Последици от дефицит на Витамин B12

23 май 2017
Последици от дефицит на Витамин B12

Дефицитът на Кобаламин (Витамин B12) е бил пренебрегван до голяма степен в продължение на много десетилетия от лекари и медицински лица. Представете си на колко пациента не е била поставена диагноза недостиг на витамин B12?

Съвременните проучвания показват, че ниското съдържание или недостиг на Витамин B12 засяга над 19% или 60 милиона американци. Според други проучвания засегнатите са 25%.   Проучването на Framingham Offspring показа, че близо 40% от хората на възраст от 23 до 83 години имат нива на Витамин B12, граничещи с ниските – ниво, при което много хора започват да проявяват симптоми на неврологични заболявания. Това е проблематично, защото ниските нива на Витамин B12 предизвикват редица прояви на неврологични и психични заболявания. Диагнозата недостиг на Витамин B12 е била подценявана и пренебрегвана до голяма степен, в полза на по-познатите и по-скъпоструващи за лечение диагнози. Това е както здравна грижа, несъответстваща със стандарта, така и недобросъвестна практика, струваща милиони за здравето и загуба на милиарди долари за здравеопазване.  

Недостигът на Витамин B12 засяга всички възрасти, раси, икономически класи, както и двата пола. Той е възможно най-разпространеният хранителен недостиг в Съединените щати, който причинява вреди. Ранната диагностика и лечение са особено важни за предотвратяването на неврологични смущения, слабост, неблагоприятен изход и преждевременна смърт. Недостигът на Витамин B12 причинява демиелинизиращи заболявания на нервната система, деменция, психични заболявания, анемия, съдова оклузия, травми, причинени от падане, понижена имунна система и заболявания на костния мозък.   

витамин B12 дефицит

B12 е разтворим във вода витамин, синтезиран от микроорганизми, който се открива в малки количества в храната от животински произход. Той е съществено важен за ДНК синтеза, метилирането, фолат метаболизма, еритропоезата, развитието на мозъка и функционирането на нервната система. Витамин B12 функционира като допълнителен за метионин синтаза  and L- Метилмалонил CoA мутаза.  По този начин недостигът причинява повишаване на хомоцистеина и метилмалоновата киселина. Повишаването зависи от отделянето хидрохлорна киселина, някои вътрешни фактори и пепсин.

Панкриетичните ензими и рецептори в дисталния илеум трябва да присъстват заедно с протеин транскобаламин II в кръвта за преработване на Витамин B12.  В последствие черният дроб превръща Витамин B12 в активните форми аденозилкобаламин и метилкобаламин за оползотворяване.      

Поради факта, че Витамин B12 трябва да следва една сложна пътека от няколко стъпки за правилно абсорбиране и асимилиране, съществуват множество причини за дефицита. Те включват синдроми на недостатъчна абсорбция, автоимунни заболявания, диета, наркотици, химиотерапия, радиация, хранителни разстройства, хеликйобактер пилори, гастроентерологични операции, азотиста киселина, хепатит и генетични нарушения. Други рискови групи са вегани, вегетарианци, алкохолици и хора със заболяване на Крон и и прекомерно развитие на бактерии в тънките черва, целиакия,  гастрален пръстен и СПИН.

До 30% от възрастните имат атрофичен гастрит и хипохлорхидрия, спирайки освобождаването на Витамин B12, свързан с плазмените протеини, което причинява недостиг. По подобен начин продължителното използване на наркотици, което води до намаляване на стомашната киселина, като например инхибитори на протонната помпа, H2-блокери и средствата против киселини в стомаха, ще причинят понижаване на Витамин B12.  Лекарства като метформин, колхицин, калий, куестран, неомицин, хлорамфеникол и парааминосалицилова киселина също пречат на абсорбцията на Витамин B12.

Недостигът на Витамин B12 може да причини съдови болести, включително инсулт, инфаркт, белодробен амболизъм и дълбока венозна тромбоза, тъй като тя причинява хиперхомоцистеинемия. Витамин B12 е допълнителен фактор за превръщането на хомоцистеина в метоинин. Прекаленото количество хомоцистеин предизвиква загуба на еластичност на кръвните съдове, като затруднява тяхното разширяване и по този начин се нарушава вътрешната им обвивка. Това нарушение, от своя страна, позволява образуване на холестерол, колаген и калций, което води до разпространение на бактерии. Последствията в краткосрочен и дългосрочен план са огромни. Недостигът на Витамин B12 причинява проблеми с баланса,  парастезия, слабост, замаяност,  постурална хипотензия и проблеми със зрението. Тези симптоми драматично повишават риска от падане, а падането от своя страна води до травми (тоест фрактури, субдурални хематоми), болнични престои, загуба на самостоятелност, настаняване в дом за инвалиди и преждевременна смърт. 

Разпространението на недостига на Витамин B12  е притеснително, защото добреинформирани медицински лица пренебрегват това лесно за диагностициране и нескъпоструващо за лечение състояние. Не само, че недостигът на Витамин B12  причинява сериозни неврологични заболявания, но също така и хронична анемия, която, противно на общото схващане, често не е макроцитарна. Често се предписват скъпоструващи лекарства, като например Прокрит и Епоген. Недостигът на Витамин B12 може да причини хиперклетъчни и диспластични промени в костния мозък и това може да бъде сбъркано с признаци на остра левкемия.   

В спешното отделение (СО) често откриваме дефицит на Витамин B12 при пациенти, които се оплакват от обща отпадналост, анемия, недостиг на въздух, невропатия, затруднения при ходене, промени в умственото състояние, умствени заболявания и травми, свързани с падания. Диагностицирането на Витамин B12 в спешното отделение показва, че личните лекари на тези пациенти и други специалисти са пропуснали да включат недостига на Витамин B12 при уточняване на диагнозата, въз основа на техните оплаквани или може би са отдали техните състояния на „напредване на възрастта“.   

На много хора от всички възрасти, които страдат от тежко разстройство, депресия или пристъп на други психически разстройства, се изписват опасни и и скъпи психотронни, наркотични лекарства или бензодиазепини, когато основният проблем може да бъде недостиг на Витамин B12

По подобен начин децата, които са диагностирани с аутизъм и на които са предписани лекарства за психични заболявания, могат да имат поведенчески и неврологични прояви, поради ниски стойности на Витамин B12.  Забавянето в развитието и умственото изоставане, причинени от недостиг на Витамин B12,. е добре описано. Кърмачетата често страдат от дефицит на Витамин B12 поради факта, че на техните майки не е бил открит недостига на Витамин B12 по време на бременността и кърменето.

Всеки един фармацевт трябва да бъде запознат с последиците в неврологичното състояние от недостиг на Витамин B12  и как могат да бъдат сбъркани с умствено заболяване, множествена склероза, Паркинсон, Алцхаймер, епилепсия, аутизъм, както и други страшни неврологични разстройства.   

Ако вашият пациент страда от недостиг на Витамин B12, инжектиране на хидроксокобаламин е най-сигурното лекарство, особено ако има наличие на неврологични симптоми. Хидроксокобаламинът трябва да замести инжектирането на цианокобаламин, поради способността за по-голямо задържане, по-бързо усвояване от клетките и непотребност от цианиране. Масово не се знае, че хидроксокобаламинът не струва повече от цианокобаламина и той се предлага  навсякъде в САЩ (дистрибутира се от Watson Pharmaceuticals, Inc.).  Хидроксокобаламинът се прилага при кърмачета и деца с вродени грешки в метаболизма на витамин B12 и това е предпочитаният метод за прилагане при пушачи и пациенти с чернодробни и бъбречни проблеми.     

Капките за нос с Витамин B12, (2,000 мкг. или повече) са другата най-добра алтернатива и са ефективен подход за много пациенти.

Пресованите таблетки и капсули B12 съдържат много свързващи вещества и филъри, които затрудняват абсорбцията.   

Центровете за медицински грижи и услуги (ЦМГУ) предприемат няколко стъпки за повишаване на качеството в болниците и намаляване на броя на “медицинските грешки”—предотвратими медицински грешки, които водят до сериозни последствия за пациента. Недиагностицираната липса на Витамин B12  представлява непризната предотвратима медицинска грешка, която трябва да се вземе под внимание и да се отстрани. Фармацевтите са важна част от здравеопазването и са необходими да предоставят информация относно ползите от Витамин B12 както на пациентите, така и на медиците.

Sally M. Pacholok, R.N., B.S.N.

 

Sally Pacholok

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още