Антагонисти и в природата – витамин B12 и калий

4 април 2018
Антагонисти и в природата – витамин B12 и калий

Понякога в желанието си да бъдем здрави сме склонни да купуваме хранителни добавки с колкото се може повече витамини  и минерали. Убедени сме, че чрез тях поемаме изписания % от препоръчителната дневна доза. Защо не винаги това е така и има ли антагонисти? Възможно ли е да приемаме минерал или витамин, който да доведе до дефицит на друг ценен микроелемент?

Ако ви се струва, че едва напоследък се шуми около дефицита на витамин B12, то още от средата на миналия век са правени много научни изследвания за неговото абсорбиране, причини за дефицит и пр.

Изследването от 1974 г. Drug-induced malabsorption of vitamin B12. Malabsorption of B12 during Treatment with Potassium Citrate [1]. Тестът на Шилинг [2] представлява изследване за абсорбция на витамин В12. Чрез него се установява дали организмът абсорбира витамин В12 нормално. Тест на Шилинг може да се направи на 4 етапа, за да се установи причината за дефицит на витамин В12:

- Ще получите две дози витамин В12 (кобаламин). Първата малка доза маркиран*кобаламин ще получите през устата, а втората, по-голяма - инжекционно след 1 час. Следва събиране на 24-часова урина, която да занесете за изследване. Ако резултатите не са нормални се преминава към следващия етап.

- Този етап се прави 3-7 дни след края на първия. Получавате радиоактивно маркиран В12*, заедно с интринзик фактор (протеин, произвеждан от клетките на стомашната лигавица, който е необходим за ефективната абсорбция на витамина). При ненормални резултати от този етап, се преминава към следващия.

- Този етап от тест на Шилинг се прави след употреба на антибиотици в продължение на 2 седмици, което ще покаже дали причината за дефицит на В12 е бактериална инфекция в стомаха.

- Установява дали ниските нива на витамин В12 са причинени от проблеми с панкреаса. Ще приемате панкреатични ензими в продължение на 3 дни, последвани от доза радиоактивен витамин В12*.

*Радиоактивното маркиране на витамин В12 се извършва, с цел да може да се проследи в организма. Излъчваните дози радиация са минимални и не могат да ви навредят.

При проведеното през 1974 г. 12 от 40 сърдечно болни пациенти, лекувани с калиев цитрат са имали лек дефицит на витамин B12 при теста Шилинг. Прилагането на калций не предотвратило този ефект. Нарушенията в усвояването на витамин B12 по време на лечението с калиев цитрат са леки и причиняват недостиг на витамин B12 в редки случаи. Все пак това откритие от миналия век е важно като причина за ниските резултати на теста Шилинг.

А ето повече информация за  [3] калият, който  е главният катион на вътреклетъчното пространство като 98% от него се намират в клетките, а останалите 2% в извънклетъчната течност. Обикновено при хранене ежедневно се приемат 80-100 mmol K+ и също толкова се отделят (90% през бъбреците и 10% през червата). При бъбречна недостатъчност отделянето през гастроинтестиналния тракт се засилва. Референтните стойности за деца и възрастни са 3,5-5,6  mmol/l.

Хипокалиемия се нарича дефицита на калий (под 3,5 mmol/l).

Най-честите причини са:

 • Недостатъчен внос през храната
 • Повишена загуба на калий през стомашно-чревния тракт поради тежка диария, злоупотреба със слабителни средства, обилно повръщане, малабсорция, дренажи и фистули)
 • Повишена загуба през кожата (обилно изпотяване, обширно изгаряне, секретиращи рани)
 • Повишена загуба на калий през бъбреците поради лечение с диуретици, бъбречна недостатъчност – полиурична фаза, лечение с амфотерицин В, карбеницилин, гентамицин, осмотична диуреза (хипергликемия), нарушена тубулна функция (пиелонефрит, ренална тубулна ацидоза), повишена минералкортикоидна активност: първичен хипералдостеронизъм ,вторичен хипералдостеронизъм; хиперглюкокортицизъм – болест и синдром на Иценко-Cushing; лечение с кортикостероиди.
 • Преразпределение на К+ от извън- във вътреклетъчното пространство  поради лечение с инсулин, след активно лечение с ударни дози витамин В12 и фолиева киселина при предхождаш недоимък, остра алкалоза.

При хипокалиемия се наблюдават следните симптоми: мускулна слабост, хипотония, сърдечна аритмия, запек, илеус, никтурия, полиурия, полидипсия.
Лечението се провежда с калиев хлорид.

При хиперкалиемия стойностите на серумен калий са на 5,6 mmol/l.

Най-честите причини са:

 • Повишен прием на калий поради вливане на инфузионни разтвори, съдържащи К+,  лечение с калиеви пеницилини във високи дози, със съхраняващи калия диуретици, АСЕ инхибитори, вливане на големи количества консервирана („остаряла“) кръв – хемолиза.
 • Намалено отделяне на калий през бъбреците поради  остра (олигурична фаза) и хронична бъбречна недостатъчност, хипоалдостеронизъм (болест на Addison), лечение с диуретици, съхраняващи калия – спиронолактон, триамтерен, амилорид.
 • Преразпределение на К+ от вътре- в извънклетъчната течност поради масивен разпад на тъкани (изгаряния, мускулни травми, ту­мори) или клетки (остро настъпила хемолиза, лечение с цитостатици), дефицит на инсулин, дигиталисова интоксикация, остра ацидоза, тъканна хипоксия.

При хиперкалиемия се наблюдават: адинамия, парестезии, парализи, запек.

Поради опасност от сърдечна ритъмна смърт, хиперкалиемията представлява спешно състояние!

При калий над 6 mmol/l настъпват ЕКГ промени: повишаване на Т- вълната, удължаване на РQ  интервала, разширение на QRS комплекса, а накрая камерна тахикардия и камерно мъждене.

За лечение на хиперкалиемията се използват: калциев глюконат, натриев бикарбонат, инсулин, йонообменни смоли, фуроземид.

Как да си набавим здравословно калий чрез храната?

Ето Топ 10 на най-богатите на калий храни според [4] 

 • Бял и други  видове боб
 • Спанак и други  тъмнозелени листни зеленчуци
 • Печени картофи (с кожицата)
 • Сушени кайсии
 • Печена тиква и тиквички
 • Кисело мляко (пълномаслено, нискомаслено, обезмаслено)
 • Сьомга
 • Авокадо
 • Бели печурки
 • Банани

Други богати на калий храни са: суроватъчен протеин, оризови трици, сушени сини сливи, фурми, сушени смокини, брюкселско зеле, киви, шам-фъстък, тиквени семки, слънчогледови семки, зелен фасул, праскови и нектарини, портокали, бадеми, червен пипер (сладък или лют),какао на прах и пр.

Повече калий се съдържа в ябълковия оцет, сокът от Алое вера, кокосовата вода и някои спортни напитки, чиято цел е да възстановят нивата на минерала след ускореното му отделяне от кожата чрез изпотяване по време на тренировка.

Както виждате, дори и в природата храните, които съдържат калий не съдържат витамин B12. Ето защо разнообразното хранене е от жизненоважно значение.

Според [5] е важно да знаете кои храни съдържат калий и колко, защото той работи на клетъчно ниво. Всички клетки имат помпи за натриев/калиев йон, но те са най-активни в клетките на нервната система. Когато получим усещане за топлина, студ, подтик към действие – всичко това се случва благодарение на преместването на натриеви или калиеви йони навътре или навън. Ето защо солените храни (с повече натрий) разстройват този процес и водят до сериозни здравословни проблеми. Когато имате дефицит на витамин B12, това често води до промяна и на кръвните клетки. След като започнете да приемате повече от витамина, клетките се стремят да се върнат до нормалния си размер. А това води до увеличена потребност от калий, за извършване на процеса. Ако начинът ви на хранене е с бедни на калий храни могат да се получат неприятни странични ефекти като загуба на сила и мускулни крампи. Ето защо е нужно да спазвате баланса между нивата на витамин B12 и калий по природен начин – чрез храната.

Дефицитът на витамин B12 може да е причинен от добавки с калий

След като стана ясно, че връзката между витамин B12 и калия е установена още през миналия век, нека се върнем отново на публикациите от XXI в.

В популярен немедицински пост на Healthy Eating / San Francisco GATE [6] се препоръчва да получавате всички нужни хранителни вещества чрез хранене и тогава няма опасност от предозиране и странични реакции. Например, ако приемате добавки с калий те могат да доведат до дефицит на витамин B12.

На същото мнение за възможен дефицит на витамин B12 са и от Periodic Paralysis International  [7]  

Според B12patch [8]  употребата на добавки с калий могат да доведат до дефицит на витамин B12 и без пациента да спазва стриктна веган диета.

Вече писахме, че високите стойности на витамин B12 , които са значително над нормата може да не са повод за здраве, а напротив – симптом на сериозно чернодробно заболяване или рак на черния дроб.

В [9]  ще намерите няколко отговора на въпроса: "Как да намаля нивото на витамин B12?". След като се изключи тежко заболяване, премине се на строга веган диета, взема се повече витамин С, се предлага да се хапват повече храни, богати на калий. Всичко това трябва да става внимателно, защото хиперкалиемията може да доведе до фатален край.

Независимо дали се храните с богати на калий храни, имате някои от изброените 10 причини за дефицит на витамин B12 (при невегани), или може би не знаете, че сте носител на генната мутация MTHFR, назалната форма на витамин B12 под формата на Метилкобаламин или Хидроксoкобаламин е удачен избор, защото клиничните изследвания показват, че назалната формула на витамин B12 осигурява необходимото количество до един час след приема.

Освен това тези форми са подходяща за вегани и имат лиценз от The Vegan Society. Не съдържат ГМО !

 

Използвани източници:

1Drug-induced malabsorption of vitamin B12. Malabsorption of B12 during Treatment with Potassium Citrate 

2. Фрамар. Тест на Шилинг 

3. Ars Medica. Калий 

4. Топ 10 на най-богатите на калий храни

5. Potassium works at cell level

6. Healthy Eating / San Francisco GATE 

7. Periodic Paralysis International  

8. Why Vitamin B12 and Potassium Supplements Don’t Mix

9. How to Lower My Vitamin B12

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още