20 Удивителни факта за човешките черва
Прибрани в коремната кухина червата са невидими за очите, но крият редица любопитни тайни - от нивото на имунитета до разгърнатата им повърхност с големина на тенис корт. Ето няколко изненадващи факти за човешките черва:
- Когато ядете нещо храната слиза надолу през хранопровода и стомаха та чак до червата не поради гравитацията. Червата се свиват и отпускат последователно чрез съкращение на гладката мускулатура и това е известно още като перисталтика на червата. След като сме се нахранили храната, която е попаднала в стомаха води до неговото разширяване и активиране на рецептори за разтягане. Те от своя страна задействат физиологичен рефлекс и се получават перисталтични вълни, които преминават от тънкото до дебелото черво и избутват всички отпадъци от храносмилането. Следователно можете да се храните във всякакви положения, дори с главата надолу. Това важи в пълна степен за космонавтите, които усещат в пълна сила липсата на гравитация и храната може просто да лети около тях.
- Съвременните перилни препарати използват ензими, подобни на тези от храносмилателната система. През 1913 г. немския физик Ото Рьом създава перилен препарат от натриев карбонат и прахообразен екстракт от панкреас. Този прах за пране е особено популярен до годините на Втората световна война. В днешно време се произвеждат перилни препарати с ензими, подобни от изработените от дванадесетопръстника и тънките черва.
- Обикновено се смята, че стомахът играе основната роля в процесите на храносмилането, но това се отнася главно за чисто механичното стриване на храната до гъста каша. Попаднала в тънките черва, които са около 4 пъти височината на човек или между 5 и 7 метра, храната преминава през сложни химически промени благодарение на виреещите тук пробиотици. Тук се абсорбират хранителните вещества и преминават директно в кръвния поток.
- Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. Синдромът на пропускливите черва е състояние, при което се увеличава пропускливостта на чревната лигавица към големи хранителни молекули, антигени и токсини. Докато при здравите хора тънките черва действат като своеобразно сито, то при хората с голяма пропускливост редица бактерии могат да преминат директно в кръвния поток и да доведат до различни болести. От своя страна имунната система е натоварена да се бори и произвежда антитела и като следствие имунитета спада. Терапията с антибиотици може да доведе до диария, причинена от свръхрастеж на определени бактерии, които да унищожат полезните за здравето пробиотици. Ето защо се освен за диария и антибиотично лечение се препоръчва приема на полезни бактерии и за лечение на други заболявания. Вижте 10 научни изследвания от пролетта и лятото на 2017 г.
- Ако тънкото черво е с дължина около 7 м и диаметър 2,5 см то очакваме площта му да бъде някъде около 0,5 кв. м. Изумителното в случая е, че площта е с размерите на тенис корд или около 250 кв.м. Това е така, защото освен че стените имат много гънки, а също и жлези, които отделят чревен сок. В чревната лигавица има и много микроскопични власинки с височина до 1 мм. Във всяка власинка има кръвоносни и лимфни съдове, както и гладки мускулни влакна.
- Вида на стомаха варира в животинското царство
Смятаме стомаха за неразделна част от храносмилателната система, но той е различен при някои видове животни. Например мравките имат два стомаха – социален и нормален, където храната е смесена с храносмилателни сокове и не може да се споделя. В главата на мравката се намира специална храносмилателна жлеза, която отделя част от храната, която може да служи като енергиен резерв, а останалата, съдържаща повечето протеини отива в социалния стомах. Оттам тя може да бъде повърната и споделена с ларвите (за техния растеж) или с царицата (за производство на яйца).
При някои бозайници като коне, магарета, свине и зайци стомахът е еднокамерен. Те са непреживни животни. При преживните бозайници като елени, лами, крави, говеда, биволи и овце стомахът има цели 4 камери. Птиците не разполагат със зъби, с които да дъвчат храната и стомахът им е жлезист.
Знаете ли ,че съществуват около 500 вида хищни растения, които са се приспособили да допълват храната си с насекоми? Те също имат различни приспособления, с които да храносмилат погълнатите жертви.
Някои животни като морските кончета нямат стомах, а храната преминава директно в червата.
- Газовете, които неволно изпускаме са комбинация от погълнат въздух и газове от ферментация на бактерии в стомашно-чревния тракт. Тъй като храносмилателната система не може да разгради или абсорбира определени компоненти от храната тези вещества се изтласкват в дебелото черво. Там са атакувани от разнообразни бактерии и така се образуват различни газове, които съдържат въглероден диоксид, водород, метан, сероводород и др. Образуването на газове отнема около 35-40 минути.
- Всяка година повече от 270 000 американци развиват рак на стомашно-чревния тракт като рак на хранопровода, на стомаха, на дебелото черво, на ректума. Около половината от заболелите скоро стигат до терминалния стадий, като рака на дебелото черво е много по-смъртоносен от всеки друг рак.
- За първи път през 1868 г. германския лекар Адолф Кусмаул (Adolph Kussmaul) използвал ендоскоп за да разгледа стомаха на жив човек отвътре. За разлика от днешните ендоскопи инструмента не бил гъвкав и с размерите си от 47 см дължина на 1,3 см ширина било смъртоносно насочването му дълбоко в тялото. Тогава се стигнало до услугите на цирков артист, специализиран в поглъщането на мечове.
В днешно време ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт е изследване, което позволява да се огледа лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, посредством тънка, гъвкава тръба с оптична система, наричана ендоскоп. Върха на ендоскопа навлиза през устата и се движи през хранопровода, стомаха до дванадесетопръстника (най-горната част на тънкото черво). Тези органи заедно са познати като горна част на гастроинтестиналния тракт.
Колоноскопията е ендоскопско изследване, което се провежда с цел диагностициране на патологични промени на вътрешността на долния отдел на хронсмилателния тракт - дебело и право черво и при възможност част от тънкото черво. То се провежда с помощта на мека тънка тръба, наречена колоноскоп, снабдена с фина оптична система, която позволява оглед на вътрешността на цялото черво. Фиброоптичната система има и приставка за взимане на биопсии (малки парченца тъкан) за цитологично и хистологично изследване. Колоноскопията е и терапевтична процедура за премахване на малки полипи и тумори, ако е необходимо.
- Лекарите лекували неправилно пептични язви почти век
Заболяването е свързано с нарушаване на целостта на лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника – началната част на тънкото черво. Дълго време се е смятало, че почивка и лека диета ще помогнат на изгарящите болки. Едва през 1982 г. австралийските изследователи Бари Маршал и Робин Уорън открили истинския виновник –бактерията Helicobacter pylori и започнало лечението с антибиотици. За да докажат тезата си самите лекари са поели вътрешно опасната бактерия. През 2005 г. те получават за това Нобелова награда.
- За средно дълъг човешки живот през червата ни преминават около 50 тона храна.
- Въпреки че дебелото черво е мястото, където се прави последен опит да бъде извлечено всичко ценно от храната човек може да живее години наред и без него, въпреки че някои от функциите са нарушени и тогава следва да се обърне особено внимание на хидратацията на организма.
- Още през IV в. в Китай се е провеждало лечение на храносмилателни проблеми с „жълта супа“ или по-точно казано фекална трансплантация. Първите подобни процедури са възобновени в средата на 20 век в САЩ. Общо взето няколко лъжички изпражнения от здрав човек се инжектират през носа до червата през тънка тръбичка с цел възстановяване на чревната флора. Няма да продължаваме темата.
- В човешките черва виреят около 400 различни видове бактерии.
- Тънките черва на жените са по-дълги от тези на мъжете.
- Леонардо да Винчи смятал, че червата подпомагат дишането. През 1490 г. той пише в един от дневниците си, че въздухът в силно притиснатите черва помага на диафрагмата да се повдигне , за да могат белите дробове да поемат въздух, което не е съвсем правилно.
- Полезни пробиотични бактерии има не само в тънките черва, венците, зъбите, устната кухина, сливиците, белия дроб, ушите, вагината, пикочните пътища.
- Естественото раждане, когато бебето слиза по родовите пътища е неговата първа доза пробиотици, която подпомага имунитета му, а здравето на майката е от жизненоважно значение, за да износи здрав плод. 70% от силната имунна система зависи от състоянието на чревната микрофлора.
- Знаете ли, че вида и количеството на полезните бактерии е различно не само при мъжете и жените, но и при трениращите дами спрямо тези, които водят заседнал начин на живот.
- Хроничният стрес влияе на съкращенията на гладката мускулатура на червата и затова в такива ситуации чувстваме спазми и болки, все едно коремът ни се е свил на топка.
Автор : Елица Калоянова