Надежда за безопасно възстановяване на косата

27 март 2019
Надежда за безопасно възстановяване на косата

Косата е космената покривка на главата при хората. Космите върху скалпа са с различна структура в сравнение с космите от други части на тялото. Правата коса се състои от косми с кръгло сечение, а колкото по-елипсовидно става сечението толкова по-къдрава е косата. Дължината на косата може да варира от няколко милиметра до десетки сантиметри и дори метри. Гъстотата ѝ се определя от броя на космите, които растат на единица площ. Обикновено гъстотата е в рамките на 250 – 300 косъма/см 2.Гъстотата е различна при естествените цветове на косата. Броят на космите при натурален рус цвят е около 120 000, при тъмните коси е 100 000, а при рижите - 80 000. 75% от хората по света имат естествено тъмна или черна коса, 22% имат кафява коса, 2% са с естествено русе, а 1-2% са с рижа. Всички тези вариации зависят само от смесването на 2 пигмента  - черно-кафяв и жълто-червен. С напредване на възрастта образуването на пигменти постепенно спира. Космите започват поетапно да посивяват и побеляват. Тъй като пигментите се образуват в кожата на главата, в космените фоликули, дори да отскубнем бял косъм на неговото място отново ще израстне бял косъм. Преждевременното побеляване на косата може да не е предизвикано от генетични причини, а да е симптом на дефицит на витамин B12. 

Всеки човек има между 100 000 и 150 000 косъма, които са вкоренени в скалпа. Всеки от тях се състои от корен (космена луковица) и космено стебло, което е видимата част от косъма. Растежът на косата е свързан с размножаването на клетките в луковицата. Те се придвижват напред и нагоре като оформят стеблото. За да имаме здрава коса е необходимо още преди да пробият епидермиса, космите да бъдат върху терен, който им осигурява нужните хранителни елементи и е в добро състояние.

При човека се наблюдава асинхронен растеж на космите – отделните косми се намират в различна фаза на растеж (анаген, катаген или телоген). Косменият цикъл на косата обикновено е 3-4 години, понякога и до 10, в зоната на подмишниците е 10 месеца, а на веждите – 2.

Косопадът е свързан с падането на над 100 косъма за 1 денонощие. Ако загубата на коса не се дължи на гени (плешивост при мъжете), косопадът може да се дължи на недостиг на хранителни вещества като желязо, силиций, мастни киселини, серни аминокиселини, различни витамини. Промяната в хормоналните нива по време на бременност и след раждане също може да причини косопад, както и заболявания на щитовидната жлеза.

Мазните коси са  характерни с лъскавината в корените. Това се дължи на излишъка от себум, който е образуван в кожата. Той се натрупва в корените, а косата изглежда мръсна, защото по себума полепва прах и други нечистотии. Омазняването на косата може да се дължи на състава на себума. Когато той е с по-течна консистенция се придвижва от мастните жлези на скалпа по самия косъм. По време на миене себума влиза в контакт с калция от течащата вода и се получават калциеви соли, които допълнително отежняват косата. Прекалено честото миене на косата с неподходящ шампоан води до раздразнение на кожата на главата. Резултатът е хиперсеборея, при която мастната жлеза започва да отделя още по-интензивно секрети.  Косата лесно се дели на кичури, а в долната си част може да е суха и без обем.
Сухите коси се дължат главно на сухота на кожата на главата. Липсата на себум може да е вродена или да се дължи на изсушаване вследствие въздействието на сешоар, изправяне на коса с преса, боядисване, трайно къдрене, слънчеви лъчи, силен вятър, солена морска вода. Космите са крехки, лесно се накъсват, имат цъфтящи крайчета. Те лесно се наелектризират, трудно се разресват и оформят в трайни прически.

На вида на косата влияние оказва и околната среда, носенето на шапка или каска, интензивните тренировки и пр. Те могат да ни подтикнат към ежедневно измиване с шампоан. Препоръчително е измиването на косата да става без нараняване или премахване на хидролипидния слой, който предпазва космените фоликули. Някои измиващи средства са прекалено агресивни и съдържат химични съставки, които вредят на кожата на главата и косата в дългосрочен план.

Боцкане, сърбеж, дискомфорт, затопляне и дори локално зачервяване – това са някои от симптомите на раздразнения скалп. Може да са причинени от непривична топлина или студ, прекалено сух или влажен въздух, замърсяване, твърдост или киселинност на водата. Освен това имат значение съставките на шампоана, който използвате. Ето защо шампоана с колаген  се грижи не само за косата, но и за скалпа. Може да се използва ежедневно. Освен натурален колаген съдържа и екстракт от мед и коприна, както и D-пантенол.  Поради високото съдържание на колаген шампоанът укрепва структурата на косъма, регенерира увредените краища и предотвратява цъфтенето на косата.
Балсамът за коса с натурален колаген  възстановява структурата на увредената коса, ефективно хидратира и изглажда, придава еластичност и блясък  и намалява загубата на коса. Можете да изберете и Колаген комплект за перфектна коса, който съдържа Натурален колаген за коса и нокти Inventia 200 ml + Колаген балсам за коса 200 ml + Колаген шампоан 200ml 

Вече сме писали за правилната лечебно-профилактична грижа за косатаЗагубата на коса, известна като косопад се различава при мъжете и жените. На 50-годишна възраст около половината мъже и 1/4 от жените имат значително оредяла коса. Смята се, че при силния пол това оплешивяването е свързано с гени и влияние на хормони, а при жените причините за окапването на косата остават недостатъчно изяснени. Например с увеличаване на възрастта при мъжете се отчита загуба на коса на темето, а в същото време космите в носа и ушите избуяват.

Класическата загуба на коса при мъжете започва от челото и върха на главата. Докато петната с оредяваща коса постепенно се разширяват остава известно количество коса отстрани и отзад на главата. Преди е било наричано “венец на Хипократ” и рядко достига до пълно оплешивяване.

При дамите се наблюдава дифузно изтъняване на косата без оголени участъци. Диаметърът на косъма изтънява, а с това косата изглежда много по-малко.

Въпреки че оплешивяването на коса се среща значително рядко сред жените в сравнение с мъжете, то може да доведе до значително понижаване на самочувствието и самооценката.

Sonic hedgehog е протеин, който при хората е кодиран в гена SHH. Идентифициран е за пръв път през 1980 г., а през 1995 г. за разработки на тази тема е присъдена награда Нобел. Името си дължи на това, че при мутация ембрионите се покриват с малки остри издатини, които наподобяват иглите на таралеж.

Той влияе ключова роля при образуването на органи по време на ембрионалното развитие на гръбначните животни, регулира растежа на крайниците и организацията на мозъка. Взависимост от концентрацията си SHH има различен ефект върху клетките на развиващия се ембрион. Той остава важен и в живота на възрастните хора като контролира клетъчното деление на стволовите клетки и взема участие при развитието на някои видове рак.

Този SHH ген играе роля в регенерирането на космените клетки при бозайниците. Чрез модулиране на активността се постигат различни неподозирани досега ефекти при зрелите косми.

Доскоро се смяташе, че след нараняване на кожата се образуват значителни количества колаген тип III, чиито влакна се кръстосват неправилно и това е причината на белезите да не пораства коса. Космите са придатъци на кожата, а корените им се намират в средната част – дермата. Именно тази част от кожата е богата на колаген, но той е основно тип I. Ето защо вече е ясно, че за здравето на самата коса трябва да полагаме грижи и за кожата на главата.

През ноември 2018 г. в много медии е публикувано Researchers regrow hair on wounded skin, че учените правят изследвания върху опитни мишки. Целта им е да определят механизмите, които отговарят за растежа на косми върху наранени кожни повърхности.

Експериментите върху лабораторни мишки са фокусирани върху фибробластите, клетките, които образуват колаген - протеин, който отговаря за формата и здравината на кожата и косата.

Като част от изследването учените активират сигнални пътища на Sonic hedgehog, използван от клетките, за да комуникират помежду си. От предишни проучвания се знае, че този специален протеин е много активен по време на ранните стадии на ембрионалното развитие в утробата, когато се образуват космените фоликули, но той има друго поведение при наранена кожа при здрави възрастни. Изследователите от екипа смятат, че именно от поведението на SHH зависи дали от космените фоликули в кожата след нараняване или операция зависи дали ще пораснат косми в новообразуваните тъкани.

Резултатите от изследването върху лабораторни мишки показва, че стимулирането на фибробластите с помощта на SHH може да предизвика порастване на косми. Това не се е случвало досега. Всекидневно хиляди хора в световен мащаб получават различни травми, изгаряния, подложени са на хирургични операции. Въпреки че възстановяването на нормалното окосмяване не е жизненоважно, то би допринесло за по-доброто самочувствие на много хора. С помощта на този протеин може да се даде сигнал на зрялата кожа да се върне отново към състоянието по време на бременността и да стимулира развитието на нови космени фоликули. Това би могло да се прилага не само при хора, които са с наранявания, но и на тези, които са оплешивели.

Вече сме писали за фазите, през които преминава зарастването на рана , подмомагането на процеса с колагенови гъби и гелове, както и от какво зависи вида на белега. В общи линии колагенът - лепилото на организма, има огромно значение за бързото образуване на нови тъкани и затварянето на раните. В блога на aloha.bg ви запознахме с неразгаданата тайна на човешкия ембрион, който може да се възстанови напълно и без никаква следа при нараняване. Това позволява и извършването на вътреутробни операции.

За да се избегне риска от развитие на тумори, докладвани при други експерименти със SHH, екипът учени е включил само фибробласти, които са разположени точно под повърхността на кожата на местата, където първо се появяват корените на космените фоликули.

Възстановяването на космите се наблюдава в рамките на 4 седмици след извършването на разрези върху кожата при всички лабораторни мишки. Учените планират да извършат изследвания как химични и генетични стимуланти на фибробластите могат да активират действието на SHH в човешката кожа с наранявания. Това не само би помогнало за хората със значителна загуба на коса, но би подобрило растежа на нови косми и цялостното сгъстяване на косата.

Днес също има медикаменти, които се използват за спиране на косопада, но много от тях имат странични ефекти.

Основният проблем е, че с увеличаване на възрастта синтезът на колаген в човешкия организъм е намалял чувствително. Това се проявява с бръчките по кожата, болките в ставите, пропускливите черва, появата на херния, слабостта на сухожилията, кървенето на венците, кариесите и дори някои очни заболявания. Въпреки че има над 20 вида различни видове колаген, най-голямо значение имат колаген тип I, който участва в изграждането на кожата и колаген тип II, който е свързан с хрущялите в ставите.

Кожата е най-обширния орган в човешкото тяло. Липсата на достатъчни количества колаген води не само до поява на бръчки по лицето, но и влошаване на състоянието на скалпа и съответно влошен външен вид на косата. 

Invita Skin Beauty + CoQ10 е хранителна добавка, съдържаща лиофилизиран естествен рибен колаген, микронизирани водорасли и естествен витамин Е под формата на D-алфа токоферил ацетат, който сега е обогатен с ценния коензим Q10. Тази хранителна добавка забавя процесите на деградация на колагена в кожата, нейното остаряване, великолепно при това съдейства за изчезването на разтягането, за следи от всевъзможни дерматологични проблеми. Грижи се за кожата “отвътре”, като я прави гладка, еластична и копринена. Предпазва кожата от изсушаване и се свързва с водата в по-дълбоките слоеве на кожата. Перфектно подобрява сухата и чувствителна кожа, склонна към раздразнения.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още