Облекчете болките в гърба с кобаламин

20 юни 2018
Облекчете болките в гърба с кобаламин

Еволюцията от древните ни прародители до днес е продължила милиони години. Голяма част от учените приемат, че най-ранният предшественик на човека е бил рамапитек, който живял преди 10-14 млн. години. По това време започнало захлаждането на климата и тропичните гори били заменени с открити тревисти пространства. Така древния ни прародител трябвало да слезе от защитените си убежища високо в клоните на дърветата. Във високите треви имал по-добра видимост, когато е изправен на 2 крака. Трябвало да минат около 10 милиона години до появата на австралопитека, който вече не притичвал на четири крака и само от време на време се изправял, а имал изправено тяло. Формата на гръбнака се променила значително. Освен цялостните промени в конструкцията на тялото му, се увеличил и обема на мозъка. Ръцете му се скъсили значително, конфигурацията на пръстите се променила. Вече не ги използвал за катерене и в ходене на 4 крака. Придобил сръчност и започнал да обработва примитивни оръдия на труда. Започнало и заселването в пещери.

Преди 100 000 земите на Южна Африка и Европа били заселени от първия съвременния човек, известен като Хомо сапиенс. През 1868 г. в пещерата Кро Маньон са открити човешки останки и това води до названието кроманьонец. Подобни останки са открити и в земите на днешна България. Той носи всички белези на съвременния човек. На височина достига до 180-190 см, с добре развит главен мозък с обем до 1660 кубични см, S-образно извит гръбначен стълб, ходилата на краката са със свод и позволяват прав стоеж и грациозна походка.

И все пак толкова хиляди и дори милиони години еволюция не могат да помогнат на днешния човек, който прекарва голяма част от времето си седнал. Всичко това създава огромно напрежение за гръбначния стълб. Ето защо болките в гърба са проблем, който засяга почти всеки един от нас в даден период от живота.

При човека гръбначния стъб се състои от 33-34 прешлена сред които шийни, гръдни, поясни, кръстни и опашни. Те са свързани помежду си с междупрешлени хрущялни дискови връзки и стави. Над тях са разположени множество кръвоносни съдове и мускули, които предпазват гръбначния мозък, за да може да проведе почти мигновено импулсите от главния мозък към всички останали части от тялото. Между прешлените на гръбначния стълб излизат гръбначномозъчните нерви, които са много чувствителни към различни дразнения.

С помощта на гърба се преразпределят тежестите на тялото и главата към таза. Благодарение на функциите и строежа си, гръбнакът е от изключителна важност за цялото тяло. И най-малкия проблем, свързан с него се възприема като болка. Съвкупността от кости, мускули, нерви и стави често пречи за точна преценка и трудно установяване на причините за болезнени усещания. Те могат да бъдат причинени от прекомерно навеждане напред или извиване назад; повдигане, носене, дърпане или бутане на тежки предмети; лоша поза на стоене прав или в седнало положение; рискови усуквания на тялото встрани; преразтягане на връзки и мускули около гръбначния стълб, извършване на дейности като шофиране в една и съща поза в продължение на часове без почивка и пр.

Понякога ставате сутрин и не можете да си обясните на какво се дължат болките в гърба. Острите болки са симптом на увреждане на тъкани и продължават от 4 до 6 седмици. Подострите продължават между 6 седмици и 3 месеца. Хроничните са болките над 3 месеца, а рекурентните са остри и се проявяват при хора, които са имали болка със сходна локализация, последвана от период без симптоми. Според причините на въникване болките в гърба се разделят на локални, отразени, радикулерни и причинени от мускулни спазми. Възможно е да тези 4 типа болки да се проявят самостоятелно или едновременно.

Лечението на отделните случаи е различно. Първоначално целта е да се премахне болката, независимо каква е причината за появата ѝ. Обикновено острите болки в гърба отшумяват постепенно за няколко седмици и се лекуват с комбинация от аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства (HCΠBC), ĸaтo ибyпpoфeн (Аdvіl, Моtrіn ІВ, дpyги) или нaтpиeв нaпpoĸceн (Аlеvе). Приемайте тези лeĸapcтвa cпopeд yĸaзaниятa нa Baшия лeĸap, зaщoтo пpeĸaлeнaтa yпoтpeбa мoжe дa пpичини cepиoзни нeжeлaни peaĸции, дори и да се продават без рецепта в аптеките.

Aĸo лeĸaтa дo yмepeнa бoлĸa в гъpбa нe ce пoдoбpи c достатъчно количество бoлĸoycпoĸoявaщи, Baшият лeĸap може да предпише мускулен релаксант, който може да ви замае и да предизвика сънливост.

При хроничните болки се включват физически упражнения, регионално обезболяване и различни медикаменти, назначени след преглед от специалист.

Можете да се избавите от болката  и с локални болкоуспокояващи под формата на крем, мазила и мехлеми. Макар и без рецепта те също имат странични ефекти и степен на привикване.

Ако нищо друго не помага и болката започне да слиза по крака лекарят може да ви предпише инжекции с противовъзпалително средство – кортизон или болкоуспокояващо, което се прилага в пространството около гръбначния мозък (епидурално пространство). Инжектирането на кортизон намалява възпалението около корените на нервите, но това също е временно решение.

Ако болката е причинена от увреждане на нервно коренче обикновено се предписват антидепресанти и антиконвулсанти.

Витамин B12 под формата Метилкобаламин успешно облекчава болките в гърба

И все пак … има ли други безопасни методи за справяне с болките в гърба?

Ясно е, че еволюцията на човека е продължила милиони години и от пред съвременниците, произлезли от Хомо еректус е противоестествено да водят застоял начин на живот. Обездвижването в продължение на часове в непривични седящи пози също е предпоставка за страдание. Няма как да подминем и големия мастен взрив, настъпил в последните десетилетия. В древността затлъстяването се е срещало сравнително рядко и съответно за гръбначния стълб е трудно да бъде опора в случаите на свръхтегло. Ето защо нервните окончания сигнализират с различни по степен болкови симптоми.

Локалното прилагане на пакети с лед и охлаждането са добра идея, защото облекчават процесите на възпаление. Топли загряващи компреси се налагат, когато възпалението вече е намаляло.

Упражненията за подобряване на позата и укрепване на мускулите на гърба и на корема също са подходящи.

Алтернативните методи за облекчаване на болките в гърба включват масаж, акупунтура, хиропрактика, техники за релаксация, когнитивна поведенческа терапия и др.

Витамините от група В са известни с доказаната си терапевтична роля в лечението на неврологични заболявания. Често се предписват и като витамин B комплекс. В неговия състав влиза и витамин B12, познат като кобаламин. Нарича се така заради централния си атом – кобалт. Това е и единственият витамин, който съдържа в ядрото си метален йон. Сложната молекулна структура е с формула C63H88N14O14PCo.  Молекулата, която е свързана с кобаламина се нарича донор. Тя може да се свърже с няколко различни вида молекули и по тази причина съществуват различни видове на витамин B12 - цианокобаламин (CNCbl), метилкобаламин (MeCbl), хидроксокобаламин (OHCbl) и аденозилкабаламин (AdoCbl). Витамин В12 не се използва директно в човешкото тяло и трябва да се преобразува в активни форми като MeCbl или AdoCbl. От друга страна съществуват десетки причини за неусвояването му от храната като генетичната мутация MTHFR, заболяване на слюнчените жлези, които не произвеждат достатъчно хаптокорин. Тъй като витамин B12 е водоразтворим при попадане в стомаха е атакуван от силнокиселинни стомашни сокове. Именно свързването му с хаптокорин е един от факторите, които подпомагат пътя му през храносмилателната система. От друга страна медикаменти, които се използват за неутрализирането на киселините в стомаха, известни като инхибитори на протонната помпа, също влияят на усвояването на кобаламин. За да се избегнат проблемите, свързани с храносмилателната система, се препоръчва използването на Метилкобаламин под формата на инжекции или капки за носКлиничните изследвания показват, че назалната формула на витамин B12 като Methylcobalamin осигурява необходимото количество до един час след приема. Молекулите на тази формула могат ефективно да преминат носната лигавица и да навлязат в кръвния поток, като това предлага големи предимства спрямо конвенционалните методи за набавяне на витамин В12.

Именно метилкобаламинът учавства в процесите на метилиране, а метиловата група се използва в преобразуването на метионин от хомоцистеин, както и в синтеза на невротрансмитери. Редица клинични проучвания са доказали преодоляването на болезнените симптоми, благодарение на витамин B12 и намаляване на нужните дози нестероидни противовъзпалителни средства, нужни за облекчаване на болката.

Изследване от 2000 г. [1] разглежда друг метод за напълно безвредно облекчаване на болките в гърба. В проучване на ефективността на витамин B12 под формата на Метилкобаламин взели участие  пациенти на възраст между 18 и 65 години с лумбаго и седалищен неврит с механичен произход без необходимост от хирургични процедури от Клиниката по ортопедия към университетската болница в Палермо, Италия. Пациентите трябвало да имат доказана анамнеза за болки в гърба с продължителност от 6 месеца до 5 години и интензивност на болката равна или по-голяма от 60 мм (оценена с визуална аналогична скала VAS). Изключени са пациенти с бременност, съпътстващо лечение с медикаменти, известни с токсичен ефект върху периферните нерви, тежки съпътстващи заболявания и непоносимост към парацетамол (който е единствения разрешен НСПВС). Пациентите са разделени на 2 групи по 30 пациента. Едната група приема витамин B12 под формата на Метилкобаламин от 1000 микрограма чрез инжектиране, а втората група – плацебо.

Безопасността на лечението е оценена чрез измерване на жизнените показатели като сърдечен ритъм, кръвно налягане и пр. На пациентите е позволено да приемат лекарства, които не са свързани с облекчаване на болки в гърба, според индивидуалните им нужди от лечение. Ако изпитват болки в гърба им се позволява  прием на парацетамол (от 1 до 6 таблетки по 500mg дневно). Отчитането на приетите от пациентите таблетки парацетамол се използва като индикатор за изпитване на болка.

Резултатите категорично доказват, че в групата с лечението с Метилкобаламин са изпитвали значително по-малко болки в гърба. Това се доказва и от приема на парацетамол, който е бил 9,9 ± 8,04 таблетки спрямо плацебо групата с 28,9 ± 11,32 таблетки за 15 дни. 8 от 30-те пациенти в групата с витамин B12 не са приели нито 1 таблетка парацетамол за тези 15 дни, срещу 1 пациент в плацебо групата.  В двете групи не са отчетени странични ефекти, нито промени в жизнените функции.

Синдромът на гръбначно-мозъчната болка е един от основните проблеми, с които се сблъскват общопрактикуващите лекари и ортопедите в САЩ. По техни данни от подобни оплаквания страдат 11% от всички мъже и 9,5 % от жените, а 63% от взетите болничните при хора, които работят физическа работа са свързани точно с различни по вид болки в гърба. В проучване в щата Вашингтон са включени 321 пациенти с болки в долната част на гърба, продължаваща повече от седмица. Разделени са на 3 групи – физиотерапия, хиропрактични манипулации и предоставяне на образователни брошури. Учените стигат до извода, че физиотерапията и хиропрактиките струват скъпо, а пациентите не са напълно доволни. От друга страна нестероидните противовъзпалителни лекарства като парацетамол са добър избор, но имат странични ефекти. В подобни случаи витамин B12 допринася за намаляване на болките в гърба като придружаваща или изцяло заместителна терапия на нестероидните противовъзпалителни.

Описани са множество клинични изследвания, при които витамин B12 под формата на метилкобаламин се използва като обезболяващо. [2]

Въпреки че начина, по който метилкобаламина спомага при увреждането на нервите още не е напълно изяснен, според някои изследователи витамин B12 провокира регенерацията на нервите и миелинизацията им. Освен това влияе на ДНК метаболизма. Въпреки че болките в гърба не са от симптомите на дефицит на витамин B12, има множество изследвания, които доказват ефикасността им при невропатии и при увреждане на зрителния нерв (например след тютюнопушене).

На пациенти с диабетна полиневропатия, които са подложени на поддържаща хемодиализа [3] са инжектирани високи дози от 500 микрограма 3 пъти седмично в продължение на 6 месеца. Установено е, това води до възстановяване на периферните нерви. Серумните концентрации на витамин B12 са били високи поради липса на изхвърляне чрез урината. Но болката и неприятните усещания при пациентите са значително намалелим а скоростта на моторната и сензорната нервна проводимост показват подобрение. Въпреки високите дози и дългия период на лечение не са отчетени странични ефекти. Като заключение лекарите установяват, че лечението с метилкобаламин е безопасна и ефективна терапия при пациенти с невропатия, подложени на хемодиализа.

Прегабалин принадлежи към групата лекарства, които се използват за лечение на невропатни болки, епилепсия и генерализирано тревожно разстройство при възрастни. Продължителната болка, причинена от увреждане на нервите се свързва с различни неприятни усещания, описани като горещи, парещи, пулсиращи, стрелкащи, пробождащи, остри, сковаващи, силна болезненост, смъдене, усещане за изтръпване, пробождане с игли и пр.

Изследване от 2013 г., проведено в Индия [4]  разглежда данните на 384 пациента, които са получавали Прегабалин с удължено освобождаване от 75 или 150 mg в комбинация с 1500 mcg метилкобаламин с незабавно освобождаване в продължение на 14 дни. Отчетено е също дали злоупотребяват с алкохол, защото той вреди на черния дроб, който освен че е склад за червения витамин, влияе на метаболизма. Цирозата, причинена от алкохол е възможна причина за фалшиво високи стойности на серумен кобаламин. И докато ниските стойности, дефицитът на витамин B12 се лекува успешно с добавки, прекомерно високите стойности се използват като маркер на животозастрашаващи заболявания. От друга страна цианидните групи, отделящи се при тютюнопушене също могат да доведат до дефицит на витамин B12 поради необходимостта от детоксикация. Дълго време това се е наричало токсичната оптиконевропатия. Понякога на диабетиците се изписва не инсулин, а таблетки Метформин, които също могат да доведат до проблеми с усвояването на метилкобаламин. Всички тези рискови фактори за дефицит са отчетени при изследването на индийските пациенти. Събрани са данните за намаляване на болката, както и други симптоми свързани с невропатията като парестезия, изтръпване, усещане за парене, мускулна слабост, нарушения в съня и пр. Интензитетът на скалата бил измерен с 10-точкова визуално-аналогова скала VAS, при която 0 точки са обозначени като „без никаква болка“, а 10 точки – „най-голямата възможна болка“.  Оценени са и безопасността на лекарствата.

Резултатите показват, че след 14 дни намалението на болката след отчитане по VAS е било 72,3 %, като неприятните усещания започнали да отшумяват още през първата седмица. Спрямо метилкобаламин не са отчетени нежелани реакции, а към Прегабалин са отчетени 2-3% състоящи се в седация, замаяност, сънливост и гадене. Общата ефекасност и поносимост са оценени като добри до отлични в повече от 95% от изследователите и пациентите. Ако обичайната доза е 600 mg Прегабалин дневно и нежелани реакции се срещат при всеки трети, то след намаляване на дозата до 75 mg Прегабалин и добавяне на Метилкобаламин нежеланите реакции се срещат при около 3%. Това изследване още веднъж потвърждава ефективността на Метилкобаламин като придружаваща терапия при лечение на болка.

Когато говорим за еволюция няма как да не обърнем внимание и на съвременната тенденция към завръщане в отминали епохи. Не случайно днес има последователи на начина на хранене на пещерните хора, известен като Палео диета. От друга страна болестите също еволюират, а за основен виновник на някои е обвинен стресът. [5] 

Организмите непрекъснато се променят. Дори и да не осъзнаваме всяка клетка, орган и система в организма ни се стремят към постигане на баланс. Ето защо се правят корекции и в поведението, за да отговорим на промените в обкръжаващата среда. Днес не се налага да бягаме от хищници, за да запазим живота си, но често се чувстваме стресирани. Думата стрес има множество значения. Използва се както за външни физически фактори (заплаха, нападение, инфекция, болест), така и за вътрешни психологични причини. Тялото ни реагира по един и същ начин с отделяне на хормони независимо от причината, породила стрес. Може да се каже, че по отношение реакцията на стрес сме на ниво пещерни хора. Независимо от напредването на информираността човечеството продължава да страда и да изпитва болка. Преди да посегнете към лекарствата с множество странични ефекти, вслушайте се във вътрешния си глас. Може би ще ви се наложи да промените начина си на живот и да се погрижите за мускулите на гърба си. Може би трябва да намалите часовете, прекарани неподвижно в седяща поза. Или да смъкнете излишния товар от плещите си.

Междувременно учените доказват, че в много случаи един водноразтворим витамин може да се окаже по-ефективен от аналгетици и антидепресанти.

Използвани източници:

1. Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study

2. Methylcobalamin: A Potential Vitamin of Pain Killer

3. Intravenous methylcobalamin treatment for uremic and diabetic neuropathy in chronic hemodialysis patients.

4. Sustained-release pregabalin with methylcobalamin in neuropathic pain: an Indian real-life experience

5. The Evolution of Stress

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още