• Начало »
 • Новини »
 • Връзката между витамин B12 и теглото на новородените, децата и възрастните

Връзката между витамин B12 и теглото на новородените, децата и възрастните

23 декември 2019
Връзката между витамин B12 и теглото на новородените, децата и възрастните

Витамин B12, наричан още кобаламин заради централния си атом кобалт, е водоразтворим витамин от група B, който участва в редица метаболитни процеси. Той е свързан със синтеза на ДНК и правилното съзряване на червените кръвни клетки (еритроцити) в костния мозък. Витамин B12 участва също и в съзряването на най-разпространения вид бели кръвни клетки - неутрофилите, а липсата му съответно може да засегне техните функции и да отслаби имунната система. Известно е, че този водоразтворим витамин участва и изграждането на миелиновите обвивки на нервите, а липсата може да доведе до различни неврологични увреждания.

Възможно ли е приема на витамин B12 да доведе до покачване на теглото?

На този въпрос отговаря публикация от декември 2019 г., публикувана в Health Line / Vitamin B12 Deficiency and Weight Gain — What to Know 

В тази публикация от сертифициран диетолог и експерт по спортно хранене са разгледани едни от най-новите научни доказателства с цел да се определи дали приемът на витамин B12 може да има като страничен ефект наддаване на тегло. 

В блога на aloha.bg многократно сме Ви запознавали защо може да възникне дефицит, въпреки че човек приема храни от животински произход, които са богати на витамин B12. Различни увреждания на стомаха (автоимунен атрофичен гастрит, хирургична операция, бариатрична хирургия), колонизиране на стомашната лигавица с бактерията Helicobacter pylori, заболявания на тънките черва (болест на Крон, улцерозен колит), свръхрастеж на бактерии в тънките черва, увреждания на панкреаса и пр. могат да доведат до малабсорбция. 

Дългосрочният прием на някои популярни лекарства срещу киселини в стомаха също може да доведе до малабсорбция на витамин B12, както и приемът на медикаменти, които съдържат Метформин и се използват главно за понижаване на кръвната захар при диабетиците. 

Лекарства, които причиняват малабсорбция на витамин B12

Пълната анестезия с райски газ води до окисляване и отцепване на кобалтовия йон на витамин B12 и може да причини различни странични ефекти. 

При бебетата и децата препоръчителните дневни дози от витамин B12 варират според възрастта, а при възрастните са 2.4 микрограма на ден. При бременните жени дневните нужди се повишават до 2.6 микрограма, а за кърмещи майки - до 2.8 микрограма.

Част от излишните количества от витамин B12 се складират в черния дроб, а другите напускат организма главно чрез бъбреците и урината. Поради това складиране може да отнеме месеци и дори години преди да се забележат симптоми на дефицит. От друга страна заболяванията на черния дроб водят до неконтролируемо високо изпускане на витамина в кръвообращението и съответно значително завишени серумни стойности. Когато пациентът има рак на черния дроб, високите серумни стойности в ситуациите, когато не са приемани хранителни добавки, са признак на прогресия на заболяването. Редица клинични изследвания доказват, че сам по себе си витамин B12 не е канцероген

А сега ще разгледаме няколко научни изследвания, които проучват връзката между витамин B12 и нормалното тегло, наднорменото тегло и затлъстяването.

Изследването от 2013 г. Association of Vitamin B12 With Obesity, Overweight, Insulin Resistance and Metabolic Syndrome, and Body Fat Composition; Primary Care-Based Study има за цел да проучи дали има връзка между нивата на витамин B12, затлъстяването, наднорменото тегло, инсулиновата резистентност, метаболитния синдром и количествата мазнини в тялото. 

Днес на затлъстяването се гледа като на хронично и сложно състояние, при което в човешкото тяло са складирани прекалено големи количества телесни мазнини. Те могат да провокират развитието на метаболитни, сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. В последния век населението в световен мащаб увеличава индекса си на телесна маса. Дали обаче повече килограми = повече здраве?

Основният проблем е, че към днешна дата няма едно единствено изследване, което да покаже дали страдате от дефицит. 

Друг също важен проблем е съществуването на т. нар. сива зона - стойности, при които може да страдате от дефицит и е нужно да се направят още изследвания.

В много от направените изследвания са използвани само серумните стойности на витамин B12 и не са взети под предвид резултати в сивата зона, не са направени допълнителни изследвания, които са значително по-скъпи.

Основният проблем днес са преработените храни с множество Е-та, висококалорийните храни, които съдържат прекалено много въглехидрати и мазнини, но не и витамини като B12. На някои от храните има информация, че са обогатени с витамин B12. Но това най-често е синтетичната форма Цианокобаламин, която се усвоява трудно. От друга страна за да намалят теглото си хората спазват нискокалорични диети и се стремят да приемат храна от растителен произход. Тя от своя страна не съдържа витамин B12 и така малко по малко количествата му в черния дроб се изчерпват. 

В настоящото проучване вземат участие пациенти, които са дали информирано съгласие. Изключени от участие са пациентите със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания в краен стадий и хронична обструктивна белодробна болест, както и бременните жени. 

В това изследване не са допуснати за участие пациентите, които в момента се лекуват с кортикостероиди, Метформин, добавки с витамини или повече от 3 месечно използване на лекарства против стомашни киселини от групата на инхибиторите на протонната помпа

За наднормено тегло се счита индекс на телесна маса (ИТМ) над 24.9 kg / m2, а за затлъстяване ИТМ≥ 30  kg / m

Проучва се и дали пациентът има поне 3 от 5 критерии:

 • обиколка на талията над 102 см за мъже и над 88 см за жени
 • ниво на триглицериди в кръвта над 150 mg / dL
 • HDL холестерол под 40 ml / dL за мъже и под 50 ml / dL за жени или приемащи лекарства
 • кръвно налягане  ≥ 130/85 mm-Hg или приемащи лекарства срещу високо кръвно налягане
 • кръвна захар на гладно над 110 mg / dL или наличие на захарен диабет

Изследвани са нивата на инсулин, тиреостимулиращ хормон (TSH), както и нивата на фолиева киселина. 

Нивата на серумен витамин B12 са определени като:

 •  <200 pg / ml - дефицит
 • между 200 - 300 pg / ml - сива зона
 •  > 300 pg / ml - в норма

В проучването вземат участие 976 пациента, от които:

 • 414 са със затлъстяване на средна възраст 36 години
 • 212 са с наднормено тегло на средна възраст 29 години
 • 351 са с нормално тегло и служат за контроли, на средна възраст 33 години

Уточнението за годините е важно, защото дефицитът на витамин B12 се среща често при хората над 65 години. 

Резултатите показват, че инсулиновата резистентност е значително по-често срещана при пациентите със затлъстяване в сравнение с контролите с нормално тегло

Нивата на серумен витамин B12 са:

 • средно 179 pg / mL при пациентите със затлъстяване (143,5-228 pg / mL)
 • средно 220 pg / mL при пациенти с наднормено тегло (124,1-498 pg / mL)
 • средно 328 pg / mL при пациенти с нормално тегло ((148-540 pg / mL)

Това показва, че пациентите със затлъстяване имат значително по-ниски нива на витамин B12 в сравнение с пациентите с нормално тегло. Няма значителни разлики в нивата на фолиева киселина, феритин и MCV

Серумните нива на витамин B12 са по-ниски в подгрупите с метаболитен синдром и инсулинова резистентност. Няма съществени разлики между мъжете и жените. 

В това изследване прави впечатление, че много от пациентите попадат в сивата зона със стойности 200 - 300 pg / ml. За да бъде установено дали и те страдат от дефицит са нужни още допълнителни изследвания, но в това проучване те не са извършени. 

Изследването от 2005 г. Dietary Supplements and Weight Control in a Middle-Age Population изследва 14 вида хранителни добавки и тяхната 10-годишна дългосрочна употреба при хора на възраст от 53 до 57 години. Оказва се, че приемът на витамините B6 и B12 водят до по-малко наддаване на тегло. 

Публикацията от юли 2019 г. Inverse Association Between Serum Vitamin B12 Concentration and Obesity Among Adults in the United States използва данни от Национално проучване за изследване на здравето и храненето в САЩ (NHANES) за периодите 2011/2 и 2013/4 година.

Затлъстяването е едно от най-скъпите хронични заболявания в световен мащаб. Изчислено е, че около 500 милиона хора по цял свят са затлъстели. Според данни от 2015/6 г. 2 от 5 възрастни жители на САЩ са с наднормено тегло. 

За установяване дали има връзка между нивата на витамин B12 и затлъстяването първоначално са избрани над 10 000 участници на възраст над 20 години, но след изключване на неподходящи кандидати са одобрени 9 075 участници на средна възраст 45 години. За затлъстяване се приема Индекс на телесна маса ≥30 kg / m2. Около 33% от участниците са с наднормено тегло. 

По време на проучването са събрани данни за възраст, пол, раса, образование, годишен доход, тютюнопушене, физическа активност, употреба на лекарства, диабет и пр. 

Резултатите показват, че хората с по-високи серумни нива на витамин B12 са от европеидната раса, непушачи, с по-малък прием на алкохол, по-висок прием на витамин B12 от храни или хранителни добавки.

Серумните нива на витамин B12 са по-ниски при хората със затлъстяване в сравнение с хората с нормално тегло. 

Възникват 2 въпроса:

Дали ниските серумни нива на витамин B12 провокират затлъстяване?

Или…

Дали затлъстяването причинява ниски нива на витамин B12? 

Съществуват различни хипотези.

Според една от тях ниските серумни нива на витамин B12 пречат на фолатите да преобразуват хомоцистеина обратно в метионин и следователно намаляват образуването на протеини и съответно мускулна маса. 

Друга хипотеза твърди, че липсата на витамин B12 води до промени в адипоцитите, които образуват мастната тъкан. Именно там се зараждат процеси на възпаление.

Според трета теория затлъстяването се дължи на консумация на висококалорични храни, които са бедни на витамин B12. Те от друга страна могат да  причинят свръхрастеж на бактерии в тънките черва и съответно дефицит.  

 

От проучванията по-горе стана ясно, че възрастните с наднормено тегло е по-вероятно да имат дефицит на този витамин. Въпреки това съществуват единични случаи, при които вследствие възвръщане на апетита и подобряване на здравето, хората започват да повишават теглото си. В подобни случаи е нужно да обърнат внимание на апетита и да контролират приема на калории. 

Каква е връзката между витамин B12 и наднорменото тегло при децата?

В публикацията от 2006 г. Obese Children and Adolescents - A Risk Group for Low Vitamin B12 Concentration се проучва дали децата и младежите с наднормено тегло също подобно на възрастните имат повишен риск от дефицит на витамин B12. 

Национално проучване на храненето на младежите от САЩ показва, че препоръките за здравословно хранене се спазват на около 30% за плодовете, зърнените храни, месото, млечните продукти и пр. Около 16% от младите хора не са изпълнили никакви препоръки, а само 1% са изпълнили всички. Освен това проучвания показват, че американските младежи не приемат достатъчни количества от някои микроелементи.

Въпреки че е трудно да си представим дефицит на хранителни вещества при затлъстели възрастни и деца, именно това е една от водещите тенденции. Изследвания показват, че около 38% от децата със затлъстяване имат ниски нива на желязо в сравнение с 4% от децата с нормално тегло. 

В настоящото изследване участват 392 деца и младежи на възраст от 6 до 19 години. 164 от тях са със затлъстяване, а 228 са с нормално тегло, но с нисък ръст. Изключени са децата, които имат хронични заболявания, приемат витамини, вегани и вегетарианци, както и децата, лекувани с Метформин. 

Серумните нива на витамин B12 са определени като:

 • под 211 pg / mL - дефицит
 • 211- 246 pg / mL - гранични стойности
 • над 246 pg / mL - нормални

Резултатите отново показват, че много повече от затлъстелите деца имат дефицит на витамин B12 в сравнение с децата с нормално тегло, а полът няма значение.

Причината вероятно се крие в ускорения растеж на тъкани. За всеки 1 кг тегло са нужни около 60 мл кръв, която да захранва с кислород и хранителни вещества новите тъкани и органи. Съответно концентрациите на витамина в кръвта намаляват.  

Витамин B12 е кофактор в синтеза на метионин от хомоцистеин. Известно е, че дефицитът на витамин B12 повишава нивата на хомоцистеин и може да доведе до различни сърдечно-съдови заболявания и да понижи долната граница, при която те възникват. В настоящото изследване отново са взети под внимание само серумните нива на витамин B12 и липсват резултати за нивата на хомоцистеин, метилмалонова киселина, фолиева киселина, пълна кръвна картина и пр. Освен това отново има разлика в използваните референтни стойности. 

За децата в САЩ като дефицит на витамин B12 се приемат:

 • под 233 pg / mL за деца над 4 години
 • под 380 pg / mL за деца от 6 до 11 години
 • под 289 pg / mL за деца и младежи от 12 до 19 години

Тези стойности са различни от използваните в настоящото изследване.

Изследването от 2017 г. Negative correlation among vitamin B12 levels, obesity severity and metabolic syndrome in obese children: A case control study е подобно и проучва затлъстели и здрави деца на възраст 10-17 години от Турция. 

Заседналият начин на живот, начина на хранене и генетиката дават своето отражение, но основната причина е, че днешните деца приемат много повече калории от нужните. Доказано е, че повишения индекс на телесна маса е свързан с повишени маркери на възпалителни процеси като С-реактивен протеин (CRP) и брой на периферните левкоцити. 

За целите на изследването са събрани данни за възраст, пол, ръст, тегло, кръвно налягане, глюкоза на гладно, триглицериди, общ, LDL и HDL холестерол. Родителите на затлъстелите деца са разпитани колко често консумират месо, честота на хранене, пропускане на хранене, прием на подсладени напитки, junk food и пр. 

В изследването участват 153 деца със затлъстяване. Те са разделени на 3 групи, според индекса на телесна маса, кръвното налягане, HDL холестерола и кръвна захар на гладно. Серумните нива на витамин B12 в тези 3 групи са средно 315 pmol / L, 298 pmol / L и 250 pmol / L.

В изследването участват и 103 деца с нормално тегло. Техните серумните нива на витамин B12 са средно 351 pmol / L и са значително по-високи. 

Като причина за тези по-ниски стойности на серумен витамин B12 отново се посочва бързо нарастващото тяло. Съществуват и хипотези, че някои от затлъстелите деца са носители на генетична мутация на MTHFR - C677T и това блокира усвояването на фолиевата киселина, която играе ролята на кофактор в редица метаболитни процеси заедно с витамин B12. Екипът от изследователи изразява надежда, че децата с наднормено тегло и затлъстяване ще бъдат изследвани допълнително за дефицит на витамин B12, защото когато е нелекуван може да доведе до необратими неврологични увреждания. 

Много от бременните жени са запознати с ползите от фолиевата киселина и започват приема ѝ превантивно още в периода, в който дават начало на опитите за планирана бременност. Фолиевата киселина е синтетично произведения витамин B9, който се нуждае от няколко метаболитни стъпки, за да се превърне в биологично активна форма. Мутации на MTHFR гена могат да попречат на тези процеси. В храните се съдържат лесни за усвояване фолати, за които няма опасност от предозиране. Приемът на големи количества синтетична фолиева киселина в продължение на месеци също крие своите рискове. Освен това фолиевата киселина (фолатите) участват като кофактор заедно с витамин B12 във формата Метилкобаламин в редица метаболитни процеси. Липсата на единия от тези водноразтворими витамини може да доведе до неуспех. Тъй като анемията, причинена от дефицит на витамин B12 се отразява на формата, големината и еднородността на еритроцитите чрез стойностите RDW, MCV и морфологията, приемът на фолиева киселина може да нормализира стойностите им. Но междувременно въпреки привидно нормалните хематологични резултати, около 25-30% от хората имат незабележимо протичащи неврологични увреждания. Аналогично на синтетичната фолива киселина, която е по-трудна за усвояване, има и синтетична форма на витамин B12 - Цианокобаламин. Той трябва да премине през няколко метаболитни стъпки преди да се превърне в активна коензимна форма - Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. Междувременно от Цианокобаламина се отделят токсични цианидни групи, които са служели за придаване на стабилност. Аналог на Цианокобаламин е друга форма на витамин B12 - Хидроксокобаламин. Приликата е, че също може да се превръща в Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. Разликата е, че не съдържа цианидни групи. Нещо повече, Хидроксокобаламин служи като противоотрова срещу отравяне с цианид, защото се свързва избирателно, образува Цианокобаламин и така може да спаси човешки живот. Ако хранителните добавки с витамин B12 се използват дълго време с цел преодоляване на симптомите на дефицит, то Хидроксокобаламин се използва в спешната помощ за спасяване на човешки животи. Вижте още информация за различните форми на витамин B12

В блога на aloha.bg дадохме информация защо витамин B12 е полезен за бременните жени и как увеличения хомоцистеин може да предизвика спонтанен аборт поради разкъсване на плацентата и мембраните. Освен това витаминът е важен за оплождането на яйцеклетката, влияе положително и на качеството на сперматозоидите

Публикацията от 2006 г. The relationship of neonatal serum vitamin B12 status with birth weight проучва каква е връзката между теглото на новороденото бебе и серумните нива на витамин B12. 

Около 30% от бебетата в Индия са с тегло под 2500 грама, въпреки че са доносени. Това се дължи отчасти на факта, че много от бременните индийки не получават всички нужни хранителни вещества.  И преди са правени проучвания, които доказват, че ниското ниво на витамин B12 в майката води до забавяне на растежа на матката. Голяма част от населението на Индия спазва режими с различна степен на забрана на месни и млечни продукти, както и яйца и риба. Ниски серумни нива на витамин B12 са отчетени и при невегетарианци, които 2 пъти седмично приемат яйца, месо от домашни птици и агнешко месо. 

В конкретното изследване са взети данни от 12 седмица на бременността (I триместър), 24-та седмица (II триместър) и 34-та седмица (III триместър). При раждането е взета за изследване и кръв от пъпната връв. Средното тегло на новородените е 2900 грама, а 18% са с тегло под 2500 грама. 

Резултатите:

Новородени с тегло под 2500 грама.

 • Серумен витамин B12 на бебето - 264 pg / ml
 • Серумен витамин B12 на майката: 
 • в I триместър - 211 pg / ml
 • в II триместър - 188 pg / ml
 • в III триместър - 186 pg / ml

Новородени с тегло 2500-2999 грама.

 • Серумен витамин B12 на бебето - 268 pg / ml
 • Серумен витамин B12 на майката: 
 • в I триместър - 231 pg / ml
 • в II триместър - 208 pg / ml
 • в III триместър - 191 pg / ml

Новородени с тегло над 3000 грама.

 • Серумен витамин B12 на бебето - 320 pg / ml
 • Серумен витамин B12 на майката: 
 • в I триместър - 234 pg / ml
 • в II триместър - 221 pg / ml
 • в III триместър - 211 pg / ml

Прави впечатление, че серумните концентрации в новородените са с около 27% по-високи, отколкото в пробите от майката, измерени по всяко време на бременността. 

Въпреки че при всички бременни се отчита спад в серумните нива на витамин B12 при напредване на бременността, бъдещите майки с по-високи нива раждат бебета, които имат по-голямо тегло. Като цяло концентрациите на витамин B12 както в майката, така и в новороденото са значително по-ниски в сравнение с други изследвания. Това вероятно се дължи на ограничаването на храните от животински произход. Авторите на изследването се надяват, че жените, които планират бременност ще приемат хранителни добавки не само с фолиева киселина, но и с витамин B12. 

Бременните майки се нуждаят от увеличени дневни дози от витамин B12, част от които се прехвърлят в плода. Липсата на витамин B12 и фолиева киселина могат да забавят вътреутробното развитие на плода.

Метилкобаламин е коензимна форма на витамин B12, която се усвоява лесно и не се нуждае от метаболизиране. Подходяща е за жени, които планират бременност, бременни жени и кърмещи майки, както и за вегани, вегетарианци и за всички, които искат да подобрят хематологичните си показатели. Тази форма е за хората, които имат проблеми с малабсорбция заради нарушения в стомашно-чревния тракт.  

Хидроксокобаламин е друга форма на витамин B12, която може да се превърне както в Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин. Задържа се по-дълго в организма. Клинично изследване от 2019 г. доказа, че капките за нос с Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport повишават значително серумните нива на витамин B12 и са аналог на инжекциите. 

Ако трябва да обобщим - няма данни приемът на витамин B12 да доведе до качването на много килограми. В единични случаи на тежки хематологични отклонения, липса на апетит, добавянето на витамина може да доведе до завръщането на здравословния апетит. Съответно трябва да внимавате с калориите, за да предотвратите йо-йо ефекта. 

Различни изследвания доказват, че наднорменото тегло и затлъстяването при деца и възрастни са свързани с по-ниски серумни нива на витамин B12. Главната причина вероятно се дължи на това, че със създаването на нови тъкани има нужда от допълнителни количества кръв, които да им доставят кислород и хранителни вещества. Това води до своеобразно разреждане на серумните концентрации на витамина. И не на последно място голямо значение имат и храните - дали са висококалорични, с много мазнини, но бедни на витамини и микроелементи. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още