На какво се дължат завишените стойности на витамин B12?

2 април 2018
На какво се дължат завишените стойности на витамин B12?

Много от нас вече са запознати с дефицита на витамин B12, информирано разпознават някои от симптомите и са наясно с възможните причини.

Сега ще разгледаме друга тема, отново свързана с витамин B12, но този път ще говорим не за ниските му стойности, а за стойностите над нормата, които не са резултат от приемането на хранителни добавки или инжекции, на какво се дължат и предвестник на какви заболявания могат да бъдат.

В различните държави се приемат различни стойности за прага на дефицита. В някои лаборатории в България референтните стойности са от 187 до 883 pg/ml, а стойностите под 300 pg/ml са неопределени и се нуждаят от още изследвания. Необходими изследвания за консултация за дефицит на вит В12 включват: • изследване на пълна кръвна картина (ПКК)• ретикулоцити • серумно желязо • ЖСК • фолиева киселина • серумен витамин B12 • хомоцистеин. 

Витамин B12 е част от известния още и като витамин B комплекс, който се състои от 8 водоразтворими витамина:

 • Витамин B1 – Tиамин
 • Витамин B2 – Рибофлавин
 • Витамин B3 – Ниацин
 • Витамин В5 - Пантотенична киселина
 • Витамин В6 -   Пиридоксин
 • Витамин В7 - Биотин
 • Витамин В9 - Фолиева киселина
 • Витамин В12 -  Кобаламин

Заедно витамините от група B осигуряват по-силна имунна система, по-добра функционалност на нервната система, поддръжката на метаболизма, увеличават растежа на клетките и тяхното делене в тялото. Не бива да забравяме, че повечето от витамините са открити след 1930 г. , а проучванията за ползите и съответно вредите от предозиране продължават и днес. 

Витамин B12 присъства в много от таблетките, познати още и като витамин B комплекс. Има различни форми на витамин B12.  Често в мултивитамините се използва синтетичната форма - Цианокобаламин, която се усвоява много по-трудно от организма. Освен това витамин С променя pH и води до отцепване на кобалтовия атом. Друг въпрос е дали обозначената в проценти препоръчителна дневна доза се усвоява напълно  след като премине през храносмилателния тракт.

В човешкото тяло се съхранява доста по- голямо количество от витамин B12 (2000-4000 микрограма) [1]  в сравнение с някои други витамини. Голяма част от кобаламина се намира в черния дроб. Ако дневната нужда е средно 2,4 микрограма, тялото може да функционира нормално с 1 микрограм на ден в продължение на години. Хората, които спазват строга веган диета без никакви храни от животински произход не чувстват веднага симптомите на дефицита. Все още се спори дали тялото ни съхранява червения витамин заради предците ни, за които източниците на кобаламин от храната са били епизодични. Ако оставим периодите на глад и нищета, не бива да забравяме и дългите периоди на религиозни постове. Други изследователи пък смятат, че днес ние прекаляваме с месните продукти и по тази причина витамин B12 достига толкова високи концентрации в черния дроб. Реално в колбасите, шунката и много от преработените месни продукти има крайно недостатъчни нива на витамина. Най-богатият източник е полусуров телешки черен дроб.

Вече писахме за историята на откриването на витамин B12, когато през далечната 1824 смъртоносна форма на анемия, свързана с дегенерация на стомаха е описана от J.S. Combe в Единбург в статията "History of a Case of Anaemia".  Доклади за подобно заболяване с фатален край са описани и през 1849 г. През 1872 г. вече се говори за злокачествена анемия, чийто край неизбежно е фатален. Години по-късно след тестване върху кучета, болни от анемия, се стига до диетата със суров черен дроб. Първата Нобелова награда за B12 е присъдена през 1934 г. на екип от трима учени.

Така се идентифицира витамин B12. Сега знаем, че черния дроб съдържа много висока концентрация от него. През следващите 2 десетилетия той е основния източник на този неизвестен лечебен външен фактор. През 1948 г. два научни екипа, работещи независимо един от друг в САЩ и Великобритания успяват да изолират кристалната му форма и го наричат B12. През 1964 г. Дороти Ходжкин  е наградена както за B12, така и за определянето на структурата на пеницилина. 

В такъв случай не е изненада, че сред най-богатите храни на витамин B12 [2] са черния дроб от различни животни. 75 грама от черен дроб (агнешки, телешки, говежди) съдържат от 53 до 66 микрограма, което надхвърля в пъти препоръчителната дневна доза от 2,4 микрограма. Следват агнешките бъбреци с 59 микрограма за порция от 75 грама. Сготвеният пилешки, пуешки или свински черен дроб съдържа доста по-малко от витамин B12 в порция от 75 грама – между 12.6 и 23.4 микрограма. Причината черния дроб на преживните бозайници да е по-богат на витамина в сравнение с пилешкия и свинския черен дроб е в различията в храносмилателната система и бактериите в чревния тракт, както и поглъщането на изпражнения, богати на активни форми на витамина. Научни изследвания доказват, че поради различното устройство на храносмилателната система на човека, ние не можем да синтезираме този витамин чрез бактерии. Освен това витамин B12 се усвоява в тънките черва, така че дори да последваме примера на животните за копрофагия това не би ни помогнало. Поради тези причини, начинът да си набавим витамина е чрез храна и добавки. Друг богат източник са сготвените стриди с 13.2-21.6 микрограма на порция от 75 грама. Но ако сравним пилешкото, патешкото или пуешкото месо с това от черния дроб или бъбреците – оказва се, че то съдържа няколко пъти по-малко от витамин B12. Така за 75 грама имаме 0.2 – 0.3 микрограма, което е крайно недостатъчно спрямо дневните нужди. Но пък в 2 големи яйца има около 1.5 микрограма, които пак не покриват дневните нужди от 2.4 микрограма. Вижте топ 50 храни, богати на витамин B12

А сега след като стана ясно, че големи дози от витамин B12 се складират именно в черния дроб, нека да изясним някои основни негови функции  и да споменем накратко малка част от причините, които биха го увредили.

Черният дроб е вторият по големина (след кожата) морфологично и функционално комплексен орган. Теглото му е около 2,5 % от общото тегло на организма, въпреки че при болестни състояния се видоизменя. Теглото му е около 1500 грама, а в кръвонапълнено състояние достига до 2400 грама.

С асиметричната си форма, черният дроб е разположен в горната дясна област на корема. [3] Жизненоважният орган участва в съхраняването и метаболизма на някои водноразтворими витамини. Тези витамини включват тиамин, рибофлавин, витамин B6, витамин B12, фолат, биотин, и пантотенична киселина (витамин B5). Черният дроб е отговорен за преобразуването на тези витамини в активни коензими. Той преработва някой от тях до метаболитни вещества, които да бъдат съхранени, а други (като витамин B12) участват в циркулацията на жлъчния сок от черния дроб към тънките черва.

Черният дроб е в основата на метаболитните процеси в организма. Той има регулаторна функция при метаболизма на енергия чрез контрол на приема, обработката и дистрибуцията на хранителни съставки и техните енергийни продукти. Черният дроб също синтезира голям брой протеини, ензими и витамини, които участват в изпълнението на нормалните функции на тялото. Функциите, които протичат в черния дроб са над 400. Ето малка част от тях:

 • Въглехидратна обмяна
 • Липидна обмяна
 • Белтъчна обмяна
 • Витаминна обмяна
 • Храносмилателна функция
 • Кръвосъсирване
 • Метаболизъм на лекарства и токсични вещества
 • Регенерация
 • Хемоклазична функция
 • Екскреторна функция
 • Терморегулаторна функция

Признаците за заболяване на черния дроб  [4] са изключително разнообразни; понякога дори е трудно да се направи връзка между общ здравословен проблем и дисфункция на черния дроб. Когато се говори за чернодробно заболяване, най-често си представяме болка в дясното подребрие, загуба на апетит, подуване на корема.

Тези симптоми наистина имат отношение към болестното състояние на черен дроб – но не са само те! Макар симптоматиката, за която ще стане дума, да е присъща и на други заболявания, голяма е вероятността черният ви дроб да боледува, ако ви се случва следното:

 • температура – при хепатит или абсцес на черния дроб;
 • гадене или повръщане – при хепатит, рак на черния дроб, жлъчни камъни;
 • повръщане на кръв – при цироза;
 • липса на апетит – при хепатит, цироза, рак на черния дроб, камъни в жлъчката;
 • загуба на тегло – при цироза или рак на черния дроб;
 • пожълтяване на кожата – при хепатит в различни форми, рак на черния дроб или жлъчката, запушване на жлъчните канали
 • промени в цвета на урината – при хепатит или заболявания на жлъчката;
 • сърбеж – при остър вирусен хепатит, медикаментозен хепатит, цироза, първична билиарна цироза.

Сред тревожните симптоми са още побеляването на изпражненията, общата отпадналост, промени в настроението и депресивни състояния, подуване на корема, запек, стомашно разстройство и гастроезофагеален рефлукс .

Според framar.bg [5] болестите на черния дроб са от различно естество. Възпалителното заболяване на черния дроб се нарича хепатит. Освен от възпалителни процеси черния дроб се засяга и от невъзпалителни процеси. Тук се включват и съдови заболявания на черния дроб, алкохолни и токсични увреждания на черния дроб, автоимунни и дегенеративни заболявания, до най-тежките прояви на фиброза и цироза на черния дроб, остра, подостра и хронична чернодробна недостатъчност и много други.

Изследване [6] разглежда внимателни нивата на серумния витамин B12 и връзката му с функциите на черния дроб. За целта е направено клинично проучване на 90 пациенти (57 мъже и 33 жени) с хроничен вирусен хепатит и цироза. При 57 от пациентите е установен и първичен рак на черния дроб. Концентрацията на серумния витамин B12 и активната му форма холотранскобаламин II (holoTC) са изследвани в продължение на най-малко 5 години.  Изключени са пациентите, които се подложени на обща гастроектомия, вегетарианците и тези, които получават витамин B12 като добавки.

В медицината, по-специално гастроентерология, се използва оценката Child-Pugh (или оценката Child-Turcotte-Pugh или Child Criteria) [7]  за оценка на прогнозата за хронично чернодробно заболяване, главно цироза. Въпреки  че първоначално е била използвана за предвиждане на смъртността по време на операцията, сега се използва за определяне на прогнозата, нужното лечение и необходимостта от чернодробна трансплантация.

 • Child–Pugh клас А (5-6 точки), 1 година преживяемост -100%, 2 години – 85%
 • Child–Pugh клас B (7-9 точки), 1 година преживяемост -81%, 2 години – 57%
 • Child–Pugh клас C (10-15 точки), 1 година преживяемост -45%, 2 години – 35%

Детайлното проучване показа две важни констатации. Първо, серумните нива на витамин В12 са били значително повишени при пациенти, класифицирани като Child-Pugh C и с първичен рак на черния дроб. Второ, нивото на серумния витамин В12 е значим независим предиктор за обща преживяемост при пациенти с хронично вирусно чернодробно заболяване.

Така след изследване, отнело години става ясно, че серумните нива на витамин B12 са значително по-високи при пациенти с цироза с Child-Pugh C в сравнение с пациенти с хроничен хепатит или цироза с Child-Pugh A/B. Сред пациентите с първичен рак на черния дроб нивото на витамин B12 е по-високо, когато консумират повече от 20 грама алкохол на ден, в сравнение с тези с рак, които не консумират алкохол всекидневно. Ето защо тежката чернодробна дисфункция  (Child-Pugh C) и първичния рак на черния дроб водят до фалшиви завишени нива на серумния B12.

Когато хепатоцитите (функционални чернодробни клетки) са увредени вследствие на инфекция с вирус, голяма консумация на алкохол, токсини, травма или други фактори, имунната система се активира за отстраняване на увреждането. Увреждането или смъртта (некрозата) на хепатоцитите стимулира възпалителни имунни клетки да отделят цитокини, растежни фактори и други химикали. Според някои теории вследствие заболяване складирания в черния дроб витамин B12 започва да изтича в кръвообращението. Това се потвърждава и от редица наблюдения, че нивата на витамин B12 в плазмата са повишени в 25-40 % от случаите на остър хепатит. Други теории пък обясняват фалшиво завишените стойности заради намаленото поемане на транскобаламин и складиране от черния дроб. Чернодробните заболявания унищожават броя на специфични рецептори, които се свързват с транскобаламина. Чернодробни биопсии доказват, че намаляването на складираните концентрации от черния дроб води до фалшиво завишени нива на витамин B12 в кръвта.

Изследването [8] Serum vitamin B12 levels as indicators of disease severity and mortality of patients with acute-on-chronic liver failure. проучва връзката между нивата на витамин B12 на пациентите с хронична чернодробна недостатъчност (AoCLF). Те имат средно 1218 pg / ml срещу 504 pg / ml при здравите контроли. Високите стойности на червения витамин при пациенти с чернодробна недостатъчност са индикатор и за приближаващ терминален стадий.

От друга страна чернодробните заболявания често протичат със сходни симптоми. Проучване [9] доказва, че изследването на серумния витамин B12 е полезен неинвазивен маркер за разграничаване на едно заболяване от друго.

И отново потвърждение [10], че повишените нива на серумния кобаламин не са признак на здраве, а може да са едно от проявленията на сериозно, дори животозастрашаващо заболяване като остър хепатит, цироза и дори карцином. Първичният рак на черния дроб обикновено се развива след дълготрайно увреждане на черния дроб, което може да е резултат от прекарано заболяване от хепатит B и хепатит С, или от продължително увреждане от алкохол.

В друго изследване [11] се разглеждат нивата не само на серумния витамин B12, но и на транскобаламин I, II и III (holo TC). Тежкото чернодробно увреждане,  породено от алкохол, провокира повишени нива на витамин B12 в плазмата и съответно води до изчерпването му в черния дроб. В крайна сметка високите нива са фалшиви, защото с течение на времето червения витамин се изхвърля през отделителната система и това води до тежки дефицити на витамин B12.  Ето защо е нужно да се изследват не само серумните стойности, но и транскобаламина holo TC II. Много от чернодробните заболявания са трудни за диагностициране в начален стадий. Оказва се, че профилактичното изследване на серумните нива на витамин B12 и транскобаламина holo TC II може да помогне с ранната диагностика.

A сега ще отговорим и на един въпрос.

Канцерогенен ли е витамин B12?

Въпреки че вече има статия по темата: Една неудобна истина или ... канцерогенен ли е витамин B12?

Публикувано през 2010 г. изследване [12] Elevated serum vitamin B(12) levels in association with tumor markers as the prognostic factors predictive for poor survival in patients with hepatocellular carcinoma. разглежда връзката между стойностите на витамин B12 в кръвта и връзката им с рака на черния дроб (хепатоцелуларен карцином).  В период от април 2005 г. до декември 2006 са изследвани 90 пациента на болницата Чи-Мей в Тайван. Отчетени са данните за храненето и клиничните патологични данни. Повишените серумни нива на витамин B12 при пациенти с рак на черния дроб са свързани с намалени нива на албумин, хемоглобин, брой на червени кръвни клетки. Оказва се, че високите концентрации на витамина съответстват на големината на тумора, а преживяемостта намалява значително при стойности над 1500 ng/l, при 914 ng/l нормална граница. Прогнозите за продължителността на живота на пациентите с първичен карцином на черния дроб са били по-благоприятни при стойности за витамин B12  под 699 ng/l.

В блога на aloha.bg проучихме последните клинични изследвания за връзката между витамините B2, B6, B9 и B12 и рак. Изследванията потвърдиха, че приемът на витамин B12 не е свързан с появата на онкологично заболяване. Т.е. приемът на витамин B12 чрез храна или добавки НЕ УСКОРЯВА РАСТЕЖА И НЕ ПРОВОКИРА ПОЯВАТА НА РАК. Напротив, липсата на витамин B12 води до промени на ДНК и мутации на клетки. След множество проучвания са доказани високи серумни нива на витамин B12 при пациенти с рак на черния дроб, които не са причинени от добавки и са лош предиктор за продължителността на живота. Ако искате да се предпазите от онкологични заболявания е по-разумно да обърнете вниманието си към избягване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохола.

Както дефицита на витамин B12, така и високите му стойности могат да бъдат опасни за вашето здраве. Няма защо да се притеснявате от предозиране, защото чрез храната вие също може да погълнете многократно по-големи дози от нужните за деня, които се складират в черния дроб. Ако ви се налага да си правите изследване [13] трябва да се съобразите с някои изисквания.

 • Изследването на витамин В12 се назначава минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки, съдържащи кобаламин.
 • Изследването се прави сутрин, като преди теста не трябва да приемате храна и течности (с изключение на вода) в продължение на 6-8 часа.
 • Някои медикаменти могат да повлияят резултатите от теста, поради което трябва да информирате лекуващия лекар за всички лекарства, които приемате.

Можете да проверите дали имате неврологични изменения поради дефицит на витамин B12 и вкъщи с тези лесни тестове за атаксия. 30-секундният тест на Ромберг  също е лесен за изпълнение. Стойностите на RDW и MCV в изследването на пълна кръвна картина също могат да дадат информация дали страдате от някакъв вид анемия, включително и причинена от липса на витамин B12. 

Различни форми на витамин B12 - Хидроксокобаламин, Метилкобаламин, Цианокобаламин

Когато става дума за хранителни добавки или инжекции е желателно да избягвате синтетичната форма на витамин B12 наречена Цианокобаламин, защото когато се използва в големи количества, трябва да се трансформира до биоактивната форма метилкобаламин, цианокобаламинът се свързва с метилова група, която взема от аминокиселината  S-Adenosylmethionin (SAM). Съответно цианокобаламинът намалява нивата на ценната аминокиселина. Освен това има съмнения за токсичност, заради  отделящата се циано група, която образува токсина цианид. Цианидите са соли на циановодородната (синилна) киселина HCN. Повечето видове цианиди са силно отровни. Ефектът им върху живи организми е блокиране на клетъчното дишане (който ефект обаче е обратим в кратки срокове). Цианидът се образува, отделя и деградира по естествен път от различни видове животни, растения, насекоми, гъби и бактерии. Тъй като витамин B12 е водоразтворим, след като се складира в черния дроб и бъбреците, той се отделя чрез урината. Няма опасност от предозиране за формите Метилкобаламин или Хидроксокобаламин. Появата на акне не е симптом на предозиране, а подхранване и усилено размножаване на определен щам бактерии - Propionibacterium acnes.  Негативни странични реакции са отчетени при прием на Цианокобаламин, както и срещу разтворители в инжекционните форми. Прочетете още за различните форми на витамин B12

Назалната формула  5000 mcg Хидроксoкобаламин или  Метилкобаламин осигурява незабавно поемане на Б12 през носната кухина. Молекулите на тази формула могат ефективно да преминат носната лигавица и да навлязат в кръвния поток, като това предлага големи предимства спрямо конвенционалните методи за набавяне на витамин В12.

Препоръчителна доза: 

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране

Капките за нос са подходящи за вегани и имат лиценз от The Vegan Society. Не съдържат ГМО !

 

Използвани източници:

1. The body’s Vitamin B12 Store: a Necessity or a Luxury?

2. Dietitians of Canada. Food Sources of Vitamin B12

3. Хеп актив. Устройство и функции на черния дроб

4. Lekar.bg. Всичко за черен дроб – затлъстял, цироза, болки и др. Причини и лечение

5. Framar.bg. Болести на черния дроб МКБ К70-К77

6. Falsely Elevated Serum Vitamin B12 Levels Were Associated with the Severity and Prognosis of Chronic Viral Liver Disease

7. Child–Pugh score

8. Serum vitamin B12 levels as indicators of disease severity and mortality of patients with acute-on-chronic liver failure.

9. Use of serum vitamin B12 level as a marker to differentiate idiopathic noncirrhotic intrahepatic portal hypertension from cryptogenic cirrhosis.

10. Significance of elevated cobalamin (vitamin B12) levels in blood.

11. Cobalamin (vitamin B12) and holotranscobalamin changes in plasma and liver tissue in alcoholics with liver disease.

12. Elevated serum vitamin B(12) levels in association with tumor markers as the prognostic factors predictive for poor survival in patients with hepatocellular carcinoma.

13. Framar – Изследване на витамин B12

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още