Как този витамин увеличава енергията

6 май 2018
Как този витамин увеличава енергията

В тази статия няма да засягаме теми, свързани с начин на хранене, а ще обърнем повече внимание на спорта, интензивните физически натоварвания, ще дадем кратка информация за допинга, както и за други начини да получим прилив на енергия по законен начин.

Световната антидопингова агенция [1] определя кръвния допинг като „злоупотреба с определени техники и/или субстанции с цел повишаване масата на червените кръвни телца, което води до увеличаване на преноса на кислород до мускулите и, следователно – до подобряване на издръжливостта и повишаване на спортните постижения”.

Най-често се използва от състезатели по спортове, в които се изисква издръжливост – бягане на дълги разстояния, ски бягане, колоездене и пр.

С повишаването на броя и качеството на еритроцитите в кръвта в следствие на прилагането на техниките на кръвния допинг, се повишава нивото и на хемоглобина. Това е протеинът, който се свързва с кислорода, приеман от околната среда чрез дишането и го пренася в мускулните клетки. Кислородът е един от основните „участници” в процеса на аеробното дишане, при който се освобождава енергия за функционирането на човешкия организъм.

С кръвния допинг, „нормалните доставки” на кислород значително се повишават, в резултат на което се увеличава функционалността на мускулатурата, без да се използват анаеробните енергийни системи.

Една от техниките използва червените кръвни клетки [2], които са много подходящи, защото могат да бъдат концентрирани и замразени, а по-късно след размразяване малко от тях губят жизнеспособността си. Повишаването на клетъчната маса води до увеличаване на издръжливостта, както и до пренасяне на повече кислород до мускулите.

Има 2 основни вида преливане.

При хомоложкото се преливат червени кръвни клетки от съвместим донор, които се събират, концентрират и преливат на спортиста, който иска да подобри резултатите си при състезание. При автоложния метод предварително са взети 2 сака по 500ml кръв, от която се извличат червени кръвни клетки от спортиста и се вливат преди състезанието. За известно време след извличането спортистът може да е леко анемичен. Поради риск от инфекции и неправилно съхранение на кръвта и двата метода могат да бъдат опасни.

В края на 1980 г. се въвежда изцяло нова форма на кръвен допинг с помощта на вид хормон – еритропоетин (ЕПО). Той контролира образуването на червени кръвни клетки от стволовите клетки на костния мозък, в зависимост от консумацията на кислород. Одобрен е като фармацевтичен продукт в Европа и САЩ за лечение на анемия. Продължителната му употреба води до странични ефекти. Кръвен допинг е и използването на различни изкуствени преносители на кислород.

Профер при анемия

Изкуственото увеличаване на броя червени кръвни клетки променя вискозитета на кръвта, увеличава риска от съсиреци, сърдечен удар, инсулт и белодробна емболия. Освен това може да бъдат предадени болести като СПИН, хепатит, малария и др. Заразяването на кръвта при съхранението ѝ може да доведе до сепсис или инфекция на цялото тяло. Някои от лекарствени средства, които служат за увеличение на броя на еритроцитите могат да доведат до проблеми в дейността на черния дроб, както и до чернодробна недостатъчност, заболяване на хипофизата и повишаване нивото на холестерола.

Витамин B12 подпомага разпространението на кислорода като влияе на еритроцитите без да е допинг

За да постигат високи постижения спортистите трябва да следят за количествените и качествени показатели на кръвта си.

 

Има различни видове анемия [3], като при класическата форма става дума за спад под нормалните стойности на хемоглобина и хематокрита. За анемия може да се говори и когато в кръвта няма достатъчно количество здрави еритроцити или когато хемоглобинът, поради деформации на молекулата е с намалена способност да се свързва с кислорода. Хемоглобинът е комплексен протеин, който съдържа желязо и е най-важната съставна част от червените кръвни клетки. Хематокритът е съотношението между обема на еритроцитите и обема на плазмата, изразено в проценти.

При хронична анемия се забелязва изстиване на крайниците, учестено дишане и тахикардия, тъй като организма се опитва да компенсира намаленото количество хемоглобин, който пренася кислорода с ускоряване на циркулацията. Поради недостига на кислород в мозъка се проявяват и симптоми в нервната система.

Освен желязодефицитна може да се прояви и друг вид анемия- пернициозна (мегалобластна). Проявява се  с неузряване на червените кръвни клетки. Дължи се на дефицит на витамин B12 и/или фолиева киселина. Често причината е стомашно заболяване, което възпрепятства усвояването на кобаламина.

Хемоглобинът (Hb) е метало-съдържащ протеин. В сложната му молекула има белтъчна част, наречена глобин и небелтъчна – наречена хем. Именно хемът придава червения цвят на кръвта.[4] Всяка молекула на хемоглобина съдържа 4 групи хем. А всяка от тези групи съдържа атом желязо, който предоставя кислород. В богатите на кислород среди като например в кръвоносните съдове около белите дробове кислородът се свързва с този атом желязо в хемоглобина. Когато кръвта навлезе в по-бедни на кислород тъкани, желязото освобождава кислорода, за да поддържате нормалния клетъчен метаболизъм. Витамин B12 допринася за синтеза на хемоглобин чрез суцинил-коензим А, който преминава няколко химични трансформации, за да образува активен хемоглобин. Без кобаламин няма да се случи синтеза на достатъчно хем групи, които да произведат функционални червени кръвни клетки. Анемията, предизвикана от дефицит на витамин B12 засяга различни тъкани. Езикът е подут и червен, венците кървят, страдате от липса на апетит.Чувствате се постоянно уморени, имате проблеми с когнитивните способности и не можете да се концентрирате. Тенът ви е блед и имате храносмилателни проблеми, включително запек или диария.

Както виждате оптималните нива на витамин B12 спомагат за правилното развитие на еритроцитите и съответно пренасянето на нужните количества кислород до тъканите. Ето защо при дефицит често симптомите са умора, липса на сила, отпадналост, изтръпване на крайниците.

 

Витамин B12 подпомага процесите за превръщането на въглехидратите в глюкоза [5], която се използва като източник на енергия. Ако имате дефицит на кобаламин, тези въглехидрати няма да бъдат правилно преобразувани в енергия и ще чувствате умора. И не на последно място, някои от използваните от спортистите суплементи влияят на репродуктивните способности. Витамин B12 повишава количеството на живите сперматозоиди. Влияе положително и на женската репродуктивна система.

И все пак … След като съдържа кобалт, допинг ли е витамин B12?

Според World Anti Doping Agency  [6] витамин B12 не е забранен, тъй като наличния в него кобалт няма същите ефекти като чистия кобалт или кобалтовите соли. Освен това количеството кобалт, което се съдържа в храната не е съществено и няма как да действа като допинг средство. Но ако бъдат използвани хранителни добавки, които съдържат големи количества кобалт или кобалтови соли, то тогава могат да се считат за забранено допинг средство.

И след като вече споменахме кръвния допинг, има и друг вид достигане до по-високи спортни постижения. Анаболните андрогенни стероиди [7], често са наричани само анаболни стероиди или анаболи. Използват се предимно от силовите спортисти – щангисти, състезатели в силови лекоатлетически дисциплини, спринтьори, културисти, фитнес маниаци, както и от участниците в отборни спортове като американски футбол или ръгби. Те увеличават мускулната маса, повишават силата на мускулите, подпомагат по-бързото възстановяване и развитие на мускулатурата и пр.

Те са производни на мъжкия полов хормон тестостерон и биват 2 вида: екзогенни (синтетични) и ендогенни ( с естествен произход). Обикновено се приемат перорално или чрез интрамускулно инжектиране в продължение на 6-12 седмици по специална „пирамидална“ схема. След достигане на пика следва обръщане на пирамидата и плавно намаляване на дозите.

Оказва се, че при използващите анаболни стероиди също е важно и следенето на нивото на хомоцистеина. [8] Аминокиселините са градивните елементи на всички белтъци в организма, а хомоцистеинът е една от тях. Той съдържа сяра. 8 от аминокиселините, които не могат да се синтезират от организма и се приемат само чрез храната, наричаме незаменими. Една от тези незаменими аминокиселини е метионина, който е мощен антиоксидант. Той неутрализира свободните радикали, които се образуват под въздействието на възпалителни и токсични агенти, защитава черния дроб и има антисклеротично действие. Хомоцистеинът е междинен продукт при метаболизма на метионина. За тази трансформация в организма са нужни витамини от групата В като витамин B12, витамин В2, В6 и В9, познат като фолиева киселина.

Повишените концентрации на хомоцистеин водят до повишено образуване на свободни радикали, които са нестабилни форми на кислорода и водят до увреждане на тъканите и ускоряване на процесите на остаряване. Хомоцистеинът уврежда ендотелните клетки на съдовете. Това от своя страна води до атеросклероза, инфаркт, инсулт, периферна съдова болест, повишена съсирваемост на кръвта, увеличен риск от образуване на тромби и др.

Концентрациите на хомоцистеина в плазмата на здрави, неприемащи добавки или лекарства, съдържащи вит. от група В или фолиева киселина се движат между 5 - 12 микромола на литър.

При лека хиперхомоцистеинемия нивата са между 12 -30 мкрмол/л.

При средна хиперхомоцистеинемия нивата са между 31-100мкрмол/л.

При тежка хиперхомоцистеинемия нивата са над 100 мкрмол/л.

Свръхдозите и неправилното приемане на анаболни стероиди [9] могат да предизвикат заболявания на сърдечно-съдовата система като атеросклероза, която е необратима. Освен това те влияят на усвояването на липидите, но това не е необратимо и след преустановяване на употребата на терапията отшумява. Именно неправилната употреба и свръхдозите анаболни стероиди са сочени за причина за множество случаи на преждевременна смърт на спортисти между 20 и 40-годишна възраст.

Изследване проведено от декември 2010 г. до март 2011 г. доказва, че при културистите. Някои от тях са приемали в продължение на 6 или 12 месеца Nandrolone  decanoate  (Decadurabolin®) 500mg /седмично интрамускулно или methandrostenolone ( Dianabol®) 50 mg / дневно, орално. Оказва се, че прием над 12 месеца води до лека хиперхомоцистеинемия.

Разбира се за вредите от анаболните стероиди има информация и в български източници като 4fitness.bg [10]

 Нормалните стойности за нивата на хомоцистеина при мъжете на възраст 30-59 години е 6.3-11.2 umol/L. За жени на същата възраст, средната стойност е 4,5-7.9 umol/L. Според едно проучване, нивото на хомоцистеин над 15umol/L при пациенти с болест на сърцето е свързано с 24,70 / 0 увеличава вероятността от смърт в рамките на пет години.

Анаболни/андрогенни стероиди са били свързани с хиперхомоцистеинемия. Едно проучване е установило, че средната стойност на нивата на хомоцистеин на група от 10 души, които са приемали самостоятелно анаболни / андрогенни стероиди в продължение на 20 години е 13.2 umol/L. Три от тези мъже са починали от сърдечен удар. Техните нива на хомоцистеин са били между 15 umol / L и 18 umollL.

Средните нива на хомоцистеин при бодибилдъри, които никога не са използвали стероиди е било 8.7 umol/L. А при потребители, които са направили пауза от 3 месеца без стероиди нивото на хомоцистеин било 10.4 umol/L.

И тъй като споменахме, че витамин B12 е свързан с червените кръвни клетки и синтеза на метионин, може ли да повлияе спортните постижения и да ни даде повече енергия? [11] Съществуват различни причини за дефицит на витамин B12, като някои от тях засягат също и невеганите, а други са свързани с мутации на гените като MTHFR.

Витамин B12 играе важна роля в процесите на метилирането и синтеза на ДНК и РНК, както и в процеса на образуване на червени кръвни клетки. Ако имате дефицит това ще се отрази на преноса на кислород и съответно няма да имате толкова добри спортни постижения.

Съществуват различни форми на витамин B12  – цианокобаламин, аденозилкобаламин, метилкобаламин, хидроксокобаламин, които имат различни предимства и недостатъци. Синтетичната форма цианокобаламин например е лесна за производство и евтина, но натоварва организма с цианидни групи. Метилкобаламинът е лесен за усвояване, но се разгражда под въздействие на светлината и затова изисква трудоемко и скъпоструващо производство. Хидроксокобаламинът се задържа по-дълго в организма, преди  да бъде изведен от отделителната система. Ако нивата ви са в норма ще подобрите ефективността си, но ефектът няма да е WOW, както ако имате дефицит и се чувствате отпаднали и постоянно уморени. В такива случаи възвръщането на нормалните нива е придружено със силен прилив на енергия. От друга страна, ако приемате още и още от витамина това няма да доведе до свръхсили и способности. Необходимата дневна доза е 2.4 микрограма. Реално погледнато консумацията на порция черен дроб я надвишава неколкократно, но веднага след това не добивате силите на Херкулес. Излишъците се съхраняват във вашия черен дроб, като имате запас от витамин B12 за години напред. Това обяснява защо, ако спазвате стриктна веган диета първоначално няма да усетите симптомите на дефицит. От друга страна при злоупотреба с алкохол, която води до чернодробна цироза и първичен рак на черния дроб започва неконтролирано изпускане на големи количества от витамин B12 в кръвта, които бързо напускат тялото през отделителната система. Ето защо докато дефицита може да бъде повлиян с таблетки, капки за нос или инжекции с витамин B12, прекомерно високите показатели на витамин B12 не означават, че сте здрави, а напротив - те  са маркер за тежко и дори животозастрашаващо състояние. Тъй като високите стойности са установени при случаи на рак на черния дроб погрешно се смята, че витамина е канцерогенен. Не, кобаламина не води до онкологични заболявания, но ако резултатите ви са в норма дори и да вземате свръхдози те ще бъдат изхвърлени с урината или складирани в черния дроб. Трябва да имате предвид, че с увеличаване на възрастта независимо от начина на хранене поради различни промени в храносмилателната система риска от развитие на дефицит нараства.

И докато сме на спортна тема вижте и опита на Мартин Гергов - Четирикратен републикански шампион по силов трибой (пауърлифтинг). Четирикратен вицерепубликански шампион, петкратен бронзов медалист. Четвърти на Световното по пауърлифтинг за младежи по мъртва тяга 2001г. [12] 

Разбрах за безценните качества на Vitamin B12 още през 1999 година!

Човекът, който първи ме запозна с Кралят на витамините – B12 беше треньорът ми Митко Илиев от Национална Спортна Академия „Васил Левски“. В деня на първото ми състезание той ме заведе в блок 15 за да ми бият „допинг“ за да съм още по силен. Признавам си, че точно тогава нямах опит нито с витамини, нито с хранителни добавки, нито пък тренировъчен стаж. Именно затова аз го слушах и попивах всичко, което ми кажеше.
И така… ето ни в блок 15 на Национала Спортна Академия! И по точно в стаята на един от първите шампиони по силов трибой – Здравко Занев!

А вижте и историята за трансформацията от четирикратен шампион до Mr. 3hours.

И така сам по себе си витамин B12 не е допинг, с него не можете да постигнете главозамайващи резултати чрез свръхдози. Mоже да ви помогне да нормализирате нивата си на кобаламин и да се чувствате жизнени и енергични заради нормалния принос на кислород до тъканите и мускулите, както и да противодейства на образувания хомоцистеин след прием на анаболни стероиди.

Използвани източници:

1. Антидопингов център/Република България - М1. Манипулиране на кръвта и кръвните компоненти („кръвен допинг”)

2. Кръвен допинг | Спорт Framar.bg 

3. Медицинска информация за пациенти > Какво се крие зад една анемия

4. B12 & Hemoglobin

5. Vitamin B12 & Exercise

6. World Anti Doping Agency

7. Антидопингов център/Република България - Анаболни андрогенни стероиди

8. Следенето на нивото на хомоцистеина в организма е от изключително значение за здравословното състояние

9. Effects of Anabolic Androgenic Steroids Abuse on Homocysteine Levels in Bodybuilders Athletes 

10. Стероиди. Странични ефекти. Част 2

11. Should You Take Vitamin B12 Before a Workout?

12. Забрави за инжекционната форма на витамин B12 с новата му формула!

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още