Ето как да забавим остаряването на кожата

16 март 2018
Ето как да забавим остаряването на кожата

Вече разгледахме някои от факторите, които влияят на остаряването на кожата като тютюнопушене, неправилен начин на хранене, дехидратация, дефицит на ценни витамини. Сега ще обърнем внимание на ултравиолетовите лъчи и ще разгледаме по-подробно начина на нанасяне на поражения.

Според Wikipedia [1] откриването на ултравиолетовите лъчи се случва през 1801 г. когато германският физик Йохан Вилхелм Ритер забелязва, че виолетовите лъчи на границата на видимия спектър предизвикват потъмняване на хартия, накисната в сребърен хлорид. Първоначално лъчите са наречени оксидиращи, тъй като стимулират химични реакции. От друга страна също невидимте за човешкото око инфрачервени лъчи са били наричани първоначално топлинни. До края на XIX век ултравиолетовите лъчи са наричани топлинни, а едва след това се приема названието Ултравиолетови или UV лъчи.

Ултравиолетовите лъчи са невидими за човешкото око, но не и за животинския свят. Например пчелите виждат в близката ултравиолетова част от спектъра. Така много цветя, семена и плодове са по-различими за тях. Скорпионите също приемат друг вид окраска. Много птици имат шарки в перата си, различими само в ултравиолетово. Хищните птици забелязват дребните гризачи по оставяната от тях урина, която свети в UV спектър.

 

Ултравиолетовото облъчване [2] се дели на 3 основни типа според дължината на вълната: UVA (400-315 nm), UVB (315 -280nm) и UVC (280-160 nm). И трите типа водят до физични  и химични изменения в живите организми. В резултат на тези опасни лъчи се освобождават свободни радикали, които се натрупват и извънклетъчната матрица и причиняват увреждане на макромолекулите.

Кожата е външната граница на организма и тя поема огромна част от това лъчение. Фибрилите от колаген тип I, който е най-разпространения компонент на човешката съединителна тъкан (кожа, кости и сухожилия), винаги са под негативното влияние на UV лъчите. Разпадането на колагеновите фибрили под въздействие на светлината е причина както  за появата на бръчки, така и провокира развитието на рак на кожата. 

Изследване, публикувано в Journal of Biological Chemistry [3] разглежда влиянието на UV лъченията върху колагена. Става ясно, че колагеновите фибрили могат да понесат разцепване на пептидните връзки без дезорганизация на структурата на тройна спирала. В такъв случай се образува междинно увредено състояние преди разграждането на молекулите и  последстващата поява на къси вериги със случайна и дезорганизирана структура.

Колагенът в природата се характеризира със структурата на тройната спирала, образувана от три подобни полипролин вериги, които се организирани около обща ос. Според много изследвания разкъсването на полипептидните вериги е свързано с времетраенето на UV лъчението и температурата на нагряване. Така например са достатъчни само 4 часа непрекъснато лъчение, за да започнат първите промени на молекулярно ниво. След 17 часа непрекъснато лъчение тройноспиралната структура на колагена започва да се разцепва. След 66 часа колагеновите фибрили са непоправимо увредени.

Д-р Андреева, която е член на Европейската Асоциация за Козметична и Естетична Дерматология(ESCAD) и на Световната Асоциация за Интердисциплинарна Анти-ейдж медицина(WOSIAM) разглежда възможните последици от фотоувреждането на кожата [4]. Ако погледнем по-надълбоко UV радиация не само води до бръчки след разкъсването на колагеновите пептиди. Нещо повече – прониквайки в дермата UV лъчите увреждат и стените на миниатюрните кръвоносни съдове, които се намират в кожата. При по-възрастните хора или при кожа в напреднал стадий на фотостареене кръвоносните съдове стават по-крехки и податливи на разкъсване, дори при незначително външно въздействие. Ето защо се появяват синьо виолетови петна на местата на лек удар или натиск. Сред най-често засегнатите участъци са ръцете, които са подложени на УВ облъчване почти наравно с лицето, но за тях често не полагаме допълнителни грижи за защита от УВ лъчите. Като допълнителен рисков фактор е дефицита на витамин С, който пречи за синтеза на нови колагенови влакна.

От друга страна колагеновите фибрили са чувствителни към температурата. Бързото загряване води до по-голям риск от разкъсване.

По-голямата част от колагена, който се предлага на пазара като хранителни добавки, е т.нар. хидролизиран колаген – с други думи, желатин. Той е произведен от говежди, свински или рибни влакна или хрущяли и (тъй като тези влакна са неразтворими) трябва да се обработи чрез ензими или температура, за да се разгради до смилаеми парчета белтъчни вещества, биологично неактивни, които някога са били част от колагенови пептидни вериги.

Научните изследвания са показали, че най-ценният препарат се получава от кожата на толстолоб - растителноядни риби от семейство шаранови.

Използваните толстолоби на възраст от 2-годишна възраст, с тегло 1,5-2 кг. Рибата се замразява и в сънното й състояние от снема кожа, а след това ръчно, с дървени ножове (специален тип дърво) остъргват колагеновата суровина. След това се филтрира през фибриони на копринени буби (които са протеини), като биохимичната им структура е много подобна на рибния колаген, което изключва увреждане на структурата на колагена.

Прелома от гледна точка на промотиране на пазара на полския колаген е направената доработка в лабораториите на компания INVENTIA POLICH TECHNOLOGIES на формулата на препарата под формата на гел, който позволява неговото съхраняване, транспортиране и съхранение от потребителя при стайна температура до 26 ° C, без разпад на тройната спирала и най-ценните качества на колагена. Освен това, продуктът е произведен без използването на химични добавки за повишаване химическа устойчивост, термичната стабилност и чистота му. Тук можете да прочетете повече за точната технология за производство на натурален колаген.

Разбира се често хората искат да подражават на тенденциите за приятен слънчев загар. Зимата това е трудно да се постигне. Тогава на помощ идват солариумите. Безопасни ли са те и може ли всеки да си самоназначи процедури?

UV лъчите от слънцето увреждат колагена и водят до образуване на бръчки и преждевременно остаряване на кожата

Според д-р Георги Тодоров, специализиращ при проф. Т. Троев лекар по физикална и рехабилитационна медицина във Военномедицинска академия, София [5] трябва да сме особено внимателни с използването на солариуми. Там се използват селективни УВ източници от сектор А. Колкото по-малко UVB лъчи излъчва даден солариум, толкова е по-безопасен.  Неправилното приложение на солариум може да увреди и състари кожата, категоричен е д-р Тодоров. Ето защо е важно лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина да определи типа и състоянието на кожата, а след това да определи схемата на приложение на солариума и броя на процедурите , тъй като УВ лъчите имат и силен дехидрационен ефект. Водят до заболявания като соларна еластоза, соларна кератоза, загуба на еластичност, поява на бръчки поради разрушаването на структурата на колагеновите фибри. УВ лъчите увреждат дори структурата на ДНК и са доказан канцероген.

Друго неприятно заболяване, което възниква под влиянието на UV лъчите е фотодерматозата или слънчевата алергия  [6] . Тя се проявява със зачервяване най – често на откритите части като лице, деколте, ръце, крака. Понякога се образуват мехури, отоци  и се появява силен сърбеж. Екзогенната фотодерматоза  се свързва с външни фактори като вещества с цитрусови етерични масла и употреба на антибиотици, орални контрацептиви, антихистамини, противовъзпалителни препарати и пр.

Ендогенната фотодерматоза е свързана с вътрешни фактори като авитаминоза, заболявания на ендокринната система, чернодробни и бъбречни заболявания. Възможна е и да бъде генетично унаследена.

Както споменахме слънчевите лъчи имат и редица положителни качества. Те спомагат за синтеза на витамин D3. Ако прекарвате по-малко от 15 минути на слънце дневно или използвате редовно слънцезащитни кремове, ако сте в напреднала възраст, спортувате или просто искате да се погрижите за оптималното състояние на костите, зъбите и очите можете да се доверите на хранителната добавка с Витамин D3,  K2 и масло от черен дроб на треска Омега 3.  

Лъчите на слънцето са извор на живот. Но не и на вечна младост, за съжаление. Избягването на некачествени солариуми, самоназначаването на брой процедури и времетраене, както и прекаленото изгаряне на кожата през пиковите часове на горещите дни могат да ни спестят не само бръчки и преждевременно остаряване на откритите части от главата и тялото, но и да ни предпазят от развитието на рак на кожата. Натуралният колаген за лице, приложен локално върху засегнатите участъци или хранителната добавка Invita Skin Beauty с лесно смилаем лиофилизиран колаген могат да помогнат за възстановяване на увредените колагенови фибри, тъй като съдържат колаген със структура на тройната спирала.

Източници:

1. Wikipedia - Ултравиолетово излъчване

2. UV Damage of Collagen: Insights from Model Collagen Peptides

3. Identification of an Intermediate State in the Helix-Coil Degradation of Collagen by Ultraviolet Light

4. Възможни последици от фотоувреждането на кожата

5. УВ лъчите - лекарство и отрова. Светлолечението в съвременната физикална и рехабилитационна медицина.

6. Фотодерматоза (слънчева алергия)

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още