Copyright © 2020. All Rights Reserved

11 интересни факта за устните

6 февруари 2018
11 интересни факта за устните

1. Знаете ли, че това е един от най-чувствителните органи в човешкото тяло? Сигурно отдавна сте усетили как на толкова малка площ са разположени повече от милион нервни окончания. За съжаление те нямат защита чрез мембрана. Един от първите рефлекси на новороденото е сукателният, където благодарение на малките си устни бебето получава храната си. Малките бебета и деца често използват устните си, които са силно чувствителни към допир и тактилни усещания в опознаването на света.

2. Устните спадат към малкото области в човешкото тяло, които не притежават потни жлези, който да овлажнят кожата. Поради тази причина те изсъхват по-бързо.

3. Знаете ли, че устните са единствената част от тялото, при която същата лигавица, която изгражда устната кухина, образува и самите устни?

4. Приятният розовеещ нюанс на устните се дължи на капилярите, които са разположени под лигавицата. Кожата на устните има от 3 до 6 пласта от клетки, в сравнение с други части на тялото, които имат по около 16-20 пласта. Това прави кожата на устните доста прозрачна. Ето защо нежното ексфолиране на мъртви кожни клетки възвръща свежия розовеещ нюанс.

5. Освен уязвими заради липсата на влага от потните жлези устните не разполагат и с естествена защитна мазнина. Ето защо са толкова чувствителни към студ, вятър и слънце, в частност вредните UV –лъчи. Единственият начин да се справите е да използвате балсам за устни или специализирана козметика. Дамите са облагодетелствани с червила, които могат да съдържат не само пигменти, но и вещества, предпазващи устните.

6. Когато става дума за сексапил и привличане на противоположния пол често за по-атрактивни сред мъжете са именно с по-големи устни на дамите. Съответно яркочервените нюанси на устните говорят за младост, добро здраве и плодовитост. Чели сме в любовните романи как госпожиците прехапват устните си до кръв, за да засилят кръвообращението и да имат естествено алени устни. Днес се произвеждат милиони различни нюанси червила, гланцове за устни, моливи и пр. За повечето мъже най-привлекателни са ярко червените нюанси, но това пак зависи от културата, религията и възрастта на мъжа. Дамите от своя страна не приемат големите устни при господата за дяволски съблазняващи. Те предпочитат мъже със средни по-големина устни.

Различни видове устни, червила, блясък за устни с колаген 7. Ракът на устните е по-разпространен сред мъжете, тъй като те не полагат специфична грижа за тази част от тялото си.

8. Сигурно сте забелязали как с течение на възрастта устните губят обема си. Това се дължи на намаленото производство на колаген в тялото. Като жизненоважен протеин в човешкото тяло, той участва във функциите на много органи. С над 20 различни типа, най-често срещаните от които са колаген тип I, тип II и III, той влияе както на здравината на ставите, така и на външния вид на кожата. С течение на времето количеството колагенови фибрили в дермиса намалява и това оказва влияние и на външния вид на устните. Ако не желаете филъри, козметични и пластични операции, можете да използвате висококачествена хранителна добавка с колаген и/или блясък за устни с колаген.

9. В състава на устните влизат и мускулните влакна на orbicularis oris. Независимо дали искаме да свирим с устни или да целуваме – ние трябва да активираме фините си мускули. Чрез помощта на мускулите на устните ние можем ясно да предадем емоциите си. Например когато ъгълчетата на устните увисват надолу си личи, че сме тъжни. Обратното – дъгата на устните, която леко се променя в плаха усмивка или пък стиснатите от упоритост устни, които приличат на права черта. Устните, които се отварят светкавично, за да можем да извикаме. Всичко това дава отражение на лицето ни, което често е огледало на случващото се в нас.

10. Не само възрастта, но дори и здравето, могат да се определят по устните ни. При дамите хормоните оказват ключово значение. В детска възраст, преди настъпването на пуберитета и след приключване на менопаузата устните нямат за цел да привличат сексуално желание. В последствие под въздействие на женските полови хормони те се уголемяват и уплътняват. При господата обикновено не се наблюдават такива драматични промени.

11. Устните са с различна форма, големина и цвят. Някои от хората например имат специфична извивка на горната устна наречена labia tubercle. Може ли да се гадае по формата на устните за темперамента на човек? Според шотландския психолог Стюарт Броуди дамите, които притежават тази специфична извивка, са по-темпераментни в леглото. Линията, която разграничава устните от лицето се нарича Граница на Вермилион. Купата на Купидон е вдлъбнатинката точно под носа.

Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още
Пептиди и пептидна биорегулация

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още
Сублингвални пептиди Linguals (лингвални пептиди)

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още
Основни видове пептиди : характеристики, цени и начин на приложение

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още