем 100% правилно решение и е нормално да допускаме грешки. Понякога може да загубим и при оптимална игра и затова е толкова сложно. В живота постоянно се налага да взимаме решения при непълна информация за почти всичко - от това какво да си купим за ядене, до това каква работа да почнем, какъв имот да купим и изкуственият интелект не е магическа пръчка, която да решава изведнъж нещата.

Тъй като е трудно да се прецени дали един изкуствен интелект действително е “интелигентен”, често се използва тестът на Тюринг.

За целта си пишете едновременно с човек и компютър и ако ги сбъркате, т.е. решите, че си пишете с човек, а реално е компютър, то тестът е преминал успешно. Засега няма успешен софтуер, който да го е минал, но вероятно сме близо.

Все пак този тест има и недостатъци, тъй като, ако компютър например сметне произведение на две числа много бързо или пък се справя по-добре от хората пак няма да мине теста, въпреки че е по-интелигентен.

Смяташ ли, че изкуствения интелект крие опасности за човечеството?

Като всяко нововъведение трябва да се подхожда внимателно, има рискове, че в един момент нещата може да излязат извън контрол. Все пак мисля, че има време докато стигнем до това ниво на развитие, все едно да се притесняваме за презаселването на Марс в момента.

Относно личните данни, зад сайтове като Google и Facebook стоят милиарди долари похарчени за заплати на служители, за сървъри, популяризация и т.н. и е уникално, че са напълно безплатни за нас - в общият случай те не се интересуват лично от нашата информация, а от статистически данни.  Тази инфомация би била и полезна, ако сме болни и търсим определени симптоми в гугъл би могло да се открие, че имаме някакво заболяване примерно.

Разбира се трябва да се внимава много доколко не се злоупотребява с данните ни.

Какво мислиш за криптовалутите?

В момента са много популярни, разбира се изискват се железни нерви - в момента цената на биткойна е доста надолу, но е вероятно да се промени в обратна посока. А и само за година цената се е качила с 800%, което е невероятна възвръщаемост.

Бих добавил, че технологията, която стои зад биткойн - блокчейн ще промени доста сфери.

Имайки толкова опит като програмист в бранша, не мога да не те попитам за добри практики и съвети, които можеш да дадеш към наскоро започналите програмисти? Кое е най-важното, за да си успешен в тази професия?

Според мен най-важното освен естествено добрата основа, са постоянното четене и развиване в областта. Нещата са много динамични и лично на мен на няколко пъти ми се е налагало да започвам почти от нулата. Освен това е много важно търпението и толерантността към чужд код и умение да се справяш в непознати води. По-голямата част от времето ще е точно това.  Уменията за работа в екип също са задължителни.

Естествено, не трябва да се прекалява само с работа, много важно да имаш балансиран живот, да се спортува и да има различни хобита, които не са свързани с престой пред компютър. Както всички знаем, колагенът е много важен протеин в човешкото тяло. Аз като мъж не се вълнувам дали имам бръчки по лицето, не използвам козметика. Но дългите преходи с велосипед често са изтощителни и за да не чувствам напрежение в ставите използвам една хранителна добавка с хрущял от акула.

Какво би искал да видиш променено във висшето образование?

СУ/ФМИ се развива добре според мен. Виждам сериозен напредък спрямо времето, когато бях студент. Бих искал студентите да работят по практически проекти (предимно в научната област). Харесва ми, че се изучават и най-новите технологии, но е хубаво и да се набляга на по-теоретични предмети, които имат практическа насоченост. Относно преподавателите,  това е проблем на целия СУ, категорично недостойното и смешно заплащане на труда. Почти всички преподавали са учили поне 10 години, за да придобият докторска степен и са много квалифицирани и ерудирани и е абсурдно да получават такава финансова оценка на труда си. Квалификацията и опитът струват пари. Човек, който е способен да направи изследователска дейност, трябва да бъде оценен подобаващо. Понякога и бюрокрацията ми идва в повече, но вероятно е трудно да се избегне. Смятам, че също така е добре да се привличат студенти от други държави като се направят програми на английски език.

Каква е темата на дисертацията ти и как я избра. Лесно ли се става доктор?

Темата ми е Изследване на мнения и чувства от текстове  от социалните мрежи”. Можете да я видите в pdf формат тук. Нещата станаха малко случайно, в началото исках да разработя система за търговия на борсата, но скоро се убедих в невъзможността на тази задача и видях, че идеите, които ползвам, са лесно приложими в областта на социалните мрежи. Защитих дисертацията си преди година и половина. Наблягам на автоматичното разпознаване на ирония, сарказъм и сатира в текстове - на пръв поглед невъзможна задача, но всъщност може да се реши с добра точност. Всъщност зад една докторска дисертация стоят страшно много часове на четене, мислене, писане на код в моя случай и обработка на текста - надявам се, че ще е полезна и ще бъде надградена.

 

Разкажи за проекта си http://kvartali.info. Как ти хрумна идеята и защо е полезен за хората?

Идеята на http://kvartali.info е да се види мнението на хората за кварталите, лекарите, зъболекарите, изобщо за специалистите и населените места и обектите в България, смятам, че ще е полезна на всички хора и ще може да отговори на въпроси като - къде да запиша детето си на училище/детска градина, в кой квартал да закупя/наема имот, при кой лекар/зъболекар/адвокат да отида, кой е най-добрият зимен/летен курорт и т.н. Изцяло безплатна и лична инициатива, която разработвам в свободното си време, също така с некомерсиална цел (дори прекалено некомерсиална, тъй като за развитие и сериозна разработка се изискват средства).

Съжаляваш ли че не си отишъл да работиш или учиш зад граница, поне за малко?

Едно е да пътуваш, друго е да живееш на едно място. Бил съм в 25 държави, но не съм съгласен, че с наложената теза, че в България няма работа, че се живее зле и т.н. поне в София и по-големите градове не е така и мисля, че вече мина “модата” на емиграцията.

Факт е, че има доста неща, които трябва да се подобрят, но смятам, че се движим в правилната посока. Смятам, че живота в България има своите предимства.

Тодор Цонков за изкуствения интелект, социалните мрежи, добавките с колаген, пробиотици и kvartali.info

Фен си на велосипеда като средство за предвижване, разкажи какво е да караш колело в София и какво мислиш като цяло за живота там?

В днешния заседнал начин на живот колелото е моят начин да поддържам добра форма. София не е лесен град за каране на вепосипед, но при избор на подходящ маршрут не е толкова лошо. За съжаление в София велосипедния, пешеходния и градския транспорт се пренебрегва за сметка на автомобилния и положението се влошава. Бил съм в градове, в които дори и 6 ленти в посока не помагат за задръстването и за съжаление вървим в такава посока.
Харесва ми София, не бих я сменил за друг град към момента, харесва ми динамичния начин на живот, разбира се има много какво да се желае откъм инфраструктура.  

Обиколил си България, къде ти хареса най-много?

Като цяло България ми харесва навсякъде, лично аз съм по-скоро градски турист и предпочитам градска среда. Разбира се, природата ни е страхотна като че ли най-много ми харесаха Седемте Рилски Езера, освен това районът покрай Трявна съм обиколил доста с колело и пеша и особено лятото е страхотно място за разпускане. Разбира се аз прекарвам доста време на открито и това понякога причинява известен стрес за имунната ми система. Понякога за подсилване на имунитета се доверявам на Витамин C . Наскоро открих един пробиотик в уникална комбинация с пчелно млечице, който е точно за хора като мен.

Можете да ме намерите във facebook

ВИЖТЕ ОЩЕ 

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още