5 начина, по които витамин B12 влияе на имунната система

18 март 2020
5 начина, по които витамин B12 влияе на имунната система

Защитата на организма от вредното въздействие на бактерии, гъбички, вируси и злокачествено мутиране на клетки се извършва чрез различни специализирани клетки на имунната система. В тази публикация ще разгледаме как дефицитът на витамин B12 влияе на броя на белите кръвни клетки, на активността на неутрофилите, CD4 и CD8 - T клетките, естествените клетки убийци и пр.

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, който има изключително сложна структура, в чийто център се намира 1 атом кобалт (метал). От своя страна този атом кобалт има възможност да се свързва с различни групи и така се получават различни форми на витамин B12 - метилкобаламин, аденозилкобаламин, хидроксокобаламин, цианокобаламин. Съществуват и още много форми, за които нямаме транспортни протеини, не можем да ги усвоим и затова те се нарича псевдо-форми или неактивен витамин B12. 

Храните, богати на витамин B12 са от животински произход. Най-големи количества има в телешкия и говеждия черен дроб, следвани от свински, пилешки, пуешки, на треска и пр. черен дроб. Големи количества има и в бъбреците. В някои мазни риби, млека и сирена, както и в яйцата също има от витамина. Но конкретно в чистото пилешко, свинско и телешко месо, в каймата и колбасите количествата варират в зависимост от топлинната обработка и понякога не са достатъчни дори за осигуряване на препоръчителната дневна доза. Някои от храните за вегани са специално обогатени с витамин B12 с цел превенция на дефицит. 

Витамин B12 участва в 2 основни ензимни реакции. Във формата Метилкобаламин служи за превръщане на вредната аминокиселина хомоцистеин в метионин чрез метионин синтаза. За извършването на метаболитните процеси се нуждае от 5-метилтетрахидрафолат като донор на метилова група. Ако приемаме прекалено много синтетична фолиева киселина (витамин B9), а има дефицит на витамин B12 e възможно някои от хематологичните показатели да не покажат изменения, но от друга страна тихо и без симптоми да се извършва разграждане на миелиновите обвивки на нервите. За регулиране на нивата на хомоцистеин в кръвта може да е нужен и витамин B6. Хомоцистеинът действа като невротоксин и уврежда кръвоносните съдове като води до сърдечно-съдови заболявания. Наскоро изследвания доказаха, че шумно рекламирания в миналото Аспирин не е подходящ за първична профилактика на инфаркти и инсулти, а понижаването на хомоцистеина с витамини от група B е по-ефективно. 

Заедно с витамин B12 естествено срещащите се фолати от храните участват в синтеза на ДНК и РНК.

Втората ензимна реакция изисква другата форма на витамин B12 - аденозилкобаламин, който участва в разграждането на неверижните мастни киселини. В този случай количествата на фолати нямат значение, а нивата на хомоцистеин не се влияят. При липса на аденозилкобаламин може да се повишат нивата на метилмалонова киселина  в кръвта и урината. 

Формата Хидроксокобаламин може да се превърне както в коензимната форма Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин и затова често се препоръчва за лечение. 

Витамин B12 преминава през по-голямата част от храносмилателната система, преди да бъде усвоен от специални рецептори на самия край на тънките черва. Съответно всяко едно несъвършенство може да доведе до малабсорбция, въпреки че се приемат храни, богати на витамина. Част от излишните количества от витамин B12 се съхраняват в черния дроб, затова симптомите на дефицит могат да се развиват в продължение на месеци и дори години. Тъй като витаминът е водоразтворим, останалата част от него се отделя чрез бъбреците и урината. 

Ето някои от най-важните функции на витамин B12 в човешкото тяло:

 • носи и доставя метилова група за извършване на процесите на метилиране. Участва в образуването на бързоразвиващи се клетки
 • действа като коензим при различни ензимни реакции
 • участва в синтеза на порфирини, които са важен компонент на хемоглобина
 • заедно с фолатите и фолиевата киселина участва в синтеза на червени и бели кръвни клетки
 • подпомага абсорбцията на фолиева киселина в червата 
 • помага за усвояването на желязото и участва в синтеза на холин
 • осигурява възпроизводството и стабилността на ДНК и РНК 
 • влияе на дължината на теломерите на ДНК
 • подпомага метаболизма на витамин А
 • заедно с витамин B6 улеснява превръщането на аминокиселини в хормони и невротрансмитери
 • участва пряко в изграждането на миелиновата обвивка около нервите 
 • помага на червените кръвни клетки да съзряват правилно и да пренасят кислород 

Взаимовръзки между витамин B12 и имунната система

Първо ще започнем с автоимунните заболявания, защото някои от тях могат да доведат до малабсорбция на витамин B12. 

Днес са открити повече от 80 вида различни автоимунни заболявания, които могат да засегнат почти всяка част от организма. Това са състояния, при които имунната система не може да разпознае своите клетки, тъкани и органи и ги атакува като чужди. Причината за тази агресия често е неизвестна. Понякога автоимунно заболяване може да бъде причинено от мутация на гени и фамилна обремененост, друг път от инфекции, от различни фактори на околната среда, от стрес и пр. Според други теории, голяма част от автоимунните заболявания се дължат на синтетично произведени в последните години вещества - в храните, за дезинфекция, за почистване, които пречат на имунната система сама да се справи с предизвикателствата на околната среда и я стимулират да започне борба срещу собствените клетки. Лечението е различно е зависи от вида и тежестта на заболяването. Често се използват нестероидни противовъзпалителни средства и имуносупресори. Въпреки че подобно лечение може да облекчи симптомите, то не лекува самото заболяване. 

Според публикация на National Organization for Rare Disorders / Anemia, Pernicious пернициозната анемия е рядко срещано заболяване на кръвта, което се характеризира с неспособност на организма да използва правилно витамин B12, който е от съществено значение за развитието на червените кръвни клетки (еритроцити). В повечето случаи пернициозната анемия се развива поради липса на стомашен протеин, известен като вътрешен фактор, без който витамин B12 не може да се усвои. 

Вътрешният фактор, познат още като интринзик фактор (Intrinsic factor - IF) е гликопротеин, който се произвежда от париеталните клетки на стомаха. Той е необходим за последвалото усвояване на витамина в илеума (крайната част) на тънките черва. 

Обикновено пернициозната анемия е автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела, насочени срещу самия вътрешен фактор или клетките на стомашната лигавица, които го произвеждат. 

Според публикация на US National Library of Medicine, National Institutes of Health / Autoimmune gastritis автоимунният гастрит е хронично възпалително заболяване на стомаха, в чийто краен стадий има голяма атрофия на лигавицата. Важно е да се отбележи, че хроничният атрофичен гастрит не е равнозначен на автоимунния гастрит, тъй като атрофията на лигавицата се получава след хронично възпалително заболяване (напр. бактериална инфекция с Helicobacter pylori). При автоимунния гастрит организма сам започва атака на клетките от стомашната лигавица. 

Париеталните клетки са вид епителни клетки, разположени в жлезите на корпуса и фундуса на стомаха, които произвеждат солна киселина и така споменатия по-горе интринзик фактор. 

Производството на стомашни киселини се управлява от протонните помпи. Хроничното възпаление води до атрофия на стомашната лигавица, намаляване и пълна загуба на париеталните клетки. Това води до повишено pH на стомаха и невъзможност за производство на интринзик фактор, с помощта на който се усвоява витамин B12. Дефицитът на витамин B12 поради малабсорбция настъпва не само заради липсата на протеина интринзик фактор, но и ако няма достатъчно киселинни стомашни сокове, които да го освободят от свързаното с хаптокорин състояние. Ето защо дългосрочният прием на лекарства против стомашни киселини като инхибитори на протонната помпа и H2 блокери може също да предизвика малабсорбция. В листовките с информация на подобни лекарства, които се отпускат и без рецепта, много от страничните ефекти са свързани именно с дефицит на витамин B12. 

Определени лекарства водят до малабсорбция на витамин B12

Автоимунният гастрит може да доведе и до малабсорбция на желязо. Недостиг на желязо възниква, когато има дисбаланс на усвояването на желязо и загубата на желязо. Най-честите причини за това са повишена загуба заради остро или хронично кървене (стомашно-чревно, прекомерна загуба на кръв при менструация и раждане, вътрешни кръвоизливи и пр.) Намаленото усвояване на желязо може да се дължи на болест на Крон, непоносимост към глутен и пр. Витамин С също участва в процесите на усвояване на желязо. При автоимунен гастрит обаче витамин С се разрушава поради по-ниско киселинните сокове на стомаха. 

Автоимунният гастрит пречи на усвояването както на желязо, така и на витамин B12. Но желязодефицитната анемия ще бъде открита много по-рано, тъй като големи количества от витамин B12 се складират в черния дроб. Освен това жените в детеродна възраст имат ежемесечна загуба на кръв и това води до ускорена загуба на желязо. 

Симптомите на автоимунен гастрит варират. За разлика от други видове гастрит болките в стомаха не са често срещани. Освен това пациентите с автоимунен гастрит имат по-малък риск от развитие на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Но намаленото производство на стомашни киселини може да доведе до забавено изпразване на стомаха, свръхрастеж на бактерии в тънките черва и стомаха и увеличаване на инфекциите в тънките черва.

Освен това автоимунния гастрит може да доведе до различни симптоми, свързани с малабсорбция на желязо:

 • анемия
 • силна умора 
 • синдром на неспокойните крака
 • чупливи нокти
 • косопад
 • нарушения на съня

Дефицитът на витамин B12:

Тъй като автоимунният гастрит е свързан и с други автоимунни заболявания, пациенти, при които е открит 1 вид автоимунно заболяване би следвало да бъдат прегледани и за други. 

Според отделни данни, автоимунния гастрит повишава риска за развитие на рак на стомаха. 

Диагностиката на автоимунен гастрит се постига с гастроскопия и отделно взети биопсии от антрума и корпуса на стомаха. В ранните етапи на заболяването ендоскопията няма да покаже настъпващите изменения в стомашната лигавица. Изследването за киселинността на стомашните сокове също може да бъде полезно. Извършват се и изследвания за автоантитела на интринзик фактор. 

В повечето случаи с цел заобикаляне на проблемите със стомашно-чревния тракт се препоръчва доставката на витамин B12 директно в кръвообращението. Единият вариант е чрез инжекции. Вторият вариант е чрез назалната форма на витамин B12, която навлиза в кръвообращението в рамките на 30-60 минути. 

Как работи имунната система? 

Имунната система събира в себе си клетки, тъкани и органи, които са специализирани в откриването на патогени и тяхното унищожаване чрез различни методи. Тя е важна и за недопускане развитието на онкологични заболявания. В костния мозък се извършва съзряването на кръвни клетки, а отделни видове от тях играят строго специфични функции именно в имунната система. 

Имунитетът на човек може да бъде разделен на 2 групи - вроден и адаптивен. Вроденият имунитет се  задейства бързо и образува ефективни защитни механизми, които започват в рамките на минути и часове. Вродената имунна система се състои от физически бариери. Кожата също е част от вродената имунна система на човека, а нарушенията в кръвните клетки могат да се проличат по измененията на кожата. В лигавиците също има различни механизми за защита. Към клетките на вродения имунитет влизат неутрофили, моноцити, макрофаги, които обезвреждат патогените като ги изяждат чрез процеса фагоцитоза. 

Според публикация на Medical News Today / What are neutrophils and what do they do? Неутрофилите са вид бели кръвни клетки (левкоцити) , които помагат за заздравяване на увредени тъкани и преодоляване на инфекции. Те са част от вродения имунитет на организма. Нивата на неутрофили в кръвта могат да се повишат като естествена реакция в отговор на инфекции, наранявания и дори емоционален стрес. Броят на неутрофилите може да намалее в резултат на тежки или хронични инфекции, прием на някои медикаменти и генетични увреждания.

Неутрофилите имат различни механизми, с които могат да блокират, деактивират, усвоят или предпазят организма от нахлуващи зловредни микроорганизми. Освен това те могат да предават сигнали на други клетки с цел увеличаване ефективността на имунната система.  

Неутрофилите преминават дълъг процес на съзряване в костния мозък. Когато настъпи инфекция се отделят специални сигнали, които карат зрелите неутрофили да напуснат костния мозък и да се насочат именно към областите, в които са нужни. 

Повишени неутрофили се отчитат:

 • при инфекции и наранявания
 • прием на кортикостероиди, бета-2-антагонисти и епинефрин
 • отделни видове онкологични заболявания
 • физическо натоварване
 • силен емоционален стрес
 • хирургична операция
 • тютюнопушене
 • бременност
 • затлъстяване
 • отстраняване на далака
 • ревматоиден артрит
 • възпалително заболяване на червата
 • хепатит

Прекалено ниски нива на неутрофили се в повечето случаи се получават, когато тялото ги използва за нуждите на имунната система по-бързо, отколкото може да ги произведе. Възможно е и да не успеят да съзреят правилно в костния мозък. Далакът също може да улавя и унищожава неутрофили и други кръвни клетки. 

Други причини за ниски нива на неутрофили:

 • тежки или хронични бактериални инфекции
 • грип
 • алергии
 • отделни лекарства
 • автоимунни заболявания
 • увреждания на костния мозък
 • лъчетерапия, която засяга костния мозък
 • токсини и инсектициди

Общият брой на неутрофилите е показател в изследването на Пълна Кръвна Картина. Освен това се отчита и % на неутрофилите спрямо общия брой бели кръвни клетки (левкоцити). Ако няма ясна причина за резултати извън референтните стойности следва да се направят допълнителни изследвания. По време на инфекция незрели неутрофили, наречени миелобласти, излизат от костния мозък и съзряват в кръвта. Ако в кръвообращението се появят големи количества незрели неутрофили лекарят може да поиска да се вземе биопсия на костен мозък. 

Влияние на витамин B12 върху неутрофилите. 

Червените кръвни клетки (еритроцити) не могат да съзряват правилно при липса на витамин B12.Причината за това е, че витаминът е пряко свързан със синтеза на ДНК. Неутрофилите също преминават през няколко фази на развитие, преди да съзреят в костния мозък и оттам да излязат в кръвообращението. Липсата на витамин B12 води до увредени хиперсегментирани неутрофили, за които вече сме писали в блога на aloha.bg

Така те не могат  да извършват основните си роли в имунната система:

 • фагоцитоза, при която преследват и поглъщат микроби и бактерии
 • отделяне на гранули с антимикробни вещества
 • изстрелване на мрежи, с които да залавят по-далечни клетки и впоследствие да ги поглъщат

Хиперсегментираните неутрофили може да са с количества, които са в рамките на референтните стойности. Промените в ядрата им се откриват при кръвна натривка (морфология).

Ето един от начините, по които дефицитът на витамин B12 може да повлияе на имунната система.

Ето и други специализирани клетки на имунната система. 

В молекулярната биология CD4 (Cluster of differentiation 4) е гликопротеин, който се намира на повърхността на различни клетки на имунната система - Т-хелперни клетки (клетки помощници), моноцити, макрофаги и дендритни клетки. 

CD4+Т хелперните клетки са бели кръвни клетки, които са важна част от имунната система на човека. Основната им роля е в изпращането на сигнали до други клетки на имунната система с цел информиране за опасност. Ако броят на тези клетки намалее, организмът е уязвим  за голям брой инфекции, с които иначе може да се пребори. Инфекцията със СПИН води до намаляване на този вид клетки. 

Според публикация на British Society of Immunology / CD8+ T Cells CD8+T клетки се образуват в тимусната жлеза и взаимодействат със специални рецептори за Т-клетки. CD8+T клетките се наричат също цитотоксични Т лимфоцити. Те са изключително важни за имунната система и имат 3 основни механизма за унищожаване на вътреклетъчни бактерии, вируси и туморни клетки.

 1. Секреция на специални цитокини, които имат силни антивирусни, антимикробни и противотуморни ефекти.
 2. Производство и освобождаване на цитотоксични гранули. Те могат да пробият отвор в мембраната на атакуваната клетка и това позволява във вътрешността ѝ да се вкарат гранули, които да разцепят протеините и да доведат до клетъчна смърт. Тези отровни гранули се отделят само в посока на атакуваната клетка с цел избягване на увреждане на клетките от собствените тъкани. CD8+Т клетките могат да освободят гранулите си, да убият заразените клетки, след това да се пренасочат към нова цел  и да убият отново. Може да се каже, че те са серийни убийци за бактерии, вируси и тумори. 
 3. Унищожаване на заразените клетки чрез сигнализация и помощ от други клетки на имунната система. 

След като започне подобрение CD8+T клетките могат да се убиват една друга с цел превенция на прекалено силен отговор от страна на имунната система. Ако обаче дейността на тези клетки бъде нарушена, те могат да участват в отделни автоимунни заболявания, където атакуват собствените тъкани на организма.  

NK клетките (Natural killer cells) са вид цитотоксични лимфоцити, които са от изключително важно значение за вродената имунна система. Тези клетки осигуряват бърза реакция на заразените с вируси клетки в рамките на броени дни. Освен това те са изключително важни за борбата с туморите. Наречени са естествени убийци, заото в началото се е смятало, че нямат нужда от специално активиране, за да убият определен тип клетки. Това е важно, защото NK клетките имат способностите да убиват вируси, които не са открити и унищожени от друг тип клетки на имунната система. Незрелият лимфоцит може да узрее като B-, T-лимфоцит или NK клетка. Те от своя страна се диференцират и узряват в костния мозък, лимфните възли, далака, сливиците и тимуса, а след това започват пътя си в кръвообращението. 

NK клетките могат да са полезни и за адаптивния имунитет, защото могат да се приспособяват към бързо променящата се среда и да запомнят патогените, с които са се сблъскали.

Изследването от 1999 г. Immunomodulation by vitamin B12: augmentation of CD8+ T lymphocytes and natural killer (NK) cell activity in vitamin B12-deficient patients by methyl-B12 treatment проучва как витамин B12 във формата Метилкобаламин влияе на пациенти с пернициозна анемия и здрави контроли.

След 2-седмично лечение с инжекции от 500 микрограма на ден резултатите показват:

 

Пациенти с анемия преди

Пациенти с анемия след

Здрави контроли преди

Здрави контроли

след

брой левкоцити / μl 

4100 ± 1600

5500 ± 1800

5200 ± 1188

5342 ± 965

брой лимфоцити / μl

1414 ± 695

1802 ± 737

2213 ± 491

2703 ± 792

процент на CD4+ клетки 

48.1 ± 10.5

41.8 ± 10

38.9 ± 6.8

39.4 ± 10.1

брой на CD4+ клетки / μl

711 ± 435

757  ± 378

870 ± 305

1108 ± 614

процент на CD8+ клетки 

19.1 ± 7

23.1 ± 6.8

23.8 ± 6.4

24.1 ± 7.1

брой на CD8+ клетки / μl

276 ± 148 

411 ± 198

489 ± 129

596 ± 191

съотношение CD4 / CD8 

3 ± 1.7 

2.1 ± 1.1

1.7 ± 0.8

1.7 ± 0.8

активни NK клетки (%)

12.9 ± 7.4

28.9 ± 15.3

54.0 ± 15.0

53.0 ± 13.0

Въпреки че броят на левкоцитите и в двете групи е в референтните стойности (3.5 - 10.5 G/l), броят на лимфоцитите е значително понижен при пациентите с дефицит на витамин B12 преди започване на лечението. 

Най-впечатляващо е двойното повишаване на активността на NK клетките при пациентите с дефицит на витамин B12 след прилагане на Метилкобаламин, докато при пациентите без дефицит няма промяна в стойностите. Значително повишен е и броят на лимфоцитите и левкоцитите като цяло.Това се наблюдава както при хората без дефицит на витамин B12, така и при здравите контроли, които са приемали витамина.

След проведеното ежедневно лечение с витамин B12 от 500 микрограма в рамките на 2 седмици, пациентите получават седмични инжекции с 1000 микрограма в продължение на 3 месеца. След 1-2 години отново се прави проследяване на активността на NK клетките и тя се доближава до тази на здравите контроли. 

От друга страна липсата на NK клетки може да провокира развитие на рак. Вече споменахме, че автоимунният атрофичен гастрит може да прогресира до рак на стомаха. Според някои теории, витамин B12 позволява на имунната система в лицето на NK клетките да унищожи навреме злокачествените клетки.

В блога на aloha.bg вече уточнихме, че няма данни витамин B12 да е канцероген и да предизвиква рак.  Витамин B12  не подхранва рака. Ако решите да спрете храните от животински произход, то в черния Ви дроб вероятно има количества за няколко месеца, които се изпускат всекидневно в кръвообращението. Според последни изследвания витамин B12 е подходящ и за пациентите със СПИН, но скоро ще публикуваме отделна публикация по темата. 

Възможно ли е витамин B12 да бъде използван за имунотерапия? 

Публикацията от 2016 г. Vitamin B12: Could It Be a Promising Immunotherapy? разглежда въпросите за образуването на рак и метаболизма на витамин B12. Днес все повече специалисти считат, че дефицитът на витамин B12 може да наруши ефективността на имунната система и с това да повиши риска от развитие на рак. За съжаление все още няма доказателства, че повишеният прием на витамин B12 от храни или с хранителна добавка може да предпази човек от развитие на онкологично заболяване тъй като има над 200 различни типа, които засягат клетки, тъкани  и органи. От друга страна обаче, разнообразното хранене и оптималните нива на витамин B12 осигуряват правилното функциониране на имунната система. 

Изследването от 2008 г. Effects of Cyanocobalamin on Immunity in Patients with Pernicious Anemia проучва ефективността на витамин B12 във формата Цианокобаламин (всекидневни инжекции с 1000 mcg)  за повишаването на имунитета на пациенти с пернициозна анемия. Резултатите показват, значително увеличение на клетките на имунната система. Например броят на левкоцитите се увеличава от 4, 432 до 5,416, но са в референтните стойности. Броят на CD8 също се увеличава, на CD3, CD20. Повишават се и имуноглобулините IgG, IgA, IgM. Активността на NK клетките също е значително увеличена. 

Панцитопения e състояние, което според тежестта си може да протича с леки симптоми или да е животозастрашаващо. Според публикацията What you should know about pancytopenia / Medical News Today при панцитопения има намален брой от червени, бели кръвни клетки и тромбоцити.

Намаленият брой на червени кръвни клетки (еритроцити) води съответно и до намалено снабдяване на кислород и отвеждане на въглеродния диоксид. Появяват се симптоми на анемия - затруднено дишане, силна умора, блед цвят на кожата, пожълтяване на склерите на очите и пр. 

Намаленият брой на бели кръвни клетки води до слаба имунна защита и по-тежко преболедуване на често срещани бактериални и вирусни инфекции. 

Намаленият брой тромбоцити води до забавено съсирване на кръвта при нараняване на тялото и увеличава риска от възникване на тежки кръвоизливи. Възможно е да се появи и кървене от венците или носа.

Човекът трябва да бъде отведен в спешно отделение, ако изведнъж се появят симптоми:

 • объркване
 • загуба на съзнание
 • припадъци
 • силен недостиг на въздух
 • значителна загуба на кръв 

Панцитопенията най-често се дължи на неспособностите на костният мозък да произведе нови кръвни клетки. Ето още причини:

 • рак, който унищожава клетките на костния мозък
 • невъзможност за създаване на стволови клетки, които да се превърнат в кръвни
 • фиброза или лезии на клетките на костния мозък
 • унищожаване на здравите клетки на костния мозък от имунната система
 • прием на медикаменти и провеждане на терапии, които потискат функциите на костния мозък

Витамин B12 е пряко свързан със съзряването на стволовите клетки в костния мозък и превръщането им в зрели кръвни клетки. 

В изследването от 2014 г. Vitamin B12 deficiency presenting as pancytopenia and retinopathy in a young boy—Helicobacter pylori, a novel causative agent става дума за 17-годишен младеж, който има силна умора, загуба на тегло и липса на апетит в продължение на 2 месеца. Освен това има хронично повишаване на температурата, жълтеникаво оцветяване на очите и замъгляване на зрението през последните 10 дни. Отчетена е хиперпигментация на устната кухина, части от ръцете и краката. Черният дроб и далака са увеличени. Отчетена е панцитопения с намален брой еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Стойностите на MCV, за които сме писали, че могат да подскажат дефицит на витамин B12,  също са повишени - 105 fL (референтни стойности 77-95 fL). Нивата на витамин B12 показват силен дефицит, а серумният хомоцистеин е повишен. Направените изследвания отхвърлят съмненията за автоантитела към париеталните клетки и антитела срещу интринзик фактор. 

След направена ендоскопия се открива хроничен гастрит, предизвикан от бактерията Helicobacter pylori.

Лечението се състои в инжекции с витамин B12 и антибиотици против бактериалната инфекция в стомаха. 

Още в първите 2 седмици състоянието започва да се подобрява и пациентът е изписан, а след 2 месеца лечение всички симптоми изчезват. В блога на aloha.bg сме давали информация, че дефицитът на витамин B12 може да увреди оптичния нерв и да предизвика нарушения в зрението, така че това не е изненада. В този случай след излекуване на инфекцията с антибиотици и възстановяване на нормалния брой кръвни клетки и серумни нива на витамин B12 няма нужда от доживотно лечение. 

Още един реален медицински случай от 2012 г. Subacute combined spinal cord degeneration and pancytopenia secondary to severe vitamin B12 deficiency Пациентът е мъж на 59 г. който имал изтръпвания в ръцете, нестабилна походка, чувство за нестабилност, намалена сила на крайниците и особено краката. Той загубил вкус за храната, усещал силна умора, бързо прогресиращо увреждане на когнитивните способности, имал проблеми с паметта и говорни нарушения. След като изпитва пълна невъзможност да премества краката отива в болницата. Отчита се положителен рефлекс на Бабински в левия крак. Отчетена е панцитопения с намален брой на еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Стойностите на MCV и RDW са повишени. Пациентът е приет за лечение в интензивно отделение.  Стойностите на витамин B12 са 30 pg / ml - силен дефицит (референтни стойности 157 - 1050 pg / ml). Започва лечение с инжекции с витамин B12 по 1000 mcg / ден и прием на таблетки с 0,5 mg витамин B12, 250 mg витамин B6 и 250 mg витамин B1 по 2 пъти на ден. От направената гастроскопия с вземане на биопсии се отчитат изменения в лигавицата на стомаха. Аспирацията на костен мозък показва изменения, които съответстват на тежък дефицит на витамин B12. В рамките на първата седмица след провежданото ежедневно лечение с витамини, когнитивните способности се възстановяват, но отнема месеци, преди пациентът да успее да възстанови силата на краката си. Той е прехвърлен в друга болница за рехабилитация. 

Възстановяването на уврежданията може да бъде пълно единствено, ако дефицитът на витамин B12 бъде открит в ранен етап. Ако симптомите са продължавали няколко месеца лечението с витамини не гарантира напълно излекуване. 

Публикацията от 2017г. Hypersegmented neutrophils and oval macrocytes in the setting of B12 deficiency and pancytopaenia показва 2 реални случая на пациенти с изменения в еритроцитите, хиперсегментирани неутрофили, панцитопения и дефицит на витамин B12. 

Публикацията от 1997 г. Oxford Academic /Folate, vitamin B12, homocysteine status and chromosome damage rate in lymphocytes of older men разглежда ролята на дефицитите на фолиевата киселина и / или  витамин B12, които са свързани с повишена степен на увреждане на хромозомите на лимфоцитите. Най-интригуващото в това изследване е, че тези увреждания на лимфоцитите могат да се случаи и при стойности в референтните стойности и без дефицит. Така серумното ниво на витамин B12, което съответства на минимално увреждане на хромозомите трябва да е над 250 pmol / l, което е значително по-високо от стойностите за дефицит (150 pmol / l).

Изследвания в последните години показват, че уврежданията на гените водят до ускорено стареене и възникване на различни видове онкологични заболявания. 

Изследването от 2019 г.Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System разглежда ролите на двата водоразтворима витамина от група B за имунната система - витамин B9 (фолиева киселина) и витамин B12 (кобаламин). Липсата им може да повлияе на синтеза на ДНК, образуването на протеини, процесите на метилиране и намаляване на вредните хомоцистеин и метилмалонова киселина. Освен това двата витамина могат да понижат броя и ефективността на редица специализирани клетки на имунната система. 

Ако трябва да обобщим ползите на витамин B12 за имунната система: 

 1. Дефицитът на витамин B12 може да доведе до промени в неутрофилите - най-многобройния брой бели кръвни клетки, които унищожават бактерии и вируси като ги изяждат чрез процеса фагоцитоза, атакуват ги с антимикробни гранули и изстрелват по патогените мрежи от протеини, с които ги обездвижват докато ги погълнат или извикат други клетки на имунната система да ги обезвреди.
 2. Дефицитът на витамин B12 пряко влияе на CD4 и CD8 - Т клетките, които имат различни механизми за справяне с бактерии и вируси
 3. Дефицитът на витамин B12 намалява броя и ефективността на NK клетките, които имат за цел да откриват и убиват видоизменени ракови клетки
 4. Дефицитът на витамин B12 води до разкъсвания на хромозомите на лимфоцитите - важни клетки на имунната система
 5. Дефицитът на витамин B12 води до панцитопения - намален брой на еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Тежките случаи могат да доведат до животозастрашаващи състояние и необратими последици за здравето. 

Някои от клиничните проучвания са направени както на пациенти с дефицит, така и на здрави хора без дефицит. Приемът на витамин B12 от хората без дефицит също може да увеличи специфични клетки на имунната система. Витамин B12 е водоразтворим и няма токсичност при предозиране, за разлика от мастноразтворимите витамини A, D, E и К.

Витамин B12 във формата Хидроксокобаламин се използва в дози от 5 или 10 грама - милиони пъти превишаващи препоръчителната дневна доза от 2,4 микрограма се използват в спешната медицинска помощ като противоотрова срещу цианид и различни токсини.

Назалната форма на витамин B12 във формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин е подходяща за прием от вегани, хора с автоимунни заболявания, бременни жени и кърмещи майки с увеличени потребности, възрастни хора с проблеми с малабсорбция заради увреждане на стомашно-чревния тракт, хора с нарушен имунитет и всички, които искат да оптимизират хематологичните си показатели.

Клинично изследване от 2019 г. доказа, че витамин B12 във формата капки за нос Хидроксокобаламин, чийто единствен вносител за България е онлайн магазин aloha.bg са ефективни и при синдром на хроничната умора

Вижте 10 въпроса за витамин B12 и техните отговори.

10 от най-често задаваните въпроси за витамин B12

 

 

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още