Необичайна поява на акне в зряла възраст

25 януари 2019
Необичайна поява на акне в зряла възраст

Акнето е болестно състояние на кожата, което се характеризира с поява на пъпки. Често това се случва по време на пуберитета. Поради бурни хормонални промени се запушват отворите на мастните жлези и се образуват черни точки, както и зачервени пъпки с гноен връх. Акнето се проявява по участъците с повече себум като лице, гръб, гърди, рамене. Гнойните пъпки може да оставят дълготрайни белези. Обикновено отшумява при достигане на 20-годишна възраст. В подобни случаи тези кожни проблеми се наричат акне вулгарис, а късно появилото се (след младежките години) или нестихващо акне се нарича акне тарда.

Леката му форма е известна като акне комедоника, умерената като акне папулопустулоза, а тежката като акне конглобата. Има и друг вид акне - екскорие. При него виждайки 1 пъпка на лицето си човек се фиксира върху нея и се опитва да я премахне механично чрез изстискване. В резултат проблемът често се задълбочава и се стига до инфектиране на околни участъци.

Съществуват различни видове акне, които се наричат недостатък в случаите на черни и бели точки, които са временни или дефект, когато са дълготрайни като старчески или слънчеви петна.

 • Черна точка (или отворен комедон) се получава при запушена мастна жлеза. Представлява малко, тъмно и плоско петънце. Външният вид се дължи на реакцията на себума с кислород и няма нищо общо с натрупването на замърсявания.
 • Бяла точка (или затворен комедон) се получава също при запушване на мастна жлеза. Представлява издигнато кръгло петънце с млечнобял връх. Вид пъпка.
 • Пъпка е възпалено, оцветено петно, изпълнено с гной, което е болезнено. Наименованието се използва често в разговорния език за наименоване на различни петна по кожата - комедони, папули и пустули.
 • Папула е плътна издутина върху кожата, която не съдържа гной. Вид възпалена пъпка.
 • Пустула е когато бяла точка или пъпка увеличи размера си или влоши състоянието си. Това е възпалена пъпка с гной.
 • Нодул е твърда увредена тъкан, разположена надълбоко в кожата. Обикновено се разпростира на по-големи зони от кожа например на гърба или раменете.
 • Кисти са меки, изпълнени с гной акнеични лезии, разположени дълбоко в кожата. Причиняват се, когато в късните етапи на възпалението се пръска стена на фоликул.

Черна точна, бяла точка, пъпка, папула, пустула, нодул - различни типове акне и причини за възникване

Понякога акнето се бърка с розацея. Това е вид свръхчувствителност на кожата, при което кръвоносните съдове се разширяват, около тях се наблюдават малки червеникави пъпки. Причините за розацея са различни. В някои случаи това състояние на кожата се дължи на понижена или повишена секреция на жлъчния мехур, заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит или колит и пр. Най-често розацея се наблюдава при жени след 30-35 годишна възраст.

 • В първия етап по кожата на носа и бузите се появяват краткотрайни зачервявания. Повод за това може да са силни емоции, рязка смяна на температурата (топло/студено и обратно). Може да се наблюдава и леко подуване на зачервените участъци. С течение на времето червенината не отминава така лесно.
 • Във втория етап се появяват ярко червени възелчета, които по-късно придобиват червено-сини нюанси.
 • В третия етап при прекомерно развитие на мастните жлези на носа се разраства и съединителната тъкан. Резултатът е видимо по-голям и деформиран нос.

При розацеята също могат да се появят пъпки, така че е добре да се консултирате с лекар, за да се определи причината за влошения външен вид на кожата.

Има различни причини за появата на акне по кожата:

Хормонален баланс. Под въздействие на хормоните мастните жлези започват да образуват себум, а свръхпроизводството му е един от характерните симптоми на предразположената към петна кожа. Освен в младежките години, пъпки могат да се появят при жените между 20 и 40 години преди или по време на месечния цикъл, както и при бременност. За кратък период от време  новородените може също страдат от акне заради хормоните на майката.

Неподходяща комедогенна козметика, която запушва порите.

Прием на някои лекарства. Сред тях са оралните контрацептиви, които съдържат проандрогенни прогестини. Към медикаментите, които крият риск от развитие на акне след 25-годишна възраст са кортикостероидите, препарати с бром, хлор или йод, антиепилептиците, гладкомускулните релаксанти.

Генетична предразположеност. Ако и двамата ви родители са имали акне в младежките си години се увеличава вероятността вие също да развиете акне.

Неправилна диета. Според някои източници появата на акне може да бъде предизвикана от храни като тлъсти меса, млечни продукти поради наличието на хормони, храни с висок гликемичен индекс, газирани напитки, пакетирани храни с неизвестен брой Е-та.

Стрес. Силното вълнение може да предизвика образуването на повече хормони, които да увеличат производството на себум и да влошат състоянието на пъпките.

Тютюнопушене. То като цяло въздейства крайно негативно върху кожата. Освен че съдържа коктейл от стотици неизвестни химични съединения, то изчерпва нивата на витамин С. Този витамин подпомага образуването на нови влакна колаген в кожата. Те са особено важни при зарастването на белези и рани.

Неправилна грижа за кожата. При разцвета на социалните мрежи хората обръщат много повече внимание на лицето си като стигат дори до пластична хирургия. Вижте съветите на линдонския пластичен хирург д-р Джулиан де Силва как да разкрасите кожата на лицето си, вместо да се подлагате на подобни интервенции.

Възпалителните процеси присъстват във всяка фаза от развитието на акне. Както гените, така и хормоните правят някои от нас по-предразположени към възпаление. То може да бъде незабележимо с просто око (микровъзпаление), още повече че може да засяга не само епидермиса на кожата, но и по-дълбоките ѝ слоеве. Проблем с излишния себум настъпва, когато от повърхността на кожата са отделени мъртви клетки. След като не са почистени с пилинг, те стават подходяща среда за развитие на много патогенни микроорганизми. Удебеляването на външните слоеве на кожата се нарича хиперкератоза. Мъртвите клетки образуват микроскопични тапи, които запушват мастните жлези на кожата и водят до образуването на бели или черни точки.

Propinionbacterium acnes или P. acnes е бактерия, която вирее върху човешката кожа. Обикновено тя не създава проблеми, но при хората с предразположена към петна и акне кожа може да предизвика възпалителни процеси. Производството на големи количества себум осигурява питателна и дружелюбна среда за размножаването на бактерията. Тя започва да навлиза и в каналите на запушените мастни жлези и така води до по-дълбоко възпаление, както и образуването на папули и пустули. В тежки случаи в по-късни етапи на възпалението може да се пръсне инфектирания участък и това да причини възпаление на околни участъци от кожата.

Нерядко акнето е кожен маркер за други заболявания:

 • хематологични
 • ендокринни
 • онкологични
 • гинекологични (напр. поликистоза на яйчниците)
 • и други, но това също трябва да бъде определено от дерматолог.

Много от младежите имат мазна кожа по време на пуберитета. В по-късна възраст се появяват сухи участъци и кожата вече е от смесен тип. Ето защо ако се използва само един медикамент за лечение на акнето, той може да е добър за мазните участъци на кожата, а да води до прекомерно изсушаване на сухите.

Обикновено през лятото се забелязва известно затишие на тези оплаквания. Това се дължи главно на бактерицидните свойства на слънчевите лъчи. Полезно обаче е минималното излагане на слънце или в солариум. Лезиите на акнето се свиват и цялата кожа изглежда видимо по-добре. Но след 2-3 седмици има опасност от ново възпаление и проява на акнето в по-тежка форма. Акнето се лекува през всички сезони, но краят на зимата и пролетта са най-благоприятни, защото позволяват използването на ретиноиди, които през летните месеци правят кожата фотосензитивна. Това важи и за антибиотиците за лечение на акне. Когато се приемат през студените месеци ефектът е по-голям в сравнение с месеците юни, юли и август, защото голяма част от тях са фотосензитивни и правят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи.

А дали не е витамин B12?

Дали е възможно водноразтворим витамин да е причина за поява на акне в по-късна възраст?

 

Обикновено недостигът на хранителни вещества е свързан с кожни проблеми. [1] Вижте например недостигът на витамин С, който води до скорбут, трудно зарастващи рани, кървящи венци и кафява кожа. Ясно е, че за сияен вид на кожата се нуждаем от полезни мастни киселини, антиоксиданти, аминокиселини, витамини и минерали.

Витамините от група В също имат значение за добрия външен вид на кожата. Те подхранват, хидратират и предпазват епидермиса от въздействията на агресивната външна среда.

Най-вероятно сте чували “Дозата прави отровата”. Това важи и за витамин B12.

От десетилетия се отчита, че високите дози на този водноразтворим витамин понякога, но не винаги могат да доведат до поява на акне. [2]

 

Той е от съществено значение при изграждането на миелиновата обвивка на нервите. Освен това е свързан с червените кръвни телца - еритроцити. При липса на витамин B12 костният мозък произвежда незрели или анормално големи еритроцити, това може да се установи и чрез рутинно изследване на Пълна Кръвна Картина (ПКК) чрез стойностите RDW и MCV.

Вече сме писали достатъчно публикации. Богати на витамин B12 са храните с животински произход. Въпреки че е синтезиран от бактерии в червата това важи в най-голяма степен за преживните бозайници. При хората храносмилателната система е друга, ние нямаме тези специфични бактерии и не можем сами да синтезираме този витамин. Още при поемането в устата той се свързва със специален протеин от слюнката, който позволява на водноразтворимия витамин да достигне до силно киселинните стомашни сокове. След това се свързва с т.нар. вътрешен фактор, отделен от специални клетки на стомашната лигавица. Преминава през тънките черва и се абсорбира чак в края им. Всъщност процесите са доста по сложни. Тъй като витаминът се съдържа в месни продукти, мляко и яйца, вероятно невъзможността предците ни всеки ден да могат да похапват месо е довела до складиране на излишните количества в черния дроб. Ето защо веганите развиват дефицит бавно и продължително, понякога това се случва след години.

Както споменахме витамин B12 се складира в черния дроб. Телешки и говежди черен дроб съдържат десетки пъти повече количества от препоръчителната дневна доза. Ненужните количества напускат организма чрез бъбреците като се отделят с урината. Тъй като витаминът се абсорбира в тънките черва, изпражненията не съдържат активни форми на кобаламин.

Отделно витамин B12 се добавя към различни видове зърнени храни, алтернативи на млякото, дрожди и други обогатени преработени храни.

Нека да видим каква е връзката между витамин B12 и акнето според научните изследвания. 

Според публикацията от 2011 г. Propionibacterium acnes: infection beyond the skin. [3] тя се състои във вече споменатата бактерия Propionibacterium acnes. Тя е грам-положителна бактерия, която участва в нормалната флора на кожата, устната кухина, дебелото черво, очите и външния слухов канал. Въпреки че е установена ролята на тази бактерия при възникването на акне. Освен това може да причини инфекции на костите и ставите, устната кухина, очите и мозъка. Дали ще се развият подобни усложнения зависи от гените на отделния индивид, както и от имунната система.

В изследването от 2015 г. Vitamin B12 modulates the transcriptome of the skin microbiota in acne pathogenesis [4] се проучва връзката между витамин B12 и появата на акне.

Човешкото тяло е населено с много микроорганизми. Някои от тях водят до развитие на болести, а други са полезни за здравето. Отдавна сме информирани за чревната микрофлора. Нещо повече, трилионите бактерии имат маса 4-5 кг и могат да бъдат считани като отделен орган. Но бактерии се срещат не само в червата. Те ни атакуват и отвън, виреят на повърхността на тялото - кожата. Засега има много неясноти относно взаимодействието между човека, който играе ролята на гостоприемник, и отделните бактерии.

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните кожни заболявания и може да засегне до 80% от юношите и младите хора в световен мащаб. То често се развива в космения фоликул, където местните бактерии като Propionibacterium acnes водят до възпаление и рецидиви.

Оказва се, че хората съдържат различни щамове от тази бактерия, която се размножава по различен начин. Тези микроби не се влияят от пол, възраст, етническа принадлежност, тип на кожата, хормонален баланс. Но при здравите хора и поразените от акне има значителни разлики в популацията и вида на бактериите P. acnes.

За целта на клиничното изследване са анализирани генната експресия на микроорганизмите на кожата на хора без кожни проблеми, които са получавали инжекции с 1 mg витамин B12 под формата Хидроксокобаламин. Документирано е, че еднократното поставяне на такава инжекция води до неколкократно повишаване на нивото на серумния витамин B12 до диапазона от 1500 до 57 000 pg/ml, което продължава най-малко 2 седмици. Нивото на серумния витамин B12 обикновено се връща в рамките на референтните стойности (200-900 pg/ml) около 4 седмици след инжектирането. Освен това изследвания доказват, че нивата на витамин B12 в кожата съответстват на серумните нива на витамина.

За целта са взети проби от кожата на носа в 3 периода от време:

 • непосредствено преди поставянето на витамин B12
 • 2 дни след инжекцията
 • 14 дни след инжекцията

Изследвани са гени, съответстващи на бактерията. Оказва се, че на 14 ден след инжектирането на витамин B12 те са значително повишени. Освен това тези гени при изследваните с нормална кожа са сходни на гените на хората, които страдат от акне. За да се проследи дали това изменение е свързано конкретно с витамин B12 са взети проби 3 месеца след инжектирането с кобаламин. При хората без проблем с акне няма големи разлики в стойностите преди инжектирането и тези 3 месеца по-късно.

Една от десетте участници в изследването е развила акне 1 седмица след приема на витамин B12. Появилите се множество папули и комедони са по кожата на лицето. За да се провери дали инжектирането с Хидроксокобаламин е довело до промяна на гените на микроорганизмите по кожата се правят допълнителни проучвания.

Порфирините  [5] са група от органични съединения, които често се свързват с метали. Един от най-известните примери за тях е хем - пигментът, който дава червения цвят на хемоглобина. Освен това те могат да се с други вещества и да се образуват по естествен начин в суровия петрол, въглищата и седиментните скали. Могат да се произведат и от животни, насекоми, гъбички, протозои, бактерии и пр. При растенията и водораслите се произвеждат от глутаминовата киселина. Хлорофилът е вид магнезиев порфирин.

Конкретно при хората основният краен продукт е протопорфирин IX, който се комбинира с желязо за образуване на хем, Жлъчните пигменти са продукт от разпадането на хем групата.

Вече споменахме, че витамин B12 е пряко свързан с черния дроб. Порфирия е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин. Симптомите на тази болест са различни. - дразнения по кожата вследствие слънчева светлина. По откритите участъци от тялото се усеща силен сърбеж, а по-късно се появяват мехури, които често нагнояват. При зарастване остават белези.
Освен това в организма се натрупват вредни киселини, които водят до  стомашно-чревни заболявания, нервно-психични разстройства и др.

Острата порфиринова криза обикновено започва с тахикардия, покачване на артериалното налягане, коликообразни болки в стомаха, жлъчния мехур, бъбреците.

Въпреки че причините за възникване на това заболяване са предимно генетични, при изчерпване на кобалта от витамин B12 се стига до увеличение на порфирин. Именно порфирините, произвеждани от бактерията P. acnes предизвикват възпаление на акнето. Те си взаимодействат с молекулите кислород и образуват свободни радикали, които увреждат съседните им кожни клетки и стимулират възпалителните процеси.

Според учените при здрава кожа, когато нивото на витамин B12 е в нормални граници, пътят на биосинтез на този витамин в кожните бактерии P. acnes е нормален и се произвеждат малки количества порфирини. Когато нивото на витамина се повиши се извършват промени и в бактерията, която причинява акне. Тогава биосинтезът на Б12 е потиснат. Това води до свръхпроизводство на порфирини в космените фоликули. Това свръхпроизводство води до възпалителен отговор в кожата и поява на акне. Както стана ясно, при добавки с витамин B12 не е задължително да развиете акне. Ако това се случи причините са в специални гени.

В изследването от 2016 г. Strain-Level Differences in Porphyrin Production and Regulation in Propionibacterium acnes Elucidate Disease Associations [6] се търсят разлики в щамовете на бактериите Propionibacterium acnes, както и в производството и регулирането на нивата на порфирини.

В проучването са изследвани различни щамове на P. acnes. 4 от тях са извлечени от кожа с акне, а три щама от здрава кожа. Въпреки че тази бактерия е намерена в акне, тя има и полезна роля за човешкия организъм, защото го предпазва от по-агресивните бактерии Staphylococcus aureus. Оказва се, че само някои видове от P. acnes произвеждат порфирини, които водят до възпаление на пъпките.

Изследването отново доказва, че има значение какъв точно е щамът на бактерията. Ако той е зловреден, при дневна нужда от 2.4 микрограма и приети 1000-2000 микрограма витамин B12 може да се стигне до поява на акне. Това обаче зависи от цялостното състояние на микрофлората върху кожата.

Ако върху кожата има щамове от P.acnes, които не предизвикват акне, тогава добавянето на високи дози витамин B12 няма да доведе до поява на гнойни пъпки.

Това проучаване е полезно, защото дава нова светлина върху проблемите с акнето. Освен третиране с антибиотици върху кожата могат да се прилагат локално пробиотици, които да подпомогнат унищожаването на зловредната бактерия.

Обикновено след спиране на добавките с витамин B12 и възстановяване на нормални серумни нива акнето изчезва.

Както стана ясно, витамин B12 циркулира в кръвта и достига до външния слой на кожата. Там може да повлияе на микроорганизмите, които се намират в мастните жлези и космените фоликули. В 1 от изследванията се споменава, че са използвани инжекции с витамин B12 във формата Хидроксокобаламин и че 1/10 пациенти е развил акне. Няма данни за дали синтетичната форма Цианокобаламин води до повишени оплаквания за кожни проблеми заради токсичните цианидни групи. Назалната форма Метилкобаламин или Хидроксокобаламин съдържат 2500 микрограма в 1 капка за нос, или 5000 микрограма в 2 капки. Клиничните изследвания показват, че приети през добре кръвоснабдената носна лигавица капките за нос с витамин B12 осигуряват необходимото количество до 1 час след приема. 

Разбира се трябва да прецените полза-риск от прием на витамин B12 и да се консултирате с лекар. Често витамин B12 се добавя към зърнени храни, растителни млека, дрожди и полуфабрикати за вегани. Той влиза в състава на витамин B комплекс, както и на много мултивитамини. Често се използва във формата Цианокобаламин, защото е синтетична и евтина за производство. Вече знаете, че 1 от причините за поява на акне са зловреден щам бактерии, които виреят в кожата и са подхранени от свръхдози витамин B12. 

И след като стана дума за витамини, повечето от тях са открити преди по-малко от век и тепърва излизат нови данни за ефектите от тяхната липса или предозиране. 

Да вземем например Витамин С. През 1933 г.  роденият в Будапеща Алберт Сент-Дьорди започва да търси естествени източници на аскорбиновата киселина. Въпреки че портокаловия и лимоновия сок имат високи нива на витамин С, те съдържат захари, които правят пречистването много трудно. Почти случайно той открива подходящ източник в червен сладък пипер. През 1937 г.  Алберт Сент-Дьорди получава самостоятелно Нобелова награда за откриването на аскорбиновата киселина. Именно тази киселина е витамин С, който се окислява лесно от въздух и е чувствителен на светлина и топлина. Като водоразтворим витамин той се съдържа във водната част на плодовете и зеленчуците и при термична обработка се разрушава. И все пак готвенето на пара е по-подходящо от варенето. Дозировката зависи от възрастта и теглото. Варира от 15 мг за деца от 1 до 3 години до 90-100 мг за възрастни и 120 мг за кърмещи майки. Според някои изследвания в състояния на дефицит се нуждаете от 250-500 мг, 2 пъти на ден. Тютюнопушенето пречи на усвояването на витамин С и са нужни поне 35 мг допълнително на ден.

Като водоразтворим витамин, аскорбиновата киселина се счита за безопасна. Дози над 2000 мг дневно могат да причинят диария, газове, стомашно дразнене. Витаминът се отделя с помощта на бъбреците и страдащите от бъбречни заболявания трябва да се консултират с лекар преди прием на добавки, поради опасност от натрупване на камъни. При диабетиците приемът на витамин С може да повиши кръвната захар. Високи дози витамин С променят pH и водят до отцепване на кобалтовия атом на витамин B12. Ето защо комбинацията между витамин B12 и витамин С е неудачна. 

Досега обсъждахме предозирането, вижте 20 признака, че в тялото ви липсват специфични витамини. 

Използвани източници:

1. Too Much of a Good Thing: How Vitamin B12 Triggers Acne Breakouts

2. The Relationship Between Vitamin B12 and Acne

3. Propionibacterium acnes: infection beyond the skin. 

4. Vitamin B12 modulates the transcriptome of the skin microbiota in acne pathogenesis

5. Wikipedia - Porphyrin

6. Strain-Level Differences in Porphyrin Production and Regulation in Propionibacterium acnes Elucidate Disease Associations 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още