Витамините B2, B6, B9, B12 и рискът от рак

14 май 2019
Витамините B2, B6, B9, B12 и рискът от рак

Дълго време не била ясна причината за заболявания като рахит (липса на витамин D), скорбут (липса на витамин С), пелагра (липса на витамин B3), Бери-бери (липса на витамин B1), злокачествена анемия (малабсорбция на витамин B12). Липсата или малабсорбцията на витамини може да предизвика заболявания.

В тази публикация ще насочим вниманието към онкологичните заболявания.

Възможно ли е водоразтворим витамин да причини рак?

Канцероген ли е витамин B12?

Нека да започнем с някои от водоразтворимите витамини от група B.

Запознати сме с непрекъснатите процеси, свързани с дишането, кръвообращението, храносмилането и пр. Но има още един много важен процес, който се случва трилиони пъти всяка минута. Във всяка клетка от тялото ни. Става дума за метилирането – контролирано прехвърляне на метилова група, която се състои от един въглероден и три водородни атома върху протеини, аминокиселини, ензими и ДНК на всяка клетка и тъкан в тялото. Така се регулира енергията на клетките, възстановяването им, детоксикацията на черния дроб, управляват се неврологичните функции. Можем да го намерим също при активирането/деактивирането на определени гени (важно за онкологичните заболявания), разграждането на токсини, изграждането на невротрансмитери като допамин и серотонин, метаболизма на хормони като естроген, изграждането на Т-клетките на имунната система, синтеза на ДНК и РНК, образуването на защитна обвивка върху нервите (чрез миелинизация).

Витамин 2, наричан още рибофлавин (публикация на Dr. Axe от декември 2018 г. -  Vitamin B2: Just How Vital Is Riboflavin for Energy & Health?) [1] е важен витамин, който има силни антиоксидантни действия Тъй като е водоразтворим като всички останали витамини от група B, витамин B2 следва да се набавя ежедневно от храната, за да се избегне липсата му. Съществуват две коензимни форми на рибофлавин: флавинов мононуклеотид и флавин аденин динуклеотид.

Често се използва с други витамини от група B, които влизат в състава на витамин B комплекс. Всъщност нивата на този витамин трябва да бъдат достатъчно високи, за да позволят и на другите витамини от група B да изпълняват функциите си като опазване здравето на нервите, сърцето, кръвта, кожата и очите, намаляване на възпалителните процеси, поддържане на хормоналния баланс и пр.  Всички витамини се използват за подпомагане на храносмилането и извличане на енергия от храната, която приемате. Това се случва чрез превръщането на хранителните вещества като въглехидрати, мазнини и протеини в използваема форма на енергия. Ето защо витамин B2 е необходим за изпълняването на функциите на всяка отделна клетка в човешкото тяло, а липсата му може да доведе до сериозни странични ефекти като анемия, умора и забавен метаболизъм.

Топ 7 ползи от витамин B2:

 • Предотвратяване на главоболие, включително мигрена. Дозите, предписани от лекари са 400 милиграма дневно в продължение на 3 месеца.
 • Подпомага здравето на очите. Вече сме писали за накапването на разтвор с витамин B2 и UV лъчението, което заздравява влакната колаген в очите чрез метода крослинкинг и се използва за лечение на кератоконус. Тази манипулация се прилага и в България. Наскоро клинично проучване потвърди, че методът на крослинкинг с витамин B2 е удачен и за профилактика на подвенечен кариес, тъй като в дентинът също има колаген тип I.
 • Предотвратяване и лечение на анемия. Вече сме писали за различните типове анемия, които водят до промени в големината, формата, животът и способността на червените кръвни клетки (еритроцити) да пренасят кислород . Витамин B2 е необходим за синтеза на стероидни хормони и образуването на еритроцити. Той спомага за мобилизиране на желязото. Когато хората имат липса на рибофлавин  те са застрашени от сърповидно-клетъчна анемия, която се изразява в бърза уморяемост, усещане за липса на въздух, невъзможност за интензивна физическа активност и пр.
 • Поддържане на енергийните нива на организма. Витамин B2 е жизненоважен компонент от енергията на митохондриите и спомага за поддържане на Аденозин трифосфат, който е наричан също и гориво на тялото.
 • Антиоксидантни свойства и защита от развитие на онкологични заболявания. Както ще цитираме по-надолу, приемът на витамин B2 от храна или чрез добавки може да понижи риска от развитие на някои от най-често срещаните видове рак като рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на хранопровода, рак на шийката на матката, рак на простата и др. . Вероятно това се дължи на подсилването на имуннатата система, която отстранява мутиралите злокачествени клетки. Освен това витамин B2 е необходим и при производството на глутатион, известен като убиец на свободните радикали. Спомага за пречистването на черния дроб.
 • Поддържане на оптимални нива колаген. Вече сме писали за влиянието на витамин С върху синтеза на колаген и развитието на болестта скорбут. Витамин B2 може да уякчи колагеновите фибри и така да предотврати появата на фини бръчки по кожата. Освен това проучвания показват, че рибофлавинът може да намали времето за заздравяване на рани и хирургични белези, да намали възпалението на кожата и напукването на устните.
 • Предотвратяване на неврологични заболявания като болест на Паркинсон, мигрена и множествена склероза. Витамин B2 е силен антиоксидант, който подпомага образуването на миелин и метаболизма на желязото.

Според публикация на Medical News Today от 2017 г. Benefits and sources of vitamin B2 [2] можем да си набавим витамин B2 от: Витамин B2 - рибофлавин

 • риба, месо и домашни птици като пиле, пуйка, телешко, бъбреци и черен дроб
 • яйца
 • млечни продукти
 • аспержи
 • артишок
 • авокадо
 • много лют червен пипер
 • касис
 • обогатени зърнени храни
 • кафяви морски водорасли
 • фасул и грах
 • гъби
 • някои ядки
 • магданоз
 • шипка
 • градински чай
 • сладки картофи
 • кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и др.
 • Екстракт от дрожди

Тъй като витамин B2 е водоразтворим готвенето може да доведе до загубите му от храната. Около 2 пъти повече се губи при кипене в сравнение с готвене на пара или в микровълнова печка.

Препоръчителната дневна доза на витамин B2 при мъже над 18 години е 1,3 милиграма на ден, а за жените е 1,1 милиграма, като при бременност и кърмене нуждите се увеличават до 1,6 мг.  Обикновено този водоразтворим витамин се счита за безопасен и тялото може да абсорбира доста по-големи дози в сравнение с препоръчителната дневна доза - до 27 милиграма. Всички излишъци се изхвърлят чрез урината. Въпреки това е добре да се консултирате с лекар, преди да приемате дори и витамини без рецепта, защото те могат да повлияят на други лекарства, дори и тези, отпускани без рецепта. Прекалено високи количества могат да доведат до сърбеж, изтръпване, парене, усещане за иглички по кожата, прекалено жълта или оранжево оцветена урина и чувствителност към светлина. За да се предотврати баланс на други витамини от група В често се препоръчва използването на витамини В комплекс.

Има 2 вида дефицит на витамин B2:

 • Първичен дефицит е когато човек не приема достатъчно витамин чрез храната.
 • Вторичен дефицит е когато рибофлавин не може да се абсорбира правилно от червата или тялото не може да го използва, защото се отделя прекалено бързо.

Витамин B6 според публикацията на Health Line  - 9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine) [3] е известен още и като пиридоксин. Той също е водоразтворим витамин от група В. Важен е за метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и създаването на червени кръвни клетки (еритроцити) и невротрансмитери. Тъй като човешкото тяло не е в състояние да синтезира нужните количества, ние го приемаме чрез храна или хранителни добавки с витамини.

Витамин B6 - ПиридоксинЕто ползите от приема на адекватни количества витамин B6:

 • Регулиране на настроението и намаление на депресивните симптоми. Този витамин играе важна роля за синтеза на невротрансмитери, които регулират емоциите като серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина. Освен това витамин B6 може да помогне за намаляване на високите нива на хомоцистеин в кръвта, които също са свързани с депресивни състояния. Въпреки това при подобни психични състояния този витамин много рядко се изследва и предписва като терапия.
 • Подобряване на мозъчните функции и профилактика срещу болест на Алцхаймер. Все още изследванията показват противоречиви резултати, но при някои потвърждават, че приемането на високи дози от витамин B6, B12 и B9 (фолиева киселина) значително повлиява леките когнитивни увреждания при възрастните хора.
 • Лечение на анемия и подпомагане производството на хемоглобин. Хемоглобинът е протеин, които подпомага доставянето на кислород до всяка клетка от човешкото тяло. Когато имате нисък хемоглобин се получава кислороден глад. Можете да развиете анемия, която е придружена с усещането за слабост, силна умора, липса на въздух, бледност на кожата и лигавиците и пр. Липсата на витамин B6 се счита за рядко срещана и той не се използва при рутинното лечение на анемия.
 • Облекчаване на предменструалния синдром на жените (ПМС) като тревожност, депресия, раздразнителност с помощта на невротрансмитери.
 • Облекчаване на гадене при бременни жени. Учените не са съвсем сигурни защо този водноразтворим витамин помага срещу гаденето сутрин, но е доказано, че адекватни нива осигуряват нормалното протичане на бременността в дози от 30-75 мг дневно.  
 • Предотвратява запушването на артериите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Вероятно това се дължи на намалените нива на хомоцистеин.
 • Предотвратяване на развитието на рак. За това ще пишем по-долу,
 • Профилактика на очни заболявания. Това важи за загубата на зрението при възрастни хора, причинено от дегенерация на макулата. При комбиниран прием на витамин B6, B9 и B12 ефективността може да е 35-40%. Въпреки че витамин B6 играе важна роля все още не е доказано, дали ако се използва самостоятелно ефектът ще е толкова висок. Ниските нива на витамин B6 в кръвта блокират кръвообращението в ретината и могат да причинят увреждането ѝ.
 • Лечение на възпаление, причинено от ревматоиден артрит.

Настоящата препоръчителна дневна доза за витамин B6 за възрастни над 18 г. е 1,3-1,7 милиграма на ден. Повечето здрави хора си набавят витамина чрез балансирана диета с храни като птичи меса, нахут, риба тон, сьомга, картофи и банани. Дозите в хранителните добавки са значително по-високи (30-250 милиграма), но тъй като витаминът е водноразтворим няма притеснения за предозиране. Все пак трябва да сте внимателни. Приемът на 1000 mg дневно може да причини увреждане на нервите и болка/изтръпване на ръцете или краката.

Понякога се предписва в комбинирани витаминни добавки с други витамини от група В.

Фолиева киселина, фолат или витамин B9 според публикация на Dr. Axe от 2017 г. - 9 Signs of Folate Deficiency & How to Reverse It [4] е важен водноразтворим витамин от група B, който е необходим за правилното копиране и синтез на ДНК, производство на нови клетки, поддържане на нормалната работа на нервната и имунната система. Той се среща в някои храни, добавя се умишлено към други и се предлага под формата на хранителна добавка - фолиева киселина.

Дефицитът на фолиева киселина може да бъде сериозен проблем, въпреки че напоследък не е толкова често срещан. Така например национално изследване на здравето и храненето от 2006 г. в САЩ е установило, че повечето граждани на страната получават достатъчни количества фолат. За възрастните средния хранителен прием на фолиева киселина (включително и от обогатени храни и добавки) варира от 454 до 652 микрограма/ден при възрастните и от 385 до 674 микрограма/ден при деца. Средно възрастните се нуждаят от около 400 микрограма на ден, а децата от около 300.

Витамин B9, фолат, фолиева киселинаЕто няколко симптома за липса на витамин B9 (фолиева киселина): 

 • отслабнал имунитет
 • хронично ниска енергия (синдром на хроничната умора)
 • проблеми с храносмилането - запек, подуване на корема, пропускливи черва
 • проблеми с развитието по време на бременност и ранна детска възраст, вкл. забавен растеж
 • анемия
 • язви и афти в устата, подут език
 • промени в настроението, вкл. раздразнителност
 • бледа кожа
 • преждевременно побеляване на косата

Имайте предвид, че някои хора са изложени на по-висок риск от дефицит на фолиева киселина, отколкото други. Това са:

 • бременни жени или жени, които планират забременяване
 • кърмещи майки
 • хора, които системно прекаляват с алкохол
 • всеки на бъбречна диализа
 • всеки, който приема лекарства за диабет
 • хората, които често използват диуретици или медикаменти за изхождане по голяма нужда
 • хората, които приемат  Метотрексат

За предпазване от дефицит на фолиева киселина най-добре е да се наблегне на балансираното и разнообразно хранене с продукти, богати на витамина. Те могат да са както от растителен, така и от животински произход. Въпреки това абсорбцията на витамина варира в широки граници при всеки човек и се влияе от нивата на цинк, здравето на бъбреците, черния дроб и червата.

Ако препоръчителната дневна доза е около 400 микрограма, в човешкото тяло се съхраняват от 10 до 30 милиграма, многократно по-високи количества. Половината от тях са складирани в черния дроб, а останалите се намират в кръвта и тъканите на тялото.

За да се изследва дали имате липса на фолиева киселина, лекарят може да назначи изследване на серумните нива на концентрация. По-надеждно е да се изследват концентрациите на фолат в еритроцитите, защото това е по-добър индикатор за съхранените фолати в тъканите.

Разлика между фолат и фолиева киселина. Изчислено е, че около 35% от възрастните и 28% от всички деца в САЩ използват добавки, които съдържат фолиева киселина. Фолат е естествено срещащия се в храните витамин, а фолиева киселина е синтетичния витамин от група В, който се използва в хранителните добавки и обогатените храни. Фолатът се абсорбира лесно и естествено от организма, като се метаболизира през тънките черва. От друга страна фолиевата киселина, която е въведена сред 1940-те години, изисква наличието на специфичен ензим, наречен дихидрофолат редуктаза, който се среща сравнително рядко в човешкия организъм.

Каква е вредата от приема на синтетична фолиева киселина? Тъй като много от хората, особено жените, приемат витамина още от детството си, тази синтетична форма не може да се метаболизира особено добре, неусвоените количества навлизат и остават трайно в кръвообращението. Страничните ефекти са свързани с промяна в половите хормони, проблеми с концентрацията и съня, промени в настроението и изчерпване на нивата на витамин B12.

Съществуват спорни хипотези, че именно продължителната употреба на синтетично произведена фолиева киселина в големи количества от хранителни добавки или от обогатени храни може да насърчи растежа на предракови клетки и тумори, но за това ще дадем информация по-долу.

От 1998 г. Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ изисква от производителите на храни да добавят фолиева киселина към зърнените продукти - включително всички видове хляб, зърнени храни, брашна, царевица, пасти, ориз и други опаковани хранителни продукти. Подобни задължителни програми за допълнително добавяне на фолиева киселина има и в други страни като Канада, Коста Рика, Чили, някои страни в Африка. Програмата на FDA предвижда увеличаване на приема на фолиева киселина чрез храненето на средния американец с около 100 микрограма на ден, но в действителност количеството е почти двойно повече - близо 190 микрограма на ден.

Все още текат дебати за преимуществата от задължителното добавяне на фолиева киселина, тъй като липсата на този витамин също може да увреди човешкото здраве.

Ползи от фолиева киселина:

 • Поддържа правилното ембрионално развитие. Фолиевата киселина е от най-популярните витамини, които се предписват на жените, които планират бременност. Тъй като тя може да не настъпи веднага, понякога те приемат синтетичния витамин в продължение на много месеци. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до дефекти на невралната тръба на зародиша като spina bifida, неправилно развитие на мозъчните структури, малформации на крайниците и увреждания на сърцето.
 • Фолатът функционира като коензим при едновъглеродни трансфери в синтеза на ДНК и РНК и метаболизма на аминокиселините. Тъй като фолатът е необходим за произвеждането на ДНК копия без грешки и изграждането на нови клетки, ниските нива на фолат водят до различни проблеми в развитие не само на ембрионално ниво, но и след като бебето се роди и продължава да расте.
 • Помага на тялото да използва желязо, витамин B12 и аминокиселини. Липсата на фолиева киселина може да предизвика анемия, при която червени кръвни клетки са неправилно формирани, Тъй като фолатите са свързани с образуването на ДНК, дефицитът на този витамин може да доведе и до мегалобластна анемия. Високият прием на витамин B9 може да прикрие дефицита на витамин B12 до момент, в който неврологичните увреждания вече са необратими.
 • Предотвратяване развитието на рак. Според някои проучвания ниските нива на фолати са свързани с повишен риск от развитие на рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво, мозъка и белия дроб. Високият прием на храни, богати на естествени фолати може да предотврати развитието на някои от най-често срещаните онкологични заболявания. От друга страна проучвания върху животни и хора показват, че прекомерния прием на фолиева киселина при хората, които имат съществуващи огнища на неоплазия може да повиши риска от някои видове рак. Синтетично създадената форма на витамина се отличава от естествените форми, срещащи се в храните, а нито дефицитът, нито предозирането са полезни. За това ще дадем информация по-долу.
 • Поддържане здравето на сърцето. Както и другите витамини от група В, фокатът играе важна роля за намаляване на високите нива на хомоцистеин в кръвта, който е свързан с повишен риск от инфаркти и инсулти. Хомоцистеинът е аминокиселина, градивен елемент на протеините. Не е възможно да се получи хомоцистеин от храните, той се образува от метионин, друга аминокиселина, която се намира в месото, рибата и млечните продукти. За да се получи това преобразуване освен фолиева киселина са нужни също и витамин B6 и витамин B12.
 • Предпазва от деменция и Алцхаймер. Няколко проучвания показват връзка между повишените нива на хомоцистеин и риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, а други са установили връзка между ниските концентрации на фолиева киселина и влошените когнитивни способности. Въпреки това, приема на синтетични добавки не може да подобри тези способности. Приема на фолат от разнообразен начин на хранене може да спомогне за профилактира на заболяването.
 • Превенция на депресивни състояния. Сам по себе си фолатът не може да предотврати депресия, но балансирана диета с много пресни зеленчуци действа като натурален лек за подобни настроения. Проучване показва, че серумните концентрации на фолиева киселина са значително по-ниски при хора с тежка депресия в сравнение с тези, които никога не са били депресирани.

Сред топ храните, богати на естествени фолати са спанак, черен дроб, аспержи, броколи, брюкселско зеле, горчица, боб, маруля, авокадо, пшенични зародиши, портокали и др.

Витамин B12 (кобаламин) според публикацията на National Institutes of Health / Office of Dietary Supplements - Vitamin B12 [5] е водоразтворим витамин, който присъства в храни от животински произход, добавя се към зърнени закуски, дрожди и други храни и е достъпен като хранителна добавка. Той е единствения витамин, който съдържа в ядрото си метален атом - кобалт и затова се нарича Кобаламин. Има различни форми на витамин B12, като някои от които не се усвояват от човека, а други като метилкобаламин, хидроксокобаламин, аденозилкобаламин и цианокобаламин са ефективни и при прием чрез добавки.

Витамин B12 е необходим за правилното формиране на червените кръвни клетки, неврологичните функции и синтеза на ДНК. Витамин B12 функционира като кофактор за синтеза на метионин (превръщането на хомоцистеин в метионин) и L-метилманонил CoA мутаза. Метионинът, от своя страна е необходим за образуването на S-аденозилметионин, универсален метилов донор за около 100 различни субстрата като ДНК, РНК, хормони, протеини и липиди.

Витамин B12, който е свързан с протеините в храната преминава дълъг път през храносмилателната система, преди да бъде усвоен в крайната част на тънките черва. За усвояването му имат значение специфични протеини като хаптокорин и вътрешен фактор, отделян от клетките на стомашната лигавица. Приблизително 56% от 1 микрограм таблетка с витамин B12 се абсорбира, но абсорбцията намалява драстично, когато капацитетът на вътрешния фактор е надвишен (1-2 микрограма витамин B12).

Злокачествената анемия е автоимунно заболяване, което засяга стомашната лигавица и води до атрофията ѝ. Това причинява разрушаването на париеталните клетки на повърхността, намаляване киселинността на стомашните сокове и невъзможност за създаването на вътрешен фактор. Всичко това води до малабсорбцията на витамин B12, независимо че се консумират храни с високо съдържание. Ако злокачествената анемия не се лекува, тя причинява трайно изчерпване на витамина, развитие и задълбочаване на мегалобластна анемия, разрушаване на миелиновата обвивка на нервите и съответно неврологични увреждания и пр.

Наличието на витамин B12 в човешкия организъм обикновено се изследва чрез серумни или плазмени концентрации като има различни прагове за дефицит. Редица данни сочат, че серумните концентрации не винаги съответстват на вътреклетъчните концентрации и по тази причина се извършват още изследвания. Повишеното ниво на серумния хомоцистеин (стойности над 13 микромола / L) също може да предскаже евентуален дефицит на витамин B12, но може да е свързано и с ниски нива на витамин B6 или фолати (витамин B9). Повишените нива на метилмалонова киселина (стойности над 0,4 микромола / L) са по-надежден индикатор за състоянието на витамин B12, тъй като показват метаболитни промени, характерни за дефицита на кобаламин. Стойностите на RDW и MCV показват изменения в големината и еднородността на еритроцитите.

Витамин B12 кобаламин - Метилкобаламин, Хидроксокобаламин, ЦианокобаламинПрепоръчителните дневни дози на витамин B12 са:

 • кърмачета 0-6 месеца - 0,4 микрограма
 • бебета 7-12 месеца - 0,5 микрограма
 • деца 1-3 години - 0,9 микрограма
 • деца 4-8 години - 1,2 микрограма
 • деца 9-13 години - 1,8 микрограма
 • над 14 години - 2,4 микрограма
 • Бременни жени - 2,6 микрограма
 • Кърмещи майки - 2,8 микрограма

Витамин B12 се среща в естествените си форми Метилкобаламин и Аденозилкобаламин в животинските продукти като черен дроб, риба, месо, птици, яйца, мляко и млечни продукти. Вижте топ 50 храни, богати на витамин B12. В растителните храни също има витамин B12, но хората нямат необходимите ензими, за да го усвоят. Обогатените храни и напитки дават възможност на хората на строга веган диета да снабдят организма си с достатъчни количества от витамина.

Липсата на витамин B12 се характеризира с развитието на мегалобластна анемия, хронична умора, усещане за слабост, загуба на апетит и тегло. Неврологичните промени, които се дължат на разрушаване на миелиновата обвивка на нервите могат да включват скованост и изтръпване на ръце и крака, различни форми на атаксия, положителен тест на Ромберг, проблеми със зрението поради увреждане на оптичния нерв, някои форми на косопад  и др. Освен това липсата на витамина може да доведе до депресия, паник атаки, самоубийствени мисли и халюцинации, поява на хронични афти, подут и зачервен език, преждевременно побеляване на косата, намаляване на броя на живите сперматозоиди , спонтанен аборт и др. Много от тези симптоми се наблюдават и при други заболявания и липса на витамини, което прави поставянето на точната диагноза още по-трудно.

Рискови групи за развитие на дефицит на витамин B12:

 • хора над 60 години, при които атрофичния гастрит намалява секрецията на солна киселина в стомаха. Това води до намалена абсорбция и на витамин B12. Освен това има опасност от свръхрастеж на чревни бактерии, които се хранят с витамина.
 • страдащите от злокачествен анемия с липса на вътрешен фактор. Лечението е с инжекции с витамин B12. Капките за нос с витамин B12  също са добра алтернатива и заобикалят храносмилателния тракт.
 • хора със заболявания на стомашно-чревния тракт - болест на Крон, улцерозен колит и др. Наскоро писахме за Хеликобактер пилори, хроничния гастрит и язвите на стомаха и дванадесетопръстника, които също могат да доведат до малабсорбция на витамина.
 • хора със стомашно-чревна операция. Пример за това е бариатричната хирургия, при която се отрязва част от стомаха с цел намаляване на теглото. Това води до малабсорбция на витамини, сред които е и B12.
 • строги вегани и вегетарианци. Има хора, които по етични и религиозни причини умишлено избягват определени храни. Някои групи избягват месо, но консумират мляко и яйца и не са толкова застрашени от развитие на дефицит, други избягват месо и мляко, но не и яйца. Подсилените растителни храни и напитки съдържат информация в какви количества е съдържанието на витамин B12.
 • бременност и кърмене са периоди, в които жените се нуждаят от повишени количества от витамина. Майките, които имат хранителни ограничения, са по-застрашени да развият дефицит, който може да увреди физическото и менталното развитие на техните бебета.

Витамин B12 е водоразтворим и има нисък потенциал на токсичност, дори и приет в стойности многократно превишаващи препоръчителната дневна доза от 2,4 микрограма за възрастни. По-скоро ефектите на предозиране  се дължат на помощните вещества при синтетичната форма Цианокобаламин и натоварването на организма с токсични цианидни групи. При формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин не са отчетени странични ефекти. Появата на акне в зряла възраст не означава предозиране, а подхранване на специална бактерия (Propionibacterium acnes) , която вирее по повърхността на кожата.

След като дадохме кратка информация за витамин B2, B6, B9 и B12 нека да видим дали те имат връзка с риска от онкологични заболявания.

В публикацията от 2011 г. Plasma vitamins B2, B6, B12, and related genetic variants as predictors of colorectal cancer risk [6] са изследвани плазмените концентрации на витамините B2, B6 и B12 и риска от развитие на рак на дебелото черво. При разграждането на аминокиселините се отделят групи, които съдържат само 1 въглероден атом с различна степен на окисление. Тези едновъглеродни атомни отломки  са свързани с образуването на тумори поради синтеза на пурини и правилното копиране на ДНК. Витамините от група B се свързани със синтеза на ДНК и процесите на метилиране.

Сред тях витамин B9 (фолат) е най-изследвания по отношение на рака на дебелото черво. Но витамините B2, B6 и B12 също са свързани с едновъглеродния метаболизъм. Витамините B2 и B6 са свързани взаимно и участват в различни метаболитни процеси.  

Публикацията от 1997 г. The EPIC Project: rationale and study design. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. [7] описва  мащабен проект, който има за цел да проучи връзката между начина на хранене, различни фактори от начина на живот и риска от развитие на рак. Проучването се извършва в 23 сътрудничещи си центрове в 10 европейски страни (Дания, Франция, Гърция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство) и включва население, което се характеризира с големи различия. Събират се данни за:

 • начина на хранене
 • физическа активност
 • полово съзряване
 • информация за репродуктивност
 • употреба на алкохол
 • тютюнопушене
 • предишни и настоящи заболявания
 • прием на лекарства

Следвайки общ протокол се вземат кръвни проби, които се съхраняват в течен азот за бъдещи лабораторни изследвания в случай на рак и съответстващи здрави контроли. Вземат се и антропометрични данни.

До средата на 1996 г. в проучването са включени около 340 000 лица. Очаква се по време на първите 10 години на проследяване да бъдат открити към 23 000 случая на рак. За целта се използват регистри на онкоболни (Дания, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединено кралство) или досиета за здравно осигуряване, регистри на патология и активен контакт с пациентите от изследването или техните близки. Проследяващият период е до 2003/4 година.

Колоректалният рак (рак на дебелото черво) се определя като комбинация от рак на дебелото черво и на ректума. Това изследване включва 1365 случая с подобен рак, от които 846 пациента са с рак на дебелото черво, а 519 са с рак на правото черво, което завършва с анус. Резултатите на тези пациенти са сравнени с  2319 здрави контроли, които са идентични по пол, възраст и местообитание.

 • Изследването на витамин B2 включва плазмени концентрации на рибофлавин и флавинов мононуклеотид.
 • Изследването на витамин B6 включва пиридоксал 5-фосфат, пиридоксал и 4-пиридоксинова киселина.
 • Изследването на витамин B12 включва серумни нива и  плазмена метилмалонова киселина.
 • Изследвани са 8 полиформизми на гени, кодиращи ензими и участващи в едновъглероден метаболизъм:
 • цистатионин В-синтаза (CBS 699C → T; rs234706 и вмъкване на CBS 844ins68)
 • метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR 677C → T; rs1801133 и MTHFR 1298A → C; rs1801131)
 • метионин синтаза (MTR 2756A → G; rs1805087)
 • метионин синтаза редуктаза (MTRR 66A → G; rs1801394)
 • транскобаламин II (TCN2 67A → G; rs RsaI и 776C → G; rs1801198)

Под внимание са взети и следните фактори:

 • статус на тютюнопушене (никога, бивш, настоящ пушач, липсваща информация)
 • консумация на алкохол (непрекъсната)
 • прием на диетични фибри (непрекъснато)
 • физическа активност (няма, умерено неактивна, умерено активна, активна)
 • образование (няма завършено основно образование, средно образование, университет, не е посочено)
 • индекс на телесна маса в kg/m2

Вече писахме, че съществуват разлики в серумните нива на витамин B12 при различните раси и етноси. В това европейско изследване държавите са разделени на:

 • северен европейски регион - Дания и Швеция
 • централен европейски регион - Франция, Обединено кралство, Холандия и Германия
 • южен европейски регион - Италия, Испания и Гърция.

Отчетено е време на даване на кръв и поставяне на диагноза рак: по-малко или повече от 3.6 години, както и възраст на пациента - под или над 60 години. Приемът на алкохол е разделен на 0-30 грама/дневно или над 30 грама/дневно. Концентрациите на фолиевата киселина в плазмата са определени под или над 11.3 nmol / L.

Резултати от изследването:

 • Концентрациите на витамин B2 и витамин B12 сред мъжете са доста по-ниски  в сравнение с жените, но концентрациите на витамин B6 при мъжете е по-висока.
 • Участниците под 60 години имат по-ниски концентрации на витамин B2 и метилмалонова киселина и по-високи концентрации на витамин B12 в сравнение с участниците над 60 години.
 • Сред настоящите пушачи концентрациите на витамин B2, B6 и B12 са по-ниски в сравнение с бившите пушачи и хората, които никога не са пушили.
 • Концентрациите на витамин B2 и B6 са по-ниски сред участниците от южния европейски регион в сравнение с централния и северния.
 • Хората, които пият над 30 грама алкохол на ден имат по-ниски концентрации на витамин B2 и B12 в сравнение с тези, които пият по-малко.
 • Концентрациите на витамин B12 са малко по-високи при хората с генотип TCN2 677GG, а концентрациите на другите витамини не се различава според генотипа.

Резултатите показват, че с увеличаването на витамин B2 и B6 намалява риска от рак на дебелото черво.

Витамин B12 не е свързан с риск от рак на дебелото черво.

В допълнение учените изследват връзката между витамините и риска от рак на дебелото черво на подгрупи по прием на алкохол. Оказва се, че рискът от рак на дебелото черво се увеличава при хората, които пият над 30 грама алкохол на ден.

Публикацията от 1995 г. Alcohol, low-methionine-low-folate diets, and risk of colon cancer in men. [8]  има за цел да определи дали храните, бедни на фолиева киселина и употребата на алкохол повишават риска от рак на дебелото черво. Изследвани са над 47 000 мъже в САЩ на възраст от 40-75 г., които през 1986 г. са били здрави и не са имали рак. Начинът на хранене се определя чрез попълване на въпросници за отделни храни и честота на хранене с тях. След 6 години на проследяване са открити 205 нови случая на рак на дебелото черво. Изследването доказва, че приемът на дори 2 алкохолни напитки дневно увеличава значително риска от рак. Това е валидно и за хората, които в миналото са прекалявали с алкохола. Приемът на фолиева киселина и метионин слабо намалява този риск от развитие на колоректален рак. Дори и мъжете да пият повече от 2 алкохолни напитки дневно, ако приемат големи дози фолиева киселина или метионин рискът от рак на дебелото черво значително намалява.

Публикацията от 2013 г. B vitamin intakes and incidence of colorectal cancer: results from the Women's Health Initiative Observational Study cohort [9] проучва връзката между приема на фолиева киселина, витамин B2, B6, B12 и риска от рак на дебелото черво при жени. Под внимание е взета и употребата на алкохол. През 2011 г. колоректалният рак е третият най-често срещан вид рак за жените и мъжете в САЩ с над 160 000 случая. Въпреки по-добрите средства за диагностика и лечение смъртните случаи продължават да тревожат обществото. Вече споменахме, че от 1998 г. в САЩ и други страни се извършва задължително обогатяване на храни с фолиева киселина.

Това проучване е проведено тъй като са противоречиви данните дали предозирането на фолиева киселина може да стимулира растежа на тумори. Алкохолът има функция на антагонист за фолатите като ограничава абсорбцията и метаболизма им.

Изследването включва данните на над 93 000 жени в периода 1993-1998 г. в 40 клиники в САЩ. След изключване по различни параметри остават около 88 000 жени.

В настоящото проучване участват 1003 жени в постменопауза с рак на дебелото черво.

Взети са данни за:

 • възраст
 • доход на домакинство
 • етническа принадлежност
 • медицинска история
 • фамилна обремененост
 • употреба на медикаменти
 • тютюнопушене
 • прием на алкохол
 • физическа активност
 • хормонална терапия при постменопауза
 • индекс на телесна маса

В началото на изследването жените попълват въпросник за определяне на начина на хранене с помощта на 122 различни храни и това помага да се определят количества хранителни вещества, които приемат. Взема се информация и за употребата на хранителни добавки като мултивитамини, мултивитамини и минерали, витамини от група В. Дневният прием на фолати е сумата от естествените фолати от храните плюс 1.7 пъти от фолиевата киселина от обогатените храни.

Когато започва обогатяването на храните с изкуствено синтезиран витамин B9 в САЩ стойностите са много над нормите и постепенно дневния прием се нормализира. Настоящото отчита, че приемът на храни с прекалено много фолиева киселина е повишил риск от рак на дебелото черво при жените. В периода 2000-2003 г. средното съдържание на фолати в обогатените зърнени продукти е било намалено. От друга страна вероятно пикът в приема на фолиева киселина е насърчил по-бързия растеж на малките ракови образувания и те са били диагностицирани.

Резултатите от изследването потвърждават, че увеличения прием на витамин B6 и B2 намалява риска от колоректален рак при жени в постменопауза и това важни в особена сила за жените, които консумират под 1 питие / седмично. Повишеният прием на фолиева киселина през 1998-2002 г. в САЩ вероятно е довел до преходно повишаване на риска от развитие на рак. В изследването не се споменава за витамин B12.

В публикацията от октомври 2018 г. на Frontiers of Oncology/ Cancer Epidemiology and Prevention - Association of One-Carbon Metabolism-Related Vitamins (Folate, B6, B12), Homocysteine and Methionine With the Risk of Lung Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis [10] се разглеждат витамините B6, B12, фолиева киселина (B9) и риска от рак на белия дроб.

Въпреки напредъка в лечението, ракът на белия дроб остава един от най-често срещаните и водещи до фатален край в световен мащаб. Днес около 60% от всички случаи са в напреднал стадий или са развили метастази, което провокира учените в търсенето на маркери за ранни стадии на този вид рак.

Все повече научни изследвания доказват, че важна роля в прогресията на рака играе метилирането на ДНК. Този процес изисква метил донор, който се осигурява от въглеродния метаболизъм. S-аденозилметионин (SAM), активираната форма на метионина, е най-важния метил донор. В тези процеси участие вземат и витамин B9 (фолиева киселина), витамин B6, B12, хомоцистеин и метионин.

Това изследване има за цел да оцени нивата на витамините от група B (B6, B8 и B12), хомоцистеин и метионин и риска от рак на белите дробове. За целта са претърсени базите данни с авторитетни научни проучвания на PubMed, Embase, MEDLINE и CNKI (Китайската национална инфраструктура на знанието) до 1 февруари 2018. Първоначално са подбрани над 1 500 публикации, но след щателен обзор и проучване броят им е намален до 14 публикации, които са включени в този систематичен преглед и мета анализ. От тях 4 са от Европа, 9 са от Азия, а 1 е проведено в Европа, Азия и Америка.

Проучванията по темата включват 8 097 пациенти с рак на белия дроб и 10 008 здрави контроли.

Концентрацията на серумен фолат (витамин B9) при пациенти с рак на белия дроб е значително по-ниска от тази в здравите контроли. Тъй като в САЩ има задължително обогатяване с фолиева киселина на храните средните серумни концентрации са по-високи в сравнение с европейците, болни от рак на белите дробове. Много от жените в детеродна възраст и планиращи бременност са запознати с ползите от приема на фолиева киселина и техните серумни концентрации са по-високи в сравнение с мъжете. По-ниски нива на серумен фолат са открити при бившите и настоящи пушачи, но не и при хората, които никога не са пушили.

Витамин B6 е по-нисък при хората с рак на белия дроб в Европа в сравнение със здравите контроли. Серумните нива са по-ниски при мъжете от контролите в сравнение с жените. Значително по-ниски нива на витамин B6 са отчетени при бившите и настоящи пушачи, но не и при непушачите.

Серумните нива на витамин B12 са почти еднакви при болните от рак на белия дроб и здравите хора. Не е открита разлика между участниците от Европа и Азия, както и по статус на пушене.

Хомоцистеинът се влияе от няколко витамина от група B. В настоящото изследване серумното ниво на хомоцистеин при пациентите с рак на белия дроб е по-високо от здравите контроли, които служат за сравнение. Отчетени са разлики в стойностите на пациентите от Европа и Азия. Не се открива разлика пушачи/непушачи.

Първоначално не се наблюдава значителна разлика между нивата на серумния метионин и риска от рак на белия дроб. След като се анализират подгрупи се оказва, че серумния метионин е със значителни разлики между пациентите с рак на белия дроб и контролите в Европа, но не и в Азия или САЩ. Не са наблюдавани разлики между половете или статус на пушене.

Учените установяват, че от факторите, свързани с едновъглеродния метаболизъм по-високи серумните фолати и витамин B6 могат да защитят организма от развитие на рак на белите дробове. Тютюнопушенето вероятно възпрепятства усвояването им и намалява серумните концентрации на тези витамини.  Повишеният хомоцистеин е рисков фактор. Не е наблюдавана връзка между витамин B12 и метионин и рак на белите дробове.

Публикацията от 2015 г. Detection of serum folate, homocysteine ​​and vitamin B 12 in patients with non-small cell lung cancer and its clinical significance [11] има за цел да изследва серумните нива на фолати, хомоцистеин, витамин B12 при пациенти с недребноклетъчен белодробен рак и да се изясни клиничното им значение за диагнозата и прогнозата на заболяването.

Участват 35 пациента с рак и 30 здрави контроли. Изключени са свързани фактори като хипертония, анемия и фамилна обремененост.

Резултатите показват, че нивото на хомоцистеин е значително по-високо при пациентите с рак на белите дробове в сравнение с контролите. Нивото на фолиева киселина е по-ниско при онкоболните в сравнение със здравите хора.

Няма значителна разлика между серумните нива на витамин B12 в двете групи. Повишените серумни нива на хомоцистеин могат да помогнат за диагностиката и прогнозиране развитието на този вид рак.

Публикацията от 2015 г. Plasma homocysteine, folate and vitamin B12 levels in patients with lung cancer. [12] изследва плазмените концентрации на хомоцистеин, фолати и витамин B12 при пациенти с наскоро диагностициран рак на белия дроб и да се определи дали те биха могли да бъдат използвани като туморен маркер. 

Нарушенията в метаболизма на хомоцистеина и витамини от група B, които участват в едновъглеродния метаболизъм и са важни за синтеза и метилиране на ДНК са свързани с образуването на тумори. Целта на 

В проучването участват 40 мъже с рак на белия дроб и 40 здрави мъже на подобна възраст, които нямат злокачествено заболяване и не са вземали лекарства, които да влияят на нивата на хомоцистеин. Средната възраст на мъжете с рак на белия дроб е 59 години, всички от тях пушат средно 2 кутии цигари на ден в продължение на 30 години. 55% от тях са с плоскоклетъчен карцином, 35% с аденокарцином, а 10% с дребноклетъчен карцином.  Мъжете са разделени и според стадия на развитие на рак. Средното ниво на хомоцистеин е увеличено - 15.3 микромола / L при пациентите с рак срещи 9.8 микромола / L при контролите. Средното ниво на фолати е 4.3 pg / ml при раковоболните в сравнение с 6.1 pg / ml при здравите мъже.

Няма съществена разлика в нивата на витамин B12 при двете групи.

Нивата на хомоцистеин, витамин B12 и фолиева киселина не показват разлика по отношение на хистологичния тип карцином, броя на изпушените цигари на ден, продължителност на пушене, възраст на пациента или клиничен стадий на развитие на рака.

Публикацията от 2012 г. Dietary B vitamin and methionine intakes and lung cancer risk among female never smokers in China. [13] изследва приема на витамини от група B (B2, B3, B6, B9 и B12) и метионин за развитие на рак на белите дробове при жени от Китай, които никога не са пушили. Проучването е проведено в Шанхай, където има около 75 000 жени. Средното проследяване е 11 години и от 72 000 здрави жени без рак са открити 428 случая на рак на белите дробове.

Консумацията на витамин B2 (рибофлавин) е обратно свързана с риск от рак на белия дроб, т.е. повече витамин B2 намалява риска от рак. Приемът на други витамини от група B не е свързан с риск с рак на белия дроб.

Публикация от 2013 г. на Oxford academic - Serum folate and vitamin B12 concentrations in relation to prostate cancer risk—a Norwegian population-based nested case–control study of 3000 cases and 3000 controls within the JANUS cohort [14] проучва серумните нива на фолати и витамин B12 и риска от рак на простатата при 3000 пациента и 3000 здрави мъже в Норвегия.

Ракът на простатата е вторият най-често диагностициран рак сред мъжете в световен мащаб. Някои изследвания доказват, че мъжете, които приемат хранителни добавки с изкуствено синтезираната фолиева киселина имат по-голям риск да развият подобен вид рак. Това не важи за естествено съдържащите се фолати в храната.

Спорен е въпросът дали повишените нива на витамин B12 могат да предизвикат рак на простатата. Изследването е направено с цел проучване на въздействието на тези витамини. От банка с данни на 317 000 пациента, които са участвали в изследвания за скрининг на здравето или са били кръводарители на Червения Кръст в Норвегия в периода 1973 - 2004 г. От тях са избрани резултатите на  3000 мъже с рак на простата и съответстващи им по възраст 3000 здрави мъже. Данните за честотата на рака са получени от Регистър на рака в Норвегия. Изследвани са:

Взети са под внимание:

 • тютюнопушене (никога, бивш или настоящ пушач)
 • физическа активност (заседнал начин на живот, над 4 часа на седмица, чести тренировки)
 • Индекс на телесна маса (под 25, 25-30, над 30 кг / м2)
 • Степен на завършено образование ( основно, средно, университет)

Както е доказано от други изследвания за рак на дебелото черво, високите нива на фолати могат да предотвратят образуването на неоплазми, но могат също и да ускорят растежа на съществуващи недиагностирани ранни лезии.

В настоящото изследване мъжете с рак на простатата и здравите мъже са били средно на 49 години, а средната възраст за поставяне на лошата диагноза е средно 65 години. Болните от рак имат по-често висше образование и нямат наднормено тегло, но имат сходни нива на физическа активност и тютюнопушене със здравите мъже.

Болните от рак на простата имат малко по-високи концентрации на фолиева киселина и концентрации на хомоцистеин в сравнение със здравите мъже.

При двете групи мъже няма значителна разлика в серумните нива на витамин B12, метилмалонова киселина, метионин и креатинин.

Генотипът MTHFR 677TT се среща по-рядко сред болните, в сравнение със здравите. Носителите на 677TT  имат по-ниски концентрации на фолиева киселина и по-високи концентрации на хомоцистеин в сравнение с генотипа 677CC.

Въпреки че концентрацията на фолиева киселина е умерено свързана с повишен риск от рак на простата резултатите от множество научни изследвания остават противоречиви и това не може да бъде използвано като туморен маркер за рак на простата.

Публикацията от 2003 г. Plasma folate, vitamin B6, vitamin B12, homocysteine, and risk of breast cancer. [15] изследва дали повишения прием на фолиева киселина може да намали риска от развитие на рак на гърдата, свързан с умерена консумация на алкохол. В периода от 1989 - 1990 г. са получени кръвни проби над 32 000 жени, които през 1996 г. са били проследени за развитие на рак на гърдата. Избрани са 712 пациентки с рак и още 712 здрави жени за контрола. Информация за храна е получена чрез въпросници през 1980, 1984, 1986 и 1990 г. Изследвани са серумните концентрации на фолиева киселина, витамин B6, B12, хомоцистеин, както и приема на витамини чрез храна и добавки.

Най-високите концентрации на фолати намаляват риска от развитие на рак при жените, които консумират най-малко по 15 грама високоалкохолни напитки дневно. Високите нива на витамин B6 също могат да намалят риска от рак на гърдата. Високите нива на витамин B12 намаляват риска от рак на гърдата сред жените в пременоуза, но не и в постменопауза. Плазменият хомоцистеин не е свързан с риск от рак на гърдата.

В публикацията от 2016 г. Methylmalonic Acid and Homocysteine as Indicators of Vitamin B-12 Deficiency in Cancer [16] се проучват начини за откриване на дефицит на витамин B12 при онкоболни пациенти с помощта на Метилмалонова киселина (ММК) и хомоцистеин.

Витамин B12 е водоразтворим витамин, който не може да бъде произведен в човешкото тяло. Ние си го набавяме главно от храни с животински произход и от други храни, изкуствено обогатени с витамина. Той играе важна роля в неврологичните функции и е необходим за поддържане на обвивките на нервите. При липсата му тези нерви могат да бъдат увредени и да доведат до неприятни парестезии, периферна невропатия, демиелинизация на гръбначния стълб .

Липсата на витамин B12 може да се дължи на умишлено избягване по морални и религиозни причини на храните от животински произход, малабсорбция и други несъвършенства в храносмилателната система. Възрастните хора и алкохолиците също са предразположени също към дефицит, както и хората на строга веган диета, освен ако не приемат обогатени храни или хранителни добавки. Малабсорбцията може да възникне и от прием на медикаменти като лекарства против стомашни киселини, H2 антагонисти и бигуаниди (медикаменти, които съдържат Метформин и се използват за лечение на диабет).

Пациентите, болни от онкологични заболявания също са уязвими към дефицит на витамин B12 поради лош орален прием, малабсорбция, хирургични интервенции, прием на медикаменти и ентерит.

Дефицитът на витамин B12 при пациенти с рак може да увеличи риска от развитие на периферна невропатия, предизвикана от химиотерапия.

Това състояние може значително да влоши качеството на живот и да продължи, дори да се влоши след приключване на химиотерапията. Дефицит на витамин B12 може да се развие и по време на прилагането на химиотерапия и да предразположи пациентите към развитие на невропатия и още много симптоми, свързани с липсата на този витамин. Ето защо е важно да бъде проследявано наличието на кобаламин и при раково болните.

Липсата на витамин B12 не е е толкова лесна за установяване. Диагнозата обикновено се поставя само чрез изследване на серумните нива (за дефицит се смятат стойности под 200 pg / mL), но голяма част от пациентите с проявени симптоми имат стойности в норма при изследване на кръвта. Вече писахме, че при чернодробно заболяване

серумните стойности може да са фалшиво завишени, а практически тъканите да не са достатъчно добре снабдени с витамина. Освен това ненормално високите серумни нива на витамин B12 могат да се дължат на промяна в метаболизма на витамина при напреднал стадий на рак, хематологични злокачествени заболявания и увреждане на бъбреците. Ето защо са нужни по-чувствителни методи за скрининг на витамин B12 чрез измерването на свързани метаболити.

Има 2 ензимни реакции, които зависят от витамин B12. Той е необходим за превръщането на метилмалонова киселина (ММК) в сукцинил - CoA и в комбинация с фолиева киселина, за да се превърне хомоцистеинът в метионин. ММК е по-специфичен маркер за дефицитът на витамин B12 в сравнение с хомоцистеин. Недостигът на витамин B12 на ниво тъкан може да доведе до повишаването на метилмалонова киселина и хомоцистеин, дори и когато серумните концентрации на витамина са в референтните стойности.

В това изследване участват 316 пациента с рак, изследвани за пръв път в Центровете за лечение на рак в Америка и в Медицински център на Средния Запад в периода април 2014 и юни 2014 г. Тримесечният период за изследване се счита за допустим независимо от възрастта, пола, диагнозата рак или всяка друга клинична или демографска характеристика. Единственият критерий за включване е диагнозата рак при пациенти на възраст над 18 години.

 • 71.5% от пациентите са били наскоро диагностицирани
 • 85.4% нямат диабет
 • 77.5% са се хранили разнообразно
 • 94.3% са с нормален серумен креатини
 • 93% са с нормален eGFR - индекс на гломерулна филтрация, което показва нормална дейност на бъбреците.

Най-честите ракови заболявания са:

 • 24.7% - рак на гърдата
 • 17.4% - рак на дебелото черво
 • 14.2% - рак на белите дробове
 • 7.9% - рак на простатата
 • 6.6% - рак на панкреаса

Стойностите за дефицит на витамин B12 са:

серумни нива на витамин B12 под 300 pg / mL

Метилмалонова киселина над 260 nmol / L

Хомоцистеин над 12 μmol / L

Подобно изследване се доближава до златния стандарт за определяне на дефицит на витамин B12, но липсват данните на холотранскобаламин holoTC.

Средните серумни нива са:

 • 582.5 pg / mL за витамин B12
 • 146.5 nmol / L за метилмалонова киселина
 • 8.4 μmol / L за хомоцистеин.

Мъжете са имали значително по-нисък витамин B12 и по-високи стойности на ММК и хомоцистеин в сравнение с жените.

Пациентите с висок серумен креатинин и нисък eGFR (индекс за правилната работа на бъбреците) са имали значително влошение на нивата и на трите параметъра в сравнение с пациентите с нормална бъбречна функция

Пациентите с недохранване са имали значително по-високи нива на ММК и хомоцистеин в сравнение с пациентите, които нямат ограничения в начина на хранене.

Пациентите на възраст над 54 години са имали значително по-високи нива на ММК и хомоцистеин в сравнение с пациентите под 54 години.

Пациентите с рак на дебелото черво, простатата и панкреаса са имали значително по-лоши  показатели (понижен витамин B12 и увеличени нива на ММК и хомоцистеин) в сравнение с пациентите с рак на гърдата и рак на белия дроб.

От 316 пациенти:

 • 5 (1.6%) са с дефицит на витамин B12 на базата на серумни нива под 200 pg / mL
 • 28 (8.9%) са с дефицит на витамин B12 на базата на серумни нива под 300 pg / mL
 • 34 (10.8%) са с дефицит, определен чрез серумни нива на ММК над 260 nmol / L
 • 55 (17.4%) са с дефицит, определен чрез серумни нива на хомоцистеин над 12 μmol / L.

Това доказва, че изследването на ММК и хомоцистеин води до разкриването на по-голям брой хора с недостиг на витамин B12.

От 288 пациенти с “достатъчни” нива на витамин b12 (над 300 pg / mL)

 • 27 (9,4%) са с повишени нива на ММК
 • 45 (15.6%) са с повишен хомоцистеин
 • 9 (3.1%) са имали повишени нива и на ММК, и на хомоцистеин

Тези резултати показват, че използването само на серумните нива на витамин B12 може да не открие дефицит. Ранното му диагностициране е от съществено значение при пациенти с рак, тъй като неврологичните увреждания могат да бъдат приписани на агресивната химиотерапия, да не бъдат лекувани своевременно и да станат необратими.

Ако дефицитът на витамин B12 се определя като серумни нива под 200 pg / mL, честотата на дефицит е 1.6%.

Ако се определя под 300 pg / mL, честотата е 8.9%.

Ако се използват серумните нива на метилмалонова киселина и хомоцистеин е съответно 10.8% и 17.4%. Това показва, че само изследването само на серумните нива на витамин B12 може да е подвеждащо.

Изборът на прагова концентрация на витамин B12 за извършване на допълнителни изследвания е спорен. Ако се използва границата под 200 pg / mL, ще бъдат пропуснати много пациенти с повишени ММК и хомоцистеин. Ако се използват стойности от 500 pg / mL ще има много пациенти, които ще имат нужда от изследвания за другите метаболити и това ще оскъпи значително диагностиката. Затова се препоръчва комбинацията от серумни нива на витамин B12, метилмалонова киселина и хомоцистеин да се извършва при наличие на рискови фактори и проявени симптоми.

Не само дефицитът на витамин B12 води до повишени нива на метилмалонова киселина и хомоцистеин. Високите стойности могат да се дължат на диабет или увреждане на бъбреците. Повишаване на ММК може да се появи при силна дехидратация, наследена метилмалонна ацидурия и свръхрастеж на бактерии в тънките черва, които произвеждат големи количества пропионова киселина. Повишеният хомоцистеин може да се дължи на липса на витамин B9 (фолиева киселина), B6, хипотиреоидизъм, реакция към определени лекарства.

И все пак защо се смята, че витамин B12 е канцерогенен и подхранва туморите?

В публикация от 2016 на Cancer Epidemiology / Elevated plasma vitamin B12 levels and cancer prognosis: A population-based cohort study [17] се проучва защо повишените серумни нива на витамин B12 без прием на допълнителни витамини са свързани с краткосрочен риск от рак сред пациентите.

Има много публикации за дефицитът на витамин B12, който води до различни симптоми и увреждания. Напоследък множество изследвания се опитват да разкрият по-лесни и безболезнени начини за предсказване на рак. Може ли витамин B12 да се използва като туморен маркер?

Това проучване се основава на данни от различни медицински регистри в  Северна Дания през периода 01.01.1998 г. - 31.12. 2014 г. Извлечени са данни за етап на диагностика и вид рак при пациенти от 01.01.2001 г. до 30.11.2013 г. в Северна Дания. От базата данни са открити резултатите на витамин B12 над 200 pmol / L (271 pg / mL).

В Дания лечението с витамин B12 с дози над 0,5 mg (500 микрограма)  е достъпно само по лекарско предписание. Получени са данни за всички предписани лекарства с витамин B12, до 2 години преди измерването на серумните нива на витамин B12. За да няма объркване от съпътстващи заболявания са проучени и всички други диагнози преди поставянето на диагноза рак. Освен това са получени данни са болнично лечение с витамин B12.

3009 пациента са изключени от изследването, защото са получили терапия с витамин B12 в рамките на 2 години преди измерването на серумните нива на витамин B12.

Пациентите са разделени на 3 групи според серумните нива на витамин B12:

 • 200 - 600 pmol / L (271 - 813 pg / mL) - нормални нива
 • 601 - 800 pmol / L (814 - 1084 pg / mL)
 • над 800 pmol / L (> 1084 pg / mL)

Charlson Comorbidity Index (CCI) - предвижда 10-годишна преживяемост при пациенти с множествени съпътстващи заболявания. Пациентите са класифицирани в три групи. Освен това са разделени на възрасти: 0-40, 41-60, 61-80 и над 80 години.

Проучването включва 25 017 пациенти с измерен витамин B12 в рамките на 1 година преди поставянето на диагноза рак. От тях 3443 (14%) имат високи стойности над 600 pmol / L. За сравнение са включени 61 988 пациента с рак.

 

 

серумни нива на витамин B12

вид рак

200-600 pmol / L

601-800 pmol / L

над 800 pmol / L

рак на стомаха

430

29

38

рак на дебелото черво

3088

190

163

рак на черния дроб

181

66

80

рак на белия дроб

2636

30

255

рак на гърдата

1470

102

78

рак на простатата

2348

91

60

рак на бъбреците

487

33

37

рак на пикочния мехур

468

35

38

Неходжкинов лимфом

1230

79

70

лимфоцитна левкемия

396

26

24

Злокачествени миелоидни заболявания

694

143

256

рак на мозъка и други тумори на ЦНС

325

10

4

други видове рак

7254

570

428

CCI = 0 (нисък)

11 951

871

848

CCI = 1-2 (среден)

7 476

677

585

CCI = 3 (висок)

2 147

247

215

Вероятност за оцеляване чрез проследяване, %

30 дни

93.2

84.9

76.8

90 дни

84.7

70.1

56.9

365 дни

69.3

49.6

35.8

С още допълнителни данни (не са показани в тази публикация) става ясно, че пациентите с повишени стойности на витамин B12 над 600 pmol / L , които не са приемали добавки 2 години преди вземането на кръв, имат по-ниска вероятност да преживеят следващите 365 дни.

След като изследователите разглеждат вида на рак откриват, че пациентите с повишени нива на витамин B12 имат по-висок риск от смърт при някои специфични видове рак, докато други видове рак не показват никаква връзка.

Най-опасни са повишените нива на витамин B12 при:

 • рак на стомаха
 • рак на дебелото черво
 • рак на черния дроб
 • рак на гърдата
 • рак на простатата
 • рак на пикочния мехур

Това проучване на повече от 80 000 пациенти с рак показва, че хората, които имат повишени над нормата серумни нива на витамин B12 (без да са вземали никакви добавки през последните 2 години) имат по-висока смъртност поради напреднали или агресивни ракови заболявания. Учените предполагат, че онкологичните заболявания водят до промени в серумните нива на витамин B12. Прекалено високите измерени серумни нива на витамин B12 би следвало да повишат вниманието на лекарите за възможно развитие на тумори и съответно навременно лечение, което би подобрило качеството на живот и продължителността му.

Учените предполагат, че повишените нива на витамин B12 може да се дължат на рак на черния дроб или на други видове рак с метастази в черния дроб, който е основния склад на този витамин. За съжаление в това изследване липсват редица важни данни като начин на живот, хранене, тютюнопушене, алкохолизъм. Приемът на високоалкохолни напитки може да провокира развитието на чернодробна цироза, която да премине в рак на черния дроб и това да повлияе на резултатите. В изследването на са отчетени стойностите на Метилмалоновата киселина и хомоцистеин, както и други биомаркери. Липсват данни за раса и етническа принадлежност. Наскоро писахме за разликите в нивата на витамин B12 при различните раси и съответно нуждата от промяна на референтните стойности.

Малко вероятно е повишените стойности на витамин B12 да са свързани с начина на хранене, тъй като способността на червата да абсорбират витамина от храни или хранителни добавки е силно ограничена. Високи серумни нива на витамина могат да се получат след предозиране с инжекции или други носители на кобаламин. По тази причина над 3000 пациенти са изключени от проучването.

Учените са убедени, че ракът по някакъв начин може да промени метаболизма на витамин B12 и да доведе до високи серумни нива, но високите нива на витамин B12 (чрез храна и добавки) не причиняват рак. Според някои клинични нива повишените серумни нива на пациенти с установен рак в рамките на 1 година имат по-високи нива на специфичен протеин - хаптокорин, за който сме писали и преди. Тъй като циркулиращия витамин B12 е свързан с протеини, а хаптокорин се метаболизира единствено в черния дроб, промените в метаболизма на витамин B12 явно са свързани със състоянието на черния дроб. Учените не успяват да отговорят на множество въпроси, но едно е ясно - повишените серумни нива на витамин B12 при онкоболните не са причинени от храна или добавки.
Според информация на framar.bg - Карцином на черния дроб, първичен | мкб C22.0 | Framar.bg [18] се нарича и хепатоцелуларен карцином. Това е бързоразвиващ се тумор, ограничени възможности за терапевтично повлияване и краткосрочен летален край. Първичният карцином на черния дроб  е най-честия злокачествен тумор (80-85%) в този орган. В България годишно се разболяват около 1000 души. Засяга най-често хората над 60 години, а мъжете боледуват 3-8 пъти по-често от жените.

Чернодробната цироза при 60-90% от болните се разглежда като предраков стадий. За развитие на чернодробен рак спомагат инфекция с хепатит тип В или С, редовна злоупотреба с алкохол и хепатотоксини (афлатоксин, нитрозамин, диетиламиноазобензол), както и продължително имуносуспресивно лечение.

Чернодробният рак прораства в чернодробните вени и прави метастази в близки групи лимфни възли, кости и в белите дробове.

В началните стадии туморите протичат незабелязано, без никакви клинични оплаквания. Обикновено преди появата на симптоми е доказана чернодробна цироза в напреднал стадий, а болните се оплакват от:

 • чувство на тежест
 • разпъване
 • тъпи болки в областта вдясно под ребрата
 • липса на апетит
 • отпадналост
 • лесна умора

С нарастване на тумора се появява задух, който се дължи на изместване на диафрагмата нагоре и притискане на белите дробове. Жълтеницата не е задължително изразена, но при прорастване на тумора в жлъчните пътища се проявява. Анемията се среща рядко. При напредване развитието на тумора болният губи от теглото си, черният дроб е увеличен, туморът може да бъде открит.

Болните от рак на черният дроб обикновено се лекуват от основното заболяване - цироза или агресивен хроничен хепатит и при преглед с ехохрафия се открива тумора. Ето защо при всички пациенти с доказана цироза на черния дроб е нужно да бъдат правени редовни прегледи за евентуална поява на рак.

Лечението на първичния рак на черния дроб е предимно хирургично с изрязване на засегнатите части, но това е възможно при по-малко от 10% от болните. Туморите е невъзможно да бъдат отстранени, ако са обхванали двата чернодробни дяла или регионални лимфни възли. Химиотерапията и лъчелечението се използват като палиативна грижа.

Публикацията от 2016 г. Plasma Folate and Vitamin B12 Levels in Patients with Hepatocellular Carcinoma [19]   изследва дали има връзка между серумните нива на фолиева киселина и витамин B12  и първичния рак на черния дроб.

Тези 2 витамина участват в едновъглеродния метаболизък и са от съществено значение за метилирането, синтеза и възстановяването на ДНК по време на регенерация на клетките. Според някои изследвания фолатът е естествен противораков витамин, който предизвиква програмирана клетъчна смърт (апоптоза) на мутиралите ракови клетки и влияе на генната им експресия. Витамин B12 участва в метилирането на хомоцистеин, за да образува метионин чрез метионин синтаза. Ето защо учените предполагат, че витамин B12 влияе на нивото на хомоцистеин в плазмата и състоянието на фолата, което може да е от изключителна важност при образуването на тумори.

Черният дроб е основното място за съхранение и метаболизъм и на двата витамина от група B - фолиева киселина (вит. B9) и витамин B12. Те участват в метилирането и синтеза на макромолекули. Проведени наскоро изследвания са показали, че около 60% от пациентите с рак на черния дроб имат значително понижени нива на фолиева киселина и те продължават да спадат значително при напредване развитието на рака.

В това изследване участват 312 пациента с рак на черния дроб и 325 здрави контроли, идентични по възраст, пол, тютюнопушене и прием на алкохол.

От тези 312 пациента с чернодробен рак, 262 са мъже, а 50 са жени. Средната възраст е 56 години. Според стадия на рак са:

 • стадий I - 50 пациента
 • стадий II - 99 пациента
 • стадий III - 103 пациента
 • стадий IV - 60 пациента
 • Стадий I + II - 149 пациента
 • Стадии III + IV - 163 пациента

Здравите 325 контроли включват 258 мъже и 67 жени на средна възраст 58 години без анамнеза за рак и заболявания на сърцето, мозъка, белите дробове, бъбреците или черния дроб.

При раково болните 84% носят повърхностен антиген за хепатит тип B (HBsAg) в сравнение с 6.2% с контролите. При онкоболните са отчетени значително по-ниски средни нива на фолати.

Въпреки че делът на пациентите с дефицит на витамин B12 в случаите с рак на черния дроб е  по-висок в сравнение със здравите участници в изследването, няма значителна разлика в изчислените средни нива на серумен витамин B12.

При онкоболните средните серумни нива са 399.4 pmol/L (368 - 437), а при здравите контроли 391.5 pmol/L(368 - 419). С дефицит при стойности под 185 pmol / L са 46 пациента с рак на черния дроб срещу 28 контроли.

За да се анализират връзките между серумните нива на витамините и рака на черния дроб, те се разделят на 4 подгрупи. Серумните нива на фолати под 6.8 nmol / L са дефицит.  

Фолиева киселина:

 • 2.2– 8.8 nmol / L - 119 с рак / 40 контроли
 • 8.9–12.2 nmol / L - 74 с рак / 85 контроли
 • 12.3–15.8 nmol / L - 62 с рак / 96 контроли
 • 15.8–45.4 nmol / L - 57 с рак / 104 контроли

Витамин B12:

 • 227–265 pmol / L - 81 с рак / 71 контроли
 • 266–406 pmol / L - 86 с рак / 73 контроли
 • 407–589 pmol / L - 59 с рак / 103 контроли
 • 590–1478 pmol / L - 86 с рак / 72 контроли

След като се коригира възрастта, пола, тютюнопушенето, прием на алкохол, ген за хепатит, серумните нива на фолат показват обратна връзка с рак на черния дроб. От резултатите се вижда, че най-високите стойности на фолати се срещат главно при здравите контроли (104) срещу 57 с първичен рак на черния дроб.

 • При тумори в стадий I и II - фолатите са 10.6 nmol / L, а витамин B12 - 354.2 pmol / L.
 • При тумори в стадий III и IV - фолатите са 9.3 nmol / L, а витамин B12 - 411.6 pmol / L.
 • При големи на тумора под 5 см - фолатите са 10.5 nmol / L, а витамин B12 - 347.2  pmol / L.
 • При големи на тумора над  5 см - фолатите са 9.5 nmol / L, а витамин B12 - 419.2 pmol / L.

Намаляването на серумните нива фолиевата киселина при пациентите с чернодробен рак може да е свързано с непълноценен прием от храната или нарушения в метаболизма. Ниските нива на фолата водят до изчерпване на склада в черния дроб. Тъй като фолиевата киселина е свързана с ДНК, дефицитът на този водноразтворим витамин може да доведе множество промени на клетъчно ниво.

Злоупотребата с алкохол също е рисков фактор за развитие на рак на черния дроб, а спиртните напитки пречат на абсорбцията на фолиева киселина. Дефицит на витамин B12 се установява и при хронични алкохолици.

Черният дроб е основното място за съхранение на витамин B12, който е важен кофактор в метаболизма на фолиевата киселина. Освен, че е основното депо за съхрание на витамини, сред които е и витамин B12, чернодробните клетки са свързани с транспорта и метаболизма на витамина, а увреждането им може да доведе до изпускане в кръвообращението на много по-високи дози. Именно на това се дължат по-високите серумни нива на витамин B12 точно при рака на черния дроб, но не и при рак на дебелото черво, простата, гърдата, белите дробове и пр.

В това проучване въпреки че е наблюдаван по-висок процент на дефицит на витамин B12 сред пациентите с рак на черния дроб, няма значителна разлика в средните серумни стойности при онкоболните и здравите контроли. Вече сме писали, че чернодробните заболявания могат да доведат до фалшиво завишени серумни концентрации на витамин B12. Редица други изследвания, показват, че при пациентите с напреднал стадий рак на черния дроб и много завишени стойности на витамин B12 прогнозата за преживяемост е лоша, а смъртността повишена. Въпреки високите стойности в серума, на клетъчно нива организма страда от дефицит и това води до анормално ДНК метилиране и хепато-карциогенеза.

В заключение можем да добавим, че злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето могат да увеличат многократно риска от рак.

Няма данни назалната форма на витамин B12 като Метилкобаламин или Хидроксокобаламин да подхранва и ускорява растежа на туморни клетки.

Повишени нива при раковите заболявания са свързани главно с рак на черния дроб - основния склад на витамин B12  и метастази в него. При увреждане на чернодробните клетки те изпускат в кръвообращението големи дози от витамина, а междувременно на клетъчно ниво може да се отчете дефицит чрез метаболитите Метилмалонова киселина и хомоцистеин. Стойностите над 800 pmol / L , които не се дължат на прием на витамин B12, дават лоша прогноза за преживяемост.

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ:

1. Dr. Axe -  Vitamin B2: Just How Vital Is Riboflavin for Energy & Health?

2. Medical News Today-  Benefits and sources of vitamin B2 

3. Health Line  - 9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine)

4. Dr. Axe - 9 Signs of Folate Deficiency & How to Reverse It

5. National Institutes of Health / Office of Dietary Supplements - Vitamin B12 

6. Plasma vitamins B2, B6, B12, and related genetic variants as predictors of colorectal cancer risk 

7. The EPIC Project: rationale and study design. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

8. Alcohol, low-methionine-low-folate diets, and risk of colon cancer in men.   

9. B vitamin intakes and incidence of colorectal cancer: results from the Women's Health Initiative Observational Study cohort

10. Frontiers of Oncology/ Cancer Epidemiology and Prevention - Association of One-Carbon Metabolism-Related Vitamins (Folate, B6, B12), Homocysteine and Methionine With the Risk of Lung Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis  

11. Detection of serum folate, homocysteine ​​and vitamin B 12 in patients with non-small cell lung cancer and its clinical significance 

12. Plasma homocysteine, folate and vitamin B12 levels in patients with lung cancer. 

13. Dietary B vitamin and methionine intakes and lung cancer risk among female never smokers in China. 

14. Oxford academic - Serum folate and vitamin B12 concentrations in relation to prostate cancer risk—a Norwegian population-based nested case–control study of 3000 cases and 3000 controls within the JANUS cohort 

15. Plasma folate, vitamin B6, vitamin B12, homocysteine, and risk of breast cancer.

16. Methylmalonic Acid and Homocysteine as Indicators of Vitamin B-12 Deficiency in Cancer 

17. Cancer Epidemiology / Elevated plasma vitamin B12 levels and cancer prognosis: A population-based cohort study

18. Карцином на черния дроб, първичен | мкб C22.0 | Framar.bg 

19. Plasma Folate and Vitamin B12 Levels in Patients with Hepatocellular Carcinoma  

 

Пробиотиците подпомагат положително здравето, въздействат на имунитета, но само ако се използват висококачествени продукти. Ето защо е важно да се знае какво да се съблюдава, когато човек прибягва до тяхната покупка и прием.

прочети още

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

Думата Анемия идва от гръцката дума Ἀναιμία, която означава „без кръв“, още „малокръвие” и „безкръвие”. Анемията е болестно състояние, при което количеството на хемоглобина и на червените кръвни клетки (еритроцитите) в кръвта силно намалява. Така кръвта губи способността си да изпълнява основната си функция – да снабдява тъкани и органи с кислород.

прочети още

Днес на науката са известни 13 органични химични съединения – „витамини“, задължителни компоненти на нашата храна. Но има и такива витамини, чиято „задължителност“ не е напълно доказана, но въпреки това се причисляват към групата на витамините. Такива са, например, флавоноидите (витамини Р), парааминобензоената киселина (витамин Н1), холин (витамин В4), инозит (витамин В8), оротовата киселина (витамин В13), пангамовата киселина (витамин В15) и др.  Въпреки това, тяхното значение за нормалното функциониране на човешкия организъм не бива да се пренебрегва и макар и с някои резерви, ние ще ги причислим към групата на витамините.

прочети още

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още

На пазара има много видове натурални и синтезирани пептиди. По какво се различават и какви са преимуществата им, как да изберем пептиди за здраве и красота ?

прочети още

В тази статия ще ви разкажем с прости думи какво представляват пептидите: ще разберем техния произход, ще определим какви са пептидите на Хавинсон, как те помагат и как да ги използваме. Така че пептидите не са лекарства, пептидите не са хормони, пептидите не предизвикват пристрастяване и нямат странични ефекти. 4 неща, които всеки трябва да знае за пептидите :

прочети още

В последните години се говори към непоносимостта към глутен. Това е вид протеин, който се съдържа в някои зърнени храни и придава пухкавата текстура на хляба и тестените изделия. При това заболяване имунната система започва целенасочено унищожаване на малките власинки (вили), които покриват тънките черва и помагат за абсорбцията на хранителни вещества. В резултат на глутеновата непоносимост могат да се развият различни дефицити, включително и тежка анемия. 

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим и се съдържа единствено в храните от животински произход. Той преминава дълъг път през храносмилателната система като се свързва с различни транспортни протеини. Тяхната основна цел е да го предпазят от разрушение от силно киселинните стомашни сокове. Витамин B12 се усвоява с помощта на специални рецептори в крайната част на тънките черва. В тази публикация ще разгледаме 10 често срещани увреждания на храносмилателната система, които могат да доведат до дефицит на витамин B12, причинен от проблеми с абсорбцията на храни, кои са най-подходящите форми за коригиране на дефицита, както и дали се налага дългосрочен прием.

прочети още

Основната функция на червените кръвни клетки е снабдяването с кислород на всички органи и тъкани в човешкото тяло. Витамин B12 е водоразтворим и се намира единствено в храните от животински произход. Той е важен за правилното съзряване на червените кръвни клетки в костния мозък, а липсата води до промяна във формата, големината, броя на клетките и намалени количества хемоглобин, известни като мегалобластна анемия.

прочети още

В тази публикация ще разгледаме какво представлява витамин B12, защо се продава с различни наименования, какви са основните причини за дефицит и дали недиагностицираната липса може да повиши тежкото протичане и смъртност при вирусна инфекция с COVID-19.

прочети още

В цигарите се съдържат около 4000 различни химични вещества. Вредите от тютюнопушенето са известни, но спирането на този вреден навик е почти непосилно. Това се дължи на никотина, който достигайки до мозъка води до отделянето на различни невротрансмитери, един от които е ацетилхолин. По кожата и различни части от тялото има никотинови ацетилхолинови рецептори, които реагират на никотина от цигарения дим. Вижте какви са последствията на тютюнопушенето върху кожата и лигавиците.

прочети още

Депресията е сериозно заболяване, което изисква консултация с лекар специалист и назначаване на лечение. Съвременните антидепресанти влияят на определени невротрансмитери и техните рецептори, които участват пряко в разгръщането на клиничната картина. Витамин B12 и фолиевата киселина (витамин B9) подпомагат намаляването на вредната аминокиселина хомоцистеин. Според различни клинични проучвания повишените нива на хомоцистеин влияят на произведените в мозъка невротрансмитери и това може да причини депресия при хора на различна възраст. 

прочети още

В последните години приемането на пресни плодове, зеленчуци и храни, които не са загрявани при повече от 40- 48 ° C набира популярност. Привържениците на суровоядството избират този начин на хранене, защото носи определени ползи за организма. Ястия със сурова, осолена, сурово-пушена риба се срещат в различни традиционни рецепти от цял свят. За съжаление има опасност суровата риба да е източник на микроскопични ларви на рибна тения, които могат да живеят в червата в продължение на месеци и години. Според различни изследвания някои видове рибна тения могат да причинят дефицит на витамин B12, който се изявява като мегалобластна анемия и / или с неврологични увреждания. 

прочети още

Костите на човешкото тяло са в динамичен баланс. От една страна остеобластите изграждат новата костна тъкан, но остеокластите разграждат старата. С напредване на възрастта този баланс се губи и в резултат на това плътността на костите намалява и се повишава опасността от фрактури. Липсата на витамин B12 увеличава нивата на вредните хомоцистеин и метилмалонова киселина и води до активиране на остеокластите, които разрушават костите.

прочети още

Автоимунният атрофичен гастрит унищожава част от клетките на стомашната лигавица, които отделят солна киселина и интринзик фактор - един от протеините, свързани с абсорбцията на витамин B12. Оказва се, че когато човек има едно автоимунно заболяване се увеличава риска и от развитие на други автоимунни заболявания, а симптомите често се припокриват. В тази публикация ще проверим дали има връзка между автоимунния гастрит, дефицитът заради малабсорбция на витамин B12 и други често срещани автоимунни заболявания.

прочети още

Симптомите на дефицит на витамин B12 често се припокриват с тези на други заболявания. За съжаление няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли поставянето на подобна диагноза. В тази публикация се разглеждат 6 случая на пациенти, при които липсата на този витамин е била предизвикателство за лекуващите лекари.

прочети още

В тази публикация ще разгледаме причините за частична или пълна загуба на обоняние, които може да се дължат на различни вирусни и бактериални инфекции, увреждане на обонятелния нерв, както и заболявания на мозъка.

прочети още

Възпалението на устните се нарича хейлит и може да обхване кожата на устните, бузите, брадичката и вътрешните лигавици. Съществуват различни видове хейлит, които изискват поставянето на правилна диагноза и лечение. Витамин B12 е свързан с имунната система, а липсата му може да се дължи на малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт. Капките за нос с витамин B12 се вливат директно в кръвообращението и могат да облекчат хроничния ангуларен хейлит.

прочети още

Имунната система на човека е съвкупност от клетки, тъкани и органи. От нея зависи дали ще успее да унищожи вируси, бактерии, гъбички и злокачествени клетки. От друга страна понякога имунната система реагира прекалено силно и освен зловредните микроорганизми напада и унищожава собствени клетки и тъкани на организма. Белите кръвни клетки (левкоцити) изпълняват различни функции в имунната  система. Оказва се, че червените кръвни клетки (еритроцити) не само служат за пренос на кислород, но също имат строго специфични роли за имунитета. 

прочети още

През последните години случаите на диабет стремглаво нарастват. Отчасти влияние има и заседналия начин на живот, защото скелетните мускули могат да използват кръвната захар като гориво. Възрастните пациенти с диабет често развиват усложнения като диабетна невропатия и ретинопатия, които намаляват възможностите им да правят упражнения безопасно. Изометричните упражнения се извършват в рамките на 15 секунди, не засягат кости и стави и са с ниско въздействие върху околните тъкани. Клинични изследвания показват, че извършването на такива упражнения може да намали трайно нивата на кръвна захар и да помогне на хората с невропатия да запазят баланс и така да намалят риска от падане и сериозни фрактури на кости. 

прочети още

В тази публикация ще разгледаме защо витамин B12 е важен за бързо развиващия се детски организъм, някои от основните причини за дефицит поради малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт и как доставянето на витамин B12 директно в кръвообращението чрез лигавицата на носа може да повиши серумните нива на този витамин и да повлияе на свързаните с него метаболити.

прочети още

В тази публикация ще предоставим насоки как да започнете да тренирате още днес без да е нужно да посещавате фитнес или да закупувате скъпи и тежки уреди. Изометричните тренировки имат редица предимства за дамите, дори и да ги практикувате в рамките на 5 минути всеки ден. Activ5 е уред с джобни размери, който измерва приложената мускулна сила. Мобилното приложение съдържа над 100 различни изометрични упражнения, които са групирани по части от тялото, мускулни групи, възраст, ниво на предварителна фитнес подготовка. Има специално разработени програми за тренировки докато гледате телевизия, пътувате с влак или самолет и пр. 

прочети още

В кръвта има 3 основни групи кръвни клетки - червени (еритроцити), бели (левкоцити) и тромбоцити. Всички те водят началото си от стволови клетки, създадени в костния мозък. Панцитопения е заболяване, при което е намален броя и на 3-те основни групи кръвни клетки. В зависимост от количеството симптомите може да варират от леки до животозастрашаващи. Вижте взаимовръзката между липсата на витамин B12 и панцитопенията. 

прочети още

Защитата на организма от вредното въздействие на бактерии, гъбички, вируси и злокачествено мутиране на клетки се извършва чрез различни специализирани клетки на имунната система. В тази публикация ще разгледаме как дефицитът на витамин B12 влияе на броя на белите кръвни клетки, на активността на неутрофилите, CD4 и CD8 - T клетките, естествените клетки убийци и пр.

прочети още

В последните дни сме изправени пред една от поредните пандемии в историята на човечеството. Електронната книга Biohaker’s flu guide разглежда над 260 научни източника, които проучват как да подсилим имунната система с цел избягване на заразяване и минимизиране на усложненията на вече настъпила инфекция. 

прочети още

Чувствате ли се хронично уморени? Вероятно сте получавали съвети да забавите темпото, да избегнете стреса, да си почивате повече. В тази публикация ще разгледаме някои от т. нар. “хормони на стреса”, които се отделят от надбъбречните жлези, как те влияят на дейността на вътрешни органи и ефективността на имунната система да ни защитава от бактерии, гъбички и вируси. 

прочети още

В тази публикация ще предоставим кратка информация за най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството, най-популярните зоонози и как по естествен път бихме могли да повишим имунитета си, за да успеем да се справим с новопоявили се вирусни и бактериални инфекции. 

прочети още

Вероятно повечето от хората имат желание да се погрижат за физическата си форма, но не го правят поради различни причини. Изометричните упражнения са лесни за изпълнение и могат да се извършват в спокойна домашна обстановка. Вижте накратко кои са техните основни ползи за тялото. 

прочети още

Повечето от изследванията на имунната система са извършени с помощта на култури от клетки, които са поставени в епруветки, а експериментите се извършват извън живия организъм. Тази публикация доказва защо “Здрав дух в тяло” е сентенция, която се потвърждава от клинични изследвания от последните години. Тъй като взаимовръзките между органите и системите са двупосочни, можем да кажем и че здравото тяло би следвало да води до крепка психика. 

прочети още

В тази публикация ще разгледаме какви са предимствата и недостатъците на едно нашумяло в последните години вещество - хиалуроновата киселина. Можете да я намерите във всякакви форми - филъри за увеличаване на обема на устните, инжекционни разтвори срещу болки в ставите, капки за очи, хранителни добавки и пр. Има ли разлика между различните видове хиалуронова киселина? Какви са нежеланите странични ефекти? 

прочети още

В тази публикация ще предоставим кратка информация какво представлява спина бифида, какви са другите вродени дефекти на невралната тръба, кои са най-честите причини за появата им, възможно ли е да бъдат предотвратени и как. 

прочети още

В последните години се обръща внимание на храните и начините по които въздействат върху здравето. Функционалните храни освен че снабдяват организма с енергия, служат за профилактика на различни заболявания поради наличието си на различни биоактивни вещества. Вертера е руска компания, която предлага функционални храни с кафяви водорасли, които служат за профилактика на йоддефицитните заболявания.

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, който се намира в определени храни от животински произход. Въпреки че много от хората го приемат, има различни причини за малабсорбция. Симптомите на дефицит често се развиват в продължение на месеци и са подобни на симптоматиката на други заболявания, което пречи на поставянето на точна диагноза. От друга страна към днешна дата няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли дефицит на витамин B12.

прочети още

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло, който се произвежда от фибробласти и други специализирани клетки. Когато остаряваме тези клетки спират да се делят, а след това умират. Съответно и количествата новосинтезиран колаген намаляват. Това се отразява пряко върху кожата, която съдържа големи количества колаген. 

прочети още

Дефицитът на витамин B12 се дължи на различни причини. За съжаление извършването на само едно изследване като например проверка на серумните нива на витамина не е достатъчно, за да потвърди или отхвърли метаболитен дефицит. Резултатите от изследването на метилмалонова киселина също не могат да се тълкуват еднозначно, но подпомагат разкриването на цялостното състояние и дават насоки за правилното лечение. 

прочети още

В последните години заболявания при животните разболяват и хората. Примерите са много - бяс, малария, свински и птичи грип, СПИН, Лаймска болест, ебола. Болестта, известна също като “луда крава” може да причини смърт на хората поради наличието на приони - вид протеини с неправилна структура. За да бъдат унищожени тези смъртоносни приони се налага пълна забрана на продукти от определени държави и тежки химични обработки. Засега рибите не са източник на приони и могат да се използват за създаването на козметика и хранителни добавки с колаген. 

прочети още

В човешкото тяло циркулират трилиони еритроцити, чиято основна цел е пренос на кислород. Увреждането на еритроцитите може да бъде причинено от липса на витамини от група B и да доведе до анемия. Освен типичните симптоми като блед тен и силен задух, мегалобластната анемия може да се прояви с нетипични симптоми като афти, косопад, изпускане на урина, кашлица и др.

прочети още

Обикновено се интересуваме какви са причините за дефицит на витамин B12, какви изследвания е нужно да направим за да установим дали страдаме от липса, кои са основните симптоми, от кои храни да си набавим този водноразтворим витамин. В тази публикация ще обсъдим как витамин B12 може да помогне да преодолеем въздействието на често срещани вещества, които вредят на човешкото здраве.

прочети още

Матрикините са група естествени съединения, които участват в реакции на имунната система, развитието на органи, възстановяването на наранени тъкани, образуването на нови кръвоносни съдове и пр. Специфичен вид матрикини (KTTKS) може да стимулира фибробластите да произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина, но за съжаление не може да проникне през роговия слой на епидермиса. През XXI в. екип учени успява да подобри този вид матрикини и да създаде синтетичен матрикин, известен като Matrixyl, който може да премине през епидермиса. Днес Matrixyl се използва в множество висококачествени анти-ейдж козметични продукти.

прочети още

Охлювите са мекотели, които населяват сушата и водата. Сухоземните охлюви отделят различни видове слуз. Една от тях се използва е с доказани качества и се използва в различни козметични продукти - кремове за лице, лосиони, сапуни, маски за лице, серуми и пр. Градинският охлюв Helix aspersa е често срещан в България, а множество клинични изследвания доказват ползите от локалното нанасяне на екстракта върху кожата на лицето и тялото.

прочети още

Отдавна е ясно, че между състоянието на червата и мозъка има връзка. Черният дроб е жизненоважен вътрешен орган, който изпълнява различни функции. Увреждането му с алкохол води до чернодробна енцефалопатия и намаляване на обема на хипокампуса в мозъка. За съжаление все още не съществуват изследвания, които в ранен етап да открият невропсихичните нарушения. Вижте как все пак можем да ги открием с помощта на изследвания на кръвта. 

прочети още

Фибробластите са клетки, които произвеждат колаген, еластин, хиалуронова киселина и участват пряко в зарастването на рани и изграждането на нови тъкани. Има 22 различни фактора за растеж на фибробластите, които оказват влияние върху човешкото тяло. Стимулирането на активността на фибробластите обаче е нож с 2 остриета, защото може да доведе до различни форми на фиброза. 

прочети още

Човешкият мозък е един от най-сложно устроените органи, а от него излизат 12 чифта черепно-мозъчни нерви. Повечето от тях изпълняват функциите си в зоната на главата или шията. Изключение прави блуждаещия нерв, чиито разклонения достигат до сърцето, бъбреците, белите дробове, панкреаса, черния дроб, червата, пикочния мехур и пр. Липсата на витамин B12 може да увреди отделни разклонения на този нерв и да доведе до разнообразни симптоми. 

прочети още

Витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход. В последните десетилетия се увелича броя на децата и възрастните с наднормено тегло и затлъстяване. Много от тях приемат висококалорични храни и преработени продукти с много мазнини. Те са бедни на витамини и микроелементи. Клинични изследвания доказват, че с повишаването на теглото се увеличава риска от дефицит на витамин B12. Главната причина е, че създаването на нови тъкани води до произвеждане на нова кръв. Съответно серумните концентрации на витамина се разреждат. 

прочети още

Кожата е най-обширния орган в човешкото тяло. По повърхността ѝ са разположени огромен брой различни видове бактерии, гъбички, вируси и паразити. Някои от тях са неутрални, други се стремят да проникнат и да причинят инфекции, други са полезни, защото контролират растежа на определени щамове. В кожата има клетки, които се стремят и неутрализират патогените. Те са част от имунната система на организма, която често подценяваме. 

прочети още

Фолиевата киселина е водоразтворимия витамин B9. Известни са множество ползи за здравето. С цел профилактика на уврежданията на ембриона е препоръчително бъдещите майки да приемат достатъчни количества фолиева киселина. В някои държави определени храни са обогатени с този витамин. Един от основните проблеми е, че той е в трудно усвоима синтетична форма. Освен това за редица метаболитни процеси фолиевата киселина зависи от витамин B12 като кофактор. 

прочети още

Една от спецификите на средиземноморската диета е повишения прием на маслини и зехтин. Техните ползи за здравето са известни. Когато са зелени и незрели, маслините съдържат горчиво биоактивно вещество - олеуропеин. За да бъде отстранено се прилагат различни химични обработки. Напоследък клинични изследвания доказват, че горчивия олеуропеин има значителни ползи за човешкото здраве, а най-богатия му източник са не маслините, а листата на маслиновото дърво. Вижте за какво помага олеуропеина и как можем да си го набавим. 

прочети още

Лекарствата против стомашни киселини се разделят на различни групи. Първоначално са били разработени H2 блокерите, чийто най-популярен представител е Ранитидин. След това с цел подобряване на ефективността и избягване на страничните ефекти са били разработени т. нар. инхибитори на протонната помпа. Най-често употребяваният днес техен представител е Омепразол. И двете групи лекарства имат различни странични ефекти след дълготраен прием. Възможно ли е те да са причинени от малабсорбция на витамин B12?

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, чийто дефицит може да доведе до изменения в кръвните клетки и необратими неврологични увреждания. Към днешна дата няма едно единствено изследване, което може да потвърди / отхвърли съмненията за дефицит. Изследването на холотранскобаламин се използва през последните години и също може да бъде полезно в определени случаи. 

прочети още

В последните години някои от патогените микроорганизми са изключително устойчиви на лечението с антибиотици. Това предизвиква загриженост, че някои от бактериалните инфекции в скоро време ще бъдат трудно лечими. Пред изследователите се разкрива предизвикателството да намерят нови биоактивни вещества, алтернатива на известните антибиотици. В последните месеци и години се извършват все повече изследвания на слузта, които отделят някои видове охлюви. Дали тя може да бъде използвана за профилактика и лечение на бактериални инфекции? 

прочети още

Представители на охлювите могат да се намерят на сушата, в реките и океаните на стотици метри дълбочина. Някои от най-големите охлюви в днешно време достигат до внушителните 90 см. Охлювите се използват за храна от човека от 12-16 000 години. Твърди се, че Хипократ - бащата на медицината, е използвал слузта от охлювите за приготвянето на различни лекарства и лечението на кожни заболявания. Търсенето на съвременна козметика с охлюви нараства в световен мащаб, а България е една от страните, която предлага продукти с доказана ефикасност. 

прочети още

Лицето е едно от първите неща, които забелязваме в един човек. Силните негативни емоции водят до отделяне на “хормони на стреса” и влияят на бариерните функции на кожата. Недоспиването и дългото безсъние е друг вид стрес за организма, който може да засегне не само повърхностния слой на кожата (епидермиса), но и по-дълбоко разположената дерма. Когато остаряваме способностите за регенерация на кожата след подобни стресови натоварвания намаляват значително. 

прочети още

ДНК съдържа информация, която се предава при всяко делене на клетката. Хромозомите, които се намират в ядрото на клетката са изградени от множество съединени ДНК. В края на хромозомите се намират специални участъци, наречени теломери. При многократното делене на клетките, дължината на теломерите намалява и в един момент те вече не са способни да се делят. След като остареят, клетките умират чрез програмирана клетъчна смърт. Дали в запазването на дължината на теломерите не се крие решението за вечна младост и здраве? Кои са факторите, които допълнително ускоряват скъсяването на теломерите? 

прочети още

Белите кръвни клетки (левкоцити) са част от имунната система на човека. Те от своя страна могат да се разделят на отделни групи, които изпълняват специфични функции. Неутрофилите са най-многобройните левкоцити и изпълняват 3 различни действия с цел унищожаване на вредни микроорганизми и вируси. Липсата на витамин B12 уврежда правилното съзряване на неутрофилите и съответно ролите, които изпълняват в имунната система. 

прочети още

Кожата е с повърхност около 2 кв. м. и изисква специфични грижи. Морските водорасли съдържат множество витамини, микро- и макроелементи, полизахариди, аминокиселини и неповторими в сухоземния свят биологично активни вещества. Различни проучвания показват, че козметиката, която съдържа морски водорасли може да намали дълбочината на бръчките, да излекува раздразнената кожа, да спомогне за по-бързото заздравяване на раните, да премахне тъмните пигментни петна, изцяло да пречисти кожата от токсини и пр. 

прочети още

Кожата на човешкото тяло изпълнява различни роли. Локалното нанасяне на козметика понякога не може да преодолее епидермиса и да проникне в по-долните слоеве на кожата. Нутрикозметиката е комбинация от биологично активни вещества, които след поглъщане чрез кръвообращението достигат до кожата отвътре и се грижат тя да изпълнява ролите си безотказно. 

прочети още

По време на ембрионалното развитие стомашно-чревния тракт е напълно стерилен, но след раждането започва да се колонизира от различни щамове бактерии. Известно е, че в червата живеят трилиони микроорганизми с обща маса 4-5 килограма. В тънките черва бактериите са сравнително малко, но при различни състояния бактериите от дебелото черво достигат до тънките черва. Определени щамове намират подходяща среда и започват неконтролирано размножаване като изместват част от другите щамове бактерии. Това може да доведе до малабсорбция на различни хранителни вещества и заболявания. 

прочети още

Близо всяка трета смърт в световен мащаб се дължи именно на сърдечно-съдово заболяване. Неправилният начин на хранене е сред факторите, които водят до началото на подобно тежко увреждане. Някои видове морски водорасли се използват за храна от столетия от жителите на Япония, Китай и Корея. Различни научни изследвания от цял свят доказват, че в ядливите морски водорасли има биоактивни вещества, неповторими в сухоземния свят, които служат за превенция на различни сърдечно-съдови заболявания. 

прочети още

Терминът функционални храни е въведен за първи път в Япония през 80-те години с разработването на специален печат за обозначаване на храни за специфична здравословна употреба (FOSHU). Този печат се поставя на преработени храни, които съдържат съставки за подобряване на специфични функции в тялото, и освен това са хранителни. В последните години функционалните храни се продават не само в Япония, но и по целия свят като ефективността и безопасността им подлежат на строг контрол. 

прочети още

Изпускането на урина (инконтиненция) е притеснително и неприятно изживяване. То е и сред най-честите причини за настаняване в дом за стари хора. Хирургичната операция с поставяне на поддържащ слинг е неинвазивна процедура, но може да се окаже неефективна и безполезна в случаите, когато изпускането на урина се дължи на увреждане на нервите. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите, а дефицитът му може да доведе както до неконтролираното изпускане на урина, така и на изпражнения при различни възрастови групи. 

прочети още

Кожата на тялото има съществена роля за възприемането на температурата на околната среда и терморегулацията. Има различни продукти за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето. Тежко увреждане на кожата можем да получим и при отрицателни температури, които навлизат до дермата и разрушават колагена, който е около 70% от сухото тегло. 

прочети още

В България почти ежедневно сме свидетели на проблема с липсата на кръв за пострадали при катастрофи и различни инциденти. Преливането на кръв и кръвни продукти се налага и след извършване на хирургична операция, при която има голяма кръвозагуба. Може ли да се избегне преливането на кръв, което е свързано с различни рискове и опасности? 

прочети още

Frontiers in Pharmacology e втория най-цитиран журнал за фармакология и фармация в света с отворен достъп и е авторитетен източник на информация. На 20 септември 2019 г. във Frontiers in Pharmacology беше публикуван пълния текст на изследването Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders което доказва, че при някои пациенти със синдром на хроничната умора / миалгичен енцефалит приемът на витамин B12 може да облекчи симптомите.

прочети още

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло. За съжаление, колкото повече остаряваме, толкова повече колаген губим и това се отразява както на външния вид на кожата, така и на дейността на вътрешните органи. Съвременният начин на хранене не може да снабди тялото с нужните аминокиселини, за синтез на колаген. Козметиката с натурален рибен колаген забавя процесите на стареене на кожата, а хранителните добавки снабдяват организма с нужните количества колаген тип I и колаген тип II.

прочети още

Заболяването е идентифицирано през 1934 г., а през годините носи различни наименования. Днес освен синдром на хроничната умора се използва и названието миалгичен енцефаломиелит. При леките форми хората могат да работят и имат почти нормален начин на живот, а при тежките форми пациентите са приковани към леглото и инвалидизирани в продължение на месеци. Причините за възникване на заболяването не са известни и съответно няма ефективно лечение, а само облекчаващо отделни симптоми. Изследване от септември 2019 г. доказва, че капките за нос с витамин B12 от CureSupport повишават серумните нива на витамина и повишават жизнеността при ⅔ от участниците в проучването. 

прочети още

Още от дълбока древност е ясно, че здравето на човека се заражда в червата. Но цялостното здраве на организма зависи и от стомаха, чиято задача не е само да смели механично храната. Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, което може да доведе до анемия поради малабсорбиция на желязо. Освен това при увреждане на специални клетки от стомашната лигавица, водоразтворимия витамин B12 се разрушава, а това води до злокачествена анемия и различни неврологични увреждания.

прочети още

Антидепресантите се разделят на различни групи според влиянието им върху мозъка. Много от тях се стремят да повишат нивата на серотонин и така да повлияят на депресията, тревожността, паник атаките и пр. Антидепресантите имат различни странични ефекти, много от които отшумяват след спиране на приема им. Оказва се, че приемът на дори най-съвременни групи антидепресанти като селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин може да доведе до остеопороза и повишен риск от фрактури на костите.

прочети още

Аутизмът и разстройствата от аутистичния спектър са сравнителни често срещани сред днешните поколения деца. Освен индивидуалните поведенчески терапии, те понякога са лекувани с медикаменти с множество странични ефекти. Витамин B12 е свързан със синтеза на ДНК, миелиновите обвивки на нервите и състоянието на червените кръвни клетки. Възможно ли е проявите на аутизма да се дължат именно на липсата на този водоразтворим витамин?

прочети още

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло. В тази публикация ще научите кои са храните, от които можем да си го набавим, по какъв начин можем да провокираме синтеза на нов колаген в организма, как влияе термичната обработка на храните и кои са факторите, които влияят на ускорено разграждане на колагена. 

прочети още

Еритроцитите са най-многобройните кръвни клетки, които снабдяват всички тъкани с кислород и отвеждат въглеродния двуокис. MCV е показател от Пълна Кръвна Картина, чиито стойности показват дали страдаме от анемия. Понижените стойности на MCV най-често се дължат на липса на желязо, а повишените на липса на витамин B12 и фолиева киселина. Разбира се зад тези липси стоят десетки причини, но откриването им е път към поставянето на правилната диагноза и съответно ефективно лечение. 

прочети още

Съществуват десетки различни видове анемия с понижен брой червени кръвни клетки (еритроцити), както и увреждания на тромбоцитите. Тъй като кожата е богато кръвоснабдена тези хематологични отклонения дават своя видим “отпечатък”. В подобни случаи локалното нанасяне на различни кремове върху кожата няма да помогне с подобни проблеми, а заболяването на кръвта може да предизвика животозастрашаващи усложнения. 

прочети още

Във всеки един момент в човешкото тяло действат мускулите на сърцето, които изпомпват кръв, гладката мускулатура, която подпомага дишането, храносмилането, кръвообращението, и скелетните мускули, с чиято помощ извършваме различни движения. Тези мускули са различни по големина, форма, извършвани движения и капацитет. Саркопения е разрушаването на вече съществуващи мускули с напредване на възрастта. Процесът може да се забави чрез подходящи тренировки и прием на протеини.

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим и съществува в различни форми. За да бъде усвоен правилно се свързва с 3 транспортиращи протеина. Бързорастящите туморни клетки се стремят да провокират образуването на нови кръвоносни съдове, чрез които да получават кислород, хранителни вещества и витамини, сред които и витамин B12. Тъй като имат за цел да усвоят витамина, някои от туморите започват производството на транспортиращи протеини като Хаптокорин и Транскобаламин II. Ако не приемаме витамина от храна или добавки, транспортиращите протеини го извличат от кръвообращението и в крайна сметка здравите клетки и целият организъм страдат от дефицит.

прочети още

Кръвта се състои от 55% плазма, богата на вода и 45% кръвни клетки, които се образуват главно от костния мозък и имат различни функции. Червените кръвни клетки (еритроцити) служат за пренасяне на кислород до всяка тъкан в тялото и съответно пренос на въглероден диоксид. Техният живот е около 120 дни, а промените в показателите им могат да подскажат наличие на анемия. Ретикулоцитите са незрели червени кръвни клетки, които помагат диагнозата да бъде поставена на много по-ранен етап, защото се произвеждат ежедневно. 

прочети още

Колагенът е важен протеин, който се състои от 29 различни типа. Най-често срещаните типове в човешкото тяло са тип I, II, III, IV и V. Обикновено в човешкото тяло непрекъснато се произвежда нов колаген, а стария се разгражда. С напредване на възрастта синтеза започва да намалява и това води до различни видими външни и невидими вътрешни промени във функциониране на тъкани и органи.  Как да изберем правилния тип според проблемите си? 

прочети още

Сърдечно-съдовите заболявания са сред главните причини за смърт. Причините за възникване на подобни заболявания са различни. Различни клинични изследвания показват, че намалената функция на щитовидната жлеза също може да доведе до изменения в стойностите на кръвното налягане, пулса, поява на застойна сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, промени в ритъма и пр. За щастие субклиничния хипотиреоидизъм с повишен TSH, но нормални стойности на Т3 и Т4, може спонтанно да отшуми, а добавянето на изкуствени хормони носи противоречиви ползи за сърдечно-съдовата система.

прочети още

Дизартрията е нарушение на произнасянето на звуци и темпа на говор, което често се дължи на увреждането на черепномозъчните нерви. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите, а неговия дефицит води до различни неврологични увреждания сред които и тези специфични увреждания на речта. 

прочети още

Металните пломби постепенно са изместени от “белите”, но основните притеснения за първите не трябва да е само техния външен вид и естетически качества, а че в състава им има живак. Различни изследвания показват, че той може да се отдели като живачни пари в устата дори години след поставянето на пломбата или да проникне в кръвообращението и да се натрупа във вътрешните органи. Въпреки че тези пломби са по-евтини и дълготрайни, ако имате възможност е препоръчително да ги избягвате. 

прочети още

Еластинът се произвежда още по време на ембрионалното развитие и продължителността на полуразпад е 78 години. Той позволява на тъканите да възвръщат първоначалната си форма след натоварване и е силно еластичен. Генетични мутации, увреждане от UV лъчи, токсини и възпалителни процеси могат да го разградят и да доведат както до бръчки по кожата, така и до животозастрашаващи заболявания на белите дробове, кръвоносните съдове и храносмилателния тракт. 

прочети още

Около 90% от населението в световен мащаб страда от главоболие в рамките на 1 година. Човешкият мозък няма рецептори за болки, но има множество причини, които могат да доведат до неприятните усещания. Преди да посегнете към болкоуспокояващите се запитайте дали това не е симптом на друго заболяване, което трябва да се лекува. 

прочети още

Цианидът е силно токсично вещество, което нарушава преноса на кислород на клетъчно ниво и може да предизвика мъчителна смърт в рамките на минути. Витамин B12 има различни форми, а една от тях е Хидроксокобаламин. След приема на 5 или 10 грама Хидроксокобаламин цианидът се свързва с кобалтовия йон във витамин B12 и напуска организма под формата Цианокобаламин без да уврежда организма. Така витамин B12 може да спаси човешкия живот, ако се приеме в рамките на няколко минути още преди да са настъпили необратими увреждания. 

прочети още

Хормонът TSH се произвежда в хипофизата и стимулира хормоните на щитовидната жлеза. При повишени стойности на TSH над 4 mU / l , но нормални T3 и T4 се диагностицира субклиничен хипотиреоидизъм. Той може да протича със симптоми, които са подобни на други заболявания и напълно безсимптомно. Това състояние може да прогресира до явен хипотиреоидизъм, както и спонтанно да изчезне. Вижте кога е нужна заместителна терапия и има ли вариант за профилактика. 

прочети още

Човекът се отличава със способностите си за произнасяне на думи, пеене и произнасяне на разнообразни звуци. Гласовете се различават по пол, но освен това има 3 мъжки и 3 женски типа глас. Производството на звук става с помощта на въздух, който преминава през еластични гласни струни. Те обаче трябва да бъдат достатъчно здрави, за да издържат на напрежението. Колаген тип I участва в изграждането на кожата, но и на гласните струни. Скъсването им и тяхното зарастване са идентични на раните на кожата. Веднъж увредени, гласните струни не могат да възпроизведат същия глас, защото по тях има белези.

прочети още

Получава се при деца на родители, които носят по 1 дефектен ген. По време на бременността зародишът не е увреден, но симптомите се проявяват дни и седмици след раждането. Най-често родителите търсят лекарска помощ заради диария, многократни повръщания, новороденото не нараства според нормите. Кръвните изследвания показват намаление на броя червени, бели кръвни клетки и тромбоцити. Обикновено серумните нива на витамин B12 и фолиева киселина са нормални и не показват дефицит. Мутацията е свързана с ген TCN2 и води до невъзможност витамин B12 да бъде погълнат от клетките. На по-късна възраст, дори и при започнало лечение, може да възникнат проблеми с говора, забавено прохождане, когнитивни нарушения, атаксия, ретинопатия и зрителни нарушения.

прочети още

Наясно сме, че в червата има трилиони бактерии, които при средния възрастен човек са с тегло 4-5 кг. Приемът на антибиотици убива също и полезните за човешкото здраве микроорганизми, а балансът е разрушен. Пробиотичните бактерии са полезни, но трайното им заселване и колонизиране на чревния тракт е трудно. Има сериозни заболявания на червата като болест на Крон, улцерозен колит и други некласифицирани инфекциозни заболявания, които са трудни за диагностика и още по-трудни за лечение. Начин на хранене, генетични фактори, тютюнопушене, инфекции, стрес, ксенобиотици и тежки метали - много са  факторите, които могат да доведат до възникване на подобни заболявания. Хирургични операции се прилагат само в краен случай, но опасността от рецидив на заболяването е доста висок. И все пак определени храни могат да бъдат използвани за профилактика на подобни тежки инфекциозни заболявания на червата. 

прочети още

Тенът на здравата кожа е еднороден. Промените в цвета, които рязко се отличават от съседните участъци се наричат хиперпигментация. Обикновено тъмни петна се получават под въздействието на силните слънчеви лъчи. Бушуващите хормони в тялото на бременната жена водят до специфична пигментация (мелазма), която отзвучава след раждане. Има случаи, когато кожата на дланите, пръстите на ръцете и краката е тъмна и никакви кремове не могат да променят цвета, който е устойчив в продължение на години. Научни изследвания показват, че това тези хиперпигментни петна могат  да са причинени от дефицит на витамин B12. В повечето случаи той е причинен от малабсорбция или строга веган диета, но пълната упойка с райски газ също може да доведе до подобни изменения на кожата. 

прочети още

През последните 50 години се случват 3 сериозни аварии в Атомни Електрически Централи (АЕЦ). През 1979 г. е инцидентът в САЩ, в централата на Three Mile Island. През пролетта на 1986 г. аварията в Чернобил замърсява огромни площи, а през 2011 г. вследствие на цунами се получава аварията в АЕЦ - Фукушима. Съветът на Европа е политическа международна организация, която включва 47 страни членки. През 2013 г. екип от различни страни, в това число и България, подготвя документ с информация какво да правим в случай на ядрена авария и как да защитим здравето и живота си.

прочети още

Всеки от нас има централна и периферна нервна система. Нервните влакна (аксони) са обвити с миелин, който служи за изолация и по-бързо предаване на нервните импулси до отдалечени части на тялото. Увреждането на миелина може да се дължи на различни причини и да доведе до множество разнообразни симптоми. Положителният рефлекс на Бабински е нормален за бебета и малки деца до 2-годишна възраст, а след това е индикатор на неврологично увреждане. Вижте видео как можете да направите този тест за секунди в дома си. 

прочети още

Случвало ли се е да пазите диети, а след това загубените мазнини да се възстановят много бързо? След като спре растежа, човек има определен брой адипоцити - клетки, които съхраняват мазнините. Те могат да увеличат обема си до 4 пъти, за да приемат повече липиди. В един момент техният растеж е възпрепятстван и тези клетки започват да се делят, а броят им се увеличава. Какво се случва, когато отслабнете? Новосъздадените мастни клетки имат дълъг живот и не изчезват. При всяка възможност те акумулират мазнина. Мастните депа в организма принадлежат към съединителната тъкан и са обвити от гелообразно междуклетъчно пространство, богато на колаген и еластин. При хората със затлъстяване се получава специфичен вид фиброза, при която тази извънклетъчна матрица губи гъвкавост и не позволява на мастните клетки да нарастват. В един момент обаче това ги уврежда и те умират като предизвикват възпаление. При диабетиците ситуацията е още по-сложна, защото колагенът се гликира и е с увредена структура.

прочети още

Наскоро излезе мини сериалът "Чернобил" , който показва гледна точка относно случилата се авария в атомната електроцентрала на 26 април 1986 г. Този сериал предизвика ожесточени дискусии. Докато коментираме информационното затъмнение в България, намерихме едно интервю по повод 28-годишнината от аварията и много преди да бъде излъчен сериала на HBO. Въпреки че за разлика от нас, учени от бившия вече СССР са намерили начин за превенция на населението при подобни ситуации, техните разработки са били забравени в продължение на години. Аварията във Фукушима през 2011 г. напомни, че въпреки научените уроци подобни инциденти грозят здравето и живота на човечеството.

прочети още

Когато се случи краткотрайно, подобно усещане се дължи на притискане на нерв поради неподходяща поза на тялото. Причините за хроничната парестезия са десетки. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите. При липсата му се получават различни неврологични увреждания. Едно от тях е именно парестезията, която може да се прояви с разнообразни усещания. Лечението се състои в добавяне на витамин B12, а когато увреждането е в начален стадий, пълното възстановяване се случва в рамките на седмици и месеци.

прочети още

В последните години се увеличава броя на синтетично произведените лекарства и хранителни добавки. От друга страна се извършват клинични изследвания, които доказват ползите на биологично активни вещества от живата природа Това, което са знаели предците ни, днес с помощта на модерната апаратура може да бъде измерено като ефективност, оптимална доза и най-удачна форма за прием. Едно от тези вещества е фукоксантин, изолиран през 1914 г. от кафяви морски водорасли. Множество проучвания от последните години върху животни и хора доказват ползите му за превенция и лечение на различни заболявания.

прочети още

Аспиринът е открит през 1899 г. и е бил използван масово при грипните епидемии между двете световни войни. През 1956 г. започва продажбата на Панадол, а през 1962 г. на Ибупрофен. Те стават предпочитани, а продажбите на аспирин замират. През 1950 г. семеен лекар от САЩ установява, че пациентите, които прекаляват с дъвки с аспирин получават кървене. Това го навежда на мисълта, че аспиринът може да се използва срещу слепване на тромбоцитите и за превенция на сърдечен инфаркт. През 60-те и 80-те години се правят изследвания, но те не показват голям успех. Независимо от всичко продажбите на аспирин, този път като медикамент, полезен за сърцето отново тръгват нагоре. Последните проучвания от 2018 и 2019 г. показват, че аспиринът не е ефективен за първична профилактика при хора, които досега не са получавали инфаркт. Едва след като хората получат 1 инфаркт би могло да се предпише всекидневен прием на аспирин, въпреки че съществува риск от кървене и дори смърт при предозиране. През 1932 г. е открита аминокиселината хомоцистеин, но отнема десетилетия за изясняването на тезата, че повишените количества на хомоцистеин могат да доведат до инфаркт, коронарна болест на сърцето, инсулт и други сърдечно-съдови увреждания. За щастие хомоцистеинът може да бъде понижен чрез витамини от група B - фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12. Ролята на витамин B6 в понижаването на хомоцистеина не е толкова значима.

прочети още

Кадмият е метал, открит през 1817 г. Той се среща рядко в почвата, но участва в медни, цинкови и оловни руди. През 1912 г. в една от префектурите на Япония много от хората започват да се оплакват от силни болки в костите и гръбначния стълб. Болестта е наречена Итай-итай (превод : боли - боли ) и първоначално се смята, че е вид специфична бактериална инфекция или локално неразположение с неизвестна причина. Едва през 1968 г.  японците откриват, че това е отравяне с кадмий, който е дошъл от ориза, напоен с водата от близката река, а в нея имало изхвърлени отпадъци от близката мина. През 2012 г. приключва проект на японското правителство за пречистване на замърсените почви с кадмий, стойността му е над 40 милиарда евро. В последните години различни изследвания доказват, че дори при стойности, приемани за безопасни, кадмият в хранителните продукти може да причини остеопороза при жените над 50 години.

прочети още

Досега са идентифицирани 28 различни типа колаген. Най-често срещаният е колаген тип I. Въпреки че не се споменава често, колаген тип IV е също от изключителна важност за здравето и живота. Генетични мутации могат да причинят животозастрашаваща бъбречна недостатъчност, загуба на слуха, поява на мехури по кожата. Именно базалната мембрана, изградена от колаген тип IV, осигурява физическа защита и не позволява на злокачествените клетки да проникнат в по-дълбоките тъкани на органите (карцином in situ) и да образуват метастази.

прочети още

Сорбентите са вещества, които служат за абсорбиране на газове, течности и тежки метали. Те могат да бъдат органични, естествени неорганични и синтетични. Суперабсорбиращият полимер е един от най-често използваните синтетични абсорбенти, който влиза в състава на пелените за еднократна употреба (известни и като памперси) за бебета и възрастни. Благодарение на това вещество урината приема гелообразна форма и не изтича извън пелената. Основният проблем е, че подобни вещества са трудни за рециклиране. Редица научни изследвания доказват, че биомасата от кафяви водорасли Ламинария пречиства отпадни води, замърсени с тежки метали и радионуклеиди по напълно безопасен начин.

прочети още

Всеки косъм в човешкото тяло преминава през определен цикъл на растеж, развитие и падане, след което на негово място от космения фоликул израства нов косъм. Понякога количеството на новопорасналите косми намалява значително и това се отразява на гъстотата на косата. За щастие има начини за стимулиране растежа на новопоникнали косми и прекратяване на фазите на почивка.

прочети още

Вероятно сте чували за танините, които засилват вкуса на червеното вино и се съдържат в някои плодове и дървесни кори. Флоротанините се срещат само под водата. Те спомагат за изграждането на клетъчните стени на кафявите морски водорасли. Множество клинични проучвания доказват, че тези флоротанини имат антибактериални, противогъбични, противоалергични и противовъзпалителни свойства, които могат да се сравнят със синтетично произведените медикаменти. Същевременно патогенните микроорганизми не са развили резистентност към тях и това дава надежда за ефективно лечение на различни заболявания.

прочети още

През 1846 г. един от първите невролози д-р Мориц Ромберг описва лесен за изпълнение тест, който изглежда изключително лесно за изпълнение и не изисква никаква специална апаратура, вземане на кръв или секрети, а резултатите са ясни веднага. Днес той продължава да се използва и помага за диагностиката на неврологични заболявания. Едно от тях е свързано с увреждане на задните части на гръбначния мозък, а по тази тема работи и самият сър Артър Конан Дойл, който е дипломиран лекар, но е познат повече с образите на Шерлок Холмс и д-р Уотсън. В някои от случаите подобно увреждане на гръбначния мозък е причинено от липса на витамин B12. Своевременната диагностика и адекватното лечение водят до частично или пълно възстановяване на пациентите.

прочети още

В миналото стресът и неправилното хранене били считани за основните причинители на заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язва и рак на стомаха. След сътрудничество на австралийския изследовател Бари Джеймс Маршал и патологът Дж. Уорън през 1982 г. станало ясно, че в силно киселинния стомах може да вирее устойчиво бактерия. Двамата учени получили награда Нобел през 2005 г. Първоначално бактерията определена като друг вид, но по-късно получила името си Helicobacter pylori заради специфичните си спираловидни камшичета, които ѝ позволяват да навлезе под епителните клетки на стомашната лигавица, да понижи киселинността и да създаде устойчива колония. Днес е ясно, че освен заболявания на стомаха този патоген влияе негативно на човешкото здраве като не му позволява да абсорбира ценни хранителни вещества и витамини като B12.

прочети още

Повечето видове пластмаса са открити през XX в. Няколко десетилетия по-късно пластмасови отпадъци можем да намерим практически навсякъде. Най-големи са последствията върху живота в морета и океани. Наскоро стартъп от Лондон успя да реализира проекта си и да събере нужното финансиране за опаковане на вода и други течности. Използваните материали са биоразградими и могат да се разградят напълно за 4-6 седмици. Нещо повече - можете да изпиете водата и да изядете опаковката, защото тя е създадена от ядливи кафяви морски водорасли. Но дори и да попадне в морето, тази опаковка по никакъв начин няма да навреди, защото произходът ѝ е точно морски.

прочети още

Пародонтоза, преждевременно раждане, тежка гангрена - има ли нещо общо между тях? Оказва се, че да. Съществуват много заболявания, които са свързани с зловредното влияние на патогенни микроорганизми. Вариантите за терапия са различни - антибиотично лечение, прием на пробиотици, лечение с кислород под високо налягане, хирургична операция за отстраняване на поразени тъкани и други. В някои случаи профилактиката се осъществява с ваксини. Не е за подценяване ролята на имунната система, която незабелязано от нас води епични битки за опазване на здравето.

прочети още

Витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход. Съществуват различни причини за малабсорбция, която не е свързана с храна. Още през 1961 г. научни изследвания откриват, че между серумните нива на витамин B12 се влияят от расата. Оказва се, че това се дължи на определени гени. Хората със светъл цвят кожа от европеидната раса са по-застрашени от дефицит.

прочети още

Водораслите са възникнали преди милиони години и имат специфични методи за защита от различни патогенни организми в морската вода. Отдавна са известни ползите на йода за функциите на щитовидната жлеза. Оказва се, че той е първият открит неорганичен оксидант, произведен от живи организми. Нещо повече, в комбинация с малки количества бром водораслите могат да се защитават успешно срещу оксидативен стрес.

прочети още

Доскоро се смяташе, че след нараняване на кожата се образуват нови тъкани с помощта на големи количества тип III, а в кожата е тип I. Според някои теории именно неправилното кръстосване в новоизградените тъкани е причина за липсата на коса. През ноември 2018 г. учени извършиха клинично изследване на опитни мишки и установиха, че виновникът за липсата на косми в наранената кожа не е колагена. Напротив, учените използвали фибробластите, които произвеждат колаген и с помощта на специален протеин успели да предизвикат образуване на космени фоликули и порастване на косми. Предстоят опити върху хора. Това ще е полезно както за мъжете с оплешивяване, така и за сгъстяване на косата чрез новопоникнали косми.

прочети още

Понякога създаването на нов живот е съпътствано от периоди на дълго очакване. Когато бременността не настъпи по естествен път в рамките на 12 месеца следва двойката да посети специалист и да бъдат проучени възможните причини. Възможно е причината за това да е жената, мъжа или двамата партньори. Често безплодието се дължи на хормонални нарушения. Понижената функция на щитовидната жлеза също влияе на плодовитостта на жената в репродуктивна възраст.

прочети още

Йодът е открит през 1811 г. след обработване на морски водорасли с натриев карбонат. Липсата на йод може да забави умственото развитие на децата  и да причини микроцефалия и ендемичен кретенизъм. Функциите на щитовидната жлеза също зависят от количествата йод в организма. При липса на стабилен йод в човешкия организъм в жлезата могат да се натрупат радиоактивни изотопи, които да я разрушат или да причинят рак. Редовният прием на органичен йод регулира нивата на тиреоидните хормони и пречи за развитието на различни неприятни симптоми.

прочети още

Диабетът е едно от най-често срещаните заболявания в последните години. Едно от най-често изписваните лекарства днес с таблетки Метформин, е открито през 1922 г. През 1923 г. започва лечението с инсулин. Междувременно в последните години вече има клинични изследвания, които доказват, че дългосрочната употреба на Метформин повишава риска от развитието на дефицит на витамин B12, който не дава отражения върху показателите на кръвната картина като MCV. Невропатиите могат да се проявят както при диабет, така и при липса на витамин B12, затова е нужно пациентите, които приемат Метформин да изследват серумните нива на витамин B12 поне веднъж годишно.

прочети още

В детството броят на временните зъби е 20, а после те биват подменени от 32 постоянни зъба. Видимата им част е покрита с най-твърдото вещество в човешкото тяло - зъбния емайл. Разрушаването му води до болезнен кариес, който следва да бъде лекуван от стоматолог. Подвенечните кариеси са още по-трудни за диагностика и лечение. През февруари 2019 г. екип от учени доказа, че с помощта на витамин B2 (рибофлавин) и 10-минутно ултравиолетово лъчение дентинът в корените на зъбите може да бъде уякчен чрез крослинкинг - кръстосано свързане на колаген тип I. Подобна процедура чрез крослинкинг се използва (вече и в България)  за лечение на очите при заболяването кератоконус.

прочети още

Витамин B12 е единствения витамин, който съдържа метален йон в ядрото си. Според свързването с този йон има различни форми на витамина - Метилкобаламин, Хидроксикобаламин, Цианокобаламин. Вижте каква е опасността от алергични реакции при предозиране с тях.

прочети още

Ежедневно сме заливани с информация за ползите от смъкването на килограми и въпреки това много от хората, които са решили да пазят диета изпитват различни негативни ефекти и това ги отказва. Оказва се, че мастната тъкан не е само склад за съхранение на енергия, но в нея може да са натрупани устойчиви токсични вещества и при загубата на мазнини те започват отново да циркулират в организма и да провокират появата на различни симптоми.

прочети още

Клинични изследвания потвърждават, че в отделни случаи причина за  метаболитните, автоимунни, сърдечно-съдови и невро-когнитивни заболявания са тежките метали като олово, живак, кадмий и др. Те могат да бъдат извлечени частично от организма със специализирани медикаменти, които имат различни странични ефекти. От друга страна алгинатите са доказали своята ефективност чрез проведените многократно клинични изследвания и могат да бъдат използвани в продължение на месеци и години без риск от подобни неприятни реакции.

прочети още

Думата "анемия" идва от гръцки и означава "без кръв". Още в древността хората осъзнали важността на тази червена течност. Изминали столетия преди хората да успеят да погледнат кръвта увеличена многократно благодарение на микроскопа. Тогава те открили, че броят, формата и големината на червените кръвни клетки имат огромно значение за човешкото здраве. По-късно успели да разграничат различните видове анемия и да определят най-удачното лечение.

прочети още

Масовото използване на антибиотици започва през 1942 г. Десетилетия по-късно се забелязва силна антибиотична резистентност и поява на супербактерии, които не се повлияват от лечение. Учените се стремят да намерят нови вещества със силно антимикробно действие, без странични ефекти, безопасни за хората и околната среда. Оказва се, че водораслите Ламинария притежават ценни антибактериални свойства, благодарение на съдържащите се в тях мастни киселини, ламинарин и фукоидан.

прочети още

Случвало ли ви се е да посрещате гости вкъщи и да изпаднете в неловка ситуация като домакини, защото някой от гостите ви има непоколебими убеждения, че някоя храна не е за него? Вижте какви са разликите между вегани, лакто вегетарианци, ово вегетарианци, фрийган, всеядни. Кои от тях са най-застрашени от развитие на витамин B12 и в кои храни се съдържа този витамин.

прочети още

Вижте 4 маски с природни продукти, които можете да си приготвите в дома си. Можете да се насладите на резултатите още след първото нанасяне. Проверете как с няколко съставки можете да приготвите маска против косопад, маска за растеж на косата, маска за заздравяване на косъма и маска за суха коса.

прочети още

Нараняването на кожата и вътрешните тъкани води до цяла каскада от фази, през които човешкия организъм се опитва да възстанови щетите. През XX в. след множество клинични изследвания се появяват различни видове превръзки, които имат за цел да защитят раните от инфекции, да абсорбират секретите и да ускорят процесите на заздравяване. Алгинатните превръзки доказват своята ефективност. Има възможност да бъдат допълнени с етерични масла, сребро, лекарства и пр.

прочети още

Въпреки голямата си употреба днес като самостоятелни витамини или в състава на хранителни добавки, витамините не са били познати преди началото на XX в. През 30-те години се отчита истински бум, а фармацевтичните компании се надпреварват в откриването на витамините и патентоването на технологии за промишлено производство. Оказва се, че заболявания като скорбут, злокачествена анемия, пелагра, рахит се повлияват успешно с помощта на витамини. Дори и днес продължават клиничните изследвания за дефицита или предозирането на витамините, както и за ползите или вредата от съвместната им употреба.

прочети още

Руската компания Вертера предлага лечебни храни на основата на кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус. Те са лесни за приемане, богати на витамини, ценни микроелементи и аминокиселини. Освен самостоятелно можете да приемате дневната доза от 1 или 2 лъжици Вертера Гел или Вертера Гел Форте в състава на коктейл или смути по Ваш вкус. Вижте 5 рецепти с плодове и/или зеленчуци, които са изключително лесни за приготвяне.

прочети още

Ако погледнем нашата планета Земя, сушата заема общо 28% от площта ѝ, а водата - 72%. Масата на живеещите в морските дълбини организми многократно надвишава живеещите на сушата. Именно в океаните преди милиарди години се е зародил животът и днес дори ние, хората, сме косвено свързани с тази среда. Вижте какви ценни вещества се съдържат в кафявите, зелените и червените водорасли и какви са ползите им за човешкото здраве.

прочети още

Причините за поява на акне са много. След преминаване на младежките години неприятните пъпки могат да се появят поради хормонален дисбаланс, прием на определени лекарства, неподходяща козметика и пр. Подобно на микрофлората в червата, която се състои от трилиони микроорганизми, кожата на лицето и тялото също е дом на множество бактерии, които имат различни роли за здравето. Оказва се, че високите дози витамин B12 могат да стимулират определени щамове на бактерията P. acnes, които да причинят възпаление в космените фоликули.

прочети още

Мартина Иванова или още позната сред мнозинството като "Марти от Свой Избор" е един от най-популярните автори и лектори на темите личностно и духовно развитие, себепознание и самопомощ в България. Тя е дългогодишен консултант по личностно развитие и холистичен терапевт. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор (www.svoizbor.com), е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация. Там ежедневно се публикуват безплатно статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Вижте отзивът ѝ за водораслите Вертера.

прочети още

През 40-те години на XX в. за пръв път било открито, че субстанция от хлебната мая може да служи за стимулиране на имунната система. Откритието имало потенциала да се използва при инфекции, травми, язви, радиационно облъчване, онкологични заболявания и др. Първото лекарство е Zymosan, но той има доста странични ефекти. През 60-те години на XX в. става ясно, че веществото, което активира имунната система е бета 1, 3-D-глюкан, който е дълговерижен полизахарид. С извличането му вече не били наблюдавани странични ефекти. Освен в хлебната мая и зърнени култури като овес и ечемик, бета глюканите се срещат в клетъчните стени на бактерии, гъби, дрожди, някои видове водорасли и пр.

прочети още

Много често попадаме на различни статии и реклами за ползите от определен продукт. Всички те звучат толкова убедително, че лекуват от пърхот до рак, но много хора вече са крайно недоверчиви. Аз също не исках да опитам продукт с водорасли, но след като се запознах с авторитетни научни изследвания се реших да намажа първоначално суперхраната на горната част от дланта си. Едва след като се убедих, че ми действа добре се престраших на първата лъжичка. В резултат от приема преодолях появата на неприятно болезнено усещане, което влачех и не можех да преодолея през последните 6 години.

прочети още

Зимният сезон е време на настинки и надявам се не изненадвам никого с това. Върлуват разни грипни епидемии, хората се разболяват и не е особено приятно. Но.... ...Няма как! Идваме на тоя свят, за да изпитаме емоции в плюс и в минус. Отначало погледнах на офертата скептично. Направих регистрация в сайта и на следващият ден половинкилограмова кутия бе при мен. Гелообразна маса, в която се оказва водораслите са съхранени живи. Разбрах, че мога вътрешно и външно да ги ползвам, тоест, не само да ги ям. но и да ги мажа там, където си поискам. Приемът като храна е препоръчителен да е на гладно, а аз исках да експериментирам на момента. Носът ми бе запушен, така и така дишах през устата, не беше никакъв проблем да поставя топчета от гел. След което си   намазах слой и на лицето като маска. Ефектът беше поразителен!  ГОРЕЩО  ПРЕПОРЪЧВАМ!

прочети още

Наименованието "витамин" се използва за първи път през 1912 г. Първият открит витамин е B1 (тиамин), който лекува болестта Бери-бери. Можем да кажем, че в рамките на стотина години са открити част от свойствата на витамините, а научните изследвания за веществата, които ги съдържат, положителните и отрицателните ефекти върху човешкото здраве продължават и днес. Едно е сигурно, тяхната липса или предозиране могат да ни повлияят по различни начини.

прочети още

Вече писахме за спортните постижения на Радостина Стоянова. Вижте мнението ѝ за продуктите от кафяви водорасли на Вертера - клетъчен гел и биомаска за лице.

прочети още

Онкологичните заболявания са като епидемия, която се разпространява в световен мащаб. Въпреки многобройните изследвания е трудно да се каже дали съществуват специфични терапии, които да гарантират 100% ремисия. В последните години има стотици клинични проучвания, които дават надежди, че фукоиданът от кафяви морски водорасли може да спомогне за активиране на клетъчна смърт на туморните клетки, ограничаване на растежа и деленето им, стимулиране на имунната система за борба с тях, забрана за образуване на нови кръвоносни съдове, чрез които да получават кислород и хранителни вещества.

прочети още

От 1953 г. досега броят на регистрираните аборти в България е над 6 милиона. Извън този брой остават част от спонтанните аборти се случват още в първите дни и седмици след имплантирането и не могат да бъдат регистрирани като бременност. Много от жените, планиращи бременност са запознати с ползите от приема на таблетки с фолиева киселина (витамин B9). Научни изследвания доказват, че водноразтворимия витамин B12 може да помогне за правилното имплантиране и безпроблемното износване на бременност тъй като понижава нивата на хомоцистеин и възникването на преемклапсия.

прочети още

Космите са придатъци на кожата. Те стърчат с видимата си част над епидермиса, но корените им се намират малко по-надълбоко - в дермата. Обикновено космите от човешката коса имат жизнен цикъл от 3-4 години. Ето защо падането и неизрастването на нов косъм се обикновено се случват почти незабележимо. Оказва се, че това не е напълно необратим процес.

прочети още

В последните години множество компании се стремят да произведат organic козметика с натурални съставки. Козметичните продукти на Вертера притежават множество сертификати за качество на съставките. Те са произведени по засекретени патентовани технологии. В състава на продуктите влизат кафяви морски водорасли като Ламинария и Фукус, които съдържат вещества без аналог в сухоземния свят. Ефектът се забелязва още след първото използване.

прочети още

Всяка жена има желание да бъде желана и красива независимо от възрастта, да има стройно тяло, сияйна и гладка кожа. Но в действителност много жени не могат да се похвалят с това. Неправилното хранене, обездвиженост, хроничен стрес – всички те водят до натрупване на излишни килограми. Нискокалорийните диети водят до бързо и краткотрайно сваляне на килограми, но след това теглото отпреди диетата се възстановява. За щастие вече не се налага да посещаваме SPA центрове, а можем да постигнем впечатляващи резултати с гел за увиване.

прочети още

Грипът и острите респираторни заболявания водят до масови епидемии и пандемии. От 1919 до днес преминали 11 пандемии, които са отнели животът на милиони хора от цял свят. Има ли начин да подсилим имунитета с помощта на природни средства и суперхрани?  

прочети още
Силата на една капка
26 ноември 2018

Един от най-често дискутираните и обсъжданите витамини и днес е B12 - кобаламин. Независимо дали става дума за разпознаването на различните симптоми на дефицит или за откриване на причините довели до болестни промени, червеният витамин продължава да предизвиква научните среди в откриването на форми, които са лесни за приемане от хора на всякакви възрасти и същевременно ефективни при пациенти с проблеми в стомашно-чревния тракт. Опитите за създаване на разтвор или прах, които да бъдат абсорбирани от лигавицата на носа започват преди десетилетия. За щастие днес има лесноусвоима назална форма както на Метилкобаламин, така и на Хидроксокобаламин.

прочети още

От време на време новинарските емисии са превзети от осведомяването, че някъде във водата е открит уран над допустимите норми. Или в пясъка на плаж по Черноморието. България е сред страните, богати на уран. В миналото урановите находища са давали препитание на хиляди българи. Какво се случва сега с тези находища? Колко често се прави мониторинг на питейната вода? Имаме ли повод за притеснение, ако сме пили вода с уран и какво следва да направим?

прочети още

Храната ни привлича главно с приятните вкусови усещания. Оказва се, че разкриването на химичната формула на глутамата през 1908 г. от японския професор Икеда е довело до използването му във всякакви храни като се започне от т.нар. китайска сол, всякакви кубчета за бульони, сухи супи, подправки, чипс, полуфабрикати и пр. Използван като подобрител на вкуса, днес за Мононатриев глутамат няма ограничения в използването. Много от големите компании цитират научни изследвания за безопасността му, направени преди десетилетия.

прочети още

Ежедневно сме подложени на минимални дози радиация - вода, храна, въздух. Те навлизат в човешкото тяло. Някои от радионуклеидите са с период на полуразпад около 30 години, а други стотици хиляди години. Един учен от тогавашния СССР, провокиран от нежеланието на доброволците да участват в експеримент, който щял да му помогне да защити докторската си дисертация, дръзнал да погълне огромни дози от Цезий-137 и Стронций-90. Не само че не се разболял, но и продължил с по-нататъшните си разработки и през XXI в.

прочети още

Кафявите водорасли са между 1500 и 2000 вида и виреят в студените води на Северното полукълбо. Родът Ламинария се използва от столетия като храна от японците и азиатците. Известни още като Келп този род кафяви водорасли образува подводни гори, които подпомагат биоразнообразието в северните морета.

прочети още

В страната ни има действаща наредба за състава и характеристиките на готварската цел. Оказва се, че и фината бяла, и морската сол трябва да съдържат определени количества йод за оптимално снабдяване на организма. Въпреки това много българи страдат от понижени функции на щитовидната жлеза. Това е от особена важност за бременните жени, на които предстои да родят здраво поколение.

прочети още

Научни изследвания отчитат, че в последните години се засилват тенденциите към увеличаване на теглото. Това води до различни заболявания и натоварва бюджета за здравеопазване. Пред учените по целия свят е поставено ново предизвикателство - как да се спре този процес, когато не всички имат желание да спазват нискокалорични диети и да спортуват.

прочети още

90% от човешките заболявания възникват поради образуване на шлаки в тялото и дефицит на широк спектър от микро и макроелементи, вследствие на все по-голямото количество токсични храни, замърсен въздух, вода и околна среда, които влияят негативно на нашия организъм. Vertera gel спомага за изчистването на всякакви токсини от организма, които предизвикват умора, трудна концентрация, главоболие, хормонален дисбаланс, алергии, подуване, запек, липса на енергия, чести настинки, кожни проблеми и т.н.

прочети още

В последните десетилетия сме изложени на замърсяване на въздуха, почвите, водите и съответно храната с тежки метали като олово, алуминий, кадмий, арсен, живак и радиоактивния стронций-90. Учените успяват да намерят начин за извеждането им от организма с помощта на кафяви водорасли.

прочети още

Японците и жителите на крайбрежията на Азия консумират водорасли от столетия. Това води до промени в микрофлората на червата и способства абсорбцията на всички ценни хранителни вещества, които не се срещат в земните растения. Оказва се, че кафявите водорасли от рода Ламинария подпомагат извеждането на токсини, тежки метали и радионуклеиди от тялото.

прочети още

Част от натрупаните мазнини в човешкия организъм са точно под кожата. Когато свалим много килограми за кратък период на време с помощта на нискокалорийна диета има риск кожата да провисне. Тя е еластична и се нагажда по контурите на тялото благодарение на високите нива на колаген и еластин. Вижте на какво да наблегнем, ако искаме да свалим наднормено тегло и да се чувстваме добре в кожата си.

прочети още

Промяната на метеорологичните условия навън и скъсяването на светлата част от денонощието могат да разстроят циркадните ритми на сън и бодърстване. С малко „помощ“ от студените дъждове и респираторните вируси току виж липсата на енергия и проблемите със съня станали обичайните заподозрени за есенна депресия. Вижте как бихте могли да предотвратите сезонното афективно разстройство.

прочети още

През 50-те години на XX в. учените правят забележително откритие – раните върху кожата на бозайници, включително и човека зарастват бързо и без никакви белези до определен момент от вътреутробното развитие. Това е революционно откритие, което позволява през 2016 г. в България за първи път да се извърши успешна операция на неродено бебе. Ако се открие тайната ще се спестят усложненията  от зарастването на рани при различни по възраст пациенти. Оказва се, че кожата на човешкия ембрион е с различно устройство в сравнение с новороденото.

прочети още

Получен от бактерии в стомашно-чревния тракт, червеният витамин се среща в най-големи количества в хранителни продукти от животински произход. Черният дроб на бозайници от вида Чифтокопитни, които са преживни е значително по-богат от черния дроб на всеядни като свинете и представители на птиците. А в червените меса количествата са в пъти по-ниски.

прочети още

Телесните течности са от 45 до 75% от общата телесна маса. Има различни причини за дехидратация, а загубата на 20% от масата може да е животозастрашаваща. Вижте как бързо можем да определим нуждата от спешна лекарска намеса и венозно вливане на разтвори.

прочети още

Косите на хората побеляват на различна възраст. Оказва се, че расовата принадлежност също влияе на това. За преждевременно посивяване на косата се смята възрастта под 20 години за хора от европеидната раса, под 25 години за азиатци и под 30 години за африканци. Какви са причините и може ли косата отново да възвърне цвета си?

прочети още

Въпреки че не забелязваме върху повърхността на кожата и вътре в телата ни ежеминутно кипят войни между бактерии, които предизвикват различни инфекции и полезни бактерии, които често приемаме с пробиотичните добавки. Кожата защитава тялото от агресивната околна среда. Водните обитатели се нуждаят от много по-адекватна защита от страна на кожата. Учени откриха мощни антибактериални пептиди в рибешката кожа, които подпомагат здравето на хората.

прочети още

Бъбреците са жизненоважни органи и към днешна дата над 1000 българи се нуждаят от спешна трансплантация. Освен че филтрират кръвта и подпомагат отделянето на ненужни вещества, те произвеждат важен хормон, който е отговорен за производството на червени кръвни клетки. Оказва се, че заедно с черния дроб бъбреците са склад за витамин B12.

прочети още

Женският полов хормон естроген е открит през XX в. Той има различни разновидности - екстрадиол, естриол и естрон. В тялото на мъжете също се произвеждат малки количества от него, както и мъжки полови хормони циркулират в телата на жените. Напоследък естрогените и фитоестрогените се използват в козметиката. Какви са ползите и рисковете?

прочети още

Афтите често са свързани с детството, но когато се появяват при възрастни и се повтарят създават дискомфорт в устната кухина. Оказва се, че вируса на Херпес симплекс не е единствената причина.

прочети още

Вероятно сте чували за слабото място на Ахил и кръстеното в негова чест Ахилесово сухожилие. Поради по-малкото кръвообращение в сравнение с мускулите може да са нужни месеци за възстановяването при травма. Какви са начините да се предпазим?

прочети още

Много от витамините са открити едва през XX в. и все още се провеждат клинични проучвания за техните ползи за човешкото здраве и съответно вредните им въздействия. Междувременно се предлагат различни комбинации от витамини и минерали. Има ли опасност те да си взаимодействат и неутрализират действията си?

прочети още

Българите намаляваме с всеки изминал ден. Двойките с репродуктивни проблеми са стотици хиляди, а в близо половината случаи вината е в мъжа. Вижте някои от основните причини за мъжкото безплодие и в кои случаи употребата на витамин B12 може да помогне.

прочети още

Млечната киселина принадлежи към групата на плодовите AHA киселини. Можем да я намерим в млякото и в метаболизма на човешкия организъм. С ниската си pH тя предотвратява развитието на патогенни микроорганизми и се използва като естествен консервант, алтернатива на парабените в козметиката. Взависимост от концентрацията се използва за различни цели в козметичните продукти.

прочети още

Сами по себе си измененията в цвета, текстурата и формата на ноктите не са достатъчни за поставяне на диагноза, но могат да помогнат на лекарите за решението какви допълнителни изследвания и прегледи да бъдат направени за потвърждение или отхвърляне на определено заболяване.

прочети още

Има различни форми на атаксия, които се дължат на увреждане на главния, гръбначния мозък или нервите. Лечението е различно според причините за възникване. Вижте няколко лесни теста, които можете да направите дори вкъщи.

прочети още

Всеки от нас е отговорен за собственото си здраве. За хората с непрекъснати здравноосигурителни права Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно. Имаме възможност да си направим безплатно изследване на пълна кръвна картина. А сега ще ви информираме за какви заболявания алармират повишените стойности на RDW и MCV.

прочети още

Откриването на акупунктурата се приписва на древните китайци. Дори и днес метода с поставяне на изключително тънки игли в тялото продължава да има своите почитатели. Междувременно се извършват многобройни научни изследвания за отчитане на ефективността на лечението. Оказва се, че акупунктурните точки имат нещо общо - те всички лежат върху съединителна тъкан. През пролетта на 2018 г. учени заявиха, че са открили нов орган в човешкото тяло. Вижте кой е той и дали би имал значение за акупунктурата.

прочети още

Мелазмата се появява често при бременните жени и отминава често от само себе си след раждането на бебето. Има случаи, когато пигментните петна по лицето и тялото предизвикват емоционален дискомфорт. Прием на орални контрацептиви, нарушени функции на щитовидната жлеза, излагане на UV лъчи без защита от слънцето, генетична обременост – причините са много.

прочети още

В последната година 16-годишен младеж плачел, имал мисли за самоубийство, губел концентрацията си, понижил успеха си в училище. Силно притеснени родителите му го завели на преглед, където му били направени най-различни медицински изследвания. За щастие причината се оказала бактерия в стомаха, която пречи на усвояването на кобаламин. Още на втората седмица след започването на лечението с този витамин симптомите започнали да отшумяват и днес той е напълно здрав.

прочети още

Парабените имат силни антимикробни и противогъбични действия и се използват като консервант в храни, лекарства и козметични продукти. Когато преминават през храносмилателната система те се отделят чрез бъбреците. Съществуват данни, че прилагането им върху кожата води не само до риск от алергии, но и натрупване. Използвани в 1% от масата на козметичните продукти през 80-те години, днес допустимите дози са понижени и се търсят безопасни алтернативи.

прочети още

Формата на дланта също може да се използва като биометричен показател. Още през V в. пр. н. е. Хипократ, известен като баща на медицината, е предположил, че специфично изменение на горната част на пръстите е свързано с белодробни заболявания. Днес многобройни изследвания потвърждават неговите теории, въпреки че все още не е изяснени всички предпоставки за възникване на подобни деформации.

прочети още

Човешките кости са изградени от органични, неорганични компоненти и вода. Освен опора на тялото, те съдържат и костен мозък, в който се произвеждат кръвни клетки. Вижте кои са подходящите храни за периодите, в които след фрактура костите се самовъзстановяват.

прочети още

Всеки човек притежава уникални биометрични параметри, чрез които може да бъде идентифициран. Отпечатъците на пръстите се формират по време на бременността и са уникални не само за всеки човек, но и за различните пръсти. Използват се като своебразен подпис и защита против фалшифициране още от древния Вавилон. Въпреки голямото разнообразие днес по отпечатъка може да се дадат предположение за телосложение, височина и дори раса.

прочети още

Често определяме кожата си като суха, мазна, склонна към акне или алергии, или просто нормална, но истината е, че реакциите спрямо слънчевата светлина и по-специално UV лъчите на слънцето също имат значение. През 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. Оказва се, че различните етноси получават по-различно време първите си видими бръчки.

прочети още

Този важен орган участва пряко в процесите на хранене и говор. Нещо повече - цвета на горната повърхност, текстурата и влажността могат да ни насочат към нарушени функции на вътрешни органи. От животозастрашаваща алергична реакция до заболявания на жлези и дефицити на витамини, вижте на какво се дължат промените във външния вид на езика.

прочети още

В България има стотици хиляди със заболявания на щитовидната жлеза. Изследвания, проведени през последните 15 години, проведени в различни части на света доказват, че голям брой от тези пациенти имат дефицит на витамин B12 или са в сивата зона. Засега в България като застрашени от дефицит се приемат главно хората, които не консумират животински продукти, въпреки че съществуват десетки причини за липсата на усвояване от невеганите. Затова преди да упрекнете заболяването си за умората, безсънието, липсата на концентрация, депресията, пробождащите болки или някой друг непривичен симптом можете да си направите изследване за серумните нива на витамин B12.

прочети още

Още от зората на цивилизациите в отделни части на света хората са започнали да изрисуват телата си с помощта на пигменти. Вкарването под епидермиса води до повишен риск от инфекции и алергии. Напредват ли днес технологиите или напротив – мастилата за татуировките стават по-издържливи, но и по-токсични?

прочети още

Това не е поредната диета, която ще ви предложи стриктен режим на хранене за няколко дни с цел отслабване. Няма да гарантираме загубата на килограми, докато лежите на дивана. Нито е диета, в която имате ограничения във вида на приеманите храни. Няма да стане дума и за калории. Ще намерите информация как вида на термичната обработка влияе на различни хранителни продукти. Каква е разликата между пилешки гърди на скара или сварени? По какво се различава обикновената филийка хляб сравнена със силно препечената в тостера. Варени срещу печени картофи. Ще получите информация какви са последствията за здравето.

прочети още

Има различни видове хернии. Някои от тях са толкова рядко срещащи се, че често са неправилно диагностицирани. Всяка година в България се правят около 20 000 операции. Засега единственото лечение е хирургично, но при 10-15 % от оперираните болестта рецидивира. Днес учени и технологични компании търсят още варианти за мрежички, които да подсилват тъканите и да попречат на излизането на вътрешни органи и заклещването им. И все пак на какво се дължи това заболяване?

прочети още

Еволюцията ни като човеци е протекла в продължение на милиони години, за да можем днес да стоим изправени гордо на 2 крака. Много от хората прекарват голяма част от времето си седнали, без да се движат достатъчно, страдат от наднормено тегло и пр. Гръбначният ни стълб няма как да се промени структурата си за няколко столетия и затова реагира с болка. Преди да посегнем към лекарствата с много странични ефекти вижте един напълно безопасен начин за облекчение на болките в гърба.

прочети още

Има различни видове рани. Външният вид на образувания белег зависи от топологични линии, които са открити през XIX в. след многобройни опити. Днес те се използват от хирурзите, които прецизно планират формата на разреза при плановите операции.

прочети още

Уловът на риба отчита ръст. Увеличената консумация води и до изхвърляне на тонове отпадъчни продукти като кожа, люспи и плавници. Вижте какви ценни протеини се съдържат и за какво могат да бъдат използвани.

прочети още

Освен в ставите, хрущялите участват и при изграждането на части от ушите и носа. Има 3 различни типа хрущялна тъкан - хиалинна, влакнеста и еластична. Но дали подобно на акулите, които са хрущялни риби и нарастват през целия си живот нашите носове и уши увеличават размерите си? Вижте виновника за издължаването им при възрастните хора.

прочети още

Има различни видове слюнчени жлези. Секретите, отделени от тях не само помагат за овлажняването и по-лесното преглъщане на храната, но и съдържат ценни протеини като хаптокорин. Благодарение на него водоразтворимият витамин B12 успява да премине неразрушен през солната киселина в стомаха и да продължи към тънките черва, където да бъде абсорбиран. Ето защо заболявания на слюнчените жлези могат да доведат до дефицит на витамин B12, дори и начина на хранене да включва продукти от животински произход.

прочети още

Докато динамиката на мимиките често се развива за секунди, бръчките вследстие на позата на съня са в резултат на онази 1/3 от живота ни, която прекарваме спейки. Каква е разликата между това да спим по гръб, по корем или настрани?

прочети още

В празно състояние обема на стомаха е около 50 мл, а след хранене обема може да се разшири до 4 литра. Престоят на храната в стомаха зависи от нейния състав. Когато стомахът е празен, в него се съдържа малко количество стомашен сок. Дори и само при мисълта за храна и с началото на нейното подаване започва усилена секреция и образувания сок може да достигне до 1.5 л. Всички стойности под pH 7 се водят за киселинни, а при стомашния сок pH е около 1.5-2.5, тоест силно киселинно. Инхибиторите на протонната помпа са медикаменти, които понижават киселинността на стомашните сокове.

прочети още

Човешкото око прилича на фотоапарат с обектив, който има определена диоптична сила (роговица и леща) и светлочувствителна фотолента (ретина).Кератоконусът е заболяване, при което роговицата се деформира и изтънява прогресивно. Наречено е така, защото предната част на окото добива неправилна конусоподобна форма. Това води до поява на неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи и до преди няколко години единственото лечение е било трансплантиране на донорска роговица.

прочети още

Какво представлява белодробната фиброза и какви са съвременните тенденции за диагностика и лечение? Вижте част от основните признаци на заболяването, което отнема живот за 6-8 месеца в остра фаза.

прочети още

Човек прекарва близо 1/3 от живота си в сън и той е изключително важен за всеки един от нас. Не винаги проблемите със съня се дължат на психологически проблеми. Мелатонинът, наричан още хормон на съня, влияе на периодите на сън и бодърстване. Вижте как можете да се чувствате добре отпочинали сутрин без да прибягвате до сънотворни.

прочети още

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, а в световен мащаб броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване продължава да нараства. Какви са функциите на открития през 1994 г. лептин? Оказва се, че натрупаните излишни мазнини играят важна роля в хормоналния баланс на целия организъм.

прочети още

Помагат ли млечните продукти, хранителните добавки с калций и витамин D в борбата с остеопорозата, която е третото по важност социално-значимо заболяване в световен мащаб?

прочети още

Дефицитът на витамин С е причината за скорбут - заболяване, при което венците се подуват и кървят, появяват се петна по краката и тялото, а в последния стадий се стига до смърт. Още от древността заболяването е било определяно като дисбаланс на черната жлъчка, а стотици хиляди загубили живота си на корабите в търсене на нови земи.

прочети още

Какво представлява кръвния допинг и как с напълно законни средства да увеличите приноса на кислород с помощта на кобаламин. Разгледана е и връзката между анаболните стероиди и високите нива на хомоцистеин.

прочети още

Не става дума за технологичен напредък, постижения на нацията или материални богатства. Всъщност като говорим за богатство не са ли здравето и дълголетието най-желаните нематериални блага? Вижте коя е напитката, при която след 5 чаши дневно намалява с 26% риска от смърт от сърдечен удар или инсулт.

прочети още

Каква роля оказва водата при взаимодействието си с колагена като един от основните протеини в човешкото тяло? Какъв е оптималния вариант да нанасяме козметиката с колаген, за да съхраним младостта на кожата си?

прочети още

Какви са предимствата на гъбите с колаген и в кои области на медицината се препоръчват? Вижте разработките на българските учени и пред какви проблеми са поставени днес както и перспективите пред използването на хидрогелове с колаген.

прочети още

Какви са съвременните тенденции в разработката на лепила за тъкани,които следва да притежават необходимата якост на опън, да могат да бъдат устойчиви във вътрешността на човешкото тяло и същевременно да бъдат достатъчно еластични? Допълнително предимство ще е ако са биоразградими и да не предизвикват токсични реакции. И ако може да са хипоалергенни, лесни за производство и евтини. Макар да звучи все още като фантастика, учените разработват лепило, което под въздействието на ултравиолетови лъчи да затваря раните за броени минути.

прочети още

Туткалът се произвежда от съединителна тъкан на различни животни. Благодарение на колагеновите фибри лепителния шев е твърд, еластичен и може да бъде отворен без поражение на залепените детайли дори стотици години след залепването. Лепилото на основа колаген се използва и днес при производството на мебели и за различни цели. Почитано е от художниците за грундиране на платната им. Използва се и при подвързване на книги.

прочети още

Вижте защо колагена като важен протеин в човешкото тяло се разделя не само на типове, но и на различни видове спрямо особеностите в структурата. Кои са влакнестите колагени и каква е тяхната роля в окото? Кои са рисковите фактори за разграждането на колагена и как бихме могли да ги избегнем?

прочети още

Понякога проблемите със зрението са класифицирани като първите признаци на тежки заболявания като множествена склероза. Оказва се, че причините може да се дължат на злоупотреба с тютюн и/или алкохол, възпаление на оптичния нерв поради увреждане на миелиновата му обвивка или генетични аномалии. Вижте какви изследвания биха могли да ви помогнат в отхвърлянето на подобни сериозни диагнози и кой е витамина, който може да възвърне зрението ви.

прочети още

Слухът е едно от петте основни сетива. Той представлява способността за възприемане на звука, който е резултат от дейността на вибриращи предмети. Основният орган обуславящ слуховото възприятие е ухото, което се разделя на три части: външно ухо,средно ухо и вътрешно ухо. Всяка една от тези три части изпълнява определено действие, което е от голямо значение за осъществяването на функцията на слуховата сетивна система.

прочети още

Понякога в желанието си да бъдем здрави сме склонни да купуваме хранителни добавки с колкото се може повече витамини и минерали. Убедени сме, че чрез тях поемаме изписания % от препоръчителната дневна доза. Защо не винаги това е така и има ли антагонисти? Възможно ли е да приемаме минерал или витамин, който да доведе до дефицит на друг ценен микроелемент?

прочети още

Какво представлява ауротерапията и за какво се използва? Коя е най-известната жена от древността, която обожавала златото и го включвала в разкрасителните си процедури? От Аюрведа до Петър Дънов - ползите от терапията със злато са потвърдени и от съвременните изследвания, които доказват силата на златните наночастици не само за здравето, но и красотата.

прочети още

Много от нас вече са запознати с дефицита на витамин B12, информирано разпознават някои от симптомите и са наясно с възможните причини. Сега ще разгледаме друга тема, отново свързана с витамин B12, но този път ще говорим не за ниските му стойности, а за стойностите над нормата, които не са резултат от приемането на хранителни добавки или инжекции, на какво се дължат и предвестник на какви заболявания могат да бъдат.

прочети още

За никого не е тайна, че съществува пряка връзка между здравето на зъбите и венците и цялостното здравословно състояние на организма. Кой от нас не харесва блестящата усмивка? Но за да имаме здрави и добре изглеждащи зъби трябва да обърнем внимание и на основата, която ги поддържа на местата им – венците.

прочети още

Упойките могат да се разделят на общи, регионални и локални (местни). Може да се използват и различни комбинации между тях. При общата инхалационна анестезия се подава газова смес, съдържаща кислород и анестетик. Инхалационните анестетици са газове – двуазотен окис (райски газ) и течни летливи органични халогенизирани въглеводороди, които се изпаряват и се подават към газовата смес. Такива са: диетилов етер (не се използва), халотан, изофлоран, севофлоран. Съществуват различни методи за подаване на анестетичния газ.

прочети още

Сърдечната недостатъчност сред пациенти над 65 години е сред топ причините за хоспитализация в световен мащаб. В България положението не е по-различно. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България е над 20 000 годишно, което е около 18% от всички смъртни случаи за година. От дружеството на кардиолозите в България отчитат, че около половината от пациентите с документирана сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата, а 1 от 4 пациента умира до 1 година.

прочети още

Витамин B12 е притежава най-сложната химическа структура от всички витамини. Нарича се още кобаламин заради централния си атом – кобалт, който има възможността да се свърже с различни молекули. По тази причина съществуват и различните форми - Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Цианокобаламин и Хидроксокобаламин. Вижте какви са предимствата и недостатъците им.

прочети още

Микроелементът мед е известен още от древността. Макар в човешкото тяло да се съдържат около 100-200 мг от този химичен елемент, той оказва влияние на важни функции в организма. Резервът е концентриран в сърцето, бъбреците, кръвта, черния дроб и мозъка. Медта се натрупва в костите и мускулната тъкан. Трябва да сме особено внимателни, защото в големи концентрации образува опасни химични съединения.

прочети още

Запознати сме с непрекъснатите процеси, свързани с дишането, кръвообращението, храносмилането и пр. Но има още един много важен процес, който се случва трилиони пъти всяка минута. Във всяка клетка от тялото ни. Става дума за метилирането – контролирано прехвърляне на метилова група, която се състои от един въглероден и три водородни атома върху протеини, аминокиселини, ензими и ДНК на всяка клетка и тъкан в тялото. Така се регулира енергията на клетките, възстановяването им, детоксикацията на черния дроб, управляват се неврологичните функции.

прочети още

По-голяма част от пациентите в Обединеното кралство, които страдат от недостиг на витамин Б12 или имат автоимунна злокачествена анемия са ограничени в рамките на „поддържаща доза“ от 4 инжекции с витамин Б12 годишно. Въпреки всичко те са късметлии, защото дефицитът им е правилно диагностициран. Въпреки че дефицитът на Б12 засяга практически всички възрасти като се започне от новородени с дефицит заради майките си до възрастни, в Обединеното кралство за рискова група се смятат само жените над 60 години. Същевременно не е ясно колко от жителите на Великобритания са с дефицит на този витамин, тъй като симптомите са определени като други заболявания. Витамин Б12 не е токсичен и се използва в огромни дози при отравяне с цианид. Има много причини за възникването на дефицит.

прочети още

Слънцето - дарява ни с живителните си лъчи, чрез него синтезираме витамин Д, укрепваме имунната си система. Но и в най-светлото и сияйно влияние има нещо негативно и това в случая за UV лъчите, които състаряват кожата и дори водят до рак на кожата.

прочети още

Случвало ли се е да избирате козметичен продукт по опаковката? А по цената? Или може би сте го купили заради убедително рекламно послание? Или може би ви е бил препоръчан от приятелка? А може би просто сте влюбена в онзи завладяващ аромат?

прочети още

Козметиката и хранителните добавки с колаген са шумно рекламирани, но понякога резултатът далеч не предизвиква възторг. Причините са различни - от липса на витамини, които да подпомогнат усвояването и синтеза на нов колаген, през допълнителни мерки за защита от UV лъчения. А може проблемът да е в широкоразпространено заболяване като диабет. Вижте малка част от причините.

прочети още

В цигарите има около 600 активни съставки. След изгарянето си те могат да създадат повече от 7000 химични съединения. Вече е доказано, че над 60 от тях са канцерогенни, а много други оказват вредно въздействие на човешкия организъм. Много от химическите съединения се намират и в други продукти, но всички те имат предупредителни указания. При поемане на цигарен дим с неясни съставки, Вие имате възможността да вкарате в тялото си средства за почистване, консервиране, ракетно гориво, съставки за производство на пластмаси, инсектициди и пр.

прочети още

Всеки, който е чел малко или много по въпроса, знае защо този витамин е в недостиг при веганите. Това е поради недостатъчната му наличност в храните от растителен произход. Но по-интересният въпрос е: Защо дефицитът на B12 би могъл да е проблем на ВСИЧКИ, а не само на веганите? В търсене на отговор лично съм провеждала изследвания на клиентите и сме следили промяната на резултатите при различните менюта, както и при прием на различни хранително добавки. Успях да синтезирам цели 10 причини за дефицит на „червения витамин“ при хора, които не са вегани. Ако искате да се погрижите за своето сърце и мозък, за настроението, за енергийното си състояние, за интелектуалното си ниво и емоционален баланс, то тази публикация е за вас, независимо дали сте вегани или не.

прочети още

Отдавна са известни качествата на витамин С. Ще ви предоставим информация, подкрепена от съвременни научни изследвания, която доказва ролята му в по-бързото зарастване на рани, подпомагането на кожата след въздействие на вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето и възможността да избегнем появата на бръчки при много суха и чувствителна кожа.

прочети още

Повечето от нас са чували от тв рекламите за ползите от колагена при облекчаване на болките в ставите и забавяне на процесите на стареене на кожата. Много спортисти използват колаген като източник на протеини и за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. Знаете ли, че поглъщането на колаген може да подобри функциите на храносмилателната система и дори да повлияе на растежа на пробиотичните бактерии в червата?

прочети още

Устните - толкова различни при всеки един от нас. От новороденото, което чрез силния си сукателен рефлекс успява още от първите минути на живота си да приема течна храна до предизвикателно начервените устни на младите госпожици. Къде се намира Купата на Купидон и на какво дължат цвета си устните? Вижте ...

прочети още

Смятам, че има много голям потенциал за развитие, засега сме в началото. Със сигурност ще подобри много живота на хората във всички аспекти, но към момента трябва да се разрешат редица сложни проблеми.  Изкуственият интелект не е само роботи или автономни коли, има голямо разпространие във всички сфери - например  Гугъл използва алгоритми  за намиране базата на стотици критерии, друг пример са сайтове като Амазон, които персонализирано ни предлагат най-точните продукти в зависимост от нашите вкусове. Човешкото мислене се различава от това на машините...

прочети още

И така един априлски ден на 2015 излязох за първи път, тук в Русе. Исках да видя как хората ще реагират и също така да задобрея, колкото се може повече в стила, в който танцувам. За мое щастие хората приеха това, което правя доста добре. Още на първия ден, получих предложение за работа свързана с танците. Хората се снимаха с мен, чувах много хубави думи и коментари. Също така парите, които успявах да си докарвам с  уличните представления бяха повече, отколкото си мислех. Изкарвах средно по 20 - 30лв на час. Танцувах 3- 4 дена в седмицата средно по 6 часа на ден, 3 часа преди обед и 3 часа след обед. В тези 3 часа танцувах без никаква почивка.

прочети още

Д-р Джулиан Де Силва вярва, че процедурите на лицето трябва да допринесат за излъчване на хармония и баланс. Ето защо той се стреми да запази природните форми и да подмлади лицето, като ретушира фино дисбаланса. Например пропорциите на лицето от линията на косата до края на носа са равни на частта от началото на носа до брадичката. Всеки дисбаланс води до загуба на хармония.  По време на консултация с пациент използва компютърни изображения и симулации, за да може предварително да се уточни желания и от двете страни реалистичен краен резултат.

прочети още

Обикновено ефектът е такъв, че 90% от изпратените SMS-и се прочитат почти веднага. За сравнение, при имейлите има огромен обем на спам, като няма и гаранция, че ще се прочетат веднага. При SMS комуникацията обаче това не е такъв проблем, отчита още той. „Има голям контрол от мобилните оператори. Ако се получи някаква форма на спам, мобилните оператори са доста стриктни, има и високи изисквания за регулация от страна на държавата“, каза Димитров.

прочети още

Още преди 6000 г. древните египтяни използвали сока на Алое вера за разкрасителни процедури, лечение на рани и дори при балсамиране на тела. Активните компоненти в растението са 75 – витамини, ензими, минерали, захари, лигнин, сапонини, салицилова киселина и ценни аминокиселини. Разберете какво обяснение за чудодейните свойства на растението дават научните изследвания.

прочети още

Депресията може да възникне от множество биологични и дори екологични фактори като дефектни регулаторни настроения в мозъка, генетична предразположеност, силен стрес, прием на някои медикаменти,   промяна в начина на живот, безсъние, начин на хранене, липса на витамини и минерали.

прочети още

Човек не бива и не може да живее без вълнение! С годините все по- лесно започваме да губим златните песъчинки на любопитството към света, а те са толкова важни… Замислих се, че трябва по- често да поспираме, да посъзерцаваме нещо красиво, да погледнем облаците, светлината на деня, да чуем тишината между думите, да се вълнуваме и да мечтаем!

прочети още

Днес хората без колебание приемат, че храната, която консумират има пряко въздействие върху здравето ни, както и върху общото ни физическо състояние. Но противоречивата и често объркваща информация върху храненето е създала истинско минно поле за тези от нас, които желаят да водят здравословен начин на живот. Тук идва и въпросът: Кои препоръки да следваме и кой в действителност е правилния начин на хранене?

прочети още

За какво доказано могат да ни помогнат техниките на енергийната психология: нервност, тревожност, страх; ниско самочувствие, панически атаки, алергии, фобии, болести и хронични болки, хронични и терминални заболявания, липса на мотивация, депресивни състояния, мъка, загуби и травмиращи случки, саботиращо поведение и ограничаващи вярвания, блокажи в следствие на липса на вяра в собствените сили, проблем в отношенията между партньори, в семейството, "невъзможни" за разрешаване житейски затруднения и пр.

прочети още

Естествено за всяка кауза трябва да се правят жертви. Ежедневието ми като ученичка минаваше изцяло в училище и на стадиона, а вечер се прибирах в нас и залягах над учебниците, докато моите връстници бяха на кафе или дискотека. Като се замисля и в университета в момента не е по-различно всъщност, хаха. Често съм изморена до безкрайност и нямам достатъчно време за моите приятели, но тръпката и емоциите от пистата са незаменими и си заслужават лишенията.

прочети още

Хората сме създадени да се движим и да гледаме на далечно разстояние. Tова, което се случва последните десетилетия не е нормално. Прекарваме десетки часове пред компютрите всеки ден, а мобилните телефони са постоянно в джобовете ни. Светлината излъчвана от всички тези устройства е вредна за нас и докато през деня не е чак толкова лоша, вечер нарушава нашия сън и уврежда зрението ни. Няколко са нещата, които можете да направите по въпроса и целта на тази статия е да ви покажа кое са те.

прочети още

Всеки може да те обиди. Всеки може да те нарани. Въпросът е много бързо да приемеш себе си такъв, какъвто си и да се освободиш от тежестта на това негативно чувство, което някой път предизвиква болка в стомаха, безпокойство, тревожност, виене на свят, главоболие и т.н. Мисля, че всеки момент от срещите ми с хората, които искат помощ от мен е творчески процес, през който трябва да създам точната стратегия за подхода към този човек, защото 1000 човека са точно толкова различни. Няма еднакъв с еднакъв. Всеки по напълно различен начин изживява едно и също събитие и аз трябва да творя през това време, което е сложно и много тежко за мен.

прочети още

На мнение съм ,че всеки от нас се ражда с мисия в този живот. Но най-голямата мисия и човешко качество е добротата. Правете това, което Ви носи радост, защото живота е твърде кратък и трябва да го изживеем пълноценно.

прочети още

Темата за здравето ме вълнува от първия ми досег с Библията. Изпробвал съм лично върху себе си различни диети и мога да споделя своя опит, който не е само теоретичен. Някои запалени любители на здравословното хранене смятат, че трябва да се върнем към райската диета, но съм длъжен да кажа, че те са в риск, тъй като витамин В12 не се усвоява от човешкия организъм от растителната храна. Затова най-добрата диета засега се състои основно от зърнени храни, плодове, зеленчуци, умерено количество яйца, мляко и млечни продукти и ядки. Тази диета гарантира нормалното функциониране на организма без опасните ефекти на месото.

прочети още

КРЕЯ е родена в Русе. Икономист по образование, възпитаничка на ВИНС-Варна. В сложната наука за звездите я въвежда Люмиер през 1997 год. Впоследствие възниква у нея интерес и към числата. С повишено внимание КРЕЯ третира връзката астрология-здраве, тъй като според нея тя е вековна. Има супер специално отношение към бъдещите майки. Освен числата, буквите, звездите и здравето, друга нейна страст са пътешествията, също чуждите езици, нрави, обичаи. Може да се похвали с изключително богат житейски опит, натрупан по различни точки на планетата. В нейно лице имате астронумерологичен консултант с 20-годишен опит и практика.

прочети още

Розата е едно от най-старите декоративни растения. Символ на древногръцката богиня на любовта Афродита, използвана от Клеопатра за съблазняване, кралицата на цветята се използва и с лечебни цели. Вижте повече за произведен в България иновативен продукт, който съчетава полезните съставки от розовото масло.

прочети още

Доста от хората идващи за помощ при мен си мислят, че от един път ще се излекуват. Да така е, но ако дойдат в рамките на 1 месец и няма да има нужда да приучаваме нервната система към новото положение на тялото. Паметта и е още прясна за старото местоположение и няма проблем. Проблемът идва като се закъснее с няколко месеца или както идват в повечето случай след 20-30 години от получаване на дадената травма.

прочети още

Като бивша състезателка на Националния отбор по Естетическа Групова Гимнастика съм участвала на три Световни Първенства през 2012, 2013 и 2014г. и съм носителка на медали от Световни Купи, Държавни Първенства и Международни Турнири, както в отборната, така и в индивидуалната надпревара. Занимавам се с художествена гимнастика още от 5-годишна. От скоро не съм активен състезател и предавам знанията си на малките гимнастички. Треньор съм в спортен клуб „Елизабет -Ритмика”, който моята треньорка Елизабет Колева основа с идеята децата да бъдат на първо място здрави, красиви и щастливи! Още като състезател знаех, че искам да бъда треньор.

прочети още

Създадох образа Mr. 3Hours за да напомня на хората да се хранят така, както се хранеха като бебета! А именно на всеки 3 часа, но правилно. Така ще подобрят метаболизма си и ще се презаредени с енергия.

прочети още

„Всички болести започват от червата“ е казал Хипократ, но едва 2500г. по-късно преоткриваме твърдението на бащата на медицината. Червата на човека гъмжат от над 400 вида бактерии, някои от които полезни. Проблемът за здравето идва обаче, когато преобладават вредните микроорганизми. Вижте в статията как да бъдем по-здрави като използваме силата на полезните бактерии.

прочети още

Петър Бундаков е на 27 години и се занимава със спорт от 10 годишен. Той е изцяло отдаден на спорта, защото там намира истинското си призвание, като преследва детската си мечта да стане известен спортист. юрист по образование, но се преквалифицира и сега е състезател по мъжка физика и лицензиран персонален фитнес треньор в София.

прочети още

Казвам се Петя Дачева, на 33 години съм и се занимавам със спорт от 8 годишна. Тренирам лека атлетика и се състезавам в дисциплината троен скок.  8-ма съм  на европейско първенство в зала през 2011 г. в Париж, 5-та на Диамантена лига в Монако, многократна победителка и рекордьорка на международни турнири, балканска шампионка и многократна държавна шампионка на троен скок и скок дължина.

прочети още

Kакви симптоми да търсим, за да разберем дали имаме дефицит на В12? Застрашени ли сме от недостиг, ако сме вегетарианци или вегани? От къде да си набавим В12? И как най-добре се усвоява?

прочети още

Вижте какво причинява стискането на зъбите, известно още като бруксизъм и как бихме могли да се предпазим от негативните последици.

прочети още

Макар и рядко срещано, това кожно заболяване е подробно изучено и са проведени много научни изследвания. Характеризира се с развитието на анормални колагенови фибри. Вродената реактивна перфорираща колагеноза се проявява още в детска възраст, а придобитата форма се проявява при възрастни.

прочети още

В блога на aloha.bg ще намерите статии, свързани със здраве, красота, хранителни добавки и качествена козметика. Една от неудобните и рядко дискутирани теми е свързана с неволното изпускане на урина. Вижте каква е ролята на колаген тип I, тип III и V в редица научни изследвания по тази тема.

прочети още

Бременността е особено важен период за всяка жена, която освен за собственото си здраве носи отговорност и за живота на нероденото си дете.Често освен радостта от зараждането на новия живот бъдещата майка изпитва редица неудобства – от гадене в начална бременност до появата на неприятни стрии.

прочети още

Станимир Михов е в сферата на фитнеса и здравословното хранене вече над 10 години. Вижте 10-минутното му видео с 16 лесни упражнения за дупе и бедра .

прочети още

Освен ценни хранителни вещества и минерали в яйцата се съдържат и съставки, които подпомагат здравето и красотата. Вижте!

прочети още

Често естетичния външен вид на най-тънкия слой на тялото ни е нарушен от появата на белези – от микроскопично малки и безобидни до обхващащи големи области и причиняващи дискомфорт. От прекарани заболявания като варицела в детските години през акне по време на младежките до порязвания с нож в кухнята, хирургически операции, изгаряния – причините за появата на белезите са много.

прочети още

„Лекаря лекува болестите, но природата ги излекува”, „Медицината е изкуство да се подражава на лечебното действие на природата”, „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!„ И трите велики истини, са излезли от устата на Хипократ, но макар да са записани на много места, биват забравяни от много хора в последно време..

прочети още

Боледувате ли често през зимата? Тормозят ли ви стомашни неразположения и упорити настинки? Залежавате ли се при всяка вирусна инфекция и грип? Или пък мъчително се редуват диария и запек? 

прочети още

Днес освен, че лъскавата опаковка продава стоките значение имат не само вкусовите качества, но и външния вид. В световен план производството на т.нар. Е-та расте главоломно. Всичко това попада в храносмилателния ни тракт, който не е пригоден за неутрализирането на подобни новооткрити изкуствено създадени вещества. Ето само някои от тях:

прочети още

В статия в официалния си сайт за палео диетата проф. д-р Loren Cordail дава рецепта за приготвянето на бульон, като разкрива накратко и ценните качества на домашно приготвената течност.

прочети още

Обикновено сме свикнали да използваме капките за нос за облекчаване на симптомите при настинки, вируси, остри респираторни заболявания. Сега ще ви представим един друг напълно различен вид капки за нос. Те лекуват успешно редица сериозни заболявания и могат да ви спестят болезнени инжекции.

прочети още

Пробиотиците са полезни за всички, но знаете ли, че жените имат най-голяма полза тях? Научете как да балансирате полезната бактериална флора с женски пробиотици.

прочети още

Ако тънкото черво е с дължина около 7 м и диаметър 2,5 см то очакваме площта му да бъде някъде около 0,5 кв. м. Изумителното в случая е, че площта е с размерите на тенис корд или около 250 кв.м. Това е така, защото освен че стените имат много гънки, а също и жлези, които отделят чревен сок. В чревната лигавица има и много микроскопични власинки с височина до 1 мм. Във всяка власинка има кръвоносни и лимфни съдове, както и гладки мускулни влакна.

прочети още
Колаген и Диабет
14 август 2017

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

прочети още

Знаете ли, че най-дългият орган в човешкото тяло е тънкото черво. Дължината му е средно 4 пъти височината на човек или между 5 и 7 метра. Дебелото черво е около 1,5 м. Броят на миниатюрните пробиотични бактерии в тялото ни е 10 пъти повече от броя на клетките. Масата им е между 1,5 и 4 кг. Само за справка – мозъкът на мъжа тежи около 1.6 кг, а този на жената приблизително 1.45 кг, като това съотношение отговаря на средната телесна маса на мъжа и жената. Разбира се пробиотични бактерии има не само в червата, но и във венците, зъбите, устната кухина, сливиците, белия дроб, ушите, вагината, пикочните пътища.

прочети още

Дефицитът на Кобаламин (Витамин B12) е бил пренебрегван до голяма степен в продължение на много десетилетия от лекари и медицински лица. Представете си на колко пациента не е била поставена диагноза недостиг на витамин B12?

прочети още

За да бъде полезен за кожата, колагенът трябва да е биоактивен, лесно и бързо да се абсорбира от организма. Всички продукти на INVENTIA съдържат чист, натурален колаген, извлечен от кожата на сладководна риба, която е с ниско съдържание на натрий и елиминира възможността за замърсяване с живак. Този колаген е добит чрез уникален процес без употребата на никакви химикали. Това е изключителен начин за извличане на колаген, защото обикновено колагенът, добит от телешки и свински кожи, вече е „нарязан“ на парчета и така биоактивността не е запазена.

прочети още

Увреждането на ставите е една от най-честите травми при спортистите. Учениците страдат от това заради неправилна техника на изпълнение на упражненията, а аматьорите и професионалистите - заради силно натоварване. Специални хондропротекторни продукти помагат в такива ситуации. Сега ще разберем какво представляват те.

прочети още

Най-важното при избора на колагенова хранителна добавка, е нейният източник. Избягвайте колагенови хранителни добавки, които имат някакво добавено вещество, оцветители или консерванти и тези, произхождащи от зърнено-хранени крави, третирани с антибиотици. Препоръчвам само произхождащи от риба, тъй като рибният колаген в е богат източник на пептиди и аминокиселини, включително на екзогени. Аминокиселините, получени от рибния колаген и съдържащи се в биодобавките, стимулират синтеза на колаген. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата

прочети още

Натуралният Колаген тип II е естествен и чист продукт, извлечен от хрущяла на акула. При клинично проучване сред хората, изследователите сравняват Колаген тип 2 с комбинацията от глюкозамин и хондроитин. След 90 дни лекуваната група с Колаген тип 2 постига значително по-добри резултати, отколкото групата, лекувана с хондроитин / глюкозамин комбинацията

прочети още

Биорезонансна терапия (БРТ) — е най-сигурният и ефективен метод за лечение на организма, без странични ефекти. За разлика от медикаментозните, тя въздейства не на химичните процеси (те са вторични), а на електромагнитните колебания и вибрации, свойственни за всички органи и системи в човека, и привеждането им към нормалното, към хармония. И по този начин, компенсира нарушените функции на тялото. Биорезонансната терапия – това е терапия на електромагнитните колебания, с чиито структури организмът влиза в резонанс.

прочети още

Колагенът е най-богатият протеин в нашите тела. Намира се в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия. Той е "лепилото", което държи тялото цяло. Придава на кожата сила и еластичност и помага подмяната на мъртвите кожни клетки.

прочети още
Целулит
31 юли 2015

Какво е целулит ? Болест, козметичен дефект или измислен проблем, който помага на производителите на козметика и салоните за красота да трупат пари.

прочети още

Може ли колагенът в кожата да идва от хранителна добавка ? Резултатите са много убедителни и потвърждават, че пероралният прием на този специфичен вид биоактивен колагенов пептид може да увеличи производството на колаген.

прочети още

Около 22-годишна възраст количеството на гликановия гел и следователно количеството на хиалуроновата киселина започват да намаляват непрекъснато. Към 25-годишна възраст започва да се влошава качеството му: забавя се обновяването и се натрупват повредени колагенови влакна

прочети още

На световния пазар на суровини за козметиката има много продукти със съдържание, което се нарича „колаген“. Те могат да бъдат разделени както по вид на използваната за производството им съставка, така и на технологиите, извличащи този протеин.

прочети още

Дефицит на Омега мастни киселини. Класификация на мастни киселини Омега-3 (полиненаситени с алфа-линоленова киселина) Oмега-6 (полиненаситени с линолова киселини) Омега-9 (мононенаситени).

прочети още

Протеините и значението на аминокиселините в обменните процеси на съединителната тъкан. Естественото хранене – важно условие за повишаване на функционалната активност на колагена.

прочети още

Съединителната тъкан в общата маса на всеки орган е 60-90% и осигурява хранене и почистване на съединителната тъкан и на другите клетки (нервни, мускулни, епителни). Системата на съединителната тъкан, както и колагеновите влакна, имат няколко критични периода на функциониране и развитие: последните месеци от живота на плода преди раждането; първите две години; 8-10 години; пубертета; зрели (преклимакс, климакс); старчески (след 70 години).

прочети още

Общи функции на колагена: 1. Биоабсорбация (всмукване). 2. Осигуряване на клетъчна адхезия (фиксиране на клетките в извънклетъчната матрица чрез взаимодействие с мембранните рецептори). 3. Ускоряване на процеса на формиране на нови клетки. 4. Стимулиране на образуването на епителни клетки. 5. Биосъвместимост.

прочети още

Колагенът с Формула на Тройната спирала Triple Helix Formula се получава от риба и преминава през уникален ензимен процес, който не разкъсва колагеновите молекули и те остават биоактивни (готови да бъдат абсорбирани от кожата).

прочети още

Продуктов каталог на колаген Inventia на български език за 2015 година с всички нови продукти колагенова козметика, натурален колаген и хранителни добавки.

прочети още

Артралгията се появява в резултат на дразнене на неврорецепторите, които се намират във всички структури на ставата, заради различни фактори в зависимост от основното заболяване. Една от причините за болки в ставите може да бъде травма на ставата и образуването на хематом, който не се вижда с просто око.

прочети още

Уникалният производствен процес гарантира 100% чисти натурални съставки в тяхната изцяло природна форма – без употребата на каквито и да било химически процеси или други допълнения. Всички продукти от прополис, предлагани по света, са добити и произведени чрез солвенти/разтворители (алкохол, полиетилен гликол).

прочети още

Цветният прашец е чудотворен пчелен продукт, както прополиса и пчелното млечице, и мощна природна добавка с разнообразни свойства. Използва се широко в билковата медицина, тъй като e пълноценна храна. Неговите съставки са с балансиран характер, а това позволява използването му за лечение на различни заболявания.

прочети още

Нов каталог на Inventia за 2015. Разпространява се на руски, английски, немски, испански и полски език. Очаквайте през март новия каталог и на български език

прочети още

За да съберат материал за 1 кг мед, пчелите трябва да летят толкова, колкото да обиколят 6 пъти Земята. Всъщност, една пчела събира средно по-малко от 1 гр. мед в живота си. При всеки полет, пчелата събира около 10 мг прополис. A пчелните семейства събират между 50 до 150 гр. прополис на година. По този начин, за една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелите трябва да събират около 30 дни по 8 часа.

прочети още
Прополис - MedlinePlus
9 февруари 2015

Прополисът е материал, подобен на смолата, който се добива от пъпки на топола и иглолистни дръвчета. Той рядко се предлага в чистия му вид. Прополисът може да се намери в кошера на пчелите и съдържа пчелни продукти.

прочети още

Забелязахте появата на първите бръчки? Плаши ви, че кожата ви вече не е еластична и тонизирана? Или се притеснявате, че започва да се отпуска? Появата на симптомите на стареенето са неизбежни. И ако вече сте се изправили пред първите признаци на стареене на вашата кожа, не се отчайвайте! Съществуват гарантирани козметични продукти, с които ще запазите колагена и дори ще увеличите неговото производство.

прочети още

Тоникът за лице със сигурност е най-малко използваният козметичен продукт. И ако не го използвате всеки ден, това се дължи на факта, че не сте запознати с неговите предимства. Той има важната функция да поддържа степента на влажност на кожата, а това е от съществено значение тя да бъде мека и хидратирана. Неговата функция е не само да почиства, тонизира и освежава кожата, но да поддържа кожната тъкан и да предотвратява образуването на бръчки (ефектът анти-стареене).

прочети още

Знаете ли, че медът не е единственото нещо, което правят пчелите? Пчелите произвеждат също така съединение, наречено прополис от сока на иглолистни дървета и вечнозелени растения. Когато съчетават сока със собствен секрет и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, който се използва като покритие, за да изградят кошерите си. Това е прополис.

прочети още

Изследванията показват, че противостареещите антиейдж продукти и хранителни добавки, особено колагенът, който е доказано, че намалява бръчките и признаците на стареене, също биха могли да удължат нечий живот. Учените наскоро откриха, че гените, които са свързани с младежкия вид и подвижните стави изглежда също могат да повлияят на дълголетието.

прочети още

Ново проучване, публикувано наскоро от екип германски и американски учени разкри, че премахването на голямо количество вода от колагеновите влакна, става причина за тяхното свиване и генерира сили до 300 пъти по-големи от тези, които се генерират от човешките мускули.

прочети още
Какво е BEE PURE?
29 януари 2015

Прополис с Тройна Гаранция Чистота. Най-чистите основни вещества - пчели, отглеждани в естествен, защитен район в Хърватия Производство без химически процеси и добавки В лаборатория, с гарантирани чистота и качество

прочети още

ПРИЛОЖНО-ПОТРЕБИТЕЛСКА ОЦЕНКА на Натурален гел с подмладяващо действие на кожата Резултатите от приложно-потребителските изследвания са обобщени след получаване на резултатите от микробиологичните и дерматологичните изследвания (чрез контактен тест върху хората), които не са показали реакция на дразнене и алергия.

прочети още

Колагеновата емулсия за лице и деколте от Inventia бързо се превърна в любим продукт в света на красотата. С уникалната форма на колагена, която е дълготрайна и лесно абсорбираща се в кожата, тя предлага идеални свойства против стареене за зряла кожа. С напредване на възрастта, недостигът на колаген в кожата се увеличава, отнемайки плътността и гладкостта на младежкия и вид. Този нов еликсир от INVENTIA е специално формулиран за борба с проблема както при мъжете, така и при жените.

прочети още

Заболявания на косата, Прекомерна загуба на коса — пърхот, алопеция, андрогенна алопеция, гнездова алопеция (alopecia areata). Програма за корекция при прекомерна загуба и побеляване на косата.

прочети още

Тази уникална козметична гама е резултатът от много деликатен и точен процес, съдържащ само няколко компонента, които са с почти 90% природни колагенови протеини, придружени от много ценен еластин. Сред по-необичайните съставки са: млечна киселина, каприлил гликол и специално пречистена вода, всяка от тези съставки е избрана да отговаря на много специални изисквания. Всички те играят важна роля в борбата с установени проблеми на кожата на всякаква възраст.

прочети още

Представете си обаче, че има лесен и напълно безопасен начин да стимулираме клетките си да произвеждат повече колаген. Представете си здрава, мека, опъната кожа на лицето днес и в следващите поне 10, 15 или 20 години… И как вашата половинка постоянно си намира повод да ви погали или целуне, за да изпита отново и отново удоволствието от допира с бузите или брадичката ви.

прочети още

Какво е натурален колаген или лиофилизиран колаген? Какво е хидролизиран колаген? Натуралният колаген е продукт, съдържащ природен колаген, същият който изгражда нашата кожа, коса, кости или стави. Натуралният (естественият за човека ) колаген има структура - тройна спирала. Хидролизираният колаген е смес от пептиди и аминокиселини, които са фрагменти от колагеновата молекула.

прочети още

Разширени вени (ВАРИКОЗА) е устойчиво разширение на вените поради слаби стени на кръвоносните съдове като особено податливи са долните крайници. Понятието "варикозни възли" означава лошо функциониращи повърхностни вени, в които кръвният поток се забавя драстично. Когато хората говорят за разширени вени, обикновено имат предвид вените на краката; обаче венозните възли могат да се появят и на други места със съсредоточаване на вените.

прочети още
Ревматоиден артрит
19 декември 2014

Ревматоидният артрит (деформиращ артрит, хроничен полиартрит) е хронично автоимунно заболяване, свързано с възпаление на съединителната тъкан (предимно ставите) . Ревматоидният артрит се среща при 1-3% от населението: при жените 3 пъти по-често, отколкото при мъжете. Първите признаци на заболяването се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че проявяването на болестта е възможно и в други възрастови групи.

прочети още
Псориазис
19 декември 2014

Псориазис - заболяване на кожата; проявява се като зачервяване и люспички. Заболяването може да се ограничи до няколко места, които остават през целия живот на пациента, или да се разпръсне по цялата повърхност на кожата. Понякога то може да бъде придружено от възпаление на ставите (артрит) или други сериозни, дори водещи до смърт, усложнения.

прочети още

Процедурата против бръчки около очите и устата е предназначена за подхранване на кожата, изглаждане на бръчките, възстановяване овала на лицето. Продължителност: около 1,5 часа Препоръчително е да се извършва серия от 5-10 (в зависимост от състоянието на кожата и очакваните резултати) процедури на интервали от 4-5 дни, а след това една процедура за поддържане на ефекта в рамките на 3-4 седмици.

прочети още

Тази процедура, насочена към подобряване състоянието на кожата, намалява целулита и оформя тялото. Продължителност на процедурата за лечение на целулит KUMA SHAPE: 1.5 -2 часа Извършва се на серии с по 10 процедури. Препоръчително е една процедура да се изпълнява 1-2 пъти седмично.

прочети още

Цялата маса на човешкото тяло в 80% се състои от различни видове съединителна тъкан, мускули - 11% , епителна тъкан - 7%, нервна тъкан - 2%. Съединителната тъкан образува носеща рамка (скелет) и външна обвивка (дерма) и се явява неразделна част от органите и тъканите, образува заедно с кръвта и лимфата вътрешната среда на организма. Основната задача на съединителната тъкан - общото хармонизиране на жизнеспособността на всички елементи и микрочастици от човешкото тяло, която се осъществява от следните взаимосвързани функции:

прочети още

Хранителните добавки при болки в ставите доставят висока доза натурален колаген във формата на колаген с формула на тройна спирала - същият, който се среща естествено в организма ни. Капсулите Invita Active съдържат хрущял от акула - колаген тип II, хиалуронова киселина, екстракт от индийски тамян (Boswellia Serrata) и глюкозамин сулфат,

прочети още

Bee Pure - прополис и цветен прашец, чисти натурални пчелни продукти с напълно съхранени натурални субстанции и лечебни свойства. Прополис, пчелно млечице, цветен прашец и мед със 100% чисти натурални съставки в тяхната напълно природна форма.

прочети още

КОЛГЕН (INVENTIA POLISH TECHNOLOGIES) Еликсир на красотата и здравето. 2006 Автори : Батечко СЛ и Андриюк ТА Книгата е посветена на една от най-пренебрегваните, но изключително важни области на медицината - съединителната тъкан и нейния основен структурен компонент - колагена.

прочети още

Някои козметични компании предлагат "чудодейни кремове", произведени на основата на морски колаген. Ние, от Inventia, използваме колаген, добит от сладководна риба. Нашите продукти съдържат и Matrixyl (TM) 3000 – най-качествената и скъпа съставка в бранша. Това прави колагеновите продукти от нашата козметична линия силно ефективни. След първата им употреба няма да искате да ги замените с други!

прочети още

НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA - FORMULA Q 5-26 клинично-фармакологическа характеристика и клинични ефекти при използване на Натурален колаген формула Q 5-26 на Inventia Polish Technologies. Откъс от книгата на Батечко СЛ и Андриюк ТА Колаген Еликсир на красотата и здравето

прочети още

Информираме Ви, че нашето сътрудничество с дистрибуторските компании COL-WAY и Colway Distribution е прекратено. Единствен вносител и дистрибутор на продуктите на Inventia в България е Алоха България ЕООД

прочети още

Какво са стриите ? Стриите представляват ленти от успоредни линии върху кожата ни. Тези линии са с различен цвят и текстура от нормалната кожа и могат да бъдат от лилави през ярко розови до светлосиви. Когато докоснете стриите с пръсти, можете да усетите лек ръб или вдлъбнатина в кожата си. Понякога стриите може дори да ви сърбят.

прочети още

Първо, той е „жив“ колаген. Разтваря се във вода, има запазена спираловидна структура и се абсорбира напълно свободно от епидермиса. При нанасяне върху кожата прониква по-дълбоко от говеждия колаген, защото има по-ниско молекулно тегло. Друг плюс е, че не алергизира, а неутрализира съществуващи алергии.

прочети още

Какво казва Науката ? Дали колагеновите добавки са в състояние да върнат времето назад и да забавят стареенето ? Няколко проучвания оценяват ефективността на колагена, приложен върху различни състояния, свързани с остаряването.

прочети още

Созданная впервые в мире уникальная формула Натурального Коллагена на основе польского рыбьего коллагена явилась прекрасным косметическим и лечебным средством, которое воздействует непосредственно на регенерацию кожи и одновременно сохраняет ключ своего секрета — тройной цепи при комнатной температуре. Клинические анализы, проведенные в 2001—2002 годах одновременно в США, Канаде, Франции, Кувейте и на Украине подтвердили уникальность изобретения. Этот продукт, является не только косметическим средством. Это живой, биологически активный белок, вступающий во взаимодействие с человеческим белком, поэтому применяется для биокоррекции различных хронических заболеваний, как самостоятельно, так и в составе комплексных программ оздоровления.

прочети още

Колагенът може да е звездата на формулата INVENTIA, но има и други много по-интересни участници. Съединение, известно на пазара като Pepha@-Tight, което се състои от екстракти от микроводорасли и полизахариди, действа на кожата стягащо и подсилващо. Доказано е, че защитава човешките фибробласти от оксидантен стрес и увеличава образуването на колаген-I. Алантоинът и млечната киселина работят заедно, за да помогнат да се отървете от външния слой на епидермиса и да се насърчи образуването на здрава тъкан. Поради техните относително ниски концентрации, тези ексфолиращи агенти отлепват мъртвите кожни клетки и отварят пътища за другите хранителни вещества на формулата без да причиняват сухота.

прочети още

Колагенът играе решаваща роля в пластичните (структурни) функции на тялото, бидейки част на съединителната тъкан, което гарантира тяхната здравина и еластичност. При това той се явява специфичен протеин! Посочените по-горе функции изпълняват колагеновите костите, сухожилията, кожата, хрущялите, съдовите стени и съединителната тъкан.

прочети още

Еликсир на младостта? Колагеновите хранителни добавки са последният писък на модата. Продукти като Колаген капсули за пиене Invita Skin Beauty, например, подкрепят правилната структура на кожата, като Витамин Е в тях помага за защита на клетките от оксидативен стрес, а йодът, съдържащ се във водораслите, поддържа здравата кожа.

прочети още

С напредване на възрастта, един от най-важните белтъци в човешкия организъм, наречен колаген, се изхабява. Колагенът е белтъкът, който изгражда т.нар. междуклетъчно вещество. Както знаем, всички гръбначни животни и човекът са изградени от клетки. Клетките, от своя страна, не плуват във въздуха, а са фиксирани за нещо като скеле. Точно това скеле се нарича междуклетъчен матрикс , изграден до голяма степен от колагена. Около 60% от съединителната тъкан, която съставя тези анатомични структури, съдържа колаген, а колагенът не е вечен.

прочети още

Козметолозите определят дефицита на колаген с просто защипване на кожата на горния клепач: ако тя не се заглади веднага, значи е време да се предприемат действия. "Намаляването на производството на колаген поради застаряването е свързано със забавяне на обмяната на веществата и процесите на разпад на колагена започват да доминират в неговия синтез. А това се отразява в намаляване на еластичността на кожата и в промяна в овала на лицето " Но стареенето не е единствената причина...

прочети още

За да се поддържа здравия и младежки вид, най-добре е да се защити здравият колаген, който имате, и да се предотврати бъдещото му разграждане. Има два начина да се постигне това: (1) да избягват UVA и UVB лъчи, и (2) да се предотвратява вредното въздействие на свободните радикали.

прочети още

Може да не знаете какво е това, но колагенът е от ключово значение, когато става въпрос за поддържане на кожата млада и без бръчки. Колагенът е протеин, произвеждан от нашите клетки, който спомага за "задържане" на кожата, придава й здравина и еластичност. Когато сме млади кожата ни e плътна и гладка, тъй като постоянно се регенерира. Но с възрастта производството на колаген се забавя - и съществуващият колаген в кожата се поврежда поради излагане на слънце и лошите ни навици за поддържане на кожата. Резултатите? Появяват се бръчки и отпусната кожа. За щастие има много неща, които можете да направите, за да запазите колагена и дори да увеличите неговото производството ...

прочети още

Стриите се получават, когато колагенът под най-горния слой на кожата се нарушава и се разтяга. Колагенът и еластинът са от съществено значение, за да има еластична кожа и колагенът също играе роля за поддържането на тъканите, органите и костите. Колагенът е наричан лепилото, което държи тялото. Без него тялото щеше, съвсем буквално, да се разпадне.

прочети още
Collagen - Wikipedia
6 октомври 2014

Колагенът / kɒlədʒɨn / е основният структурен протеин на различните съединителни тъкани при животните. Колагенът е основният компонент на съединителната тъкан и най-изобилно срещащият се протеин при хората, съставляващ от 25% до 35% от общото съдържание на протеин в цялото тяло.

прочети още

Времето и гравитацията в крайна сметка ще ни представят твърди доказателства, че остаряваме с всеки изминал ден - фини линии, бръчки и отпускане на кожата. Обвинете генетиката; ако вашите родители са получили бръчки в ранна възраст, шансовете и вие да ги получите рано са налице. Можете също така да обвините и всички онези релаксиращи дни, прекарани на слънце, или пък виновни за това са лошият късмет и стресът. Без значение каква е причината, бръчките могат да бъдат неприятни и нежелани. Добрата новина е, че е възможно да се намалят тези признаци на стареене с естествени, неинвазивни методи.

прочети още

Натуралният Колаген INVENTIA ® е необичайно средство, чрез което жените по света могат да забравят за проблемите, с които се сблъскват всеки ден, грижейки се за кожата на лицето и тялото. Това не е просто още един продукт с евтин и недостатъчно ефективен протеинов хидролизат или друга смес, които нямат нищо общо, с изключение на думата "колаген" в заглавието. Нашата фирма е единствената на пазара, която предлага продукт, който съдържа най-важният за протеина на човешкото тяло - колаген в немодифициран вид, идентичен с този, който по естествен начин присъства в нашето тяло. Действието на чистия препарат на естествените колагенови протеини е несравнимо по-широко и по-силно, отколкото достъпните на пазара популярни заместители, гореупоменатите хидролизати, имащи минимална сила на действие. Натуралният колаген INVENTIA ® доставя на Вашата кожа всичко от което тя има нужда - "жив" колаген.

прочети още
Натурален колаген INVENTIA
25 септември 2015

Колаген тип I с формула на тройна спирала. Колагенът е съставен от три вериги, усукани заедно в стегната, тройна дясноизвита спирала. В структурата на алфа-веригата има почти всички аминокиселини, но количеството им не е постоянно, а зависи от типа на тъканта, вида, възрастта, расата и пола.

прочети още
Видове колаген
25 септември 2014

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ КОЛАГЕН Четейки описанията на много козметични продукти ние често се сблъскваме с различните дефиниции на колаген, т.е.: от едър рогат добитък, свине, растителен, хидролизиран и т.н. Тези определения не ни дават никакви познания за този толкова важен за нашето тяло протеин. По-долу предоставяме информация по тази тема.

прочети още
Какво е колаген ?
25 септември 2014

Колагенът е протеин на съединителната тъкан, който съставлява около 30% от протеина в тялото на бозайниците. Колагенът е основният биополимер за живите същества и изпълнява много важна функция в правилното функциониране на организма. Този влакнест протеин на съединителната тъкан съставлява 70% от кожата и е необходим елемент за човешкия скелет. Уникалните му физични и химични свойства осигуряват предаването на енергията с помощта на сухожилията и отговаря за съответната здравина и еластичност на кожата.

прочети още
За INVENTIA
25 септември 2014

Фирма INVENTIA Polish Technologies Sp. Z o.o. е създадена през 2003 година. Първият продукт е оригиналният естествен колаген INVENTIA ®. Не след дълго в предложенито на фирмата се появява и друга уникална козметика, базирана на основата на природния естествен колаген.

прочети още