Неволно изпускане на урина поради липса на витамини

10 октомври 2019
Неволно изпускане на урина поради липса на витамини

Неволното изпускане на урина, познато и като уринарна инконтиненция може да възникне при всяка възраст и по различни причини. 

Според публикация от септември 2019 на MedScape / Urinary Incontinence изпускането на урина може да се дължи на увреждания на пикочния мехур, уретрата, заобикалящата съединителна тъкан, мускулите, гръбначния мозък, централната нервна система и пр. Една от най-честите причини при жените е хипермобилността на уретрата, която се дължи на слабост на тазовото дъно вследствие хормонални промени след настъпване на менопаузата, нормално раждане, хирургична операция или отделни заболявания, които влияят на здравината на тъканите. По-рядко изпускането на урина е причинено от сфинктера, който е увреден от процесите на стареене, травма на таза, операция като хистеректомия или неврологично увреждане. 

Рискът от неконтролирано изпускане на урина се повишава и от затлъстяване, тежък физически труд, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), тютюнопушене, прием на някои медикаменти. 

Инконтиненцията на урината често се прикрива и съответно е рядко диагностицирана и лекувана. Всяка втора жена с подобен проблем би се опитала да го прикрие и да не се лекува. Хората, страдащи от изпускане на урина, търсят медицинска помощ след средно 6 до 9 години, най-вече когато състоянието се задълбочи и под влияние на близките си. Изпускането на урина е водещата причина за приемане в старчески дом, защото за близките е трудно да полагат толкова много грижи. Остаряването увеличава риска като от изпускане на урина страдат:

 • 7% от децата до 5 години
 • 10-35% от хората в зряла възраст
 • 50-84% от възрастните хора в старчески домове

Изпускането на урина се среща 2 пъти по-често при жените в сравнение с мъжете. 

Разпространението на уринарна инконтиненция е:

 • 6,9 % при жените на възраст 20-39 години
 • 17,2 % при жените на възраст 40-59 години
 • 23,3  % при жените на възраст 60-79 години
 • 31,7 % при жените на възраст над 80 години

Уринарната инконтиненция може да предизвика:

 • инфекции на пикочните пътища
 • образуване на камъни в бъбреците
 • контактен дерматит поради продължителен контакт с урината
 • падания и счупвания на кости поради подхлъзване
 • проблеми със съня
 • депресивни състояния
 • социална изолация
 • намалено самочувствие
 • сексуални нарушения

Изпускането на урина може да е страничен ефект от приема на отделни лекарства. Това се отнася в пълна сила за хората в старческа възраст, които приемат множество медикаменти и хранителни добавки. Например някои антидепресанти могат да доведат до задържане изпразването на пикочния мехур и последвало неконтролирано изпускане след препълване поради повишено налягане. Седативните медикаменти също водят до проблеми със задържането. Някои диуретици превишават капацитета на пикочния мехур. 

Ако при една част от пациентите изпускането на урина започва с няколко капчици и отнема години, за да се влоши състоянието, при други пациенти изпускането на урина може да се появи внезапно. 

Някои храни и напитки също могат да доведат до изпускане на урина. 

Пикантни храни като лют червен пипер, горчица, чили, къри повишават инконтиненцията. Цитрусовите плодове като лимони, портокали, грейпфрути и лайм водят до високо киселинно pH на урината и това дразни пикочния мехур. 

Количеството и видовете консумирани течности също могат да повлияят на инконтиненцията. Човешкото тяло се снабдява с течности от водата, напитките, храната и метаболизираната вода от приетата храна. Препоръчителните количества за здрав възрастен човек за 1 денонощие са 6-8 чаши вода. Това предотвратява дехидратацията на организма, образуването на камъни в бъбреците, запек, инфекции на отделителната система и пр. Някои хора приемат повече от необходимата им вода по различни причини и това също може да раздразни пикочния мехур. Други пък изпадат в точно противоположната крайност. Често срещано сред възрастните жени е нарочно да се опитват да приемат по-малко от нужните им количества течности, но това води до по-концентрирана урина и също дразни пикочния мехур като влошава изпускането на урина. Освен това дехидратацията може да доведе до запек. Напитките с кофеин са естествен диуретик и възбуждат гладката мускулатура на пикочния мехур. 

Неконтролираното изпускане на урина може да бъде различни видове. 

Стрес инконтиненцията се появява по време на повишено вътрешно налягане в долната част на корема. Получава се при кашлица, силен смях или кихане. Дори и млади нераждали жени, които усилено спортуват могат да получат стрес инконтиненция. Състоянието се влошава при тенис, аеробика, спринт, голф, вдигане на тежки предмети и извършване на движения, които оказват натиск (стрес) на пикочния мехур. Изтичането на урина се среща по-често при седнало и право положение, а по-рядко през нощта докато лежите. Обикновено количеството неволно изпусната урина е малко и може да се попие от ежедневни дамски превръзки или такива за месечен цикъл. При по-тежките случаи изпускане на урина възниква и когато хората са седнали и се изправят рязко. Жените в напреднала бременност също може да изпускат урина поради увеличения обем на матката, която притиска вътрешните органи, в това число и пикочния мехур. В зависимост от обема на изпусната урина може да се наложат по-дебели и плътни превръзки. Лечението е индивидуално и се състои в прием на медикаменти, физиотерапия на тазовото дъно и хирургична операция. 

Свръхактивният пикочен мехур предизвиква в пациентите желание да се облекчат, но много често това се случва на път за тоалетната. В този случай изтичането не е само на няколко капки, а на цялото съдържание на мехура. Събитието може да се случи без никакво предупреждение и да не може да бъде предотвратено. То може да се отключи при звук на течаща вода, миене на съдове, по време на сън, в който изобилства течаща вода и пр. Освен това може да бъде предизвикано от прием на прекалено много вода, голямо количество супи и течни храни, както и пиене на кафе, чай или алкохол. Състоянието се отчита по-често при болест на Паркинсон, Алцхаймер, инсулт, множествена склероза, заболявания на сърдечно-съдовата система, засягане на нервите при операции, манипулации или травми. 

Инконтиненция с преливане настъпва, когато пикочния мехур се препълни и прекомерно високото налягане води до разтваряне на уретрата. Пациентите усещат чувството, че пикочния им мехур е ненапълно изпразнен, урината изтича бавно. Причините за това състояние са различни, от доброкачествено уголемяване на простатата при мъжете, прием на спазмолитични лекарства, неврологични увреждания като диабетна невропатия. Лечението включва поставяне на катетър. 

Функционалната инконтиненция се дължи на това, че пациента не осъзнава или няма възможност  да отиде до тоалетната. Липсва патология на отделителната система. Изпускането се получава поради трудна подвижност, нарушено зрение, деменция, тежки форми на депресия и пр. Лечението се състои в отстраняване на причината за възникването на състоянието. 

Смесената интонтиненция включва симптоми както на стрес инконтиненция, така и на свръхактивен пикочен мехур. В някои случаи урината изтича при смях и кашляне, а в други случаи голямо количество урина изтича без никакво предупреждение. Дори да приемате по-малко от нужните течности няма да избегнете изпускането на урина, защото тя ще е по-концентрирана и ще дразни пикочния мехур. Лечението е медикаментозно и с хирургична операция. Инконтиненцията може да включва както невъзможност за задържане на урина, така и на изпражнения. 

При здравите хора уринирането е волев процес, който зависи от неврологичните сигнали от пикочния мехур, изпратени до мозъка. Първите позиви за уриниране се усещат, когато обемът на пикочния мехур достигне около 200 мл урина. Пълненето може да продължи и до достигане на 500-700 мл. Уретрата (сфинктер на пикочния канал) и детрузорът (мускулатура на пикочния мехур) са мускулите, които регулират процесите на задържане и изпускане на урина. По време на уриниране мускулите на уретрата се отпускат, а на пикочния мехур се свиват, за да може урината да се изтласка и да започне изпразването на течността. 

В публикацията Urinary Incontinence in Neurological Disease: Management of Lower Urinary Tract Dysfunction in Neurological Diseaseсе дава информация, че инконтиненцията на урина може да се дължи на неврологични увреждания. Мускулите на долната част от отделителната система се регулират от централната и периферната нервна система. Сетивните нерви пренасят информация от пикочния мехур, уретрата и тазовото дъно до гръбначния мозък и след това до мозъка. Въпреки че волевия контрол на уринирането се командва от главния мозък, отделянето на урина зависи и от състоянието на всички нерви, които участват в предаването на сигналите. Тежестта и вида на изпускането на урина зависи от мястото, степента и развитието на неврологичното увреждане. Някои от пациентите с неврологични увреждания имат нарушения на когнитивните способности и се налага близките или хора от персонала на заведенията да вземе решение за терапията. Поради близостта на неврологичните центрове, които контролират функциите на червата и сексуалните способности, освен изпускане на урина може да се отчете и неволно изпускане на изпражнения и сексуални нарушения. 

А дали инконтиненцията на урина не е причинена от дефицит на витамин B12? 

Според публикацията от 2018 г. The Role of Vitamin B12 in the Management and Optimization of Treatment in Patients With Degenerative Cervical Myelopathy липсата на витамин B12 може в отделни случаи да предотврати хирургичното лечение на цервикална миелопатия. 

Дегенеративната цервикална миелопатия е свързана с увреждане в областта на шийните прешлени на гръбначния стълб, които водят до дегенериране на гръбначния мозък. Обикновено това заболяване се характеризира с несръчни движения на ръцете, изтръпване на крайниците (парестезия), тромава и нестабилна походка, некоординирани движения. Рефлексът на Бабински и тестът на Ромберг са положителни. Всичко това може да е причинено от липса на водоразтворимия витамин B12, който съдържа йон кобалт в ядрото си и затова се нарича кобаламин. 

Отдавна е известно, че витамин B12 може да предизвика злокачествена (пернициозна) анемия, която в миналото е била смъртоносна и това е довело до диетата с половин килограм полусуров телешки черен дроб ежедневно и последвалото откриване на витамина през XX в. Освен хематологични промени в еритроцитите и симптоми на недостиг като силна умора, задух, бледа кожа и лигавици, сърцебиене и пр. дефицитът на витамин B12 може да предизвика различни неврологични увреждания. 

MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) -Средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите. Отчита се в g/l

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin) - Средно съдържание на хемоглобин в 1 еритроцит. Отчита се в pg.

Референтни стойности:

Изследвани групи/показател

MCV

MCH

MCHC

Брой еритроцити RBC

Новородени

95-115 fl

1.9 – 2.6 mmol/l (30 – 42 g/l)

20.0 – 25.0 mmol/l (320 – 340 g/l)

Недоносени:

25.0 – 28.0 mmol/l (340 – 360 g/l)

3,6-6,6x1012/l

Кърмачета

90-110 fl

1.7 – 2.4 mmol/l (24 – 32 g/l)

17.0 – 22.0 mmol/l (290 – 310 g/l)

 

Деца

80-95 fl

1.5 – 2.0 mmol/l (23 – 33 g/l)

19.0 – 24.0 mmol/l (280 – 300 g/l)

 

жени

79-98 fl

1.6 – 2.2 mmol/l (29 – 30 g/l)

18.6 – 22.3 mmol/l (318 – 352 g/l)

4,2-5,4 х 1012/l

Мъже

80-96 fl

1.6 – 2.2 mmol/l (29 – 30 g/l)

19.2 – 23.0 mmol/l (327 – 356 g/l)

4,6-6,1 х 1012/l,

Резултати в референтните стойности не изключват наличие на анемия.

Според стойностите на MCV и MCH анемиите могат да бъдат класифицирани:

 • MCV нормален - нормоцитна анемия, MCV повишен - макроцитна анемия, MCV понижен - микроцитна анемия
 • MCH нормален - нормохромна анемия, MCH повишен - хиперхромна анемия, MCH понижен - хипохромна анемия.
 • MCV и MCH понижени - микроцитна, хипохромна анемия (липса на желязо, таласемия, хронични инфекции, тумори и пр)
 • MCV и MCH повишени - макроцитна, хиперхромна анемия (липса на витамин B12 и/или фолиева киселина)

Съществува схващането, че витамин B12 е бактерия. Това не е точно така. Той наистина се синтезира от определени щамове бактерии в храносмилателната система на животните, но не и растенията. За съжаление тези бактерии не присъстват в чревната флора на човека и няма как ние сами да синтезираме този витамин. Затова се налага да го приемаме чрез определени храни от животински произход. Избягването им от вегетарианци и вегани може да предизвика дефицит, но много от хората, които спазват такъв тип диета са запознати с тази опасност и приемат витамина допълнително. Капките за нос с витамин B12 от CureSupport са подходящи за вегани и вегетарианци и притежават сертификат от The Vegan Society.

По-голям е проблема с малабсорбцията на витамин B12 поради проблеми с храносмилателната система. Наскоро в блога на aloha.bg писахме, че дори и гастрит без симптоми може да увреди клетките на стомашната лигавица, които произвеждат специален протеин, наричан вътрешен фактор или intrinsic factor. Бактериална инфекция с Helicobacter pylori също протича безсимптомно и предизвиква дефицит. Дългосрочният прием на някои лекарства против стомашни киселини също понижава многократно абсорбцията на витамина от храните. Свръхрастеж на бактерии в червата води до “изяждането” на кобаламин. Има още десетки причини за дефицит поради малабсорбция, които могат да предизвикат както симптоми на анемия, така и неврологични увреждания. 

Витамин B12 е единствения, който съдържа метален йон в ядрото си. Този йон от своя страна се свързва с различни групи и затова съществуват различни форми на витамин B12. Някои от тях се срещат в растенията, но проблемът е, че ние нямаме активни транспортни протеини и рецептори, с които да ги усвоим. Затова тези форми на витамин B12 се наричат неактивни. Поради тази причина в миналото се е смятало, че и някои растения, водорасли и гъби са изключително богати на витамина. Но днес се използват технологии, които показват колко от наличните форми се свързват с човешки вътрешен фактор и съответно съвременните научни изследвания детронират водораслите като топ източник на биологично активен за човека витамин B12. 

Метилкобаламин е една от биологично активните за човека форми на витамин B12. Той участва в изграждането и поддържането на миелиновата обвивка на нервите. Редица изследвания и отделни случаи на пациенти показват, че дефицитът на витамин B12 може да доведе до забавена миелинизация или лезии на бялото вещество. 

В повечето клинични лаборатории се използват серумни нива на витамин B12:

 • <148 pmol / L - остър дефицит
 • 148-221 pmol / L - ниски нива 
 • > 221 pmol / L - нормални серумни нива

Основният проблем е, че така се измерва общо циркулиращия в кръвообращението витамин B12, 80% от който е свързан с протеина хаптокорин, не може да навлезе в клетките и не е биодостъпен. Ето защо трябва да се направят още изследвания, с които да се потвърди / отхвърли диагнозата дефицит на витамин B12. За целта се използват изследванията на серумен хомоцистеин, серумна и уринарна метилмалонова киселина и холо-транскобаламин (holo-TC). Референтните стойности на holo-TC са от 20 до 125 pmol / l и това е по-точен биомаркер за нивата на витамин B12 в сравнение със серума. 

В блога на aloha.bg сме писали как резултатите от Пълната Кръвна Картина (ПКК) могат да подскажат дефицит на витамин B12 чрез стойностите на RDW, MCV и HCT.

Въпреки че тези изменения често предхождат неврологичните симптоми, при 28% от пациентите с невро-психични симптоми те са в референтните граници. 

В миналото хирургичните операции за лечение на инконтиненция са били тежки за изпълнение. Днес има по-съвременни и минимално инвазивни терапевтични процедури като поставяне на слинг. Под уретрата се поставя лента или мрежа, която има форма на панделка. Нейната цел е да осигури опора, стабилност и плътно затваряне на канала на уретрата с цел недопускане неволното изтичане на урина. При много от жените мускулите на тазовото дъно и околната съединителна тъкан са отслабнали и съответно хирургичната операция е единствения избор. 

Операцията няма да бъде ефективна, ако изпускането на урина се дължи на неврологични увреждания, причинени от липса на витамин B12. 

Нещо повече, операцията може още повече да влоши състоянието, ако се извършва под пълна упойка с райски газ. 

В блога на aloha.bg вече сме писали, че анестезията с райски газ (диазотен оксид) може да причини неврологични увреждания поради окисляване на кобалтовия йон на витамин B12. 

Според Изпълнителна агенция по лекарствата. Листовка:  информация за потребителя. Диазотен оксид Messer 100% v/v втечнен медицински газ

Диазотен оксид Meser е газ (райски газ за медицинска употреба), който се използва за вдишване. Той има леко сладки вкус и миризма и е безцветен. 

Вдишването на райски газ за медицинска употреба предизвиква анестетични ефекти - (сънотворни ефекти) - и Вие ще се почувствате отпуснати и уморени след вдишване на райски газ за медицинска употреба, от което може да заспите. Райският газ за медицинска употреба има и болкоуспокояващи свойства. 

Райският газ за медицинска употреба действа като повлиява редица химични вещества в тялото (“невротрансмитери”), които контролират неща като будното състояние и усещането за болка. 

Райският газ за медицинска употреба се използва като част от упойка или като болкоуспокояващо / успокоително средство, когато е желателно облекчение на болката с бързо настъпващо и бързо отшумяващо действие. 

Не използвайте Диазотен оксид Meser при пациенти с диагностициран, но нелекуван дефицит на витамин B12. Райският газ за медицинска употреба може да влоши ефектите на този дефицит (например въздействие върху кръвотворенето, което води до увреждане на снопа от нерви в гръбначния стълб). В случай на дефицит трябва да се бъде дадена добавка с витамин B12 преди прилагане на Диазотен оксид Meser. 

Всички неизвестни нежелани реакции се базират на влиянието на райския газ за медицинска употреба върху количеството активен витамин B12 в тялото. Те обаче не са предвидими нежелателни реакции и колкото по-кратък е периода на употреба, толкова по-малък е рискът. Ето защо Вашият лекар вероятно ще ви вземе кръвни проби, за да наблюдава Вашата кръвна картина, ако райския газ за медицинска употреба се прилага за продължителен период или ако ви се дава райски газ неколкократно през интервали от по-малко от 4 дни.

Публикацията от 2002 г. в Archives of Physical Medicine and Rehabilitation / Cobalamin deficiency and subacute combined degeneration after nitrous oxide anesthesia: A case report описва реален случай на пациент, който е развил неврологични усложнения, вкл. изпускане на урина (инконтиненция) 4 седмици след продължително излагане на диазот оксид (райски газ) като упойка при тежка хирургична операция. Мъжът е бил малко над 40 години, семеен и диабетик. Резултатите от рутинното изследване на пълна кръвна картина са били в рамките на референтните стойности (хемоглобин, хематокрит, MCV, RDW). Не са измерени серумните нива на витамин B12, хомоцистеин и фолиева киселина. Първоначално се е планирало хирургичната операция да е по-лека, но са настъпили сериозни усложнения и това е довело до продължителна пълна упойка с райски газ. Няколко седмици след операцията пациентът отново постъпва в болница, защото има:

 • говорни нарушения
 • изпускане на урина (инконтиненция)
 • пълна спастична пареза на дясната половина от тялото
 • лека пареза на мускулите от лявата страна
 • левият крак е по-слаб от лявата ръка
 • притъпени рефлекси за разтягане в десния крак и дясната ръка
 • нарушени сензорни усещания в десните крайници
 • липса на проприоцепция - усещане за разположение в тялото в пространството. Може да се тества  за 30 секунди в домашна обстановка без никаква медицинска апаратура чрез Тест на Ромберг
 • липса на усещане за вибрации 
 • затруднение за изправяне от седнало в изправено положение
 • незарастваща хирургична рана

Отново е направено изследване на кръвта, а стойностите на RDW са над референтните стойности. Серумните нива на витамин B12 са 140 ng / L (референтни стойности: 200 - 650 ng / L). Отчита се повишен хомоцистеин - 111μmol / L (референтни стойности: ≤13μmol / L), нивата на фолиева киселина са в норма. Отчита се мутация на MTHFR. ЯМР показва изменения в гръбначния мозък по протежение на целия гръб. 

Ежедневното лечение на пациента в продължение на 7 дни се състои от:

 • 1000 микрограма витамин B12
 • 50 милиграма витамин B6
 • 2 милиграма фолиева киселина

Последвалото ежедневно лечение на пациента в продължение на 10 дни се състои от:

 • 100 микрограма витамин B12
 • 25 милиграма витамин B6
 • 1 милиграма фолиева киселина

Проведена е и рехабилитация. 

По време на 17-дневния престой в болницата с прием на витамини от група B и рехабилитация състоянието на пациента се подобрява, а изпускането на урина намалява. Хирургичната рана също зараства добре. След изписването пациентът се връща на контролен преглед след 1 месец. Силата на мускулите му се е върнала към нормалното състояние, координацията на движенията е подобрена. 

Функцията на пикочния мехур е нормализирана и той няма проблеми с изпускане на урина. Все още има проблеми с проприоцепцията и стабилността при изправяне, но те продължават да се подобряват. 

Това е 17-тия докладван случай (през 2002 г.) на постоперативна субакутна комбинирана дегенерация след обща анестезия с райски газ. Възрастта на докладваните по-рано пациенти варира от 8 месеца до 73 години. Времето на вдишване на райски газ като упойка варира от 65 до 210 минути. 

Неврологичните признаци и симптоми са различни според увреждането на мозъка, гръбначния мозък и периферната нервна система и се появяват седмици или месеци след упойката с райски газ. Всички пациенти получават подобрение след лечението с витамин B12, а при повечето след няколко месеца лечение се отчита пълно възстановяване. 

Възстановяването на 40-годишния мъж е в резултат на бързото поставяне на диагноза и правилното лечение с витамин B12. Ето защо още преди започване на хирургична операция, при която се използва такъв тип анестезия трябва да се направят нужните изследвания. Както стана ясно, преди операцията изследването на Пълна Кръвна Картина не е дало индикации за дефицит. Изследването на серумните нива на витамин B12 не е достатъчно и затова се препоръчва и изследване на серумните нива на хомоцистеин. 

Реалният случай от 1992 г.  Complete cure of urinary and faecal incontinence after intravenous vitamin B12 therapy in a patient with post-gastrectomy megaloblastic anaemiaсе отнася за жена на 59 г. от Япония. Тя страда от изпускането както на урина, така и на изпражнения. Освен това има схващане на ръцете и краката. След хирургично отстраняване на част от стомаха, абсорбцията на витамин B12 намалява и пациентката е развила мегалобластна анемия. Започва терапия с витамин B12, който подобрява показателите на кръвта, но неврологичните увреждания остават непроменени. Серумните нива на витамин B12 са над 1180 pmol / l. Започва инжектиране на по-високи дози с витамин B12 в продължение на 5 седмици. Веднага след започване на терапията инконтиненцията на урина и изпражнения започва да се подобрява, а излекуването е в рамките на 2 месеца. Периферната невропатия също е значително подобрена. 

Реален случай от 2003 г. [Dementia caused by vitamin B12 deficiency. Clinical case]. на 59- годишен мъж, който в продължение на 6 месеца имал прогресивна загуба на памет, дезоринтация, апатия, параноя, затруднения с походката и множество падания, както и инконтиненция на урина. 3 години преди това е имал подобен период, от който се е самоизлекувал. При сегашния преглед е открит фронтален тип деменция със синдром на Корсаков, намаляване на проприоцепцията и атаксична походка. Изследването на Пълна Кръвна Картина показва макроцитна анемия със значително повишен MCV - 117 fL (референтни стойности: 82-96 fL) и хематокрит 29%. Нивата на витамин B12 в серума са под долната граница и съответно са неоткриваеми. Всичко това се дължи на атрофичен гастрит, за който сме писали и преди, а диагнозата е поставена с помощта на биопсия на стомаха. Поради малабсорбцията на витамин B12 от стомаха, лечението се състои от инжекции с витамин B12 и прием на таблетки с фолиева киселина. Всички невропсихологични увреждания се нормализират, неволното изпускане на урина спира и 59-годишния мъж може отново да се върне на работата си. 

Наскоро в едно от най-авторитетните издания за фармакология и фармация Frontiers in Pharmacology излезе клинично изследване, което доказа, че капките за нос с витамин B12, произведени от CureSupport са алтернатива на болезнените инжекции, защото също доставят витамина в кръвообращението и заобикалят абсорбирането от храносмилателната система. Те са особено подходящи в случаите с атрофичен гастрит. Серумните нива на витамин B12 се повишават значително, а симптомите на хронична умора намаляват. 

Реален случай от 2019 г. Subacute combined degeneration of the spinal cord and hydrocephalus associated with vitamin B12 deficiency: A Case reportна пациент с депресия, когнитивно увреждане, атаксична походка и инконтиненция на урина. Нивото на серумния витамин B12 е ниско и се дължи на антитела срещу париенталните клетки в стомаха, които произвеждат протеина вътрешен фактор. Открити са увреждания в гръбначния мозък, както и хидроцефалия. Биопсията на стомаха разкрива хроничен гастрит с атрофия на клетките и заместването им с чревни. Терапията с витамин B12 във формата Метилкобаламин в продължение на 3 месеца се отчита значително клинично подобрение, а резултатите на мозъчно-магнитния резонанс вече са почти близки до нормалните. 

В изследването от 2002 г.The Gerontological Society of Americа / Vitamin B12 Deficiency and Incontinence: Is There an Association се проучва дали има връзка между ниските серумни нива на витамин B12 (кобаламин) и инконтиненцията при по-стари пациенти. В периода 1991 - 1999 г. са регистрирани 929 пациента (258 мъже и 671 жени) с уринарна инконтиненция или фекална инконтиненция, има данни и за серумните нива на витамин B12. Освен това са отчетени възраст, пол, раса, прием на лекарства, резултати от мини психичен преглед.

Резултатите показват, че серумния витамин B12 под 300 pg / ml не е пряко свързан с инконтиненция на урина или изпражнения, но е свързан с двойната инконтиненция на урина и изпражнения. Това е важно за профилактиката и лечението на подобни пациенти. 

Изследването на витамин B12 в серума има намалена чувствителност при нива в диапазона 200-300 pg / ml. За подобряване на точността е нужно да се извършат и изследвания на метилмалонова киселина и хомоцистеин. В това изследване липсват подобни данни и затова е възможно пациентите с метаболитен дефицит да са много повече. 

В проучването от 2012 г. Is There a Relationship between Vitamin B12 and Stress Urinary Incontinence? отново се търси връзката между ниските серумни нива на витамин B12 и изпускането на урина. 

Проучвания показват, че витамин B12 участва в синтеза на колаген. В блога на aloha.bg вече сме писали как приемът на добавки с колаген тип I може да усили съединителната тъкан на тазовото дъно.

В това проучване участват 42 жени от Турция с стрес-инконтиненция на урина или смесена инконтиненция и 20 здрави жени без инконтиненция за контрола. Средната възраст на двете групи е еднаква - около 50 години. 

 • Средните нива на серумен витамин B12 са 300.95 ± 142.9 pg / mL при жените с изпускане на урина. В тази група 66% от жените със стрес инконтиненция имат серумен витамин B12 под 300 pg / mL. Жените с нива под 200 pg / mL имат симптоми с най-голяма продължителност. 
 • Средните нива на серумен витамин B12 са 598.98 ± 120.3 pg / mL при здравите жени.

Авторите на изследването стигат до заключението, че изследването на серумен витамин B12 също е важно за правилната диагностика и лечение на стрес инконтиненция. 

Изследването от 2015 г. Relationship of Vitamin B12 Deficiency with Incontinence in Older People изследва пациентите над 65 години в периода 1991-1996 г. с инконтиненция на урина и / или изпражнения и връзката със серумните нива на витамин B12 под 250 pg / mL. За целите на изследването са избрани 104 пациенти с неволно изпускане на урина, изпражнения или двете заедно и още 104 здрави контроли за сравнения. Оказва се, че пациентите с инконтиненция са 2.63 пъти по-склонни да имат дефицит на витамин B12 със серумни стойности под 250 pg / mL в сравнение със здравите хора над 65 години. Освен това при голяма част от пациентите с дефицит няма изменения в червените кръвни клетки и показателите на MCV (служи за откриване на мегалобластна анемия). Това отново води до заключението, че дори показателите в кръвната картина да са в норма, пак може да има дефицит на витамин B12 и за целта освен измерване на серумните стойности са нужни и други изследвания. 

Както видяхте изпускането на урина и / или изпражнения в някои случаи се дължи на увреждане на миелиновата обвивка на нервите, дегенерация на гръбначния стълб или главния мозък, свързани с дефицит на водоразтворимия витамин B12.

Причините за малабсорбция могат да се крият в почти всяка част от храносмилателната система. С цел избягването на тези проблеми често се предписват инжекции. В България инжекционната форма е единствено Цианокобаламин - евтина и синтетична форма, която обаче трудно се усвоява и не е бионалична.

Назалната форма на витамин B12 - Метилкобаламин и Хидроксокобаламин са клинично изследвани и повишават серумните нива на витамина в кръвта. Няма опасност от предозиране, а според публикувано през септември 2019 г. клинично проучване проблемът е по-скоро в това, че определени хора нямат достатъчно транспортни протеини в кръвообращението. 

Акнето не е страничен ефект, а се дължи на подхранването на определен щам бактерии в кожата. 

Ако препоръчителната дневна доза на витамин B12 е 2.4 микрограма за здрави възрастни хора, за бременните жени е 2.6 микрограма, а за кърмещите майки е 2.8 микрограма.

Изпускането на урина след нормално раждане може да се дължи на  дефицит на витамина, особено след като по време на раждането има голяма кръвозагуба, която води до рязък спад в серумните нива на витамин B12. 

Ако имате възрастен роднина, който се притеснява да сподели за проблемите си с изпускането на урина и да потърси лечение, капките за нос с витамин B12 са точно за него с лесния и напълно безболезнен начин на приложение. 

Обикновено преди планирана хирургична операция се правят изследвания на кръвта с цел откриване на желязодефицитна анемия. Често обаче липсват изследвания на серумните нива на витамин B12, хомоцистеин и метилмалонова киселина. Голямата кръвозагуба при недиагностицирана предоперативна анемия води до по-трудно възстановяване и може да утежни неврологичните увреждания.

Анестезията с райски газ също може да предизвика различни поражения върху мозъка и нервната система дори и при продължителност от 60 минути. Ако след подобна хирургична операция имате неволно изпускане на урина или изпражнения е възможно това да се дължи на окислението на кобалта в молекулата на витамин B12, а приемът на Метилкобаламин или Хидроксокобаламин може да доведе до пълното изчезване на тези неприятни симптоми. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още