Вярно ли е, че витамин B12 подхранва рака?

27 август 2019
Вярно ли е, че витамин B12 подхранва рака?

През май 2019 г. в блога на aloha.bg публикувахме обширна статия за водоразтворимите витамини от група B като B2, B6, B9, B12 и дали те могат да доведат до образуването на рак. 

Нормални и видоизменени ракови клетки

Десетки клинични изследвания доказват, че тези витамини не причиняват онкологични заболявания. Има над 200 различни онкологични заболявания, които засягат различни тъкани и органи, имат различни причинители и съответно напълно различно лечение. Както ще стане дума по-късно повишени нива на витамин B12 в кръвта се отчитат при някои видове рак като този на черния дроб.

В крайна сметка  злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, интоксикацията с тежки метали и радионуклиди  и още десетки причини са много по-опасни в сравнение с приема на водоразтворим витамин като B12. 

В тази публикация отново ще разгледаме дали витамин B12 подхранва рака и дали отказването напълно от месото съответно може да предотврати риска от развитие на рак поради витамин B12.

Но първо да започнем с нещо много важно - ангиогенезата. Според публикацията от 2017 г. The Role of Angiogenesis in Cancer Treatment ангиогенеза е процес на създаване на нови кръвоносни съдове от вече съществуващи кръвни клетки чрез процес на “покълване”, а резултат се получава разширяване на разклоненията на кръвоносните съдове. Образуването на още кръвоносни съдове е жизненоважно при развитието на ембриона, в детството и в процеса на израстване. Освен това при нараняване се образуват нови тъкани, които също имат нужда да бъдат снабдени с кислород и хранителни вещества с помощта на кръвта и новоизградени кръвоносни съдове. Всичко това се контролира от определени химични сигнали, но съществуват и други химични сигнали, които имат за цел да потискат образуването на нови кръвоносни съдове. 

Процесите на физиологична ангиогенеза са от решаващо значение по време на развитието на ембриона, зарастването на рани, правилното функциониране на органи и пр. 

Раковите клетки и бързо нарастващите тумори отделят вещества, които имат за цел да стимулират ангиогенезата, за да могат да обезпечат развитието, нарастването и образуването на метастази в други органи. В продължение на много години се е смятало, че дори тумори от няколко милиметра се стремят да задействат процесите на образуване на нови кръвоносни съдове, но последни проучвания доказват, че тумори в мозъка, белите дробове и черния дроб започват развитието си в близост до съществуващи съдове и нямат нужда да стимулират растежа на нови. Поради това потискането на ангиогенезата като терапия с рака може да не е ефективно.Оказва се, че възпирането на ангиогенезата може да повлияе на нормални телесни процеси при заздравяване на рани,регулация на стойностите на кръвно налягане, бъбречни функции, развитие на бременност, увеличаване на съсиреците в артериите и съответно повишен риск от инсулт или инфаркт. 

Подобна е и публикацията Angiogenesis in CancerЗа да се развива и образува метастази, ракът се стреми да образува нови кръвоносни и лимфни съдове. Ако няма кръвообращение до туморите, те спират да растат и дори умират. Но за разлика от нормалните кръвоносни съдове, новообразуваните с цел захранване на тумори

 • нямат съдова мембрана
 • диаметъра на кръвоносния съд е по-малък
 • плътността на съда е еднородна
 • пропускливостта на големи молекули е висока 

Съществуват и други изменения поради които доставянето на лекарства е затруднено, а туморните клетки са устойчиви и на радиация. 

Всички клетки, включително и туморните се нуждаят от кислород, който се пренася чрез червените кръвни клетки - еритроцити. Намаленият брой еритроцити, променената им форма, неправилния пренос на кислород чрез хемоглобина и съкратения жизнен цикъл водят до поява на десетки различни видове анемии, сред които е и злокачествената (пернициозна) анемия поради малабсорбция на витамин B12.

В публикацията от 2017 г. Overexpression of Transcobalamin 1 is an Independent Negative Prognosticator in Rectal Cancers Receiving Concurrent Chemoradiotherapy се проучват възможностите на Транскобаламин I като прогнозен маркер за оценка на ефективността на лечението на рак. 

Ракът на дебелото черво (колоректален рак) е злокачествен тумор, който е втория по честота сред мъжете (на първо място е ракът на белите дробове, а на трето е ракът на стомаха). При жените на първо място е ракът на гърдата, на второ е на матката и на трето място е ракът на дебелото черво. Честотата на този вид рак в последните години непрекъснато нараства, намалява и възрастовата граница като при 20% от случаите той е при пациенти под 50 години. Този вид рак нараства сравнително бавно, като за клинични изяви са нужни поне 5 години. Около 5-10% от болните имат напълно безсимптомно протичане, а при останалите пациенти симптомите зависят от локализацията на рака в дебелото черво и степента на разпространение. 

В някои случаи преди да се направи операция на пациентите се извършва химиотерапия с цел запазване на сфинктера и увеличаване на преживяемостта. Въпреки това 15-20% от тези пациенти развиват рецидив или метастази в други органи.  Ето защо е важно да се открият биомаркери, които помагат за прогнозиране дали терапията е била ефективна и дали ракът отново ще се завърне. 

Витамин B12 е водоразтворим и се нуждае от специфични транспортни протеини, които да му помогнат да премине през силно киселинните стомашни сокове, за да бъде усвоен едва в края на тънките черва, малко преди да напусне организма. 

Транскобаламин I, известен още и като Хаптокорин е един от трите транспортни протеини, който се отделя от слюнчените жлези, присъства в различни биологични течности и в кръвния серум. Както знаем, витамин B12 стимулира производството на ретикулоцити е свързан със съзряването на здрави еритроцити. Транскобаламин I образува комплекс с витамин B12 до достигането в стомаха, където се отделя, а самостоятелния витамин се свързва с т. нар. вътрешен фактор, отделян от клетките на стомашната лигавица. Интересното в случая е, че обикновено Транскобаламин I се отделя от слюнчените жлези, а според някои проучвания раковите клетки целенасочено започват да отделят транспортни протеини като Транскобаламин I (Хаптокорин) с цел усвояването на витамина

В периода 1998-2004 г. са проследени 172 пациента с рак на ректума. Всички от тях са получили химиотерапия преди операцията, както и съпътваща лъчетерапия. След това всички пациенти са редовно проследявани, а някои са починали.

Има около 200 вида различни онкологични заболявания, но нивата на Транскобаламин I са повишени при:

 • рак на черния дроб
 • тумори на слюнчените жлези
 • рак на гърдата
 • рак на бъбреците
 • рак на белите дробове
 • рак на стомаха
 • рак на маточната шийка 

Предишни изследвания са предполагали, че повишеното серумно ниво на Транскобаламин I при пациенти с рак на черния дроб или вторични чернодробни метастази се дължи на това, че черния дроб е основния склад за съхранение на водоразтворимия витамин и при заболяване настъпва неконтролирано изпускане на големи количества. Но според настоящото изследване този транспортен протеин е нарочно произвеждан от туморните клетки с цел усвояване на витамина. 

Витамин B12 участва в синтеза на ДНК, има важна роля в деленето на клетките и техния метаболизъм. Както вече писахме в публикацията за витамините B2, B6, B9 и B12 повишени серумни нива на витамин B12 се срещат най-често при пациентите с рак на черния дроб. Но при ракови заболявания мутиралите злокачествени клетки се делят значително по-бързо и с цел ускоряване на растежа имат нужда от кислород, витамини и различни хранителни вещества. За преживяването на тумора те провокират образуването на нови кръвоносни съдове, които да им доставят витамин B12, фолиева киселина (витамин B9), биотин  (витамин B7), рибофлавин (витамин B2), витамин С и др. За тази цел тези ракови клетки се стремят да отделят транспортни протеини като Транскобаламин I и II. 

В това изследване се доказва, че прекалено високите количества на Транскобаламин I в случаите на рак на дебелото черво са свързани с напредване на заболяването и песимистична прогноза за  дълга преживяемост. Намаляването на серумния Транскобаламин I след терапия пък дава надежди, че ракът няма да се завърне скоро. 

Изследването от април 2019 г. Imaging Cobalamin Uptake within Malignant Breast Tumors In Vivo проследява усвояването на витамин B12 при злокачествени тумори на гърдата in vivo. 

Редовният скрининг на млечните жлези чрез мамография намалиха значително смъртността от рак на гърдата поради ранното откриване на тумори в ранен стадий на развитие. Още след като витамин B12 е открит през XX в. става ясно, че метаболизма му се влияе и от карциномите на млечните жлези.

Има различни форми на витамин B12. Метилкобаламин е важен за метионин синтаза. А 5’-дезоксиаденозилкобаламин е коензим за метилмалонил CoA мутаза. С цел проследяването на увеличеното поглъщане на витамин B12 в бързо делящи се клетки, каквито са раковите има идея да се използва радиоактивен витамин B12. За целта се използва аденозилкобаламин. Проблемът е, че радиоактивният витамин се открива и в бъбреците, черния дроб, мастната тъкан, белите дробове, далака, сърцето, мускулите, мозъка и пр. В крайна сметка, при жените с рак на гърдата поглъщането на витамин B12 е 5.8 пъти по-голямо в сравнение с нормалната тъкан на гърдата. 

Скорошно проучване установи, че пациентите, които приемат добавки с витамин B12 имат най-високи серумни концентрации на holo-TC и високи серумни нива на витамин B12 (над 1000 pmol / l). Но те имат ускорен клетъчен метаболизъм и се освобождават от излишните количества от водоразтворимия витамин чрез бъбреците. Освен това при редовен прием на витамин B12 няма толкова голямо отделяне на свързващи протеини, защото запасите в черния дроб са попълнени. Доказано е, че редовния прием на витамин B12 намалява усвояването на витамина от здравите тъкани и увеличава отделянето му чрез урината. 

Въпреки това поглъщането на витамин B12 от туморите в гърдата може да възникне дори и без прием от храна или добавки, защото те произвеждат свързващи протеини и “изтеглят” освободения от черния дроб витамин в кръвта. Маркирането на витамина с радионуклиди не е напълно безопасно. Но пък повишените серумни концентрации на транспортни протеини като Хаптокорин или Транскобаламин II с 50-65% могат да служат като биомаркери. 

При кърмещите майки са отчетени увеличени стойности на Хаптокорин с 100-400 пъти с цел осигуряване на кърма, богата на витамин B12. Но това не поражда поводи за притеснение и не провокира развитието на рак на гърдата. 

И да се върнем на въпроса - ако спрем месото ще забавим ли развитието на туморите?

В блога на aloha.bg вече сме изброили топ 50 храни, богати на витамин B12.

 • Сготвен черен дроб (агнешки, телешки, говежди) / 75 грама / 52.9-66.0 микрограма
 • Сготвен черен дроб (пилешки, пуешки, свински) / 75 грама  / 12.6-23.4 микрограма
 • Сварени агнешки бъбреци / 75 грама  / 59.2 микрограма
 • Сварени телешки бъбреци / 75 грама  / 27.7 микрограма
 • Сварени говежди бъбреци / 75 грама  / 18.7 микрограма
 • Салам (телешки, свински)/ 75 грама /  0.9 -2.1 микрограма
 • Колбаси (пеперони, чоризо, италиански, кренвирши) / 75 грама / 0.4-2.0 микрограма
 • Свинско месо, различни разфасовки / 75 грама / 0.5-0.9 микрограма
 • Свинска кайма, сготвена / 75 грама / 0.8-0.9 микрограма
 • Свинско месо, различни разфасовки / 75 грама / 0.5-0.9 микрограма
 • Сготвени патица, пуйка или пиле / 75 грама /  0.2-0.3 микрограма

Както виждате конкретно в месото  и саламите има стойности на витамин B12, които трудно могат да покрият дневните нужди от 2.4 микрограма.

Но в черния дроб на преживните бозайници, в черния дроб на птиците и свинете има стойности, които многократно надвишават дневните нужди. Всичко, което се поеме в излишък или отива за складиране в човешкия черен дроб и бъбреците, или бива изхвърлено чрез урината. Това е причината симптомите на дефицит на витамин B12 да се развиват в продължение на месеци и дори години дори при строга веган диета с пълно ограничаване на месо, мляко и яйца. 

Конкретно когато спрете храните, богати на витамин B12, туморните клетки чрез отделените от тях свързващи протеини ще изчерпят циркулиращият в кръвообращението витамин и серумните стойности ще спаднат драстично. Така здравите клетки и целия организъм ще страдат от дефицит, но злокачествените ще прогресират с развитието си чрез новосъздадените кръвоносни съдове, по които получават кислород, хранителни вещества и витамини. 

Това отчасти обяснява твърдението, че витамин B12 “храни” рака.  Но и кислородът също храни рака, и кръвта, която го доставя и всички хранителни вещества, които тези клетки целенасочено изсмукват. Рискът да развиете рак на белите дробове поради тютюнопушене или рак на черния дроб поради злоупотреба с алкохол е много по-голяма отколкото да развиете рак поради водоразтворим витамин като B12.

Причините за дефицит на витамин B12 са различни, а понякога той протича без никакви симптоми или с такива, които са общи с други заболявания. 

Витамин B12 във формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин навлизат в кръвообращението чрез лигавицата на носа в рамките на 60 минути след приема. Подходящи са за вегани, вегетарианци, бременни и кърмещи майки, които имат повишени нужди и всички, които имат дефицит или желаят да подобрят хематологичните си показатели. Няма данни за предозиране , както това може да се случи със синтетичната форма на витамин B12 - Цианокобаламин. Нещо повече - дози от 5 и 10 грама Хидроксокобаламин се използват като протиоотрова при натравяне с цианид от храна или вдишване на газове. В този случай витаминът се използва не за облекчение на симптоми на дефицит, а като спешна медицинска помощ за спасяване на човешки живот и то с дози, които надхвърлят препоръчителната дневна доза от 2.4 микрограма милиони пъти.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още