• Начало »
 • Новини »
 • Различните форми на витамин B12 - Цианокобаламин, Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин

Различните форми на витамин B12 - Цианокобаламин, Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин

22 март 2018
Различните форми на витамин B12 - Цианокобаламин, Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин

В блога на aloha.bg публикувахме кратък очерк за откриването на витамините през 30-те и 40-те години на XX в.  Преди откриването на молекулярната структура на витамините, наличието им в отделни храни, възможности за производство в промишлени количества, откриване на препоръчителните дневни дози и страничните ефекти при предозиране, липсата на витамини е водела до тежки увреждания и е била дори смъртоносна. 

Намалената абсорбция на витамин B12 е водела до смъртоносната пернициозна (злокачествена) анемия. Липсата на витамин C от пресни плодове и зеленчуци е водела до скорбут и смърт на много от мореплавателите. Недостигът на витамин B1 от добре изчистения ориз е водела до заболяването Бери-бери. Липсата на витамин D от слънчевите лъчи е причинявала рахит и пр. 

Въпреки че днес липсата на витамини не е животозастрашаваща при наличието на съвременните разработки, отново е възможно човешкото здраве да бъде трайно увредено, ако дефицитът продължи месеци и години. 

Напоследък се обръща сериозно внимание на дефицита на витамин B12. Това е водоразтворим витамин от група B, който ние хората не можем да произведем самостоятелно и затова приемаме чрез храни от животински произход, специално обогатени храни за вегани, хранителни добавки във вид на таблетки, подезични таблетки, капки за нос с витамин B12, инжекции и пр.

Съществуват различни названия на витамин B12 и в тази публикация ще обясним накратко на какво се дължат те.

Абсорбция на витамин B12 в стомашно-чревния трактВитамин B12 се нарича също и кобаламин, защото съдържа в ядрото си метален атом - кобалт. Молекулата, която е свързана с кобалта се нарича донор. Има десетки разновидности на кобаламина, които се дължат именно на това - възможността на кобалта в ядрото да се свърже с различни молекули.

Водоразтворимият витамин B12 трябва да премине през силно киселинните стомашни сокове, да пропътува през почти цялата дължина на тънките черва (около 7 метра) и в самия им край (илеум) да бъде разпознат от специални рецептори и абсорбиран. За тази цел още в устната кухина водноразтворимия витамин B12 е разпознат и се свързва със специален транспортен протеин, наричан хаптокорин. Именно така в свързано състояние достига до стомаха, където се освобождава от хаптокорина с помощта на стомашните киселини, но се свързва с друг транспортен протеин (наричан вътрешен фактор), отделян от  специални клетки в стомашната лигавица. Атрофичният гастрит често протича без симптоми, но води до невъзможност на тези стомашни клетки да отделят важния транспортен протеин и съответно дори да приемате храни, богати на витамин B12 като черен дроб, риба, миди, скариди, млечни продукти и яйца, ще настъпи малабсорбция. Бактериалната инфекция с Helicobacter pylori също уврежда стомашната лигавица и произвежданите от нея сокове. Намалената киселинност на стомаха, причинена от тази бактерия или дългосрочен прием на лекарства против стомашни киселини може да позволи на бактериите в храната да достигнат до тънките черва. Отделни щамове започват неконтролирано размножаване и изместват други щамове бактерии. В резултат свръхрастежът на отделни щамове чревни бактерии може да “изяде” кобалтовия атом и витамин B12 да бъде унищожен. 

Може ли витамин B12 да бъде синтезиран с помощта на чревни бактерии в човешкото тяло?

За съжаление отговорът е НЕ. На този въпрос отговорихме по-задълбочено в тази публикация в блога на aloha.bg.  Вярно е, че той се синтезира с помощта на отделни щамове бактерии в стомашно-чревния тракт на животни, отделя се в млякото и яйцата, но човешката храносмилателна система е уникална и тези специални щамове бактерии не са добре дошли. За да бъде образуван витамин B12 не са нужни само строго специфични щамове бактерии и археи. Витамин B12 не е бактерия. Вярно е, че е произведен от бактерии, но се изисква наличие на метала кобалт. Без кобалт няма да се образува ядрото, което да се свърже с останалите групи молекули. Освен това тънките черва на човека съдържат много малко бактерии. Голяма част от бактериите са именно в дебелото черво. Дори и да бъде синтезиран там, витамин B12 няма да бъде абсорбиран, защото рецепторите са по-нагоре - в края на тънките черва.

Десетките видове кобаламин, които не се разпознават от транспортиращите протеини се наричат “псевдовитамин B12”, неактивен витамин B12, аналог на витамин B12. Много от тези кобаламини се съдържат естествено в храните, но не могат до достигнат до рецепторите в края на тънките черва и нямат практически ползи за човешкото здраве. В миналото част от тези форми на неактивен витамин B12 са били отчетени като активен и на това се дължи заблудата, че отделни растителни храни съдържат големи количества от витамина. 

Ето някои от кобаламините, които нямат приложение:

 • Aquacobalamin – Витамин B12+H2О(вода)
 • Nitritocobalamin - B12 + nitrogen dioxide (NO2)
 • Nitrosocobalamin - B12 + nitric oxide (NO)
 • Sulfitocobalamin - B12 + sulfur trioxide (SO3)
 • Glutathionylcobalamin - B12 + glutathione (Прекурсор на коензима, който вероятно играе важна роля в противовъзпалителните и антиоксидантните процеси).

За човешкото здраве имат значение 4 форми кобаламин. Те са кристали, чиито водни разтвори са с червен цвят благодарение на комплекса от кобалт и корин. 

Витамин B12 Метилкобаламин / MethylcobalaminХидрококобаламин е друга форма на витамин B12, която обикновено не присъства в човешкото тяло, но може да се намери в отделни храни от животински произход. Подобно на синтетичния Цианокобаламин, Хидроксокобаламинът има способността да се превърне в биологично активна форма - Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. 

Хидроксокобаламин е изолиран през 1949 г. и е в списъка на основните лекарства на Световната Здравна Организация, като част от най-ефективните и безопасни лекарства, необходими в здравната система.

Ако симптомите на дефицит на витамин B12 могат да се развиват в продължение на месеци и дори години поради наличните депа, складирани в черния дроб, Хидроксокобаламинът се използва в спешната медицинска помощ за спасяване на човешки животи. 

Предимства на Хидроксокобаламин:

Възможност да се превърне в биологично активен Метилкобаламин или Аденозилкобаламин.

Въпреки че е подобен на Цианокобаламина по действие, не натоварва организма с токсични цианидни групи. 

Служи като противоотрова при натравяне с цианид от храна или вдишване на изгорели газове при пожар. От 2006 г. Хидроксокобаламин е одобрен от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) като противоотрова на натравяне с цианид. Хидроксокобаламин като антидот се дава за профилактика и на пожарникарите във Франция. Той е подходящ за пушачите, защото служи за детокс на организма. При тези случаи кобалтовият атом от Хидроксокобаламин се свързва избирателно с цианида и води до образуването на Цианокобаламин - друга форма на витамин B12. Тя без проблеми напуска организма през бъбреците и урината и не уврежда организма. Ако препоръчителната дневна доза на витамин B12 е 2,4 микрограма, за спасяване на човешки живот се вливат 5 или 10 грама в рамките на 2 часа. Това са количества, милиони пъти надвишаващи дневната доза. 

Хидроксокобаламин се нуждае от време, за да се преобразува от биоактивните форми Метилкобаламин и Аденозилкобаламин и съответно не напуска организма толкова бързо чрез урината като Метилкобаламин. Когато дефицитът на витамин B12 е причинен от малабсорбция от страна на храносмилателната система в много случаи се назначават инжекции, за да може кобаламина да попадне директно в кръвообращението. Инжекциите с Хидроксокобаламин са предпочитани заради намалената честота на поставяне и по-дългото задържане в организма. Инжекциите с Хидроксокобаламин са подходящи и за деца.

Хидроксокобаламин е подходящ за увреждане на оптичния нерв, токсична амблиопия и синдром на Лебер. 

Подходящ е за пациенти, които са приемали високи дози Метилкобаламин и имат склонност към свръхметилиране и увеличено производство на еритроцити. 

Инжекционният разтвор на Хидроксокобаламин е трудно да бъде закупен на територията на България. 

В някои от страните като UK  инжекционния разтвор на Хидроксокобаламин може да се закупи единствено след предоставяне на рецепта. Тъй като витамин B12 е вещество, което нормално се среща в храните, много от гражданите се подписват в специална петиция, която се стреми да повиши информираността на хората за последиците от дефицит на този водоразтворим витамин и да им позволи да го приемат без нуждата от рецепта.

Frontiers in Pharmacology e втория най-цитиран журнал за фармакология и фармация в света с отворен достъп и е авторитетен източник на информация. 

Капки за нос с витамин B12 - Хидроксокобаламин / HydroxocobalaminПрез  септември 2019 г.  във Frontiers in Pharmacology беше публикуван пълния текст на изследването Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders  което доказва, че при някои пациенти със синдром на хроничната умора / миалгичен енцефалит приемът на витамин B12 във формата Хидроксокобаламин като капки за нос, произведени от CureSupport може да облекчи симптомите и е алтернатива на болезнените инжекции с Хидроксокобаламин, които за съжаление не се продават в България.

Проучването показва, че прилагането на  5000 микрограма Хидроксокобаламин в назална форма по 2 пъти седмично е свързано със значително повишаване на серумните нива на витамин B12 в продължение на 3 месеца като се започне от средно 328 pmol / l (от 244 до 429) и се достигне до средни серумни нива от 973 pmol / l (от 473 до 1476). Сред 51 пациента с миалгичен енцефаломиелит / синдром на хроничната умора лекувани по този начин, 2/3  съобщават за подобрение, което се доказва чрез увеличаването на броя стъпки на ден, увеличаване на скалата с физическите функции RAND-36 и подобряване на скалата на умора CIS20r. 

Пациентите, които са съобщили, че нямат подобрение в общото благосъстояние имат минимална промяна на серумните нива на витамин B12, нямат значително подобрение на скалата на физическите функции RAND-36, нямат значително увеличение на броя стъпки и нямат значително подобрение в скалата на умора CIS20r. Най-правдоподобното обяснение е, че неотговарящите са използвали неправилно капките за нос. Другата възможност е следната: след поглъщането витамин B12 се свързва бавно със серумните протеини на витамин B12, а свободния витамин B12 се отделя бързо чрез урината. Интересното е, че това отделяне на водоразтворимия витамин е подобно при пациентите със и без пернициозна анемия. Освен това процентът на изхвърляне с урината се увеличава заедно с увеличаване на дозите на приложение. Това предполага, че пациентите, които не отговарят на лечението и имат незначително повишение на серумните концентрации на витамин B12 имат или ниско насищане с витамин B12 или много по-бързо изхвърляне от организма в сравнение с отговарящите. Тази хипотеза се нуждае от допълнително проучване. 

Пълният текст  на изследването за ефективността на назалната форма на Хидроксокобаламин можете да прочетете на български език в блога на aloha.bg - официален дистрибутор за територията на България на назалната форма на витамин B12 във формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport. 

Продуктът Витамин B12 капки за нос 5000 mcg Хидроксoкобаламин / Hydroxocobalamin е подходящ за вегани и има лиценз от The Vegan Society. Не съдържа ГМО !

Недостатъци на Хидроксокобаламин:

Може да причини червеникаво оцветяване на урината (хроматурия), което да изглежда като кръв в урината. Ако медицинския персонал не е запознат, че пациент на хемодиализа приема Хидроксокобаламин, процедурата може да бъде спряна поради червеникаво оцветените телесни течности. 

Според публикация на U.S. Department of Health & Human Services / Office of Dietary Supplements / Vitamin B12 / Fact Sheet for Health Professionals препоръчителната средна дневна доза на прием на витамин B12, достатъчна за задоволяването на хранителните нужди на 97-98% от здравите хора е както следва за отделните възрасти:

 • 0-6 месеца: 0,4 mcg
 • 7-12 месеца: 0,5 mcg
 • 1-3 години: 0,9 mcg
 • 4-8 години: 1,2 mcg
 • 9-13 години: 1,8 mcg
 • над 14 години: 2,4 mcg
 • бременни жени: 2,6 mcg
 • кърмещи майки: 2,8 mcg

Витамин B12 Метилкобаламин / MethylcobalaminМетилкобаламин (Methylcobalamin) Според публикация на www.b12-vitamin.com/  е една от двете биологично активни коензимни форми на витамин B12, които са нужни на човешкото тяло. Втората биологично активна форма е Аденозилкобаламин. Другите форми на витамин B12 (за които ще дадем информация по-надолу) са Цианокобаламин и Хидроксокобаламин. Те трябва да преминат метаболитни стъпки преди да бъдат превърнати в Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. Метилкобаламинът образува кристали с яркочервен цвят.

Methylcobalamin е биологично активна форма на витамин B12, която се абсорбира по 2 начина.  В организма Метилкобаламин се намира вътре в клетките и в мозъка и е най-често срещаната форма на витамин B12 в кръвта (около 80%). След като витамин B12 във формата Метилкобаламин от храната се свърже с протеина вътрешен фактор, отделян от стомаха, на всеки няколко часа с помощта на специални рецептори в тънките черва могат да се абсорбират 1-2 микрограма. Около 1% от остатъчните количества витамин B12 се абсорбират чрез дифузия. 

Когато приемаме Метилкобаламин като таблетка с ниска разтворимост, той може да премине през устната кухина и стомаха без да е нужно да се смеси със стомашните киселини с цел освобождаване на хаптокорин и свързване с вътрешен фактор. Но дори да приемем дози, стотици пъти превишаващи препоръчителните дневни дози от 2,4 микрограма, рецепторите на витамин B12 в червата имат определен капацитет . Така от 500 микрограма Метилкобаламин могат да бъдат усвоени около 10 микрограма. Те се складират в черния дроб и в кръвообращението се изпускат нужните количества. При заболяване на черния дроб започва неконтролирано изпускане на големи количества витамин B12 и това води до повишени над нормата стойности на серумен витамин B12. Това важи и за случаите на рак на черния дроб. Множество клинични проучвания доказват, че приемът на витамин B12 не води до образуване на тумори. Но в случая конкретно за рак на черния дроб повишените серумни нива на витамин B12 в случаите, когато не са приемани добавки, предвещават ниска преживяемост. Ако спрете консумацията на месо и храни, богати на витамин B12 няма да помогнете на организма да пребори рака, защото запасите в черния дроб намаляват и въпреки високите серумни стойности клетките страдат от дефицит. От друга страна бързо нарастващите тумори се стремят да получат повече кислород и хранителни вещества. За тази цел те започват процеси по образуване на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза). Някои от туморите започват дори да образуват хаптокорин и други транспортни протеини с цел извличане на витамин B12 от кръвообращението. Избягването на храните с животински произход и Метилкобаламин също води до изчерпване на витамин B12 от черния дроб и дефицит в здравите клетки. Тъй като витамин B12 съдържа рядко срещания минерал кобалт и е произведен от бактерии в стомашно-чревния тракт на животни, при прием на Метилкобаламин в изпражненията се съдържат неактивни форми на витамин B12, които са преработени от бактериите в дебелото черво. 

Метилкобаламин участва в регулацията на аминокиселината хомоцистеин. При намаляване на нивата на витамин B12 се увеличават нивата на хомоцистеин. Витамин B9 е известен и като фолиева киселина. Това е синтетично произведено вещество, което в известни случаи трудно се абсорбира. Отделни храни са богати на лесноусвоими фолати, които също участват в регулацията на хомоцистеин заедно с витамин B12. Липсата на витамин B12 във формата Метилкобаламин води до увреждания на ДНК. Това се изразява най-отчетливо при неефективното производство на бързорастящи клетки. Примери за такива са червените кръвни клетки (еритроцити), чийто брой в 5 литра кръв е около 25 трилиона. Милиони еритроцити се произвеждат в рамките на часове от костния мозък, а дефицитът на витамин B12 води до увеличаване на размерите им, трудности в пренасянето на кислород, съкратен живот и пр. Злокачествената анемия поради липса на витамин B12 в миналото е била нелечима и смъртоносна. Приемът на лесни за абсорбция фолати чрез храна може да замаскира симптомите на анемия и да подобри показателите на еритроцитите в изследването на кръв, но междувременно неврологичните увреждания се задълбочават.  

Метилкобаламин е необходим за метилирането на хомоцистеин до метионин, който участва в редица биохимични процеси като метаболизма на невротрансмитери. Освен с увреждане на миелиновата обвивка, дефицитът на витамин B12 може да доведе до депресивни състояния, проблеми със съня, шизофрения и пр. Повишеният  хомоцистеин е известен рисков фактор за възникване на сърдечно-съдови заболявания. Редица изследвания доказват, че витамин B12 е ефективен за първична профилактика на инфаркти и инсулти, за разлика от Аспирин (ацетизалова киселина), който е по-подходящ за профилактика след настъпил инфаркт. Повишените нива на хомоцистеин увеличават риска от разкъсване на плацентата, прееклампсия и спонтанен аборт, а витамин B12 увеличава шансовете за безпроблемна бременност и добри хематологични показатели на бъдещите майки. Приемът на Метилкобаламин подобрява оплодителните способности на мъжете

При липса на витамин B12 (Метилкобаламин) се увеличават количествата метилмалонова киселина. Излишните количества навлизат в образуването на миелина - мазно бяло вещество, което обвива нервите. 

В резултат на дефицита на витамин B12 миелина е крехък и води до различни неврологични симптоми:

Витамин B12 във формата Метилкобаламин е свързан и с S-аденозилметионин, известен като SAM. Това е най-важния донор на метилна група в човешкото тяло, който играе важна роля в детоксикацията на организма, регулирането на ензимите и гените, защитата на нервите и синтеза на невротрансмитери като допамин, серотонин, адреналин и пр. Недостатъчните количества от тези невротрансмитери води до лоша концентрация, промени в настроението, различни психологични симптоми и заболявания, както и неврологични увреждания. 

Назална форма на витамин B12 - Метилкобаламин / Methylcobalamin

Предимства на Метилкобаламин:

Биологично активна форма на витамин B12, която се усвоява лесно от човека.

Недостатъци на Метилкобаламин:

Чувствителен към светлина и топлина. Трудно може да се включи в състава на мултивитамини, защото витамин С (аскорбинова киселина) отцепва атома кобалт. По-скъпи хранителни добавки. 

Високи дози Метилкобаламин могат да доведат до свръхметилиране при пациенти с предшестващо нарушение на метилирането. Бързо произведените еритроцити (това може да се проследи чрез броя на ретикулоцитите) изчерпват нивата на калий в кръвта. 

В такива случаи се препоръчва формата Хидроксокобаламин, за която ще стане дума по-надолу. 

Метилкобаламин се усвоява бързо от организма, но и бързо го напуска през бъбреците и отделената урина, без да се натрупва в черния дроб и повишава серумните нива в кръвта. Затова се приемат дози, които значително надвишават препоръчителната дневна доза. 

Капките за нос Метилкобаламин заобикалят всички несъвършенства на храносмилателната система и навлизат директно в кръвообращението, благодарение на лигавицата на носа. За разтворител е използвано сусамово масло, което позволява по-доброто задържане и абсорбиране. 

1 капка за нос съдържа 2500 микрограма Метилкобаламин, а 2 капки съответно 5000 микрограма.

СЪСТАВ

 • Метилкобаламин / Меthylcobalamin
 • 2500 mcg B12 на капка
 • 250000 mcg B12 общо в опаковка/бутилка
 • 50 дози от по 5000 mcg в опаковка/бутилка
 • 5 ml в опаковка/бутилка

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.

Витамин B12 Метилкобаламин / MethylcobalaminАденозилкобаламин (или 5’-дезоксиаденозилкобаламин) е друга биологично активна форма на витамин B12. 

Както споменахме за човешкото здраве имат значение 2 биологично активни форми - Аденозилкобаламин и Метилкобаламин. Хидроксокобаламин и Цианокобаламин също се използват, но трябва да бъдат превърнати в някоя от тези 2 форми. За повечето хора процесите на преобразуване са безпроблемни, но при определени генетични увреждания, дефицит на хранителни вещества и проблеми с метаболизма е важно да бъде приета лесната за абсорбция биологично активна форма.

Според публикация на www.b12-vitamin.com Аденозилкобаламин участва в производството на енергия в митохондриите на клетките, всички органи и тъкани и около 20% от съдържащия се витамин B12 в кръвта. Аденозилкобаламин се среща предимно в месото и се складира в черния дроб, откъдето при нужда може да се трансформира в Метилкобаламин. 

Почти всички клетки в човешкото тяло имат 1 или множество митохондрии. Те са описвани и като енергийните фабрики на клетките, защото произвеждат големи количества Аденозинтрифосфорната киселина, позната като АТФ.  Освен това митохондриите са свързани с регулирането на апоптозата (програмирана клетъчна смърт), клетъчната пролиферация и синтеза на стероиди. 

В митохондриите Аденозилкобаламинът участва в синтеза на ензима метилмалонил-СоА мутаза, който от своя страна е важен за изграждането на АТФ. 

Недостигът на витамин B12 във формата Аденозилкобаламин води до нарушаване на производството на АТФ на клетъчно ниво и симптоми като:

 • хронична умора
 • силно изтощение
 • мускулна слабост
 • загуба на тегло
 • нарушения в развитието

При синтеза на ензима метилмалонил-СоА мутаза се намаляват количествата на вредната метилмалонова киселина, която уврежда нервите поради нарушения на миелиновата обвивка. 

Витамин B12 във формата Аденозилкобаламин се използва за:

 • хронична умора и изтощение
 • фибромиалгия
 • мускулна слабост
 • увреждане на черния дроб
 • хепатит
 • невропатии и различни увреждания на нервите, заболявания на нервната система
 • различни тежки заболявания

Предимства на Аденозилкобаламин: 

Биологично активна форма на витамин B12, която се складира в черния дроб. 

Нивата на фолиева киселина (фолати) нямат значение. 

Недостатъци на Аденозилкобаламин

Въпреки доказаната ефикасност на Аденозилкобаламин за множество симптоми, той изключително рядко се среща в добавките с витамин B12. Причината за това е, че неговият правен статут е бил неуточнен в продължение на десетилетия. Днес обаче Аденозилкобаламинът е одобрен като активна съставка в ЕС. 

Нестабилността на молекулата на Аденозилкобаламин е друг важен недостатък. Той много трудно може да се включи в мултивитамини като B-комплекс. 

Витамин B12 Метилкобаламин / MethylcobalaminЦианокобаламин е форма на витамин B12, която не се среща в храните от животински произход. Цианокобаламинът е образуван синтетично като след производството на витамин B12 от строго определени щамове бактерии са запалени свързващите вещества на цианида. Тъй като Цианокобаламина лесно кристализира и не е чувствителен към окисляване от въздуха, светлина и топлина, той се използва в множество мултивитамини като B-complex и други. Витамин B12 като Цианокобаламин се използва в мултивитамини за деца и бременни жени. Цианокобаламин влиза в състава на обогатени зърнени храни, сухо мляко за кърмачета, обогатени храни за вегани и напитки за увеличаване на енергията. Цианокобаламин можете да намерите дори в пакетчета за чай. Цветът му е наситено розов. 

Цианидните молекули осигуряват на тази синтетична форма известна стабилност. Обикновено цианидът в храните е отровен в големи количества и може да причини смърт. В Цианокобаламина количеството цианид не би следвало да причини вреди на организма. Цианокобаламинът влиза в състава на таблетки, течни форми, инжекции и назалната форма - Nascobal.

Предимства на Цианокобаламин:

Лесен за производство, сравнително евтин, стабилен за въздействието на външни фактори като светлина и топлина. Възможност за използване в мултивитамини. 

Цианокобаламинът може да се превърне в другите биоактивни форми - Метилкобаламин или Аденозилкобаламин.

Недостатъци на Цианокобаламин:

Цианокобаламинът трябва да премине през няколко метаболитни стъпки, преди да бъде преобразуван до биоактивните форми Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. 

За да се преобразува в Метилкобаламин, Цианокобаламина използва метиловата група от SAM (S-аденозилметионин), за който споменахме по-нагоре.

Поради наличието на цианидни групи може да причини различни странични реакции като диария, сърбеж, копривна треска, затруднено дишане, подуване на лицето, анафилаксия, сърдечна недостатъчност. 

Тютюнопушенето натоварва организма с цианид и следователно големи количества от витамин B12 във формата Цианокобаламин не са подходящи за пушачите. 

Цианокобаламинът не е подходящ за млади мъже, които страдат от симптом на Лебер, защото това може да ускори увреждането на оптичния нерв и те да получат сериозни увреждания на зрението. 

Въпреки че високите дози Цианокобаламин повишават първоначално серумните нива много по-добре от Метилкобаламин, който се намира вътре в самите клетки, малко след приема на Цианокобаламин започва отделянето на ненужните за организма цианидни групи. 

В България единствената форма за инжекционен разтвор е Цианокобаламин, която съдържа и  натриев хлорид, натриев ацетат трихидрат, ледена оцетна киселина, вода за инжекции. Възможно е алергичната реакция да се дължи на някои от допълнителните вещества.

Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) не изисква съдържанието на витамин B12 в храните да се уточнява при етикиране, освен ако храната не е нарочно обогатена с това хранително вещество. Това е от изключителна важност за веганите, вегетарианците и хората, които избягват храните, богати на витамина. 

В САЩ има задължително обогатяване на някои храни с фолиева киселина. Тя от своя страна може да повлияе на показателите в кръвните изследвания и така дефицитът на витамин B12 да не бъде открит своевременно. Това може да доведе до задълбочаване на неврологичните увреждания. По тази причина приемът на фолиева киселина от обогатени храни и добавки не бива да превишава 1000 mcg дневно при здрави възрастни хора. 

Изследвания за определяне на дефицит на витамин B12 - кобаламин

Европейският орган за безопасност на храните (European - Food Safety Authority - EFSA) доскоро беше определил адекватния среден дневен прием на витамин B12 за жени и мъже над 18 години на 4 mcg / ден. За бременните жени той е 4,5 mcg / ден, а за кърмещите майки е 5 mcg / ден. Тези стойности са по-високи от препоръчителните дневни дози в САЩ. EPSA направи преглед на въпроса за безопасността   на витамин B12 The EFSA Journal (2008) 815, 1-21© European Food Safety Authority, 2008 SCIENTIFIC OPINION on 5’-deoxyadenosylcobalamin and methylcobalamin as sources for Vitamin B12 added as a nutritional substance in food supplements  и също стигна до заключението, че няма достатъчно доказателства за определяне на горни граници на витамин B12.

При поставяне на информация върху етикети на храни и хранителни добавки в САЩ количеството на витамин B12 в една порция се изразява като % от препоръчителната дневна доза. До 2016 г. 100% от тази дневна доза е била 6 mcg, но след това е намалена на 2,4 mcg. Поради увеличения срок на годност на отделни храни, FDA удължи срока за промяна на тази информация на етикетите до 1 януари 2020 г. 

Как да определите дали имате дефицит на витамин B12? 

Ето част от нужните изследвания, които трябва да направите първоначално:

 • Пълна Кръвна Картина с показателите MCV, RDW, MCH
 • серумен витамин B12
 • ретикулоцити
 • серумно желязо
 • желязосвързващ капацитет (ЖСК)
 • фолиева киселина
 • хомоцистеин

Може да се наложат допълнителни изследвания като морфология на еритроцити, holo-TC, метилмалонова киселина (в серума или урината), генетично изследване за MTHFR, образни изследвания или пункции на гръбначния мозък, преглед от специалист невролог, хематолог и пр. Важно е да се открие причината за малабсорция и след отстраняването ѝ серумните нива на витамин B12 би следвало да се повишат и без прием на добавки.

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още