11 интересни факта за устните

6 февруари 2018
11 интересни факта за устните

1. Знаете ли, че това е един от най-чувствителните органи в човешкото тяло? Сигурно отдавна сте усетили как на толкова малка площ са разположени повече от милион нервни окончания. За съжаление те нямат защита чрез мембрана. Един от първите рефлекси на новороденото е сукателният, където благодарение на малките си устни бебето получава храната си. Малките бебета и деца често използват устните си, които са силно чувствителни към допир и тактилни усещания в опознаването на света.

2. Устните спадат към малкото области в човешкото тяло, които не притежават потни жлези, който да овлажнят кожата. Поради тази причина те изсъхват по-бързо.

3. Знаете ли, че устните са единствената част от тялото, при която същата лигавица, която изгражда устната кухина, образува и самите устни?

4. Приятният розовеещ нюанс на устните се дължи на капилярите, които са разположени под лигавицата. Кожата на устните има от 3 до 6 пласта от клетки, в сравнение с други части на тялото, които имат по около 16-20 пласта. Това прави кожата на устните доста прозрачна. Ето защо нежното ексфолиране на мъртви кожни клетки възвръща свежия розовеещ нюанс.

5. Освен уязвими заради липсата на влага от потните жлези устните не разполагат и с естествена защитна мазнина. Ето защо са толкова чувствителни към студ, вятър и слънце, в частност вредните UV –лъчи. Единственият начин да се справите е да използвате балсам за устни или специализирана козметика. Дамите са облагодетелствани с червила, които могат да съдържат не само пигменти, но и вещества, предпазващи устните.

6. Когато става дума за сексапил и привличане на противоположния пол често за по-атрактивни сред мъжете са именно с по-големи устни на дамите. Съответно яркочервените нюанси на устните говорят за младост, добро здраве и плодовитост. Чели сме в любовните романи как госпожиците прехапват устните си до кръв, за да засилят кръвообращението и да имат естествено алени устни. Днес се произвеждат милиони различни нюанси червила, гланцове за устни, моливи и пр. За повечето мъже най-привлекателни са ярко червените нюанси, но това пак зависи от културата, религията и възрастта на мъжа. Дамите от своя страна не приемат големите устни при господата за дяволски съблазняващи. Те предпочитат мъже със средни по-големина устни.

Различни видове устни, червила, блясък за устни с колаген 7. Ракът на устните е по-разпространен сред мъжете, тъй като те не полагат специфична грижа за тази част от тялото си.

8. Сигурно сте забелязали как с течение на възрастта устните губят обема си. Това се дължи на намаленото производство на колаген в тялото. Като жизненоважен протеин в човешкото тяло, той участва във функциите на много органи. С над 20 различни типа, най-често срещаните от които са колаген тип I, тип II и III, той влияе както на здравината на ставите, така и на външния вид на кожата. С течение на времето количеството колагенови фибрили в дермиса намалява и това оказва влияние и на външния вид на устните. Ако не желаете филъри, козметични и пластични операции, можете да използвате висококачествена хранителна добавка с колаген и/или блясък за устни с колаген.

9. В състава на устните влизат и мускулните влакна на orbicularis oris. Независимо дали искаме да свирим с устни или да целуваме – ние трябва да активираме фините си мускули. Чрез помощта на мускулите на устните ние можем ясно да предадем емоциите си. Например когато ъгълчетата на устните увисват надолу си личи, че сме тъжни. Обратното – дъгата на устните, която леко се променя в плаха усмивка или пък стиснатите от упоритост устни, които приличат на права черта. Устните, които се отварят светкавично, за да можем да извикаме. Всичко това дава отражение на лицето ни, което често е огледало на случващото се в нас.

10. Не само възрастта, но дори и здравето, могат да се определят по устните ни. При дамите хормоните оказват ключово значение. В детска възраст, преди настъпването на пуберитета и след приключване на менопаузата устните нямат за цел да привличат сексуално желание. В последствие под въздействие на женските полови хормони те се уголемяват и уплътняват. При господата обикновено не се наблюдават такива драматични промени.

11. Устните са с различна форма, големина и цвят. Някои от хората например имат специфична извивка на горната устна наречена labia tubercle. Може ли да се гадае по формата на устните за темперамента на човек? Според шотландския психолог Стюарт Броуди дамите, които притежават тази специфична извивка, са по-темпераментни в леглото. Линията, която разграничава устните от лицето се нарича Граница на Вермилион. Купата на Купидон е вдлъбнатинката точно под носа.

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още