Ето как витамин B12 повишава енергията и издръжливостта

20 юни 2020
Ето как витамин B12 повишава енергията и издръжливостта

Ако сте решили, че ще е добре да увеличите физическата си активност е възможно да останете неприятно изненадани от усещане за липса на въздух. Онова болезнено стягане в гърдите, при което спирате да тичате и дишате дълбоко и ускорено. Разбира се издръжливостта може да се повиши с постепенно натоварване и редовни тренировки. Притеснително е, когато се чувствате постоянно уморени, а дори леката физическа активност като изкачване на няколко стъпала може да Ви остави почти буквално без дъх. 

А дали не е липса на витамин B12? 

Нека първо да започнем с това какво представлява витамин B12 и защо в последните години толкова много се шуми за него.

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, който влиза в състава на витамин B комплекс. Основната причина да не го приемате оттам е, че е в синтетичната форма Цианокобаламин, която по-трудно се усвоява от организма. Освен това, ако имате дефицит е възможно причината да е малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт и затова таблетките може да не са най-подходящия вариант. От друга страна при силен дефицит се налага прием на по-големи количества от витамина самостоятелно, които не се намират в мултивитаминните хранителни добавки. 

Витамин B12 е пряко свързан с червените кръвни клетки, наричани още еритроцити.

Според публикацията на Open Text BC -Erythrocytes еритроцитите са най-често срещаните кръвни клетки. Те са около 25% от общия брой на всички клетки в човешкото тяло. Именно тези клетки придават характерния червен цвят на кръвта, която както ще видим по-късно може да бъде яркочервена при насищането си с кислород и тъмночервена, когато пренася въглероден диоксид. Една малка капка кръв съдържа милиони еритроцити и само няколко хиляди левкоцити, които изпълняват различни функции за имунната система. Броят на еритроцитите може да варира според възрастта, пола и дори надморската височина, на която се намира човек. 

Основните функции на еритроцитите са 2: 

  • да се свържат с помощта на хемоглобина с вдишания кислород от белите дробове и да го доставят до всички тъкани в тялото. 
  • да поемат около 25% от въглеродния диоксид и да го транспортират пак до белите дробове, където да бъде издишан. 

Аеробните упражнения са свързани именно с метаболизма на кислорода в тялото. Те могат да са свързани с различни типове физическа активност - бягане, плуване, колоездене, бързо ходене и др. Основната полза от извършването на такъв тип упражнения е, че белите дробове поемат повече въздух в по-кратък период от време. Така ако червените кръвни клетки не са увредени човек е в състояние да увеличи доставянето на кислород в мускулите и да изпита различни ползи за цялостното здраве. Ефективността на кръвообращението се подобрява, а кръвното налягане намалява.Мускулите започват да използват енергия от мазнини. Кръвната захар също може плавно да се понижи. Редовното практикуване на аеробни упражнения може да стимулира червения костен мозък да произвежда повече червени кръвни клетки, за да отговори на повишените нужди на организма. За да имат ефект, аеробните упражнения следва да се изпълняват най-малко 20 минути 3 пъти седмично.

Клетъчното дишане е съвкупност от метаболитни реакции и процеси, при които химическата енергия от молекулите кислород или хранителни вещества се преобразува в аденозин трифосфат (АТФ) и след това се отделят отпадните продукти. Въпреки че технически погледнато клетъчното дишане е реакция на горене, в живата клетка се извършва по-бавно контролирано освобождаване на енергия чрез дълга поредица от свързани реакции. 

Когато тренираме в скелетните мускули като отпаден продукт се получава млечна киселина. Именно тя е основната причина за болките, които могат да продължат от 3-4 часа до няколко дни. Температурата в засегнатите участъци също може да се повиши и да чувстваме обща отпадналост и умора. 

Ето още една причина поради която преноса на кислород от еритроцитите е толкова важен.

Костният мозък на хората се дели на 2 основни вида. Червеният костен мозък е този, който произвежда стволови клетки, които по-късно преминават процеси на съзряване и се разделят на еритроцити, левкоцити и тромбоцити. При новородените бебета червения костен мозък се среща в много от костите, а после той постепенно деградира и се превръща в неактивен жълт костен мозък. При възрастните хора червен костен мозък има главно в дългите бедрени кости, костите на таза, гръдната кост и някои от ребрата. За да съзреят еритроцитите е нужно да преминат през различни стадии. Първоначално те имат ядро, което в последните стадии на развитие отпада преди да напуснат костния мозък и да започнат своя път в кръвообращението 

В блога на aloha.bg вече публикувахме информация за ретикулоцитите. Това са един от предшествениците на еритроцитите, които се произвеждат всеки ден от костния мозък. Има определени случаи, в които терапията с витамин B12 се прилага пробно. Тъй като общия брой на еритроцитите е милиарди и отнема време да се отчете ефективността, количеството ретикулоцити дава ясни указания още в първите дни дали това е правилното лечение. 

Нормалните еритроцити имат специфична форма. Те са като кръгли дискове с вдлъбната среда. Тъй като повечето клетъчни органели са отпаднали преди окончателното съзряване е налице повече вътрешно пространство за хемоглобина. Освен това тази форма осигурява по-голяма повърхност за обмен на газове, а сферичната форма би имала по-ниско съотношения между повърхност и обем. Капилярите са изключително тесни и забавят преминаването на еритроцитите. Именно там се осъществява обмена на газ - доставяне на кислород и приемане на въглероден диоксид. Някои от най-тънките кръвоносни съдове могат да бъдат толкова тесни, че въпреки малкия си размер червените кръвни клетки трябва да са достатъчно еластични, за да могат да се прегънат и да преминат.

Дефицитът на витамин B12 води до увеличаване на големината на еритроцитите. Ето защо те не могат да преминат през най-тесните капиляри и да снабдят околните тъкани с кислород. Това може да си проличи по бледия или жълтеникав тен на кожата и лигавиците. Освен това създава характерното усещане за задух и липса на въздух. Практически човек вдишва достатъчно кислород, но той не може да достигне до всички органи и тъкани. 

Липсата на витамин B12 води и до намалено количество хемоглобин в еритроцитите. Хемоглобинът е голяма молекула, която е изградена от 4 сгънати вериги на протеин, наречен глобин. Всеки протеин глобин е свързан отделно с червена пигментна молекула, наречена хем, която съдържа йон на желязо. Всеки железен йон в хема може да се свърже с 1 молекула кислород. Следователно всяка молекула на хемоглобина може да транспортира 4 молекули кислород. В един еритроцит може да има 300 милиона молекули хемоглобин и по този начин той може да се свърже и транспортира до 1,2 милиарда молекули кислород. 

В белите дробове хемоглобинът поема кислород, който се свързва с железните йони и така се образува оксихемоглобин, който е с яркочервен цвят и придава характерния си нюанс червен цвят на кръвта. След като пътува до различни тъкани на тялото и освободи част от молекулите си кислород, оксихемоглобинът се превръща в по-тъмно червен дезоксихемоглобин. Освобождаването на кислород от еритроцитите зависи от това какви са нуждите в околните тъкани и много рядко целия кислород остава свързан с хемоглобина. 

Въглеродният диоксид от тъканите достига до капилярите чрез дифузия. Именно така една част от въглеродния диоксид се връща обратно в белите дробове, където се отделя чрез издишване. 

Промените в броя на еритроцитите оказват влияние на способността на организма да доставя кислород до всички тъкани. Липсата на витамин B12 може да доведе до намален брой еритроцити така да причини анемия. От друга страна прекалено многото от червените кръвни клетки причиняват сгъстяване на кръвта. Това затруднява дейността на сърцето и кръвообращението.

Бъбреците филтрират около 180 литра кръв / дневно при средния възрастен човек. Именно там се секретира хормона еритропоетин, който влияе на скоростта на производство на еритроцити в костния мозък. В бъбреците има и специални рецептори, които отчитат нивата на кислород в кръвта. Така например когато насищането на кислород се повиши, отделянето на еритропоетин от бъбреците намалява и производството на еритроцити се забавя. Ако обаче има кислород глад ще са нужни повече кръвни клетки, които да пренасят кислород. Хроничната бъбречна недостатъчност също е свързана с дефицитът на витамин B12. 

Хората, които живеят на по-висока надморска височина с по-ниски нива на кислород в атмосферата имат специфични промени в еритроцитите. Но когато човек от равнината реши да се покори някой планински връх може да усети различни симптоми на кислороден глад като умора, главоболие, задух. Именно тогава бъбреците започват спешното производство на хормона еритропоетин. Обикновено алпинистите прекарват няколко дни или седмица в поредица от лагери с нарастваща надморска височина, за да позволят на организма по естествен път да повиши броя на еритроцитите. При изкачване на високи върхове като Еверест повечето алпинисти разчитат на бутилки с кислород. 

Желязото се среща в храни както от растителен, така и от животински произход като от последните се усвояват значително по-големи количества. Витамин B12 се среща единствено в храните от животински произход. Обикновено най-богатите храни на витамин B12 са добър източник и на желязо.

Основният проблем е, че тъй като в черния дроб има складове на витамин B12 първо се появява желязодефицитната анемия. Тя може да повлияе на формата и големината на еритроцитите. Едва по-късно се появява анемията, причинена от дефицит на витамин B12, която може да е замаскирана в кръвните изследвания от липсата на желязо и / или фолиева киселина. 

Възможно е човек да има 2 вида анемия - причинена от липса на желязо, както и от липса на витамин B12. Съответно е нужно лечението и на двата вида. 

Нека обобщим как витамин B12 може да повиши енергията и издържливостта.

Липсата на витамин B12 може да доведе до намаляване на общия брой червени кръвни клетки. Това може да се проследи с изследването на Пълна Кръвна Картина (ПКК) Освен това намален може да е и броя на белите кръвни клетки и тромбоцитите, а състоянието е известно като панцитопения

Витамин B12 е свързан с правилното съзряване на червените кръвни клетки в костния мозък. При дефицит се образуват клетки с по-голям размер, които не могат да преминат през най-тънките капиляри и да снабдят околните тъкани с кислород. 

Дефицитът на витамин B12 води до намалено съдържание на хемоглобин в червените кръвни клетки и съответно намалено свързване с кислород. 

Приемът на витамин B12 води до нормализиране на големината на еритроцитите и повишаване на хемоглобина. Разбира се резултатите не идват веднага, защото в средния живот на еритроцитите е 120 - 140 дни и отнема време да се подменят увредените клетки.

Липсата на витамин B12 може да причини също и различни неврологични увреждане заради разрушаване на миелиновите обвивки на различни нерви. Освен това дефицитът на витамин B12 и натрупването на вредната аминокиселина хомоцистеин могат да доведат до намалено производство невротрансмитери в мозъка като допамин, серотонин, норадреналин. Това може да се изяви под формата на депресия, паник атаки, деменция, разстройства от аутистичния спектър, мисли за самоубийство, сезонно афективно разстройство, халюцинации, неспособност за концентрация, проблеми със съня и пр. 

Ако приемате достатъчно храни от животински произход, богати на витамин B12 дефицитът може да е причинен от малабсорбция заради проблеми в храносмилателната система като: 

Много често, ако серумните нива на витамин B12 са прекалено ниски или има вече изменения в червените кръвни клетки на първо място се започва със спешен прием на витамина, а едва по-късно се проверява на какво се дължи дефицитът. Причините за малабсорбция на витамин B12 са много и затова често най-ефективното лечение е това, което заобикаля стомашно-чревния тракт.  

Капките за нос с витамин B12 се вливат в кръвообращението чрез богато кръвоснабдената лигавица на носната кухина. 

Метилкобаламин е биоактивна и лесна за усвояване форма на витамин B12, която често се препоръчва при анемия. 

Хидроксокобаламин е друга форма на витамин B12, която по-дълго се задържа в организма. Клинично изследване от 2019 г. доказа, че капките за нос, продавани в онлайн магазин aloha.bg повишават значително серумните нива в кръвта, могат да служат за безболезнена алтернатива на инжекциите и се борят със симптомите на хроничната умора. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още