20 Удивителни факта за човешките черва

16 август 2017
20 Удивителни факта за човешките черва

20 Удивителни факта за човешките черва

Прибрани в коремната кухина червата са невидими за очите, но крият редица любопитни тайни - от нивото на имунитета до разгърнатата им повърхност с големина на тенис корт.  Ето няколко изненадващи факти за човешките черва:

 1. Когато ядете нещо храната слиза надолу през хранопровода и стомаха та чак до червата не поради гравитацията. Червата се свиват и отпускат последователно чрез съкращение на гладката мускулатура и това е известно още като перисталтика на червата. След като сме се нахранили храната, която е попаднала в стомаха води до неговото разширяване и активиране на рецептори за разтягане. Те от своя страна задействат физиологичен рефлекс и се получават перисталтични вълни, които преминават от тънкото до дебелото черво и избутват всички отпадъци от храносмилането. Следователно можете да се храните във всякакви положения, дори с главата надолу. Това важи в пълна степен за космонавтите, които усещат в пълна сила липсата на гравитация и храната може просто да лети около тях.
 2. Съвременните перилни препарати използват ензими, подобни на тези от храносмилателната система. През 1913 г. немския физик Ото Рьом създава перилен препарат от натриев карбонат и прахообразен екстракт от панкреас. Този прах за пране е особено популярен до годините на Втората световна война. В днешно време се произвеждат перилни препарати с ензими, подобни от изработените от дванадесетопръстника и тънките черва.

 3. Обикновено се смята, че стомахът играе основната роля в процесите на храносмилането, но това се отнася главно за чисто механичното стриване на храната до гъста каша. Попаднала в тънките черва, които са около 4 пъти височината на човек или между 5 и 7 метра, храната преминава през сложни химически промени благодарение на виреещите тук пробиотици. Тук се абсорбират хранителните вещества и преминават директно в кръвния поток. 
 1. Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. Синдромът на пропускливите черва е състояние, при което се увеличава пропускливостта на чревната лигавица към големи хранителни молекули, антигени и токсини. Докато при здравите хора тънките черва действат като своеобразно сито, то при хората с голяма пропускливост редица бактерии могат да преминат директно в кръвния поток и да доведат до различни болести. От своя страна имунната система е натоварена да се бори и произвежда антитела и като следствие имунитета спада. Терапията с антибиотици може да доведе до диария, причинена от свръхрастеж на определени бактерии, които да унищожат полезните за здравето пробиотици. Ето защо се освен за диария и антибиотично лечение се препоръчва приема на полезни бактерии и за лечение на други заболявания. Вижте 10 научни изследвания от пролетта и лятото на 2017 г.

 2. Ако тънкото черво е с дължина около 7 м и диаметър 2,5 см то очакваме площта му да бъде някъде около 0,5 кв. м. Изумителното в случая е, че площта е с размерите на тенис корд или около 250 кв.м. Това е така, защото освен че стените имат много гънки, а също и жлези, които отделят чревен сок. В чревната лигавица има и много микроскопични власинки с височина до 1 мм. Във всяка власинка има кръвоносни и лимфни съдове, както и гладки мускулни влакна.

човешки черва

 1. Вида на стомаха варира в животинското царство

Смятаме стомаха за неразделна част от храносмилателната система, но той е различен при някои видове животни. Например мравките имат два стомаха – социален и нормален, където храната е смесена с храносмилателни сокове и не може да се споделя. В главата на мравката се намира специална храносмилателна жлеза, която отделя част от храната, която може да служи като енергиен резерв, а останалата, съдържаща повечето протеини отива в социалния стомах. Оттам тя може да бъде повърната и споделена с ларвите (за техния растеж) или с царицата (за производство на яйца).

При някои бозайници като коне, магарета, свине и зайци стомахът е еднокамерен. Те са непреживни животни. При преживните бозайници като елени, лами, крави, говеда, биволи и овце стомахът има цели 4 камери. Птиците не разполагат със зъби, с които да дъвчат храната и стомахът им е жлезист.

Знаете ли ,че съществуват около 500 вида хищни растения, които са се приспособили да допълват храната си с насекоми? Те също имат различни приспособления, с които да храносмилат погълнатите жертви.

Някои животни като морските кончета нямат стомах, а храната преминава директно в червата.

 1. Газовете, които неволно изпускаме са комбинация от погълнат въздух и газове от ферментация на бактерии в стомашно-чревния тракт. Тъй като храносмилателната система не може да разгради или абсорбира определени компоненти от храната тези вещества се изтласкват в дебелото черво. Там са атакувани от разнообразни бактерии и така се образуват различни газове, които съдържат въглероден диоксид, водород, метан, сероводород и др. Образуването на газове отнема около 35-40 минути.

 2. Всяка година повече от 270 000 американци развиват рак на стомашно-чревния тракт като рак на хранопровода, на стомаха, на дебелото черво, на ректума. Около половината от заболелите скоро стигат до терминалния стадий, като рака на дебелото черво е много по-смъртоносен от всеки друг рак.

 3. За първи път през 1868 г. германския лекар Адолф Кусмаул (Adolph Kussmaul) използвал ендоскоп за да разгледа стомаха на жив човек отвътре. За разлика от днешните ендоскопи инструмента не бил гъвкав и с размерите си от 47 см дължина на 1,3 см ширина било смъртоносно насочването му дълбоко в тялото. Тогава се стигнало до услугите на цирков артист, специализиран в поглъщането на мечове.

В днешно време ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт е изследване, което позволява да се огледа лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, посредством тънка, гъвкава тръба с оптична система, наричана ендоскоп. Върха на ендоскопа навлиза през устата и се движи през хранопровода, стомаха до дванадесетопръстника (най-горната част на тънкото черво). Тези органи заедно са познати като горна част на гастроинтестиналния тракт.

Колоноскопията е ендоскопско изследване,  което се провежда с цел диагностициране на патологични промени на вътрешността на долния отдел на хронсмилателния тракт -  дебело и право черво и при възможност част от тънкото черво. То се провежда с помощта на мека тънка тръба, наречена колоноскоп, снабдена с фина оптична система, която позволява оглед на вътрешността на цялото черво. Фиброоптичната система има и приставка за взимане на биопсии (малки парченца тъкан) за цитологично и хистологично изследване. Колоноскопията е и терапевтична процедура за премахване на малки полипи и тумори, ако е необходимо.

 1. Лекарите лекували неправилно пептични язви почти век

Заболяването е свързано с нарушаване на целостта на лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника – началната част на тънкото черво. Дълго време се е смятало, че почивка и лека диета ще помогнат на изгарящите болки. Едва през 1982 г. австралийските изследователи Бари Маршал и Робин Уорън открили истинския виновник –бактерията Helicobacter pylori и започнало лечението с антибиотици. За да докажат тезата си самите лекари са поели вътрешно опасната бактерия. През 2005 г. те получават за това Нобелова награда.

 1. За средно дълъг човешки живот през червата ни преминават около 50 тона храна.

 2. Въпреки че дебелото черво е мястото, където се прави последен опит да бъде извлечено всичко ценно от храната човек може да живее години наред и без него, въпреки че някои от функциите са нарушени и тогава следва да се обърне особено внимание на хидратацията на организма.

 3. Още през IV в. в Китай се е провеждало лечение на храносмилателни проблеми с „жълта супа“ или по-точно казано фекална трансплантация. Първите подобни процедури са възобновени в средата на 20 век в САЩ. Общо взето няколко лъжички изпражнения от здрав човек се инжектират през носа до червата през тънка тръбичка с цел възстановяване на чревната флора. Няма да продължаваме темата.

 4. В човешките черва виреят около 400 различни видове бактерии.

 5. Тънките черва на жените са по-дълги от тези на мъжете.

 6. Леонардо да Винчи смятал, че червата подпомагат дишането. През 1490 г. той пише в един от дневниците си, че въздухът в силно притиснатите черва помага на диафрагмата да се повдигне , за да могат белите дробове да поемат въздух, което не е съвсем правилно.

 7. Полезни пробиотични бактерии има не само в тънките черва, венците, зъбите, устната кухина, сливиците, белия дроб, ушите, вагината, пикочните пътища.

 8. Естественото раждане, когато бебето слиза по родовите пътища е неговата първа доза пробиотици, която подпомага имунитета му, а здравето на майката е от жизненоважно значение, за да износи здрав плод. 70% от силната имунна система зависи от състоянието на чревната микрофлора.

 9. Знаете ли, че вида и количеството на полезните бактерии е различно не само при мъжете и жените, но и при трениращите дами спрямо тези, които водят заседнал начин на живот.

 10. Хроничният стрес влияе на съкращенията на гладката мускулатура на червата и затова в такива ситуации чувстваме спазми и болки, все едно коремът ни се е свил на топка.

   пробиотици  Автор : Елица Калоянова

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още