Витамин B12 като противоотрова

23 януари 2020
Витамин B12 като противоотрова

В блога на aloha.bg обикновено разясняваме какви са симптомите на дефицит на витамин B12, какви изследвания е редно да направите, защото често се оказва, че серумните нива на витамин B12 не дават на 100% индикация дали организма страда от дефицит или не. Освен това витамин B12 е възможно да си взаимодейства с отделни групи лекарства

Симптомите на дефицит на витамин B12 са различни:

Симптомите на дефицит може да се развиват в продължение на месеци и дори години. Дори и човек да не приема храни от животински произход, богати на витамин B12 и да спазва стриктна веган диета, в черния му дроб се съхраняват големи количества от този витамин. От друга страна, ако злоупотребява всекидневно с алкохол и развие цироза на черния дроб има опасност да получи трайни неврологични увреждания и чернодробна енцефалопатия. Основната причина е, че алкохолът пречи на абсорбцията на фолиева киселина, а тя заедно с витамин B12 участва в редица метаболитни процеси. 

Витамин B12 има различни форми. Той е единствения витамин, който в ядрото си съдържа метален йон (кобалт). От своя страна този кобалтов йон има възможност да се свърже с различни групи и затова съществуват различни форми. За някои от тях хората нямат рецептори и транспортни протеини и затова те се наричат аналози или неактивен витамин B12. 

Метилкобаламин е биологично активна коензимна форма на витамин B12, която участва заедно с фолатите (витамин B9, чиято синтетична форма е известна като фолиева киселина) в метаболизма на аминокиселината хомоцистеин. 

Аденозилкобаламин е другата коензимна форма на B12, която участва в производството на енергия в митохондриите на клетките, всички органи и тъкани и около 20% от съдържащия се витамин B12 в кръвта. Аденозилкобаламин се среща предимно в месото и се складира в черния дроб, откъдето при нужда може да се трансформира в Метилкобаламин. 

Цианокобаламин е синтетична форма на витамин B12, която не се среща естествено в храните. Предимството е, че е стабилна и може да се използва в мултивитамини и за обогатяване на различни храни. Недостатъкът е, че при превръщането в Метилкобаламин или Аденозилкобаламин се отделят токсични цианидни групи.

Хидроксокобаламин е форма, която трябва да премине през няколко метаболитни стъпки и се задържа по-дълго време в организма. След това Хидроксокобаламин може да се превърне в Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. И докато симптомите на дефицит рядко могат да застрашат човешкия живот, то витамин B12 във формата Хидроксокобаламин в количества, милиони пъти надвишаващи препоръчителните дневни дози, се използва в спешната медицинска помощ за спасяване на човешки живот. Когато човек погълне цианид с храна (например горчиви бадеми или ядки от кайсия), или вдиша газове при пожар, токсините много бързо навлизат в кръвообращението, а промивката на стомаха е неефективна. След като се влеят венозно 5 грама Хидроксокобаламин, той избирателно се свързва с цианида в кръвообращението. В резултат на това се получава другата форма на витамин B12 - Цианокобаламин, която напуска организма през бъбреците и урината. Тя от своя страна получава оцветяване в червено, което не е опасно. Възможно е витамин B12 да достигне чрез кръвообращението до порите на кожата и ако там има специфичен щам бактерии да ги подхрани и да доведе до поява на акне. 

В тази публикация ще разгледаме възможностите на витамин B12 да неутрализира вредното въздействие на различни вещества. 

Въглеродният монооксид (CO) е известен още и като въглероден оксид, въглероден окис. Това е безцветен газ без мирис и без вкус, който е лесно запалим. Получава се при частично окисляване на въглеродсъдържащи съединения и се образува, когато няма достатъчно кислород за производството на въглероден диоксид (CO2). Примери за това са горене на въглища в камина или работа на двигател с вътрешно горене в затворено пространство. Сред природните източници на CO са вулкани, горски пожари и фотохимични реакции в тропосферата. 

В човешкото тяло също се произвеждат минимални количества въглероден оксид при разпадането на хемоглобина. И както е казано, че не отровата убива, а дозата, в малки количества CO е полезен за тялото, защото модулира възпалителните реакции. Нормалните концентрации в кръвта са от 0 до 3% от общия циркулиращ хемоглобин и са по-високи при пушачите. 

Въглеродният окис е познат още от древността. За пръв път е описан от Аристотел през IV в. пр. н. е., който описва древен начин за екзекуция. Престъпникът бил затварян в помещение с тлеещи въглища. Вероятно смъртта настъпвала след вдишването на въглеродния оксид. Този газ се използва и от нацистите за убиване по време на Холокоста. Отравянето с въглероден оксид е едно от най-разпространените видове отравяния и се случва чрез вдишване на замърсен въздух. Този газ влиза във връзка с хемоглобина в кръвта и се получава карбоксихемоглобин, който не може да захрани тъканите с кислород. Смъртта настъпва поради силен кислороден глад на клетъчно ниво. 

Най-честите симптоми за отравяне с въглероден оксид са:

 • главоболие
 • гадене
 • повръщане
 • замаяност
 • умора
 • усещане за слабост
 • объркване
 • дезориентация
 • нарушения на зрението
 • припадъци
 • поражения на сърцето
 • кома

Много от хората мислят, че за пострадали от хранително отравяне. Един от характерните признаци са кръвоизливите в ретината, които водят до вишневочервени оттенъци на очите. Освен това тъй като модифицирания хемоглобин има по-червен цвят, признаците на недостиг на въздух като избледняване на кожата в типичните случаи на анемия, не могат да се открият при натровените хора. Те изглеждат по-червени и румени и е трудно да се предположи, че са в състояние на кислороден глад. 

Въглеродният окис се използва при опаковането на пресни месни продукти. Тъй като е по-стабилен от обикновения хемоглобин, карбоксихемоглобин се разпада много по-бавно. Целта е постигната - месото по-дълго задържа пресния си червен цвят и изглежда по-прясно. Въпреки това съществуват опасения, че CO замаскира миризмата на разваляне. 

В публикацията на Изпълнителна агенция по околната среда / Въглероден оксид също има информация за този опасен газ. 

Излагането на въглероден окис е довело до 13 000 случая на натравяне в САЩ през 2012 г., 145 случая със сериозни усложнения и 54 смъртни случая. Лошото е, че много от хората имат сериозни неврологични увреждания, които се появяват след видимото възстановяване от общите симптоми. Тези увреждания на нервната система могат да се появят седмици и дори месеци след натравянето. Тъй като CO избирателно се свързва с хемоглобина в кръвта и образува карбоксихемоглобин, много от терапиите включват терапия с кислород с цел преобразуване на токсичния CO в CO2. За целта се използват специализирани барокамери, които не са достъпни в малките населени места. По тази причина се търсят лесно достъпни противоотрови, които могат да се използват при всякакви условия, да действат бързо и да са безопасни за човешкото здраве. 

Витамин B12 е водоразтворим и участва пряко в синтеза на червени кръвни клетки (еритроцити). Липсата на този витамин води до неправилно съзряване на тези клетки и понижава способностите им за пренос на кислород. В тежките случаи това може да се отрази и на резултатите на рутинно изследване на пълна кръвна картина с повишаване на стойностите на RDW, MCV, MCH. Съответно при липса на витамин B12 организмът страда от мегалобластна анемия. Но около 30% от пациентите с неврологични увреждания нямат изменения на еритроцитите. Към момента само изследване на серумните нива на витамин B12 не са достатъчни, за да се потвърди или отхвърли твърдението, че организма страда от дефицит на клетъчно ниво. Увреждане на черния дроб като чернодробна цироза при алкохолиците може да доведе до фалшиво завишени стойности. Изследването на холотранскобаламин (holo-TC, active B12) също може да не е достатъчно. 

Че витамин B12 може си взаимодейства с въглеродния оксид е ясно още от 1970 г. с публикацията The reduction of vitamin B12a by carbon monoxide

Публикацията от 2016 г. Preclinical Evaluation of Injectable Reduced Hydroxocobalamin as an Antidote to Acute Carbon Monoxide Poisoning разглежда дали витамин B12 във формата Хидроксокобаламин (OHCbl) може да спомогне за превръщането на токсичния CO във CO2 в кръвта и така безопасно тялото да бъде пречистено. За целта се използва комбинация от Хидроксокобаламин и витамин C (аскорбинова киселина). Резултатите показват, че средната концентрация на CO2 в кръвта се повишава 5-8 пъти в сравнение с контролите, на които не е приложено лечение. Предклиничното изследване е извършено върху плъхове и показва, че дори при количества, многократно превишаващи препоръчителните дневни дози, витамин B12 като Хидроксокобаламин и витамин С са безопасни и могат да се използват и при хора с цел спасяване на живота им и намаляване на неврологичните увреждания. 

Според публикация на Българска агенция по безопасност на храните / Микотоксини – рискове и последици за животните и хората методи за предотвратяване тяхното образуване и намаляване на нивата им.Микотоксините са вторични токсични метаболити на гъбни фитопатогени, образувани преди и по време на прибиране на реколтата, или при неправилно съхранение на зърнените култури. Микотоксините може да причинят различни увреждания и на човешкото здраве. 

Публикацията от 2007 г. The Scientific World Journal /Biochemical Impedance on Intracellular Functions of Vitamin B12 in Chronic Toxigenic Mold Exposures  разглежда връзката между витамин B12 и хроничното излагане на токсични плесени. Много от хората, които приемат храни, богати на витамин B12 или хранителни добавки имат симптоми и неврологични увреждания, подобни на тези при дефицит на B12. Затова се предполага, че микотоксините биха могли да въздействат на основни метаболитни процеси, свързани със синтеза, абсорбцията и използването на витамин B12. 

В световен мащаб има стотици различни видове микотоксини, които замърсяват зърнените продукти. Те от друга страна се използват като фураж за селскостопанските животни, както и директно за храна на човека. Засега не е ясно дали липсата на витамин B12 причинява разцвет на микотоксините или наличието на микотоксини води до разрушаване на витамин B12. 

Витамин B12 участва в 2 жизненоважни функции при хората:

синтез на аминокиселината метионин, която е необходима за произвеждането на активни фолати, лесни за усвояване. Фолиевата киселина  е синтетична форма на витамин B9, която трябва да се метаболизира, за да се усвои.

превръщането на метилмалонова киселина до янтарна киселина, която участва в цикъла на Кребс, който е характерен за много организми, вкл. и човека.

Витамин B12 във формата Метилкобаламин служи като донор на метилови групи. Така от хомоцистеина се образува метионин, който е нужен за образуването на миелиновите обвивки на нервите и мозъка. Витамин B12 е един от източниците на коензими, които участват в едновъглеродния метаболизъм.

Вероятно микотоксините влияят на сложните метаболитни процеси, свързани със синтез, абсорбция и клетъчен метаболизъм на витамин B12, a дефицитът се проявява с различни неврологични увреждания. 

Публикацията от 2004 г.Metabolism of Mycotoxins, Intracellular Functions of Vitamin B12, and Neurological Manifestations in Patients with Chronic Toxigenic Mold Exposures. A Review също отчита, че хората, изложени на мукотоксини и плесени могат да развият дефицит на витамин B12, както и различни неврологични увреждания. Вероятно освен нарушения едновъглероден метаболизъм, микотоксините от храната увреждат клетките на стомашната лигавица, които отделят т.нар. вътрешен фактор. Освен това микотоксините могат да предизвикат възпалителни заболявания на червата, както и свръхрастеж на отделни щамове бактерии в тънките черва. Те на своя страна също се конкурират за ценния йон кобалт и след като го отцепят витамин B12 е деактивиран. 

Изследването от 2014 г. Chronic Neuroimmune Diseases / Mold Toxin Reduction of Vitamin B12 and Neurological Function потвърждава, че вдишването или приемането на микотоксини с храна може да доведе до дефицит на витамин B12 и следователно подобни хора трябва да бъдат изследвани, за да се прецени дали има нужда да приемат допълнително хранителни добавки.

Азотните оксиди са химични съединения на азота с кислород. Има 5 оксида, които оказват различно влияние на човешкото здраве. 

Диазотният оксид е с формула N2O. Той е известен още като “райски газ” и е безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Използва се за анестезия. В блога на aloha.bg уточнихме, че диазотния оксид  може да отцепи кобалтовия йон на витамин B12 и да го деактивира. В  Изпълнителна агенция по лекарствата. Листовка:  информация за потребителя. Диазотен оксид Messer 100% v/v втечнен медицински газ е описано, че много от страничните реакции се дължат именно на окислението на витамин B12. Диазотен оксид се използва и за забавление. Вдишването му може да доведе до трайно тъмно оцветяване на кожата по пръстите, както и тъмни петна. Избледняването на хиперпигментациите се получава след прием на добавки с витамин B12 и съответно локалното нанасяне по кожата на различни кремове е напълно неефективно. 

Азотният оксид (NO) е безцветен газ, неразтворим във вода. Той е неутрален оксид, който не взаимодейства с киселини и основи. 

Диазотният триоксид N2O3 е силно токсичен нетраен газ.

Азотният диоксид NO2 e силно отровен червено-кафяв газ, който дразни лигавицата на очите и дихателната система. Азотният диоксид може да предизвика хрипове, кашлица и задух. 

Диазотният пентаоксид N2O5 е безцветно кристално вещество, което обикновено е нетрайно и се разлага на азотен диоксид и кислород. Използва се често при производство на експлозиви. 

Основните източници на азотни оксиди са ТЕЦ, моторни превозни средства, заводи за производство на азотни торове и пр. Високото съдържание на азотни оксиди в атмосферата може да причини киселинни дъждове и смог. 

В човешкия организъм естествено се произвежда азотен оксид, който участва в секрецияра на инсулин, тонуса на дихателните пътища, перисталтиката на червата, образуването на нови кръвоносни съдове и развитието на нервната система. Азотният оксид е свободен радикал, който участва в имунната система с цел убиване на патогени микроорганизми. Когато синтеза на азотния оксид е нерегулиран може да настъпи автоимунно заболяване и септичен шок. 

Публикацията от 2006 г. A Scarlet Pimpernel for the Resolution of Inflammation? The Role of Supra-Therapeutic Doses of Cobalamin, in the Treatment of Systemic Inflammatory Response Syndrome (SIRS), Sepsis, Severe Sepsis, and Septic or Traumatic Shock показва, че приемът на витамин B12 (кобаламин) в големи дози може да е полезно при сепсис, септичен и травматичен шок и Синдром на системен възпалителен отговор.

Витамин B12 във формата Хидроксокобаламин е полезен и за неутрализиране на Азотен диоксид според Mechanistic Studies on the Reaction Between cob(II)alamin and Peroxynitrite: Evidence for a Dual Role for cob(II)alamin as a Scavenger of Peroxynitrous Acid and Nitrogen Dioxide.

Пациентите с тежък дефицит на витамин B12 могат да развият тежки неврологични и психиатрични отклонения поради увреждания на бялата мастна обвивка на нервите.Витамин B12 във формата Хидроксокобаламин може да блокира образуването на прекалено много азотен оксид, който участва пряко в това увреждане на миелина. Това се доказва и в публикацията от 2009 г. Inhibition of nitric oxide synthase by cobalamins and cobinamides*

Витамин B12 - Hydroxocobalamin като капки за нос навлизат в кръвообращението в  рамките на 30-60 минути. Клинично изследване от 2019 г. доказа, че използването на назалната форма, произведена от CureSupport (Нидерландия), увеличава серумните нива в кръвта и понижава значително признаците на Синдром на хроничната умора. Капките за нос с витамин B12 са алтернатива на болезнените инжекции, подходящи са за вегани, вегетарианци и хората, чиято диета е бедна на храни с естествения източник на витамина. Освен това Хидроксокобаламин е подходящ за бременни жени и кърмещи майки, чиито нужди са повишени. Витамин B12 се препоръчва на хората с язви, гастрити, заболявания на червата и тези, които приемат дългосрочно медикаменти против стомашни киселини. Хидроксокобаламин е идеално средство за детокс и за пушачите, които поемат цианид от цигарения дим. 

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още