Защо капките за нос с витамин B12 се препоръчват и за деца

1 април 2020
Защо капките за нос с витамин B12 се препоръчват и за деца

В тази публикация ще разгледаме защо витамин B12 е важен за бързо развиващия се детски организъм, някои от основните причини за дефицит поради малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт и как доставянето на витамин B12 директно в кръвообращението чрез лигавицата на носа може да повиши серумните нива на този витамин и да повлияе на свързаните с него метаболити.

Витамин B12 участва в 2 основни метаболитни реакции, свързани с разграждането на хомоцистеин чрез формата си Метилкобаламин и метилмалонова киселина чрез формата Аденозилкобаламин. 

Един от най-важните симптоми на дефицит е свързан с невъзможността за правилно съзряване на кръвните клетки в костния мозък. Най-често се проявява с мегалобластна анемия, прекалено големи еритроцити с ограничени способности за пренос на кислород. Тези видоизменени кръвни клетки биват разрушавани от далака и така постепенно броят им намалява. Ретикулоцитите са вид незрели еритроцити, които се произвеждат всеки ден в костния мозък и по тяхното количество може да се прецени моментната възможност за синтез, както и дали терапията с витамин B12 е ефективна. 

Липсата на витамин B12 може да доведе до намаляване на броя на белите кръвни клетки, които са част от имунната система. 

Неутрофилите  са най-многобройните бели кръвни клетки (левкоцити). Те имат 3 основни метода, с които неутрализират бактерии, гъбички и вируси.

На първо място неутрофилите могат да изстрелват мрежи от лепкави протеини, с които спират от разстояние зловредните микроорганизми. След това те ги поглъщат живи чрез процеса фагоцитоза. Веднъж погълнати в цитоплазмата на неутрофилите, бактериите биват унищожени от специални антимикробни гранули. Липсата на витамин B12 води до специфични изменения в неутрофилите. Обикновено клетъчното им ядро се състои от 3 части, а при дефицит от 5 и повече части. Така увредените клетки се наричат хиперсегментирани неутрофили и могат да се видят при морфология с кръвна натривка. Освен уголемените еритроцити, хиперсегментираните неутрофили се забелязват при напреднала мегалобластна анемия.

Дефицитът на витамин B12 пряко влияе на CD4 и CD8 - Т клетките, които имат различни механизми за справяне с бактерии и вируси. Освен това намалява броя и ефективността на NK клетките, които имат за цел да откриват и убиват видоизменени ракови клетки. Дефицитът на витамин B12 води до разкъсвания на хромозомите на лимфоцитите - важни клетки на имунната система

В тежките случаи дефицитът на витамин B12 води до панцитопения, която е сбор от 3 заболявания на кръвта:

 • намален брой еритроцити, които са свързани с анемия 
 • намален брой левкоцити, които са част от имунната система
 • намален брой тромбоцити, които отговарят за съсирването на кръвта 

В зависимост от тежестта на увреждането на кръвните клетки панцитопенията може да протича почти без симптоми и да се открие при рутинно изследване на кръвта или да доведе до животозастрашаващо заболяване. 

Ето най-често срещаните симптоми сред пациентите с панцитопения: 

 • треска - 86%
 • умора - 76%
 • замаяност - 64%
 • загуба на тегло - 45%
 • анорексия - 37%
 • нощно изпотяване - 28%
 • бледност - 100%
 • кървене - 38%
 • спленомегалия (увеличение на далака)- 48%
 • хепатомегалия (увеличение на черния дроб) - 21%
 • лимфаденопатия (изменение на лимфни възли) - 14%

Важно е да се знае, че панцитопенията може да е причинена от дефицит на витамин B12 и евентуално фолиева киселина, защото това състояние се среща често при левкемия и злокачествени заболявания на костния мозък. 

Повечето от жените в детеродна възраст, които планират бременност са наясно с приема на фолиева киселина с цел профилактика на спина бифида. Витамин B12 и фолиевата киселина участват заедно в процесите на метилиране на ДНК. Множество проучвания доказват, че жените трябва да следят внимателно нивата си и на витамин B12 с цел профилактика на спина бифида и други дефекти на невралната тръба, защото при липса на витамин B12 фолиевата киселина също не може да се усвои напълно. Генетичната мутация MTHFR може да попречи на превръщането на синтетичната фолиева киселина в биоактивни фолати. Бременните жени следва да имат предвид, че е възможно при раждането да загубят повече кръв и съответно да вземат мерки против развитието на предоперативна анемия. Освен това витамин B12 увеличава шансовете за безпроблемно износване на бременността, защото понижава нивата на хомоцистеин, които могат да доведат до разкъсване на мембраните и преекламсия.  

От друга страна още след раждането новородените бебета могат да започнат да развият различни симптоми и да изостават в растежа и наддаването на килограми, ако имат генетично увреждане на един от транспортните протеини на витамин B12, наречен транскобаламин 2. В повечето случаи обаче, ако бременните жени са не са избягвали храните от животински произход или са приемали хранителни добавки, в черния дроб на новороденото бебе има количества, които да обезпечат първата година от живота. Но ако майката е страдала от дефицит по време на бременността или има докато кърми може симптомите да се развият на 3-4 месечна възраст при новороденото. 

Витамин B12 е от съществено значение за неврологичното развитие. Той участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите. Липсата на този витамин може да засегне различни нерви и съответно да причини различни симптоми.

Говорният апарат се управлява от черепно-мозъчни нерви. Съответно дефицитът на витамин B12 може да причини различни говорни нарушения - неясна реч, неправилно произнасяне на звукове, забавено проговаряне и пр. 

Зрителните възприятия от очите достигат до мозъка чрез оптични нерви, а увреждането им може да причини частична или пълна слепота, непълноценно възприемане на цветовете, тикове на очите и пр.

Блуждаещият нерв също е част от черепно-мозъчните нерви. Докато всички останали черепно-мозъчни нерви излизат от мозъка и действат в областта на главата и шията, блуждаещият нерв има множество разклонения и минава покрай различни вътрешни органи и тъкани - сърце, бели дробове, стомах, черва, черен дроб, бъбреци, пикочен мехур и пр. Според отделни проучвания витамин B12 може да помогне за спирането на хронична кашлица, причинена от увреждане на разклоненията на блуждаещия нерв в бронхите. 

Блуждаещият нерв минава покрай много от вътрешните органи

Изпускането на урина (инконтиненция) също може да се дължи на неврологично увреждане, причинено от липса на витамин B12.

До 2 годишна възраст за децата е нормално да имат положителен рефлекс на Бабински, който се извършва с натискане на стъпалото на крака и разтваряне на пръстите. След това обаче положителният резултат показва неврологично увреждане на гръбначния стълб.

Тестът на Ромберг също е лесен и може да се извърши в рамките на 30 секунди. Той показва възможностите за проприоцепция и отново дали има неврологични увреждания. 

Вижте и лесни неврологични тестове, които могат да подскажат дали детето има форма на атаксия. 

Витамин B12 е свързан със синтеза на хормони и невротрансмитери. Дефицитът му може да повлияе на мелатонина, който е свързан със съня и циркадните ритми. 

Депресивните състояния, мисли за самоубийство, паник атаки, халюцинации, честа смяна на настроенията - отново може да са симптоми на дефицит на витамин B12, а не на бушуващи хормони по време на пубертета. Вижте един реален случай на 16 годишно момче от Турция. 

Един от основните проблеми, свързан с дефицита на витамин B12 е, че няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли подобни предположения. 

Другият основен проблем е, че се изследва кръвта от кръвообращението на тялото. Мозъкът е защитен чрез кръвно-мозъчна бариера. Наскоро клинично проучване изследва нивата на витамин B12 в мозъчни тъкани на трупове на възраст от 19-та седмица на бременността до 80 годишна възраст. Изследването показа, че при хората с аутизъм и шизофрения нивата на витамин B12 са 3 пъти по-ниски в сравнение с нивата в мозъчните тъкани на здрави хора. Освен това нивата на витамин B12 в кръвообращението не са показали дефицит. 

Някои от симптоми на витамин B12 са характерни и при други заболявание. Хроничните афти и подутия, зачервен език също може да се дължат на липса на този витамин. Както споменахме, детето може да е със слаб имунитет и затова по-често да боледува от бактериални и вирусни инфекции. Ето случай на реален пациент (Oral Manifestations of Vitamin B12 Deficiency: A Case Report) преди и след прием на витамин B12. 

При някои деца и младежи дори се отчита посивяване / побеляване на отделни кичури коса. Това може да не е причинено от гени, а от липса на този витамин. Косопадът тип телоген ефлувиум, при който косите падат във фазата телоген не е свързан с рязка загуба на коса, а предимно с намаляване на обема плавно във времето.

Друг нетипичен синдром са кафявите петна, оцветяването на пръстите на ръцете и краката.

И тъй като стана дума, че витамин B12 може да причини панцитопения и намаляване на броя тромбоцити е възможно да се наблюдава кървене от носа, образуване на малки или по-големи червени и лилави петна по кожата. Намаленият брой еритроцити и невъзможността им да пренасят достатъчно кислород до всички тъкани пък води до бледа и жълтеникава кожа, пожълтяване на бялата част от очите, задух, умора и летаргия. 

Витамин B12 се среща естествено в определени храни от животински произход. Съответно майките, които спазват веган или вегетарианска диета могат да обременят децата си с дефицит още по време на бременност или кърмене. 

От друга страна температурна обработка количеството му може да не задоволява дневните нужди на подрастващия организъм. 

От друга страна има десетки причини за малабсорбция на витамин B12 поради проблеми със стомашно-чревния тракт. Най-честите причини са свързани с атрофичен гастрит, недостатъчни количества солна киселина, бактериална инфекция с Helicobacter pylori, свръхрастеж на бактерии в тънките черва, прием на отделни медикаменти.

Лекарствени взаимодействия и дефицит на витамин B12

Болестта на Крон, улцерозния колит и синдрома на сляпата чревна бримка също могат да причинят дефицит заради малабсорбция. 

В миналото витамин B12 е водел до смъртоносна форма на пернициозна анемия и хората са имали около 1-2 години живот. Това е довело до амбициране на множество лекарски екипи и така се е стигнало до 2 основни извода:

Витамин B12 трябва да си взаимодейства с интринзик фактор, произвеждан от стомаха

Смъртта от пернициозна анемия може да се предотврати чрез поглъщането на 500 грама полусуров телешки черен дроб всеки ден. 

След това били разработени екстракти от суров телешки черен дроб.

Така след няколко години бил изолиран витамин B12. Но и днес е ясно, че именно телешкият и говеждият черен дроб са съдържат най-големи количества от витамина. От друга страна пилешкия, патешкия и свинския черен дроб съдържат много по-малки количества витамин B12. Основната причина за тези разлики е, че витамин B12 се синтезира с помощта на кобалт от стомашно-чревни бактерии. Самият витамин B12 не е бактерия, а за съжаление в човешката храносмилателна система тези бактерии от преживните животни не виреят. По тази причина хората нямат способността да синтезират сами витамин B12 чрез чревни бактерии и трябва да го приемат чрез храни или с добавки. В мултивитамините често се използва синтетичната форма Цианокобаламин, която е устойчива и евтина, но по-трудна за усвояване и може да натовари организма с токсични цианидни групи. 

Тъй като дефицитът на витамин B12 може да причини различни увреждания на кръвни клетки и нерви в повечето случаи не се губи време за откриване на причината и се започва лечение с инжекции, които да доставят витамина директно в кръвообращението и да заобиколят храносмилателната система. 

В България витамин B12 като инжекционен разтвор се предлага единствено във формата Цианокобаламин, която има странични ефекти и е по-трудна за усвояване. 

В някои от другите държави лечението се извършва с инжекции с Хидроксокобаламин, друга форма на витамин B12. 

Какви са основните предимства на витамин B12 във формата Хидроксокобаламин? 

Хидроксокобаламин има възможността да се превърне в биологично активните форми на витамин B12 - Метилкобаламин  и Аденозилкобаламин. Така той може да регулира нивата на свързаните метаболити - хомоцистеин и метилмалонова киселина. Когато дълго време се използва само Метилкобаламин има опасност от свръхметилиране, а междувременно дефицитът на Аденозилкобаламин може да продължава. Освен това има данни, че Хидроксокобаламин се задържа по-дълго време в организма. Това е от решаващо значение, защото водоразтворимия витамин напуска тялото чрез бъбреците и урината. 

Хидроксокобаламин се използва за спасяване на човешки животи в спешната помощ.

В блога на aloha.bg разгледахме ситуациите, при които настъпва натравяне на организма с цианид чрез поглъщане на храна или вдишване на газове при пожар. Цианидът е силно токсичен, а витамин B12 във формата Хидроксокобаламин се свързва избирателно с цианидните йони. Така се получава Цианокобаламин, друга водоразтворима форма на витамин B12, която по безопасен начин напуска организма чрез урината. 

Ако препоръчителната дневна доза на витамин B12 за възрастни хора е 2,4 микрограма, с цел спасяването на човешки живот венозно се вливат 5 грама Хидроксокобаламин. Това са милиони пъти надвишаващи препоръчителната дневна доза. Ако се налага в болничното заведение се вливат още 5 грама Хидроксокобаламин. 

Възможно ли е Хидроксокобаламин в милиони пъти превишаващи препоръчителната дневна доза да се използва и при деца? 

Реален клиничен случай от април 2019 г. на The American Journal of Emergency Medicine / Iatrogenic pediatric hydroxocobalamin overdose описва лечението на 3 годишно момиче с тегло 13.4 килограма, което е било спасено от пожар в апартамент и интубирано в болница. При пристигането си в болницата детето е било с дифузна еритродермия (зачервяване на кожата) и изменения на цвета на урината. Заради опасения, че е вдишало и цианид му е влят 5 грама Хидроксокобаламин (373 mg / kg). Това е стандартна доза за такива случаи при възрастни хора, но надвишава 5 пъти дозата за дете с такова тегло. Интубацията е извършена в рамките на 4 часа. На следващата сутрин детето е изписано от болницата в добро състояние, а цветът на кожата се нормализира в рамките на 2 дни. Това е първият случай с толкова голям прием на хидроксокобаламин от дете. В отделни случаи кожата и урината на хората, които приемат хидроксокобаламин могат да получат червено оцветяване, но това не е опасно за здравето. Детето е имало и слабо намаляване на пулса, което се е появило преди прилагането на Хидроксокобаламин. Вероятно причината за това е стимулирането на блуждаещия нерв от извършването на прегледа на ларинкса и приема на медикаменти. Като цяло не са отчетени никакви усложнения от свръхдозите от 5 грама Хидроксокобаламин. 

След прилагане на големи дози Хидроксокобаламин като противоотрова срещу отравяне с цианид се забелязва интензивно оцветяване в тъмночервено или лилаво на плазмата и урината и на други пациенти. Един от тях е случаят на 49 годишен мъж (Wine-Colored Plasma and Urine from Hydroxocobalamin Treatment) , който е приет в болница след пожар в дома си и лекуван с тази форма на витамин B12. 

Хидроксокобаламин се използва като противоотрова и срещу други отровни вещества и микотоксини. 

Тъй като витамин B12 от храната се усвоява в крайната част на тънките черва и отнема часове, а таблетките също трябва да преминат през голяма част от храносмилателната система. Още след откриването на витамин B12 се търсят начини как да бъде доставян в кръвообращението, но без болезнени инжекции. От 1953 г. досега са направени различни опити витамин B12 да бъде доставян чрез лигавицата на носа. 

През 1997 г. е публикувано клиничното изследване Normalization of Plasma Vitamin B12 Concentration by Intranasal Hydroxocobalamin in Vitamin B12 –Deficient Patients В него участват 6 пациента със серумни нива на витамин B12 под 200 pg / ml. Поставяни са им по 1500 микрограма хидроксокобаламин в дните 0, 14 и 21. Точно 60 минути след приема на витамин B12 са правени изследвания на кръвта, а също и в дни 7, 28 и 35. Резултатите показват до 8 кратно повишаване на изходните серумни нива  и значително повишаване на нивата 1 седмица след поставянето на последната доза. Не са отчетени странични ефекти, а този начин на приложение предоставя изключително бърза абсорбция, бионаличност и устойчиво повишаване на серумните нива на витамин B12. 

Доставянето на витамин B12 през носа е от особена важност за децата, които имат страх от инжекции.

През 2005 г. в Университета в Амстердам (Нидерландия) е направено проучване на деца Intranasal Treatment of Vitamin B 12 Deficiency in Children, които са лекувани с витамин B12 - Хидроксокобаламин чрез назална форма. 

Като дефицит на витамин B12 се определят серумните нива под 200 pmol / l в комбинация със серумни нива на метилмалонова киселина над  0.32 μmol / l. За нормални се приемат серумните нива на витамин B12 в диапазона 200 - 700 pmol / l. Горният праг на серумните концентрации е 4400 pmol / l. 

За интраназално приложение е използван специален разтвор като 1 доза от 100 μl доставя 2 mg Хидроксокобаламин (2000 микрограма) с бионаличност 5,4%. През 2005 г. този препарат все още не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата. Някои от пациентите са получавали по 1 впръскване в двете ноздри или общо 4000 микрограма. 

Ето информация за пациентите:

Пациент 1 е момче на 14 години. Преди започване на лечението серумните нива на витамин B12 са 72 pmol / l. Страдал е от улцерозен (язвен) колит и е приемал малко храни, богати на витамин B12. Лечението се състои в едно впръскване и в двете ноздри всеки ден в продължение на 1 седмица, а след това по 1 впръскване в 1 ноздра всеки ден. След лечението нивата на витамин B12 се повишават до 3433 pmol / l.

Пациент 2 е момиче на 16 години. Преди започване на лечението нивата са 140 pmol / l. Причината за дефицит е неизвестна. Лечението е като на пациент 1 и след това нивата се повишават над 4400 pmol / l.

Пациент 3 е момче на 10 години. Преди започване на лечението серумните нива на витамин B12 са 112 pmol / l. Метилмалоновата киселина е 2.26 μmol/l. Причината за дефицит е синдром на скъсените тънки черва. Лечението се състои в 1 впръскване във всяка ноздра веднъж седмично в продължение на 4 седмици, а след това 1 впръскване в ноздра на всеки 2 седмици. След проведеното лечение нивата на витамин B12 са 1000 pmol / l.

Пациент 4 е момиче на 11 години. Нивата на витамин B12 са 251 pmol / l, а на метилмалонова киселина 2.13 μmol/l. Причината за дефицит е пернициозна анемия. Лечението е като на пациент 3. Серумните нива се повишават до 4338 pmol / l.

Пациент 5 е момиче на 16 години. Нивата на витамин B12 са 158 pmol / l, а на метилмалонова киселина 0.36 μmol/l. Подозира се наличие на пернициозна анемия. Лечението е като на пациенти 3 и 4. Нивата на витамин B12 се повишават до 643 pmol / l

Пациент 6 e момче на 16 години. Първоначално нивата на витамин B12 са 129 pmol / l. Причината за дефицит е болест на Крон. Лечението е като на пациенти 3, 4 и 5. След това серумните нива се повишават до 243 pmol / l.

Пациент 7 e момиче на 7 години. Първоначално серумните нива на витамин B12 са 61 pmol / l. Причината за дефицит е синдром на късото тънко черво. Лечението се състои от 1 впръскване в едната ноздра всеки ден в продължение на 4 седмици, а след това 1 впръскване в 1 ноздра всяка седмица. След лечението нивата на витамин B12 се повишават до 1071 pmol / l. 

Пациент 8 е момиче на 3 години. Първоначално нивата на витамин B12 са 94 pmol / l, а на метилмалонова киселина 2.68 μmol/l. Причината за дефицит отново е свързана със скъсени тънки черва. Лечението е по 1 впръскване в двете ноздри 2 пъти седмично. След това серумните нива се повишават до 1476 pmol/ l. 

Пациент 9 е момиче на 17 години. Първоначално нивата на витамин B12 са 71 pmol / l. Причината е колит. Лечението е като на пациент 8. След това серумните нива се повишават до 456 pmol/ l. 

Пациент 10 е момиче на 6 години. Първоначално нивата на витамин B12 са 175 pmol / l, а на метилмалонова киселина 4.49 μmol/l. Причината е синдром на скъсените тънки черва. Лечението е 1 впръскване в 2те ноздри всяка седмица в продължение на 4 седмици и след това по 1 впръскване в 1 ноздра всеки месец. След това серумните нива се повишават до 2060 pmol/ l. 

Ако трябва да усредним стойностите на тези 10 пациента, серумните концентрации на витамин B12 са били 126 pmol / l. След проведената терапия те се увеличават средно до 1914 pmol / l. Периодът на приложение на витамин B12 също варира - от 47 до 266 дни. Освен това децата са лекувани с различни схеми на приложение, които са адаптирани според нуждите им. Продължителността от проследяването на децата чрез контролни прегледи е от 1 до 9 години. Не се съобщава за странични ефекти. Въпреки силно повишените нива на пациент 4, майката решава да смени терапията и да продължат с мускулни инжекции. При пациент 6 не са спазени препоръките за приложение и това е причината за по-малкото повишаване на серумните нива. 

Това изследване, проведено през 2005 г. показва, че впръскването на витамин B12 в носа може да повиши серумните нива в кръвта и е удобно за деца. От друга страна обаче участват много малко пациенти и то с различни схеми на приложение. При част от пациентите серумните нива се повишават много над горните референтни стойности. Това може да се коригира чрез по-често извършване на изследвания и намаляване на дозите, но дори и с толкова повишени серумни нива пак не са отчетени странични реакции. Освен това пациентите (и родителите им, ако са под 18 години) следва да бъдат уведомени, че е възможно вътрешността на носа им да бъде оцветена в червено. 

Това изследване води до някои въпроси, тъй като все още няма яснота какви са точните референтни стойности и кои са праговете за дефицит. 

Публикацията Reference Values for Vitamin B12 in Blood in a Population of Children and One of Adults Using the IMxRB12 Method предлага референтните стойности на серумните нива на витамин B12 да са: 

 • недоносени деца: 365 - 1568 pg / ml
 • деца 1-3 години: 345 - 1154 pg / ml
 • деца 4-6 години: 330 - 1236 pg / ml 
 • деца 7-11 години: 312 - 1237 pg / ml
 • деца 12-18 години: 328 - 1185 pg / ml 
 • Възрастни 19-55 години: 300 - 964 pg / ml 

Оказва се, че расите и етносите също би следвало да имат различни референтни стойности. 

Според публикация на National Institutes of Health / Office of Dietary Supplements - Vitamin B12: Fact Sheet for Health Professionals 

Препоръчителните дневни дози на витамин B12 са:

 • бебета от 0 до 6 месеца: 0,4 микрограма
 • бебета от 7 до 12 месеца: 0,5 микрограма
 • деца от 1 до 3 години: 0,9 микрограма
 • деца от 4 до 8 години: 1,2 микрограма
 • деца от 9 до 13 години: 1,8 микрограма
 • хора над 14 години: 2,4 микрограма
 • бременни жени: 2,6 микрограма
 • кърмещи майки: 2,8 микрограма

По тази причина децата над 14 години следва да се лекуват като възрастни.

Изследването от 2019 г. Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders , което преведохме на български език доказва, че капките за нос с витамин B12 - Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport повишават серумните нива на витамин B12 и са алтернатива на болезнените инжекции. 1 капка съдържа 2500 микрограма Хидроксокобаламин, а 2 съответно 5000 микрограма. В проведеното проучване всички участници са приемали по 1 капка в двете ноздри (общо 5000 микрограма) 2 пъти седмично в продължение на 3 месеца. Отново се отчитат различия в повишаването на серумните нива. Основният повод за притеснение е не предозирането на витамин B12, а в това, че някои пациенти нямат достатъчно транспортни протеини и серумните им нива се повишават значително по-малко и това води до намалена ефективност в борбата със синдрома на хроничната умора

Ако трябва да обобщим според публикация в Journal of Pediatrics / Vitamin B12 deficiency in children and adolescents  

Симптомите на дефицит на витамин B12 при децата и младежи са:

Общи симптоми:

 • слабост
 • силна умора
 • анорексия
 • проблеми с израстването на височина и наддаването на тегло
 • раздразнителност 

Неврологични / психиатрични симптоми:

Хематологични промени:

Други симптоми:

Освен витамин B12 във формата Хидроксокобаламин като капки за нос, можете да се доверите и на коензимната форма Метилкобаламин, която се усвоява бързо от организма и няма нужда от метаболитни стъпки за превръщане. Тази форма обаче участва като кофактор в редица процеси заедно с фолиевата киселина (витамин B9). 

Вижте още 10 въпроса за витамин B12 и техните отговори. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още