Още един трик в подкрепа на бащинството

14 август 2018
Още един трик в подкрепа на бащинството

Няма какво да се лъжем – българите в територията на родината намаляваме не само с всяка година, но и всеки ден.

Ако през 1951-ва година сме били 7 277 386, през 1986 г. 8 958 564, сега през 2018 г. сме под 7 милиона. Колко точно сме днес можете да видите в сайта на County Meters. [1] 

Вярно е, че има миграция и много българи продължават живота си извън границата на България, но смъртността е много по-висока от броя ражданията.

Двойките с репродуктивни проблеми са стотици хиляди. Според репортаж на БНТ от юни 2017 [2] те са 145 000. Всяка шеста двойка или 15 % от населението се сблъсква с трудности в зачеването. Въпреки често разпространявания мит, че главната причина за това са абортите, стерилитетът може да се дължи както на жената, така и на мъжа. Според Стефка Сарафова, председател на сдружение "Зачатие": "Има световна статистика и България не прави изключение. Проблемите са по равно разпределени между мъжете и жените за голямо съжаление на българския мъж, разбира се. Но 50 % от причините, когато в едно семейство няма дете, те наистина са при мъжа".

Причините за безплодие от страна на мъжа са многобройни. [3] Характеризират се с функционални или органични нарушения на половата функция на мъжа. Най-съществените причини са свързани с различни нарушения, които засягат сперматогенезата. Спермата е сложна биологична смес, която се състои основно от сперматозоиди и семенна течност. Оплодителната способност на спермата зависи не само от сперматозоидите, но и от белтъци, ензими, микроелементи, аминокиселини, въглероди и пр.

Причините за безплодие при мъжа са различни:

 • Нервно-психични фактори като стрес, емоционално пренапрежение, психичен шок могат да повлияят в различна степен на оплождащите способности. Резултатите са намалено либидо, смущения в ерекцията, липса на оргазъм и пр.
 • Хипогонадизъм. Всички полово размножаващи се организми имат разлика в хромозомите. XX/XY системата за определяне на пола е най-позната и добре изучена, защото е представена при хората. Женският пол притежава 2 еднакви полови хромозоми (XX), a мъжкия – Хората притежават и гена SRY, носен от Y хромозомата, която влияе на развитието на мъжкия пол. Още в първия триместър от бременността, през 7-тата ембрионална седмица започва развитието на тестисите на бъдещия мъж. Генетични аномалии по време на бременността могат да увредят устройството и правилното им функциониране. Вродени заболявания, които могат да се причина за безплодие при мъжа, са хромозомни аномалии (синдром на Klinefelter), анорхидия, аплазия. Вторичните нарушения се дължат на по-малко гонадотропни хормони от хипоталамуса или хипофизата.
 • Варикоцеле е вид разширени вени, но на тестисите. Като резултат образуването на спермотозоиди е намалено или липсва изцяло оплодителна способност поради повишаване на локалната температура, намаляване притока на кислород, рефлукс на кортикоидни хормони и пр. При напредване на болестта се забелязва асиметрия в големината на тестисите, а разширените вени са видими.
 • Крипторхизъм е задържане на тестиса в коремната кухина или ингвиналния канал, при което той не се спуска в кожната торбичка – скротум. Първоначално мъжките полови жлези се развиват в лумбалната област, а по време на ембрионалния период се спускат през ингвиналния канал и достигат до скротума. Когато тестисът остане в коремната кухина поради по-високата температура изостава в развитието си и това също е предпоставка за стерилитет. Освен хормонална терапия се прилага и хирургично лечение.
 • Инфекции като паротит (заушка) и гонорея.
 • Имунни причини, при което се образуват антиспермални антитела, които нарушават нормалната функция на сперматозоидите и водят до безплодие.
 • Лъчетерапия и химиотерапия влияят на оплодителните способности като това зависи от дозата и продължителността.
 • Токсични причини като злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и влияние на опасни за здравето химични съединения.
 • Причини от страна на семеотводните канали.
 • Причини от страна на простатата и семенните мехурчета. За отхвърляне на подобни причини се извършва микробиологично изследване и на простатния секрет.
 • Висока температура също може да бъде причина за намалено образуване на сперматозоиди. Обикновено температура в кожната торбичка на скротума е с 2,5 °С по-ниска от тази на тялото. Носенето на дебели и тесни дрехи при висока температура навън също влияе.
 • Неустановени причини, при които има стерилитет от страна на мъжа, въпреки че хормоналните, микробиологичните, генетични и пр. изследвания показват нормални стойности. 

И не на последно място мъжът трябва да има ерекция. [4] В подобен случай може да помогне специалист уролог. Твърдостта на пениса в състояние на ерекция се дължи на изпълването на кавенозните тела с кръв. През средата на всяко от тях преминава артерия, чиито разклонения директно го снабдява с кръв. Когато кръвообращението е нормално, в него се задържат малки количества кръв. Когато в артериите нахлуе кръв, тя изпълва кавенозната тъкан, обемът ѝ се увеличава и това води до втвърдяване на пениса. От значение за получаване на ерекция при мъжа е той да няма сериозни съдови проблеми, както и да има либидо.

Едно от най-съществените изследвания за оплодителните способности на мъжа е изследването на еякулата. Резултатите от обикновените спермограми са готови в рамките на часове. От съществено значение е да има 2-5 дни въздържание от полови контакти. При по-дълъг период на въздържане има опасност резултатите да бъдат силно влошени. Ако резултатът е лош и има отклонения след известен период от време се прави повторно изследване. Понякога лошите резултати са от неизяснени странични фактори, които оказват отрицателно влияние на изследването. [5]

 

Нормалните стойности могат да варират в различните лаборатории, както и между отделните спермограми (сперматогенезата е продължителен процес, отнемащ 72-74 дни).

Най-важните параметри, които се оценяват са:
• обем на еякулата в милилитри
• концентрацията на сперматозоиди – това е количеството сперматозоиди в един милилитър
• общ брой сперматозоиди в целия еякулат
• подвижност на сперматозоидите в %, разпределени в няколко категории
• морфология на сперматозоидите в %, т.е. колко от тях са с правилна форма (Изследване, което показва броя или процента на сперматозоидите, които са правилно оформени по размер, форма и характеристики. Диагностицираната анормална морфология може да е индикатор за проблеми с фертилитета.)

Специфичен тест за морфология по Крюгер - сперматозоидите се оцветяват по специална технология. Препаратът се гледа под микроскоп и сперматозоидите се разпределят в различни категории в зависимост от това дали са с нормална морфология и какви дефекти притежават. Благодарение на оцветяването дефектите се виждат по-ясно.

Показатели в норма

 • обем 1,5 мл
 • концентрация от 15 милиона за 1 мл
 • общ брой сперматозоиди по-голям от 39 милиона
 • подвижност на сперматозоидите - активно подвижни 25 % или общо подвижни сперматозоиди 40 %
 • общо морфология - 14 %
 • морфология по стриктните критерии на Крюгер - повече от 4 %

Най-често поставени диагнози или какво мога да прочета в резултата:

 • Нормозооспермия - всички показатели са в норма
 • Олигозооспермия – намален брой сперматозоиди
 • Астенозооспермия – намалена подвижност на сперматозоидите
 • Тератозооспермия – влошена морфология на сперматозоидите
 • Азооспермия – не се откриват никакви сперматозоиди в еякулата

Продължителният прием на витамин B12 под формата Метилкобаламин влияе положително на оплодителните способности на мъжете

Както стана ясно, понякога причината за влошеното или невъзможното оплождане от спермата са неизвестни. Обширно изследване от юни 2017 [6] търси връзката между качеството на спермата и витамин B12 в базите данни на Web of Science, PubMed и Scopus от септември 1962 до март 2017 г.

Витамин B12 или (α-(5, 6-dimethylbenzimidazolyl) cobamidcyanide) е известен още и кобаламин, защото е съдържа метален йон на кобалт в ядрото си. Има различни форми – метилкобаламин, аденозилкобаламин, хидроксокобаламин, цианокобаламин, които имат различни приложения. Той също влиза и в състава на витамин B комплекс. Това са водоразтворими витамини, които са от съществено значение за нормалния растеж, развитие и метаболизъм на човека, както и за процесите на метилиране. Витамин B12 се синтезира от бактерии и еукариоти, които съдържат необходимите ензими за получаването на подобна сложна молекулярна структура. Съдържа се главно в месото (най-вече черния дроб), риба, миди, млечни продукти, яйца. Спорен е въпросът дали веганите могат да си го набавят от алтернативни източници, тъй като кобаламина трябва да е в активна форма.

Този водноразтворим витамин участва в метаболизма на почти всички клетки в човешкото тяло тъй като е необходим за синтеза на ДНК, както и за метаболизма на аминокиселините и мастните киселини. Ето защо симптомите на дефицит са различни – от проблеми със съня, атаксия, паник атаки и халюцинации, проблеми със зрението, странни петна по езика, усещане на слабост поради злокачествена анемия, болки в гърба ,  наднормено тегло заради резистентност на един от хормоните на глада - лептин и др. Дори да не сте на стриктна веган диета причините за дефицит са десетки – нарушения в дейността на щитовидната жлеза, продължителна употреба на лекарства против киселини в стомаха (известни като инхибитори на протонната помпа), тютюнопушене, чернодробни заболявания вкл. цироза на черния дроб заради алкохол, нарушения в работата на слюнчените жлези и произвеждания от тях хаптокорин, продължителна анестезия с райски газ и пр. Доскоро се смяташе, че дефицитът се среща често сред хората над 65 години поради проблеми с храносмилателната система, но той се среща и при бременни жени, новородени, деца и хора в млада възраст. Открит през XX в. за този витамин са присъдени цели 2 нобелови награди – през 1934 и 1964 г. Още от началото на 60-те години са направени различни изследвания, които проучват влиянието на вит. B12  върху качеството на спермата.

Още през 1962 г. е проведено изследване Seminal vitamin B12 and sterility [7], при което се взема кръв и семенна течност от 30 мъже, които посещават клиника по стерилитет. Установено е, че 18 имат резултати с морфология в нормите, а 12 с отклонения. Концентрациите на витамин B12 са нормални в групата без отклонения и значително по-ниски при 12-те. Още тогава се предполага, че витамин B12 може да повлияе на узряването на човешките сперматозоиди.

През 2007 г. е проведено изследване Seminal plasma cobalamin significantly correlates with sperm concentration in men undergoing IVF or ICSI procedures. [8] на спермата на 73 мъже на средна възраст 37 години (от 28 до 53 г.). Повишените нива на хомоцистеин често се причиняват от дефицит на витамин B12. В конкретното изследване са отчетени концентрациите на витамин B12, фолати, вит. B6 и хомоцистеин както в кръвта, така и в семенната плазма на мъже, които участват в процедури за инвитро оплождане. Отчени са нивата на общия серумен тестостерон. Анализът на спермата включва концентрация, подвижност и морфология според критериите на Световната Здравна Организация. Прави впечатление, че общата концентрация на витамин B12 в семенната плазма е свързана с концентрацията на спермата. Изследването доказва, че витамин B9 (фолиева киселина) и вит. B12 (кобаламин) достигат до кръвта в мъжките репродуктивни органи и влияят на образуването на качествена сперма.

Вече писахме как генетичните мутации като MTHFR влияят на дефицита на витамин B12. Изследване от 2007 г. [9] разглежда връзката между подвижността на човешките сперматозоиди, които са източник на ДНК и различни генетични мутации. Включени са 179 пациента с олиго -, астено- и тератозооспермия и 200 здрави контроли. Резултатите показват, че приема на фолиева киселина и витамин B12 подпомагат метилирането и влияят положително на морфологията на сперматозоидите.

Каква обаче е дозата и продължителността на прилагане на витамин B12?

Необходимата дневна доза за юноши над 14 години и възрастни е 2.4 микрограма. Разбира се някои храни съдържат многократно по-високи дози. Сред най-богатите храни на витамин B12  са черния дроб от различни животни. 75 грама от черен дроб (агнешки, телешки, говежди) съдържат от 53 до 66 микрограма, което надхвърля в пъти препоръчителната дневна доза от 2,4 микрограма. Следват агнешките бъбреци с 59 микрограма за порция от 75 грама. Сготвеният пилешки, пуешки или свински черен дроб съдържа доста по-малко от витамин B12 в порция от 75 грама – между 12.6 и 23.4 микрограма. Друг богат източник са сготвените стриди с 13.2-21.6 микрограма на порция от 75 грама. Но ако сравним пилешкото, патешкото или пуешкото месо с това от черния дроб или бъбреците – оказва се, че то съдържа няколко пъти по-малко от витамин B12. Така за 75 грама имаме 0.2 – 0.3 микрограма, което е крайно недостатъчно спрямо дневните нужди. Но пък в 2 големи яйца има около 1.5 микрограма. Приетите с храна или добавки излишни количества се съхраняват в черния дроб, което обяснява защо той е сред най-богатите източници и защо първоначалното лечение на смъртоносната злокачествена анемия е било именно консумацията на суров телешки дроб. От друга страна фалшиво завишените стойности на витамин B12 се използват като маркер за животозастрашаващи заболявания на черния дроб като различни по вид цирози и рак. Тъй като витаминът е водоразтворим всичко излишно се изхвърля през отделителната система.

През 1987 г. е проведено друго изследване [10]на мъже с олигозооспермия, при която е отчетен намален брой сперматозоиди. Витамин B12 под формата Метилкобаламин се прилага в доза от 6 mg на ден (група А с 16 случая) или 12 mg на ден (група Б с 23 случая). Не се отчита голяма разлика на витамина в серума или семенната течност. Степента на ефикасност е 37,5% за група А и 39,1% за група Б. От тези резултати се стига до заключението, че дългосрочното лечение с високи дози Метилкобаламин е полезно за лечението на мъже с намален брой сперматозоиди. Тъй като ефикасността в групата с двойно по-висок прием не е значително по-висока, препоръчваната доза е 6 mg дневно. Клинични нежелани реакции са наблюдавани в по 1 пациент от всяка група, а  лабораторни само в 1 пациент от група Б.

Изследване от 1984 г. [11] разглежда данните на 26 мъже с репродуктивни проблеми, но не и с азооспермия. Витамин B12 под формата Метилкобаламин е приеман от тях ежедневно по 1500 микрограма в продължение на 4 до 24 седмици. Анализът на спермата се провежда 8 седмици след края на терапията. Концентрацията на спермата се е увеличила в 10 случая (38%), общият брой сперматозоиди се е увеличил в 14 случая (53%), подвижността на сперматозоидите се е увеличила в 13 случая (50%), броят на подвижните сперматозоиди се е увеличил в 13 случая (50%). Обемът на спермата не е бил оценен поради големи различия. Серумните нива на LH, FSH и тестостерон са останали непроменени. Съдейки по критериите 11 случаи (42%) са се подобрили, 11 са останали непроменени, а 4 (15%) са се влошили.

Кломиден цитрат или Кломид е добър антиестроген, който стимулира собственото производство на тестостерон. Използва се често от спортисти и фитнес маниаци, както и за лечение на заболявания свързани с поликистозни яйчници. В изследване от 1986 г. [12] става ясно, че комбинацията от витамин B12 и Clomiphene citrate e успешно при мъже с концентрации на сперматозоиди над 10 X 10 (6) / ml.

Както споменахме разширените вени в областта на тестисите (варикоцеле) също са причина за влошено качество на спермата. Изследване от 2015 г.  Oral antioxidant treatment partly improves integrity of human sperm DNA in infertile grade I varicocele patients.[13] разглежда данните на 20 безплодни мъже с варикоцеле клас I, които са получавали антиоксиданти ежедневно в продължение на 3 месеца:

 • 1500 mg L-карнитин
 • 60 mg витамин С
 • 20 mg коензим Q10
 • 10 mg витамин Е, -
 • 200 μg витамин B9,
 • 1 μg витамин В12,
 • 10 mg цинк,
 • 50 μg селен

Това заболяване води до много повече  сперматозоидите с увредена ДНК в сравнение с други причини за безплодие. Промените в спермата като общ брой сперматозоиди, концентрация, прогресивна подвижност, жизненост и морфология са отчетени преди започването и след завършването на терапията с антиоксиданти. Отчита се и фрагментацията на спермалната ДНК и количеството на силно разградените сперматозоиди. Резултатите показват 22% по-малка фрагментация на спермалната ДНК и 31% по-малко силно разградени сперматозоиди. Общият брой здрави клетки също е увеличен. Други параметри на спермата не са засегнати. Данните показват, че целостта на ДНК на спермата при пациенти с варикоцеле клас I може да се подобри чрез перорален прием на антиоксиданти, сред които е и витамин B12.

Или ако трябва да обобщим резултати от изследвания:

Витамин B12 във формата Метилкобаламин по 6000 µg ежедневно за 16 седмици води до увеличение на броя на сперматозоидите при пациенти с олигозооспермия.

Витамин B12  по 25 µg орално + Stilbestrol по 0,25 mg ежедневно за 4 месеца води до увеличение на броя на сперматозоидите.

Витамин B12 във формата Метилкобаламин по 1500 µg ежедневно за 4-24 седмици води до увеличение на броя на сперматозоидите ( с изключение на азооспермия)

Витамин B12 във формата Метилкобаламин по 1500 µg/дневно+ Clomiphene Citrate по 25 mg/дневно за 12-24 седмици води до увеличение на броя на сперматозоидите ( с изключение на азооспермия).

Витамин B12 във формата Mecobalamin по 1500 или 6000 µg/дневно за 12 седмици води до увеличение на броя на сперматозоидите при пациенти с олигозооспермия.

Витамин B12 + други антиоксиданти по 1 µg/дневно в продължение на 3 месеца води до увеличение на броя на сперматозоидите.

Витамин B12 във формата Метилкобаламин по 1500 µg ежедневно в продължение на повече от 3 месеца води до увеличение на броя на сперматозоидите при пациенти с идиопатична олигозооспермия и нормозооспермия.

Изследване от 2003 г. Result of long-term methylcobalamin treatment for male infertility [14] разглежда случаите на 107 мъже с идиопатична олигозооспермия или нормозооспермия, които са лекувани с витамин B12 под формата Метилкобаламин 1,500 μg / дневно в продължение на 3 месеца в Урологичната клиника на град Йокохама, Япония. Пациентите са разделени на групи според плътността на сперматозоидите в почти азооспермия (по-малко от 5,0 × 106 / ml), тежка олигозооспермия (5,0 × 106 / ml по-малко от 10,0 × 106 / ml), олигозооспермия (10,0 × 106 / по-малко от 20 х 106 / ml), нормозозоспермия с по-ниска плътност на сперматозоидите (20,0 × 106 / ml-по-малко от 40,0 × 106 / ml) и нормозозоспермия с по-висока плътност (40,0 × 106 / ml и повече). Когато достигнат до група с по-висока концентрация на сперматозоидите, случаите са оценени като подобрени. При подвижността на сперматозоидите за подобрение се счита, когато при по-малка от 40% стигнат над 60% подвижност след терапията. Много „подобрени“ случаи са разпознати повече след 1 година от началото на лечението. Колкото е по-висока категоризираната степен в плътността на сперматозоидите, толкова по-висока е степента на подобрение. Подобрение е отчетено в 52%, а натрупаният процент на бременност е 19,6%.

Повишените концентрации на хомоцистеин [15] водят до повишено образуване на свободни радикали - това са нестабилни форми на кислорода, които се образуват при редица метаболитни процеси в организма и водят до увреждане на тъканите и до биологичното остаряване на организма. Доказано е и че хомоцистеинът уврежда ендотелните клетки на съдовете, което е основен момент в патогенезата на атеросклерозата и многообразниите и прояви от страна на сърдечно-съдовата система и мозъка - инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и др. Той се свързва и с повишена съсирваемост на кръвта и образуване на кръвни съсиреци /тромби/, с отслабване на имунната система и свързаните с това редица хронични болестни процеси в организма. Бременните жени имат по-ниски концентрации на хомоцистеин. Стойности на 10 микромола/л се наблюдават рядко. Повишаването му по време на бременност се свързва  с повишен риск от плацентарна  васкулопатия, прееклампсия, повтарящи се аборти, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, отлепяне на плацентата. Както става ясно, поддържането на хронично високи нива на хомоцистеин в кръвта е застрашаващ здравословното ни състояние фактор. 

Ако не е налице генетична причина / най-често дефект на някои от ензимите, участващи в превръщането на хомоцистеина/, най - честата причина за неговото покачване е дефицитът на  фолиева киселина, вит.В6, В12.  Употребата на големи количества алкохол, цигари и кафе, диабетът, високото кръвно налягане, лошият холестеролов профил се свързват с висок хомоцистеин. Обръщайки внимание на здравословния начин на живот, включващ добра двигателна активност, балансирано хранене, добър контрол на  хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, хипотироидизъм, можем да намалим нивата на хомоцистеина в кръвта. 

Изследване от 2006 г. Homocysteine, glutathione and related thiols affect fertility parameters in the (sub)fertile couple. [16] изследва 156 двойки, които са подложени на техники за асистирана репродукция. Изследвани са стойностите на глутатион (GSH), който е един от основните антиоксиданти, цистеин (Cys), хомоцистеин (Hcy) и цистеин глицин (CGS), както и основните параметри на оплодителните способности в еякулата, пречистените сперматозоиди и фоликуларната течност. При жените повишени нива на хомоцистеин се срещат при жените с ендометриоза. Концентрациите на GSH, Cys, Hcy и CGS са по-високи при безплодните мъже в сравнение с плодовитите. Най-забележителното е, че повишените концентрации на хомоцистеин както в семенната, така и във фоликулярната течност са отрицателно свързани с качеството на ембрионите в ден 3 на IVF / ICSI процедурата при инвитро оплождане.

Изследвания за влиянието на витамин B12 върху човешката сперма се извършват в продължения на десетилетия. Те пряко доказват ефикасността на червения витамин върху първичното увеличаване на броя на сперматозоидите и вторичното повишаване на подвижността им, както и намаляване на уврежданията в спермалната ДНК. Приемът на витамин B12 в нормални или терапевтични дози влияе положително върху оплодителните способности. Намалените нива на хомоцистеин и реактивни кислородни видове, по-малко увредени сперматозоиди вследствие на възпалителни процеси и не на последно място кобаламинът е пряко свързан с червените кръвни клетки, които също участват в процесите на ерекция. Нужни са още клинични изследвания, за да бъдат потвърдени тези положителни ефекти и той да стане задължителен за двойките с репродуктивни проблеми.

И не на последно място, витамин B12 е предпочитан от спортисти и фитнес маниаци, защото увеличава броя и качеството на еритроцитите - съответно и притока на кислород. Пътят му през храносмилателната система е дълъг и понякога се усвояват нищожно малки части от приетите таблетки. Назалната форма Метилкобаламин от 5000 mcg се усвоява през богато кръвоснабдената лигавица на носа до 1 час. Важно е да се отбележи, че в 1 капка има 2500 mcg и в случая се има предвид поставяне на 1 капка във всяка ноздра. Продуктът е подходящ и за вегани. 

Използвана литература:

1. County Meters. Bulgaria

2. БНТ - 145 000 двойки имат репродуктивни проблеми

3. Безплодие при мъжа от Framar.bg

4. Urology.bg – Проблеми с ерекцията

5. МБАЛ – Надежда. Всичко за спермограмата.

6. Vitamin B12 and Semen Quality

7. Seminal vitamin B12 and sterility.

8. Seminal plasma cobalamin significantly correlates with sperm concentration in men undergoing IVF or ICSI procedures.

9. Associations of MTHFR DNMT3b 4977 bp deletion in mtDNA and GSTM1 deletion, and aberrant CpG island hypermethylation of GSTM1 in non-obstructive infertility in Indian men.

10. [Studies on the usefulness of a long-term, high-dose treatment of methylcobalamin in patients with oligozoospermia].

11. [Clinical experience with methylcobalamin (CH3-B12) for male infertility].

12. [Clinical experience of methylcobalamin (CH3-B12)/clomiphene citrate combined treatment in male infertility].

13. Oral antioxidant treatment partly improves integrity of human sperm DNA in infertile grade I varicocele patients.

14. Result of long-term methylcobalamin treatment for male infertility

15. Следенето на нивото на хомоцистеина в организма е от изключително значение за здравословното състояние

16. Homocysteine, glutathione and related thiols affect fertility parameters in the (sub)fertile couple.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още