Витамините B2, B6, B9, B12 и рискът от рак

14 май 2019
Витамините B2, B6, B9, B12 и рискът от рак

Дълго време не била ясна причината за заболявания като рахит (липса на витамин D), скорбут (липса на витамин С), пелагра (липса на витамин B3), Бери-бери (липса на витамин B1), злокачествена анемия (малабсорбция на витамин B12). Липсата или малабсорбцията на витамини може да предизвика заболявания.

В тази публикация ще насочим вниманието към онкологичните заболявания.

Възможно ли е водоразтворим витамин да причини рак?

Канцероген ли е витамин B12?

Нека да започнем с някои от водоразтворимите витамини от група B.

Запознати сме с непрекъснатите процеси, свързани с дишането, кръвообращението, храносмилането и пр. Но има още един много важен процес, който се случва трилиони пъти всяка минута. Във всяка клетка от тялото ни. Става дума за метилирането – контролирано прехвърляне на метилова група, която се състои от един въглероден и три водородни атома върху протеини, аминокиселини, ензими и ДНК на всяка клетка и тъкан в тялото. Така се регулира енергията на клетките, възстановяването им, детоксикацията на черния дроб, управляват се неврологичните функции. Можем да го намерим също при активирането/деактивирането на определени гени (важно за онкологичните заболявания), разграждането на токсини, изграждането на невротрансмитери като допамин и серотонин, метаболизма на хормони като естроген, изграждането на Т-клетките на имунната система, синтеза на ДНК и РНК, образуването на защитна обвивка върху нервите (чрез миелинизация).

Витамин 2, наричан още рибофлавин (публикация на Dr. Axe от декември 2018 г. -  Vitamin B2: Just How Vital Is Riboflavin for Energy & Health?) [1] е важен витамин, който има силни антиоксидантни действия Тъй като е водоразтворим като всички останали витамини от група B, витамин B2 следва да се набавя ежедневно от храната, за да се избегне липсата му. Съществуват две коензимни форми на рибофлавин: флавинов мононуклеотид и флавин аденин динуклеотид.

Често се използва с други витамини от група B, които влизат в състава на витамин B комплекс. Всъщност нивата на този витамин трябва да бъдат достатъчно високи, за да позволят и на другите витамини от група B да изпълняват функциите си като опазване здравето на нервите, сърцето, кръвта, кожата и очите, намаляване на възпалителните процеси, поддържане на хормоналния баланс и пр.  Всички витамини се използват за подпомагане на храносмилането и извличане на енергия от храната, която приемате. Това се случва чрез превръщането на хранителните вещества като въглехидрати, мазнини и протеини в използваема форма на енергия. Ето защо витамин B2 е необходим за изпълняването на функциите на всяка отделна клетка в човешкото тяло, а липсата му може да доведе до сериозни странични ефекти като анемия, умора и забавен метаболизъм.

Топ 7 ползи от витамин B2:

 • Предотвратяване на главоболие, включително мигрена. Дозите, предписани от лекари са 400 милиграма дневно в продължение на 3 месеца.
 • Подпомага здравето на очите. Вече сме писали за накапването на разтвор с витамин B2 и UV лъчението, което заздравява влакната колаген в очите чрез метода крослинкинг и се използва за лечение на кератоконус. Тази манипулация се прилага и в България. Наскоро клинично проучване потвърди, че методът на крослинкинг с витамин B2 е удачен и за профилактика на подвенечен кариес, тъй като в дентинът също има колаген тип I.
 • Предотвратяване и лечение на анемия. Вече сме писали за различните типове анемия, които водят до промени в големината, формата, животът и способността на червените кръвни клетки (еритроцити) да пренасят кислород . Витамин B2 е необходим за синтеза на стероидни хормони и образуването на еритроцити. Той спомага за мобилизиране на желязото. Когато хората имат липса на рибофлавин  те са застрашени от сърповидно-клетъчна анемия, която се изразява в бърза уморяемост, усещане за липса на въздух, невъзможност за интензивна физическа активност и пр.
 • Поддържане на енергийните нива на организма. Витамин B2 е жизненоважен компонент от енергията на митохондриите и спомага за поддържане на Аденозин трифосфат, който е наричан също и гориво на тялото.
 • Антиоксидантни свойства и защита от развитие на онкологични заболявания. Както ще цитираме по-надолу, приемът на витамин B2 от храна или чрез добавки може да понижи риска от развитие на някои от най-често срещаните видове рак като рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на хранопровода, рак на шийката на матката, рак на простата и др. . Вероятно това се дължи на подсилването на имуннатата система, която отстранява мутиралите злокачествени клетки. Освен това витамин B2 е необходим и при производството на глутатион, известен като убиец на свободните радикали. Спомага за пречистването на черния дроб.
 • Поддържане на оптимални нива колаген. Вече сме писали за влиянието на витамин С върху синтеза на колаген и развитието на болестта скорбут. Витамин B2 може да уякчи колагеновите фибри и така да предотврати появата на фини бръчки по кожата. Освен това проучвания показват, че рибофлавинът може да намали времето за заздравяване на рани и хирургични белези, да намали възпалението на кожата и напукването на устните.
 • Предотвратяване на неврологични заболявания като болест на Паркинсон, мигрена и множествена склероза. Витамин B2 е силен антиоксидант, който подпомага образуването на миелин и метаболизма на желязото.

Според публикация на Medical News Today от 2017 г. Benefits and sources of vitamin B2 [2] можем да си набавим витамин B2 от: Витамин B2 - рибофлавин

 • риба, месо и домашни птици като пиле, пуйка, телешко, бъбреци и черен дроб
 • яйца
 • млечни продукти
 • аспержи
 • артишок
 • авокадо
 • много лют червен пипер
 • касис
 • обогатени зърнени храни
 • кафяви морски водорасли
 • фасул и грах
 • гъби
 • някои ядки
 • магданоз
 • шипка
 • градински чай
 • сладки картофи
 • кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и др.
 • Екстракт от дрожди

Тъй като витамин B2 е водоразтворим готвенето може да доведе до загубите му от храната. Около 2 пъти повече се губи при кипене в сравнение с готвене на пара или в микровълнова печка.

Препоръчителната дневна доза на витамин B2 при мъже над 18 години е 1,3 милиграма на ден, а за жените е 1,1 милиграма, като при бременност и кърмене нуждите се увеличават до 1,6 мг.  Обикновено този водоразтворим витамин се счита за безопасен и тялото може да абсорбира доста по-големи дози в сравнение с препоръчителната дневна доза - до 27 милиграма. Всички излишъци се изхвърлят чрез урината. Въпреки това е добре да се консултирате с лекар, преди да приемате дори и витамини без рецепта, защото те могат да повлияят на други лекарства, дори и тези, отпускани без рецепта. Прекалено високи количества могат да доведат до сърбеж, изтръпване, парене, усещане за иглички по кожата, прекалено жълта или оранжево оцветена урина и чувствителност към светлина. За да се предотврати баланс на други витамини от група В често се препоръчва използването на витамини В комплекс.

Има 2 вида дефицит на витамин B2:

 • Първичен дефицит е когато човек не приема достатъчно витамин чрез храната.
 • Вторичен дефицит е когато рибофлавин не може да се абсорбира правилно от червата или тялото не може да го използва, защото се отделя прекалено бързо.

Витамин B6 според публикацията на Health Line  - 9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine) [3] е известен още и като пиридоксин. Той също е водоразтворим витамин от група В. Важен е за метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и създаването на червени кръвни клетки (еритроцити) и невротрансмитери. Тъй като човешкото тяло не е в състояние да синтезира нужните количества, ние го приемаме чрез храна или хранителни добавки с витамини.

Витамин B6 - ПиридоксинЕто ползите от приема на адекватни количества витамин B6:

 • Регулиране на настроението и намаление на депресивните симптоми. Този витамин играе важна роля за синтеза на невротрансмитери, които регулират емоциите като серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина. Освен това витамин B6 може да помогне за намаляване на високите нива на хомоцистеин в кръвта, които също са свързани с депресивни състояния. Въпреки това при подобни психични състояния този витамин много рядко се изследва и предписва като терапия.
 • Подобряване на мозъчните функции и профилактика срещу болест на Алцхаймер. Все още изследванията показват противоречиви резултати, но при някои потвърждават, че приемането на високи дози от витамин B6, B12 и B9 (фолиева киселина) значително повлиява леките когнитивни увреждания при възрастните хора.
 • Лечение на анемия и подпомагане производството на хемоглобин. Хемоглобинът е протеин, които подпомага доставянето на кислород до всяка клетка от човешкото тяло. Когато имате нисък хемоглобин се получава кислороден глад. Можете да развиете анемия, която е придружена с усещането за слабост, силна умора, липса на въздух, бледност на кожата и лигавиците и пр. Липсата на витамин B6 се счита за рядко срещана и той не се използва при рутинното лечение на анемия.
 • Облекчаване на предменструалния синдром на жените (ПМС) като тревожност, депресия, раздразнителност с помощта на невротрансмитери.
 • Облекчаване на гадене при бременни жени. Учените не са съвсем сигурни защо този водноразтворим витамин помага срещу гаденето сутрин, но е доказано, че адекватни нива осигуряват нормалното протичане на бременността в дози от 30-75 мг дневно.  
 • Предотвратява запушването на артериите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Вероятно това се дължи на намалените нива на хомоцистеин.
 • Предотвратяване на развитието на рак. За това ще пишем по-долу,
 • Профилактика на очни заболявания. Това важи за загубата на зрението при възрастни хора, причинено от дегенерация на макулата. При комбиниран прием на витамин B6, B9 и B12 ефективността може да е 35-40%. Въпреки че витамин B6 играе важна роля все още не е доказано, дали ако се използва самостоятелно ефектът ще е толкова висок. Ниските нива на витамин B6 в кръвта блокират кръвообращението в ретината и могат да причинят увреждането ѝ.
 • Лечение на възпаление, причинено от ревматоиден артрит.

Настоящата препоръчителна дневна доза за витамин B6 за възрастни над 18 г. е 1,3-1,7 милиграма на ден. Повечето здрави хора си набавят витамина чрез балансирана диета с храни като птичи меса, нахут, риба тон, сьомга, картофи и банани. Дозите в хранителните добавки са значително по-високи (30-250 милиграма), но тъй като витаминът е водноразтворим няма притеснения за предозиране. Все пак трябва да сте внимателни. Приемът на 1000 mg дневно може да причини увреждане на нервите и болка/изтръпване на ръцете или краката.

Понякога се предписва в комбинирани витаминни добавки с други витамини от група В.

Фолиева киселина, фолат или витамин B9 според публикация на Dr. Axe от 2017 г. - 9 Signs of Folate Deficiency & How to Reverse It [4] е важен водноразтворим витамин от група B, който е необходим за правилното копиране и синтез на ДНК, производство на нови клетки, поддържане на нормалната работа на нервната и имунната система. Той се среща в някои храни, добавя се умишлено към други и се предлага под формата на хранителна добавка - фолиева киселина.

Дефицитът на фолиева киселина може да бъде сериозен проблем, въпреки че напоследък не е толкова често срещан. Така например национално изследване на здравето и храненето от 2006 г. в САЩ е установило, че повечето граждани на страната получават достатъчни количества фолат. За възрастните средния хранителен прием на фолиева киселина (включително и от обогатени храни и добавки) варира от 454 до 652 микрограма/ден при възрастните и от 385 до 674 микрограма/ден при деца. Средно възрастните се нуждаят от около 400 микрограма на ден, а децата от около 300.

Витамин B9, фолат, фолиева киселинаЕто няколко симптома за липса на витамин B9 (фолиева киселина): 

 • отслабнал имунитет
 • хронично ниска енергия (синдром на хроничната умора)
 • проблеми с храносмилането - запек, подуване на корема, пропускливи черва
 • проблеми с развитието по време на бременност и ранна детска възраст, вкл. забавен растеж
 • анемия
 • язви и афти в устата, подут език
 • промени в настроението, вкл. раздразнителност
 • бледа кожа
 • преждевременно побеляване на косата

Имайте предвид, че някои хора са изложени на по-висок риск от дефицит на фолиева киселина, отколкото други. Това са:

 • бременни жени или жени, които планират забременяване
 • кърмещи майки
 • хора, които системно прекаляват с алкохол
 • всеки на бъбречна диализа
 • всеки, който приема лекарства за диабет
 • хората, които често използват диуретици или медикаменти за изхождане по голяма нужда
 • хората, които приемат  Метотрексат

За предпазване от дефицит на фолиева киселина най-добре е да се наблегне на балансираното и разнообразно хранене с продукти, богати на витамина. Те могат да са както от растителен, така и от животински произход. Въпреки това абсорбцията на витамина варира в широки граници при всеки човек и се влияе от нивата на цинк, здравето на бъбреците, черния дроб и червата.

Ако препоръчителната дневна доза е около 400 микрограма, в човешкото тяло се съхраняват от 10 до 30 милиграма, многократно по-високи количества. Половината от тях са складирани в черния дроб, а останалите се намират в кръвта и тъканите на тялото.

За да се изследва дали имате липса на фолиева киселина, лекарят може да назначи изследване на серумните нива на концентрация. По-надеждно е да се изследват концентрациите на фолат в еритроцитите, защото това е по-добър индикатор за съхранените фолати в тъканите.

Разлика между фолат и фолиева киселина. Изчислено е, че около 35% от възрастните и 28% от всички деца в САЩ използват добавки, които съдържат фолиева киселина. Фолат е естествено срещащия се в храните витамин, а фолиева киселина е синтетичния витамин от група В, който се използва в хранителните добавки и обогатените храни. Фолатът се абсорбира лесно и естествено от организма, като се метаболизира през тънките черва. От друга страна фолиевата киселина, която е въведена сред 1940-те години, изисква наличието на специфичен ензим, наречен дихидрофолат редуктаза, който се среща сравнително рядко в човешкия организъм.

Каква е вредата от приема на синтетична фолиева киселина? Тъй като много от хората, особено жените, приемат витамина още от детството си, тази синтетична форма не може да се метаболизира особено добре, неусвоените количества навлизат и остават трайно в кръвообращението. Страничните ефекти са свързани с промяна в половите хормони, проблеми с концентрацията и съня, промени в настроението и изчерпване на нивата на витамин B12.

Съществуват спорни хипотези, че именно продължителната употреба на синтетично произведена фолиева киселина в големи количества от хранителни добавки или от обогатени храни може да насърчи растежа на предракови клетки и тумори, но за това ще дадем информация по-долу.

От 1998 г. Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ изисква от производителите на храни да добавят фолиева киселина към зърнените продукти - включително всички видове хляб, зърнени храни, брашна, царевица, пасти, ориз и други опаковани хранителни продукти. Подобни задължителни програми за допълнително добавяне на фолиева киселина има и в други страни като Канада, Коста Рика, Чили, някои страни в Африка. Програмата на FDA предвижда увеличаване на приема на фолиева киселина чрез храненето на средния американец с около 100 микрограма на ден, но в действителност количеството е почти двойно повече - близо 190 микрограма на ден.

Все още текат дебати за преимуществата от задължителното добавяне на фолиева киселина, тъй като липсата на този витамин също може да увреди човешкото здраве.

Ползи от фолиева киселина:

 • Поддържа правилното ембрионално развитие. Фолиевата киселина е от най-популярните витамини, които се предписват на жените, които планират бременност. Тъй като тя може да не настъпи веднага, понякога те приемат синтетичния витамин в продължение на много месеци. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до дефекти на невралната тръба на зародиша като spina bifida, неправилно развитие на мозъчните структури, малформации на крайниците и увреждания на сърцето.
 • Фолатът функционира като коензим при едновъглеродни трансфери в синтеза на ДНК и РНК и метаболизма на аминокиселините. Тъй като фолатът е необходим за произвеждането на ДНК копия без грешки и изграждането на нови клетки, ниските нива на фолат водят до различни проблеми в развитие не само на ембрионално ниво, но и след като бебето се роди и продължава да расте.
 • Помага на тялото да използва желязо, витамин B12 и аминокиселини. Липсата на фолиева киселина може да предизвика анемия, при която червени кръвни клетки са неправилно формирани, Тъй като фолатите са свързани с образуването на ДНК, дефицитът на този витамин може да доведе и до мегалобластна анемия. Високият прием на витамин B9 може да прикрие дефицита на витамин B12 до момент, в който неврологичните увреждания вече са необратими.
 • Предотвратяване развитието на рак. Според някои проучвания ниските нива на фолати са свързани с повишен риск от развитие на рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво, мозъка и белия дроб. Високият прием на храни, богати на естествени фолати може да предотврати развитието на някои от най-често срещаните онкологични заболявания. От друга страна проучвания върху животни и хора показват, че прекомерния прием на фолиева киселина при хората, които имат съществуващи огнища на неоплазия може да повиши риска от някои видове рак. Синтетично създадената форма на витамина се отличава от естествените форми, срещащи се в храните, а нито дефицитът, нито предозирането са полезни. За това ще дадем информация по-долу.
 • Поддържане здравето на сърцето. Както и другите витамини от група В, фокатът играе важна роля за намаляване на високите нива на хомоцистеин в кръвта, който е свързан с повишен риск от инфаркти и инсулти. Хомоцистеинът е аминокиселина, градивен елемент на протеините. Не е възможно да се получи хомоцистеин от храните, той се образува от метионин, друга аминокиселина, която се намира в месото, рибата и млечните продукти. За да се получи това преобразуване освен фолиева киселина са нужни също и витамин B6 и витамин B12.
 • Предпазва от деменция и Алцхаймер. Няколко проучвания показват връзка между повишените нива на хомоцистеин и риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, а други са установили връзка между ниските концентрации на фолиева киселина и влошените когнитивни способности. Въпреки това, приема на синтетични добавки не може да подобри тези способности. Приема на фолат от разнообразен начин на хранене може да спомогне за профилактира на заболяването.
 • Превенция на депресивни състояния. Сам по себе си фолатът не може да предотврати депресия, но балансирана диета с много пресни зеленчуци действа като натурален лек за подобни настроения. Проучване показва, че серумните концентрации на фолиева киселина са значително по-ниски при хора с тежка депресия в сравнение с тези, които никога не са били депресирани.

Сред топ храните, богати на естествени фолати са спанак, черен дроб, аспержи, броколи, брюкселско зеле, горчица, боб, маруля, авокадо, пшенични зародиши, портокали и др.

Витамин B12 (кобаламин) според публикацията на National Institutes of Health / Office of Dietary Supplements - Vitamin B12 [5] е водоразтворим витамин, който присъства в храни от животински произход, добавя се към зърнени закуски, дрожди и други храни и е достъпен като хранителна добавка. Той е единствения витамин, който съдържа в ядрото си метален атом - кобалт и затова се нарича Кобаламин. Има различни форми на витамин B12, като някои от които не се усвояват от човека, а други като метилкобаламин, хидроксокобаламин, аденозилкобаламин и цианокобаламин са ефективни и при прием чрез добавки.

Витамин B12 е необходим за правилното формиране на червените кръвни клетки, неврологичните функции и синтеза на ДНК. Витамин B12 функционира като кофактор за синтеза на метионин (превръщането на хомоцистеин в метионин) и L-метилманонил CoA мутаза. Метионинът, от своя страна е необходим за образуването на S-аденозилметионин, универсален метилов донор за около 100 различни субстрата като ДНК, РНК, хормони, протеини и липиди.

Витамин B12, който е свързан с протеините в храната преминава дълъг път през храносмилателната система, преди да бъде усвоен в крайната част на тънките черва. За усвояването му имат значение специфични протеини като хаптокорин и вътрешен фактор, отделян от клетките на стомашната лигавица. Приблизително 56% от 1 микрограм таблетка с витамин B12 се абсорбира, но абсорбцията намалява драстично, когато капацитетът на вътрешния фактор е надвишен (1-2 микрограма витамин B12).

Злокачествената анемия е автоимунно заболяване, което засяга стомашната лигавица и води до атрофията ѝ. Това причинява разрушаването на париеталните клетки на повърхността, намаляване киселинността на стомашните сокове и невъзможност за създаването на вътрешен фактор. Всичко това води до малабсорбцията на витамин B12, независимо че се консумират храни с високо съдържание. Ако злокачествената анемия не се лекува, тя причинява трайно изчерпване на витамина, развитие и задълбочаване на мегалобластна анемия, разрушаване на миелиновата обвивка на нервите и съответно неврологични увреждания и пр.

Наличието на витамин B12 в човешкия организъм обикновено се изследва чрез серумни или плазмени концентрации като има различни прагове за дефицит. Редица данни сочат, че серумните концентрации не винаги съответстват на вътреклетъчните концентрации и по тази причина се извършват още изследвания. Повишеното ниво на серумния хомоцистеин (стойности над 13 микромола / L) също може да предскаже евентуален дефицит на витамин B12, но може да е свързано и с ниски нива на витамин B6 или фолати (витамин B9). Повишените нива на метилмалонова киселина (стойности над 0,4 микромола / L) са по-надежден индикатор за състоянието на витамин B12, тъй като показват метаболитни промени, характерни за дефицита на кобаламин. Стойностите на RDW и MCV показват изменения в големината и еднородността на еритроцитите.

Витамин B12 кобаламин - Метилкобаламин, Хидроксокобаламин, ЦианокобаламинПрепоръчителните дневни дози на витамин B12 са:

 • кърмачета 0-6 месеца - 0,4 микрограма
 • бебета 7-12 месеца - 0,5 микрограма
 • деца 1-3 години - 0,9 микрограма
 • деца 4-8 години - 1,2 микрограма
 • деца 9-13 години - 1,8 микрограма
 • над 14 години - 2,4 микрограма
 • Бременни жени - 2,6 микрограма
 • Кърмещи майки - 2,8 микрограма

Витамин B12 се среща в естествените си форми Метилкобаламин и Аденозилкобаламин в животинските продукти като черен дроб, риба, месо, птици, яйца, мляко и млечни продукти. Вижте топ 50 храни, богати на витамин B12. В растителните храни също има витамин B12, но хората нямат необходимите ензими, за да го усвоят. Обогатените храни и напитки дават възможност на хората на строга веган диета да снабдят организма си с достатъчни количества от витамина.

Липсата на витамин B12 се характеризира с развитието на мегалобластна анемия, хронична умора, усещане за слабост, загуба на апетит и тегло. Неврологичните промени, които се дължат на разрушаване на миелиновата обвивка на нервите могат да включват скованост и изтръпване на ръце и крака, различни форми на атаксия, положителен тест на Ромберг, проблеми със зрението поради увреждане на оптичния нерв, някои форми на косопад  и др. Освен това липсата на витамина може да доведе до депресия, паник атаки, самоубийствени мисли и халюцинации, поява на хронични афти, подут и зачервен език, преждевременно побеляване на косата, намаляване на броя на живите сперматозоиди , спонтанен аборт и др. Много от тези симптоми се наблюдават и при други заболявания и липса на витамини, което прави поставянето на точната диагноза още по-трудно.

Рискови групи за развитие на дефицит на витамин B12:

 • хора над 60 години, при които атрофичния гастрит намалява секрецията на солна киселина в стомаха. Това води до намалена абсорбция и на витамин B12. Освен това има опасност от свръхрастеж на чревни бактерии, които се хранят с витамина.
 • страдащите от злокачествен анемия с липса на вътрешен фактор. Лечението е с инжекции с витамин B12. Капките за нос с витамин B12  също са добра алтернатива и заобикалят храносмилателния тракт.
 • хора със заболявания на стомашно-чревния тракт - болест на Крон, улцерозен колит и др. Наскоро писахме за Хеликобактер пилори, хроничния гастрит и язвите на стомаха и дванадесетопръстника, които също могат да доведат до малабсорбция на витамина.
 • хора със стомашно-чревна операция. Пример за това е бариатричната хирургия, при която се отрязва част от стомаха с цел намаляване на теглото. Това води до малабсорбция на витамини, сред които е и B12.
 • строги вегани и вегетарианци. Има хора, които по етични и религиозни причини умишлено избягват определени храни. Някои групи избягват месо, но консумират мляко и яйца и не са толкова застрашени от развитие на дефицит, други избягват месо и мляко, но не и яйца. Подсилените растителни храни и напитки съдържат информация в какви количества е съдържанието на витамин B12.
 • бременност и кърмене са периоди, в които жените се нуждаят от повишени количества от витамина. Майките, които имат хранителни ограничения, са по-застрашени да развият дефицит, който може да увреди физическото и менталното развитие на техните бебета.

Витамин B12 е водоразтворим и има нисък потенциал на токсичност, дори и приет в стойности многократно превишаващи препоръчителната дневна доза от 2,4 микрограма за възрастни. По-скоро ефектите на предозиране  се дължат на помощните вещества при синтетичната форма Цианокобаламин и натоварването на организма с токсични цианидни групи. При формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин не са отчетени странични ефекти. Появата на акне в зряла възраст не означава предозиране, а подхранване на специална бактерия (Propionibacterium acnes) , която вирее по повърхността на кожата.

След като дадохме кратка информация за витамин B2, B6, B9 и B12 нека да видим дали те имат връзка с риска от онкологични заболявания.

В публикацията от 2011 г. Plasma vitamins B2, B6, B12, and related genetic variants as predictors of colorectal cancer risk [6] са изследвани плазмените концентрации на витамините B2, B6 и B12 и риска от развитие на рак на дебелото черво. При разграждането на аминокиселините се отделят групи, които съдържат само 1 въглероден атом с различна степен на окисление. Тези едновъглеродни атомни отломки  са свързани с образуването на тумори поради синтеза на пурини и правилното копиране на ДНК. Витамините от група B се свързани със синтеза на ДНК и процесите на метилиране.

Сред тях витамин B9 (фолат) е най-изследвания по отношение на рака на дебелото черво. Но витамините B2, B6 и B12 също са свързани с едновъглеродния метаболизъм. Витамините B2 и B6 са свързани взаимно и участват в различни метаболитни процеси.  

Публикацията от 1997 г. The EPIC Project: rationale and study design. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. [7] описва  мащабен проект, който има за цел да проучи връзката между начина на хранене, различни фактори от начина на живот и риска от развитие на рак. Проучването се извършва в 23 сътрудничещи си центрове в 10 европейски страни (Дания, Франция, Гърция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство) и включва население, което се характеризира с големи различия. Събират се данни за:

 • начина на хранене
 • физическа активност
 • полово съзряване
 • информация за репродуктивност
 • употреба на алкохол
 • тютюнопушене
 • предишни и настоящи заболявания
 • прием на лекарства

Следвайки общ протокол се вземат кръвни проби, които се съхраняват в течен азот за бъдещи лабораторни изследвания в случай на рак и съответстващи здрави контроли. Вземат се и антропометрични данни.

До средата на 1996 г. в проучването са включени около 340 000 лица. Очаква се по време на първите 10 години на проследяване да бъдат открити към 23 000 случая на рак. За целта се използват регистри на онкоболни (Дания, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединено кралство) или досиета за здравно осигуряване, регистри на патология и активен контакт с пациентите от изследването или техните близки. Проследяващият период е до 2003/4 година.

Колоректалният рак (рак на дебелото черво) се определя като комбинация от рак на дебелото черво и на ректума. Това изследване включва 1365 случая с подобен рак, от които 846 пациента са с рак на дебелото черво, а 519 са с рак на правото черво, което завършва с анус. Резултатите на тези пациенти са сравнени с  2319 здрави контроли, които са идентични по пол, възраст и местообитание.

 • Изследването на витамин B2 включва плазмени концентрации на рибофлавин и флавинов мононуклеотид.
 • Изследването на витамин B6 включва пиридоксал 5-фосфат, пиридоксал и 4-пиридоксинова киселина.
 • Изследването на витамин B12 включва серумни нива и  плазмена метилмалонова киселина.
 • Изследвани са 8 полиформизми на гени, кодиращи ензими и участващи в едновъглероден метаболизъм:
 • цистатионин В-синтаза (CBS 699C → T; rs234706 и вмъкване на CBS 844ins68)
 • метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR 677C → T; rs1801133 и MTHFR 1298A → C; rs1801131)
 • метионин синтаза (MTR 2756A → G; rs1805087)
 • метионин синтаза редуктаза (MTRR 66A → G; rs1801394)
 • транскобаламин II (TCN2 67A → G; rs RsaI и 776C → G; rs1801198)

Под внимание са взети и следните фактори:

 • статус на тютюнопушене (никога, бивш, настоящ пушач, липсваща информация)
 • консумация на алкохол (непрекъсната)
 • прием на диетични фибри (непрекъснато)
 • физическа активност (няма, умерено неактивна, умерено активна, активна)
 • образование (няма завършено основно образование, средно образование, университет, не е посочено)
 • индекс на телесна маса в kg/m2

Вече писахме, че съществуват разлики в серумните нива на витамин B12 при различните раси и етноси. В това европейско изследване държавите са разделени на:

 • северен европейски регион - Дания и Швеция
 • централен европейски регион - Франция, Обединено кралство, Холандия и Германия
 • южен европейски регион - Италия, Испания и Гърция.

Отчетено е време на даване на кръв и поставяне на диагноза рак: по-малко или повече от 3.6 години, както и възраст на пациента - под или над 60 години. Приемът на алкохол е разделен на 0-30 грама/дневно или над 30 грама/дневно. Концентрациите на фолиевата киселина в плазмата са определени под или над 11.3 nmol / L.

Резултати от изследването:

 • Концентрациите на витамин B2 и витамин B12 сред мъжете са доста по-ниски  в сравнение с жените, но концентрациите на витамин B6 при мъжете е по-висока.
 • Участниците под 60 години имат по-ниски концентрации на витамин B2 и метилмалонова киселина и по-високи концентрации на витамин B12 в сравнение с участниците над 60 години.
 • Сред настоящите пушачи концентрациите на витамин B2, B6 и B12 са по-ниски в сравнение с бившите пушачи и хората, които никога не са пушили.
 • Концентрациите на витамин B2 и B6 са по-ниски сред участниците от южния европейски регион в сравнение с централния и северния.
 • Хората, които пият над 30 грама алкохол на ден имат по-ниски концентрации на витамин B2 и B12 в сравнение с тези, които пият по-малко.
 • Концентрациите на витамин B12 са малко по-високи при хората с генотип TCN2 677GG, а концентрациите на другите витамини не се различава според генотипа.

Резултатите показват, че с увеличаването на витамин B2 и B6 намалява риска от рак на дебелото черво.

Витамин B12 не е свързан с риск от рак на дебелото черво.

В допълнение учените изследват връзката между витамините и риска от рак на дебелото черво на подгрупи по прием на алкохол. Оказва се, че рискът от рак на дебелото черво се увеличава при хората, които пият над 30 грама алкохол на ден.

Публикацията от 1995 г. Alcohol, low-methionine-low-folate diets, and risk of colon cancer in men. [8]  има за цел да определи дали храните, бедни на фолиева киселина и употребата на алкохол повишават риска от рак на дебелото черво. Изследвани са над 47 000 мъже в САЩ на възраст от 40-75 г., които през 1986 г. са били здрави и не са имали рак. Начинът на хранене се определя чрез попълване на въпросници за отделни храни и честота на хранене с тях. След 6 години на проследяване са открити 205 нови случая на рак на дебелото черво. Изследването доказва, че приемът на дори 2 алкохолни напитки дневно увеличава значително риска от рак. Това е валидно и за хората, които в миналото са прекалявали с алкохола. Приемът на фолиева киселина и метионин слабо намалява този риск от развитие на колоректален рак. Дори и мъжете да пият повече от 2 алкохолни напитки дневно, ако приемат големи дози фолиева киселина или метионин рискът от рак на дебелото черво значително намалява.

Публикацията от 2013 г. B vitamin intakes and incidence of colorectal cancer: results from the Women's Health Initiative Observational Study cohort [9] проучва връзката между приема на фолиева киселина, витамин B2, B6, B12 и риска от рак на дебелото черво при жени. Под внимание е взета и употребата на алкохол. През 2011 г. колоректалният рак е третият най-често срещан вид рак за жените и мъжете в САЩ с над 160 000 случая. Въпреки по-добрите средства за диагностика и лечение смъртните случаи продължават да тревожат обществото. Вече споменахме, че от 1998 г. в САЩ и други страни се извършва задължително обогатяване на храни с фолиева киселина.

Това проучване е проведено тъй като са противоречиви данните дали предозирането на фолиева киселина може да стимулира растежа на тумори. Алкохолът има функция на антагонист за фолатите като ограничава абсорбцията и метаболизма им.

Изследването включва данните на над 93 000 жени в периода 1993-1998 г. в 40 клиники в САЩ. След изключване по различни параметри остават около 88 000 жени.

В настоящото проучване участват 1003 жени в постменопауза с рак на дебелото черво.

Взети са данни за:

 • възраст
 • доход на домакинство
 • етническа принадлежност
 • медицинска история
 • фамилна обремененост
 • употреба на медикаменти
 • тютюнопушене
 • прием на алкохол
 • физическа активност
 • хормонална терапия при постменопауза
 • индекс на телесна маса

В началото на изследването жените попълват въпросник за определяне на начина на хранене с помощта на 122 различни храни и това помага да се определят количества хранителни вещества, които приемат. Взема се информация и за употребата на хранителни добавки като мултивитамини, мултивитамини и минерали, витамини от група В. Дневният прием на фолати е сумата от естествените фолати от храните плюс 1.7 пъти от фолиевата киселина от обогатените храни.

Когато започва обогатяването на храните с изкуствено синтезиран витамин B9 в САЩ стойностите са много над нормите и постепенно дневния прием се нормализира. Настоящото отчита, че приемът на храни с прекалено много фолиева киселина е повишил риск от рак на дебелото черво при жените. В периода 2000-2003 г. средното съдържание на фолати в обогатените зърнени продукти е било намалено. От друга страна вероятно пикът в приема на фолиева киселина е насърчил по-бързия растеж на малките ракови образувания и те са били диагностицирани.

Резултатите от изследването потвърждават, че увеличения прием на витамин B6 и B2 намалява риска от колоректален рак при жени в постменопауза и това важни в особена сила за жените, които консумират под 1 питие / седмично. Повишеният прием на фолиева киселина през 1998-2002 г. в САЩ вероятно е довел до преходно повишаване на риска от развитие на рак. В изследването не се споменава за витамин B12.

В публикацията от октомври 2018 г. на Frontiers of Oncology/ Cancer Epidemiology and Prevention - Association of One-Carbon Metabolism-Related Vitamins (Folate, B6, B12), Homocysteine and Methionine With the Risk of Lung Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis [10] се разглеждат витамините B6, B12, фолиева киселина (B9) и риска от рак на белия дроб.

Въпреки напредъка в лечението, ракът на белия дроб остава един от най-често срещаните и водещи до фатален край в световен мащаб. Днес около 60% от всички случаи са в напреднал стадий или са развили метастази, което провокира учените в търсенето на маркери за ранни стадии на този вид рак.

Все повече научни изследвания доказват, че важна роля в прогресията на рака играе метилирането на ДНК. Този процес изисква метил донор, който се осигурява от въглеродния метаболизъм. S-аденозилметионин (SAM), активираната форма на метионина, е най-важния метил донор. В тези процеси участие вземат и витамин B9 (фолиева киселина), витамин B6, B12, хомоцистеин и метионин.

Това изследване има за цел да оцени нивата на витамините от група B (B6, B8 и B12), хомоцистеин и метионин и риска от рак на белите дробове. За целта са претърсени базите данни с авторитетни научни проучвания на PubMed, Embase, MEDLINE и CNKI (Китайската национална инфраструктура на знанието) до 1 февруари 2018. Първоначално са подбрани над 1 500 публикации, но след щателен обзор и проучване броят им е намален до 14 публикации, които са включени в този систематичен преглед и мета анализ. От тях 4 са от Европа, 9 са от Азия, а 1 е проведено в Европа, Азия и Америка.

Проучванията по темата включват 8 097 пациенти с рак на белия дроб и 10 008 здрави контроли.

Концентрацията на серумен фолат (витамин B9) при пациенти с рак на белия дроб е значително по-ниска от тази в здравите контроли. Тъй като в САЩ има задължително обогатяване с фолиева киселина на храните средните серумни концентрации са по-високи в сравнение с европейците, болни от рак на белите дробове. Много от жените в детеродна възраст и планиращи бременност са запознати с ползите от приема на фолиева киселина и техните серумни концентрации са по-високи в сравнение с мъжете. По-ниски нива на серумен фолат са открити при бившите и настоящи пушачи, но не и при хората, които никога не са пушили.

Витамин B6 е по-нисък при хората с рак на белия дроб в Европа в сравнение със здравите контроли. Серумните нива са по-ниски при мъжете от контролите в сравнение с жените. Значително по-ниски нива на витамин B6 са отчетени при бившите и настоящи пушачи, но не и при непушачите.

Серумните нива на витамин B12 са почти еднакви при болните от рак на белия дроб и здравите хора. Не е открита разлика между участниците от Европа и Азия, както и по статус на пушене.

Хомоцистеинът се влияе от няколко витамина от група B. В настоящото изследване серумното ниво на хомоцистеин при пациентите с рак на белия дроб е по-високо от здравите контроли, които служат за сравнение. Отчетени са разлики в стойностите на пациентите от Европа и Азия. Не се открива разлика пушачи/непушачи.

Първоначално не се наблюдава значителна разлика между нивата на серумния метионин и риска от рак на белия дроб. След като се анализират подгрупи се оказва, че серумния метионин е със значителни разлики между пациентите с рак на белия дроб и контролите в Европа, но не и в Азия или САЩ. Не са наблюдавани разлики между половете или статус на пушене.

Учените установяват, че от факторите, свързани с едновъглеродния метаболизъм по-високи серумните фолати и витамин B6 могат да защитят организма от развитие на рак на белите дробове. Тютюнопушенето вероятно възпрепятства усвояването им и намалява серумните концентрации на тези витамини.  Повишеният хомоцистеин е рисков фактор. Не е наблюдавана връзка между витамин B12 и метионин и рак на белите дробове.

Публикацията от 2015 г. Detection of serum folate, homocysteine ​​and vitamin B 12 in patients with non-small cell lung cancer and its clinical significance [11] има за цел да изследва серумните нива на фолати, хомоцистеин, витамин B12 при пациенти с недребноклетъчен белодробен рак и да се изясни клиничното им значение за диагнозата и прогнозата на заболяването.

Участват 35 пациента с рак и 30 здрави контроли. Изключени са свързани фактори като хипертония, анемия и фамилна обремененост.

Резултатите показват, че нивото на хомоцистеин е значително по-високо при пациентите с рак на белите дробове в сравнение с контролите. Нивото на фолиева киселина е по-ниско при онкоболните в сравнение със здравите хора.

Няма значителна разлика между серумните нива на витамин B12 в двете групи. Повишените серумни нива на хомоцистеин могат да помогнат за диагностиката и прогнозиране развитието на този вид рак.

Публикацията от 2015 г. Plasma homocysteine, folate and vitamin B12 levels in patients with lung cancer. [12] изследва плазмените концентрации на хомоцистеин, фолати и витамин B12 при пациенти с наскоро диагностициран рак на белия дроб и да се определи дали те биха могли да бъдат използвани като туморен маркер. 

Нарушенията в метаболизма на хомоцистеина и витамини от група B, които участват в едновъглеродния метаболизъм и са важни за синтеза и метилиране на ДНК са свързани с образуването на тумори. Целта на 

В проучването участват 40 мъже с рак на белия дроб и 40 здрави мъже на подобна възраст, които нямат злокачествено заболяване и не са вземали лекарства, които да влияят на нивата на хомоцистеин. Средната възраст на мъжете с рак на белия дроб е 59 години, всички от тях пушат средно 2 кутии цигари на ден в продължение на 30 години. 55% от тях са с плоскоклетъчен карцином, 35% с аденокарцином, а 10% с дребноклетъчен карцином.  Мъжете са разделени и според стадия на развитие на рак. Средното ниво на хомоцистеин е увеличено - 15.3 микромола / L при пациентите с рак срещи 9.8 микромола / L при контролите. Средното ниво на фолати е 4.3 pg / ml при раковоболните в сравнение с 6.1 pg / ml при здравите мъже.

Няма съществена разлика в нивата на витамин B12 при двете групи.

Нивата на хомоцистеин, витамин B12 и фолиева киселина не показват разлика по отношение на хистологичния тип карцином, броя на изпушените цигари на ден, продължителност на пушене, възраст на пациента или клиничен стадий на развитие на рака.

Публикацията от 2012 г. Dietary B vitamin and methionine intakes and lung cancer risk among female never smokers in China. [13] изследва приема на витамини от група B (B2, B3, B6, B9 и B12) и метионин за развитие на рак на белите дробове при жени от Китай, които никога не са пушили. Проучването е проведено в Шанхай, където има около 75 000 жени. Средното проследяване е 11 години и от 72 000 здрави жени без рак са открити 428 случая на рак на белите дробове.

Консумацията на витамин B2 (рибофлавин) е обратно свързана с риск от рак на белия дроб, т.е. повече витамин B2 намалява риска от рак. Приемът на други витамини от група B не е свързан с риск с рак на белия дроб.

Публикация от 2013 г. на Oxford academic - Serum folate and vitamin B12 concentrations in relation to prostate cancer risk—a Norwegian population-based nested case–control study of 3000 cases and 3000 controls within the JANUS cohort [14] проучва серумните нива на фолати и витамин B12 и риска от рак на простатата при 3000 пациента и 3000 здрави мъже в Норвегия.

Ракът на простатата е вторият най-често диагностициран рак сред мъжете в световен мащаб. Някои изследвания доказват, че мъжете, които приемат хранителни добавки с изкуствено синтезираната фолиева киселина имат по-голям риск да развият подобен вид рак. Това не важи за естествено съдържащите се фолати в храната.

Спорен е въпросът дали повишените нива на витамин B12 могат да предизвикат рак на простатата. Изследването е направено с цел проучване на въздействието на тези витамини. От банка с данни на 317 000 пациента, които са участвали в изследвания за скрининг на здравето или са били кръводарители на Червения Кръст в Норвегия в периода 1973 - 2004 г. От тях са избрани резултатите на  3000 мъже с рак на простата и съответстващи им по възраст 3000 здрави мъже. Данните за честотата на рака са получени от Регистър на рака в Норвегия. Изследвани са:

Взети са под внимание:

 • тютюнопушене (никога, бивш или настоящ пушач)
 • физическа активност (заседнал начин на живот, над 4 часа на седмица, чести тренировки)
 • Индекс на телесна маса (под 25, 25-30, над 30 кг / м2)
 • Степен на завършено образование ( основно, средно, университет)

Както е доказано от други изследвания за рак на дебелото черво, високите нива на фолати могат да предотвратят образуването на неоплазми, но могат също и да ускорят растежа на съществуващи недиагностирани ранни лезии.

В настоящото изследване мъжете с рак на простатата и здравите мъже са били средно на 49 години, а средната възраст за поставяне на лошата диагноза е средно 65 години. Болните от рак имат по-често висше образование и нямат наднормено тегло, но имат сходни нива на физическа активност и тютюнопушене със здравите мъже.

Болните от рак на простата имат малко по-високи концентрации на фолиева киселина и концентрации на хомоцистеин в сравнение със здравите мъже.

При двете групи мъже няма значителна разлика в серумните нива на витамин B12, метилмалонова киселина, метионин и креатинин.

Генотипът MTHFR 677TT се среща по-рядко сред болните, в сравнение със здравите. Носителите на 677TT  имат по-ниски концентрации на фолиева киселина и по-високи концентрации на хомоцистеин в сравнение с генотипа 677CC.

Въпреки че концентрацията на фолиева киселина е умерено свързана с повишен риск от рак на простата резултатите от множество научни изследвания остават противоречиви и това не може да бъде използвано като туморен маркер за рак на простата.

Публикацията от 2003 г. Plasma folate, vitamin B6, vitamin B12, homocysteine, and risk of breast cancer. [15] изследва дали повишения прием на фолиева киселина може да намали риска от развитие на рак на гърдата, свързан с умерена консумация на алкохол. В периода от 1989 - 1990 г. са получени кръвни проби над 32 000 жени, които през 1996 г. са били проследени за развитие на рак на гърдата. Избрани са 712 пациентки с рак и още 712 здрави жени за контрола. Информация за храна е получена чрез въпросници през 1980, 1984, 1986 и 1990 г. Изследвани са серумните концентрации на фолиева киселина, витамин B6, B12, хомоцистеин, както и приема на витамини чрез храна и добавки.

Най-високите концентрации на фолати намаляват риска от развитие на рак при жените, които консумират най-малко по 15 грама високоалкохолни напитки дневно. Високите нива на витамин B6 също могат да намалят риска от рак на гърдата. Високите нива на витамин B12 намаляват риска от рак на гърдата сред жените в пременоуза, но не и в постменопауза. Плазменият хомоцистеин не е свързан с риск от рак на гърдата.

В публикацията от 2016 г. Methylmalonic Acid and Homocysteine as Indicators of Vitamin B-12 Deficiency in Cancer [16] се проучват начини за откриване на дефицит на витамин B12 при онкоболни пациенти с помощта на Метилмалонова киселина (ММК) и хомоцистеин.

Витамин B12 е водоразтворим витамин, който не може да бъде произведен в човешкото тяло. Ние си го набавяме главно от храни с животински произход и от други храни, изкуствено обогатени с витамина. Той играе важна роля в неврологичните функции и е необходим за поддържане на обвивките на нервите. При липсата му тези нерви могат да бъдат увредени и да доведат до неприятни парестезии, периферна невропатия, демиелинизация на гръбначния стълб .

Липсата на витамин B12 може да се дължи на умишлено избягване по морални и религиозни причини на храните от животински произход, малабсорбция и други несъвършенства в храносмилателната система. Възрастните хора и алкохолиците също са предразположени също към дефицит, както и хората на строга веган диета, освен ако не приемат обогатени храни или хранителни добавки. Малабсорбцията може да възникне и от прием на медикаменти като лекарства против стомашни киселини, H2 антагонисти и бигуаниди (медикаменти, които съдържат Метформин и се използват за лечение на диабет).

Пациентите, болни от онкологични заболявания също са уязвими към дефицит на витамин B12 поради лош орален прием, малабсорбция, хирургични интервенции, прием на медикаменти и ентерит.

Дефицитът на витамин B12 при пациенти с рак може да увеличи риска от развитие на периферна невропатия, предизвикана от химиотерапия.

Това състояние може значително да влоши качеството на живот и да продължи, дори да се влоши след приключване на химиотерапията. Дефицит на витамин B12 може да се развие и по време на прилагането на химиотерапия и да предразположи пациентите към развитие на невропатия и още много симптоми, свързани с липсата на този витамин. Ето защо е важно да бъде проследявано наличието на кобаламин и при раково болните.

Липсата на витамин B12 не е е толкова лесна за установяване. Диагнозата обикновено се поставя само чрез изследване на серумните нива (за дефицит се смятат стойности под 200 pg / mL), но голяма част от пациентите с проявени симптоми имат стойности в норма при изследване на кръвта. Вече писахме, че при чернодробно заболяване

серумните стойности може да са фалшиво завишени, а практически тъканите да не са достатъчно добре снабдени с витамина. Освен това ненормално високите серумни нива на витамин B12 могат да се дължат на промяна в метаболизма на витамина при напреднал стадий на рак, хематологични злокачествени заболявания и увреждане на бъбреците. Ето защо са нужни по-чувствителни методи за скрининг на витамин B12 чрез измерването на свързани метаболити.

Има 2 ензимни реакции, които зависят от витамин B12. Той е необходим за превръщането на метилмалонова киселина (ММК) в сукцинил - CoA и в комбинация с фолиева киселина, за да се превърне хомоцистеинът в метионин. ММК е по-специфичен маркер за дефицитът на витамин B12 в сравнение с хомоцистеин. Недостигът на витамин B12 на ниво тъкан може да доведе до повишаването на метилмалонова киселина и хомоцистеин, дори и когато серумните концентрации на витамина са в референтните стойности.

В това изследване участват 316 пациента с рак, изследвани за пръв път в Центровете за лечение на рак в Америка и в Медицински център на Средния Запад в периода април 2014 и юни 2014 г. Тримесечният период за изследване се счита за допустим независимо от възрастта, пола, диагнозата рак или всяка друга клинична или демографска характеристика. Единственият критерий за включване е диагнозата рак при пациенти на възраст над 18 години.

 • 71.5% от пациентите са били наскоро диагностицирани
 • 85.4% нямат диабет
 • 77.5% са се хранили разнообразно
 • 94.3% са с нормален серумен креатини
 • 93% са с нормален eGFR - индекс на гломерулна филтрация, което показва нормална дейност на бъбреците.

Най-честите ракови заболявания са:

 • 24.7% - рак на гърдата
 • 17.4% - рак на дебелото черво
 • 14.2% - рак на белите дробове
 • 7.9% - рак на простатата
 • 6.6% - рак на панкреаса

Стойностите за дефицит на витамин B12 са:

серумни нива на витамин B12 под 300 pg / mL

Метилмалонова киселина над 260 nmol / L

Хомоцистеин над 12 μmol / L

Подобно изследване се доближава до златния стандарт за определяне на дефицит на витамин B12, но липсват данните на холотранскобаламин holoTC.

Средните серумни нива са:

 • 582.5 pg / mL за витамин B12
 • 146.5 nmol / L за метилмалонова киселина
 • 8.4 μmol / L за хомоцистеин.

Мъжете са имали значително по-нисък витамин B12 и по-високи стойности на ММК и хомоцистеин в сравнение с жените.

Пациентите с висок серумен креатинин и нисък eGFR (индекс за правилната работа на бъбреците) са имали значително влошение на нивата и на трите параметъра в сравнение с пациентите с нормална бъбречна функция

Пациентите с недохранване са имали значително по-високи нива на ММК и хомоцистеин в сравнение с пациентите, които нямат ограничения в начина на хранене.

Пациентите на възраст над 54 години са имали значително по-високи нива на ММК и хомоцистеин в сравнение с пациентите под 54 години.

Пациентите с рак на дебелото черво, простатата и панкреаса са имали значително по-лоши  показатели (понижен витамин B12 и увеличени нива на ММК и хомоцистеин) в сравнение с пациентите с рак на гърдата и рак на белия дроб.

От 316 пациенти:

 • 5 (1.6%) са с дефицит на витамин B12 на базата на серумни нива под 200 pg / mL
 • 28 (8.9%) са с дефицит на витамин B12 на базата на серумни нива под 300 pg / mL
 • 34 (10.8%) са с дефицит, определен чрез серумни нива на ММК над 260 nmol / L
 • 55 (17.4%) са с дефицит, определен чрез серумни нива на хомоцистеин над 12 μmol / L.

Това доказва, че изследването на ММК и хомоцистеин води до разкриването на по-голям брой хора с недостиг на витамин B12.

От 288 пациенти с “достатъчни” нива на витамин b12 (над 300 pg / mL)

 • 27 (9,4%) са с повишени нива на ММК
 • 45 (15.6%) са с повишен хомоцистеин
 • 9 (3.1%) са имали повишени нива и на ММК, и на хомоцистеин

Тези резултати показват, че използването само на серумните нива на витамин B12 може да не открие дефицит. Ранното му диагностициране е от съществено значение при пациенти с рак, тъй като неврологичните увреждания могат да бъдат приписани на агресивната химиотерапия, да не бъдат лекувани своевременно и да станат необратими.

Ако дефицитът на витамин B12 се определя като серумни нива под 200 pg / mL, честотата на дефицит е 1.6%.

Ако се определя под 300 pg / mL, честотата е 8.9%.

Ако се използват серумните нива на метилмалонова киселина и хомоцистеин е съответно 10.8% и 17.4%. Това показва, че само изследването само на серумните нива на витамин B12 може да е подвеждащо.

Изборът на прагова концентрация на витамин B12 за извършване на допълнителни изследвания е спорен. Ако се използва границата под 200 pg / mL, ще бъдат пропуснати много пациенти с повишени ММК и хомоцистеин. Ако се използват стойности от 500 pg / mL ще има много пациенти, които ще имат нужда от изследвания за другите метаболити и това ще оскъпи значително диагностиката. Затова се препоръчва комбинацията от серумни нива на витамин B12, метилмалонова киселина и хомоцистеин да се извършва при наличие на рискови фактори и проявени симптоми.

Не само дефицитът на витамин B12 води до повишени нива на метилмалонова киселина и хомоцистеин. Високите стойности могат да се дължат на диабет или увреждане на бъбреците. Повишаване на ММК може да се появи при силна дехидратация, наследена метилмалонна ацидурия и свръхрастеж на бактерии в тънките черва, които произвеждат големи количества пропионова киселина. Повишеният хомоцистеин може да се дължи на липса на витамин B9 (фолиева киселина), B6, хипотиреоидизъм, реакция към определени лекарства.

И все пак защо се смята, че витамин B12 е канцерогенен и подхранва туморите?

В публикация от 2016 на Cancer Epidemiology / Elevated plasma vitamin B12 levels and cancer prognosis: A population-based cohort study [17] се проучва защо повишените серумни нива на витамин B12 без прием на допълнителни витамини са свързани с краткосрочен риск от рак сред пациентите.

Има много публикации за дефицитът на витамин B12, който води до различни симптоми и увреждания. Напоследък множество изследвания се опитват да разкрият по-лесни и безболезнени начини за предсказване на рак. Може ли витамин B12 да се използва като туморен маркер?

Това проучване се основава на данни от различни медицински регистри в  Северна Дания през периода 01.01.1998 г. - 31.12. 2014 г. Извлечени са данни за етап на диагностика и вид рак при пациенти от 01.01.2001 г. до 30.11.2013 г. в Северна Дания. От базата данни са открити резултатите на витамин B12 над 200 pmol / L (271 pg / mL).

В Дания лечението с витамин B12 с дози над 0,5 mg (500 микрограма)  е достъпно само по лекарско предписание. Получени са данни за всички предписани лекарства с витамин B12, до 2 години преди измерването на серумните нива на витамин B12. За да няма объркване от съпътстващи заболявания са проучени и всички други диагнози преди поставянето на диагноза рак. Освен това са получени данни са болнично лечение с витамин B12.

3009 пациента са изключени от изследването, защото са получили терапия с витамин B12 в рамките на 2 години преди измерването на серумните нива на витамин B12.

Пациентите са разделени на 3 групи според серумните нива на витамин B12:

 • 200 - 600 pmol / L (271 - 813 pg / mL) - нормални нива
 • 601 - 800 pmol / L (814 - 1084 pg / mL)
 • над 800 pmol / L (> 1084 pg / mL)

Charlson Comorbidity Index (CCI) - предвижда 10-годишна преживяемост при пациенти с множествени съпътстващи заболявания. Пациентите са класифицирани в три групи. Освен това са разделени на възрасти: 0-40, 41-60, 61-80 и над 80 години.

Проучването включва 25 017 пациенти с измерен витамин B12 в рамките на 1 година преди поставянето на диагноза рак. От тях 3443 (14%) имат високи стойности над 600 pmol / L. За сравнение са включени 61 988 пациента с рак.

 

 

серумни нива на витамин B12

вид рак

200-600 pmol / L

601-800 pmol / L

над 800 pmol / L

рак на стомаха

430

29

38

рак на дебелото черво

3088

190

163

рак на черния дроб

181

66

80

рак на белия дроб

2636

30

255

рак на гърдата

1470

102

78

рак на простатата

2348

91

60

рак на бъбреците

487

33

37

рак на пикочния мехур

468

35

38

Неходжкинов лимфом

1230

79

70

лимфоцитна левкемия

396

26

24

Злокачествени миелоидни заболявания

694

143

256

рак на мозъка и други тумори на ЦНС

325

10

4

други видове рак

7254

570

428

CCI = 0 (нисък)

11 951

871

848

CCI = 1-2 (среден)

7 476

677

585

CCI = 3 (висок)

2 147

247

215

Вероятност за оцеляване чрез проследяване, %

30 дни

93.2

84.9

76.8

90 дни

84.7

70.1

56.9

365 дни

69.3

49.6

35.8

С още допълнителни данни (не са показани в тази публикация) става ясно, че пациентите с повишени стойности на витамин B12 над 600 pmol / L , които не са приемали добавки 2 години преди вземането на кръв, имат по-ниска вероятност да преживеят следващите 365 дни.

След като изследователите разглеждат вида на рак откриват, че пациентите с повишени нива на витамин B12 имат по-висок риск от смърт при някои специфични видове рак, докато други видове рак не показват никаква връзка.

Най-опасни са повишените нива на витамин B12 при:

 • рак на стомаха
 • рак на дебелото черво
 • рак на черния дроб
 • рак на гърдата
 • рак на простатата
 • рак на пикочния мехур

Това проучване на повече от 80 000 пациенти с рак показва, че хората, които имат повишени над нормата серумни нива на витамин B12 (без да са вземали никакви добавки през последните 2 години) имат по-висока смъртност поради напреднали или агресивни ракови заболявания. Учените предполагат, че онкологичните заболявания водят до промени в серумните нива на витамин B12. Прекалено високите измерени серумни нива на витамин B12 би следвало да повишат вниманието на лекарите за възможно развитие на тумори и съответно навременно лечение, което би подобрило качеството на живот и продължителността му.

Учените предполагат, че повишените нива на витамин B12 може да се дължат на рак на черния дроб или на други видове рак с метастази в черния дроб, който е основния склад на този витамин. За съжаление в това изследване липсват редица важни данни като начин на живот, хранене, тютюнопушене, алкохолизъм. Приемът на високоалкохолни напитки може да провокира развитието на чернодробна цироза, която да премине в рак на черния дроб и това да повлияе на резултатите. В изследването на са отчетени стойностите на Метилмалоновата киселина и хомоцистеин, както и други биомаркери. Липсват данни за раса и етническа принадлежност. Наскоро писахме за разликите в нивата на витамин B12 при различните раси и съответно нуждата от промяна на референтните стойности.

Малко вероятно е повишените стойности на витамин B12 да са свързани с начина на хранене, тъй като способността на червата да абсорбират витамина от храни или хранителни добавки е силно ограничена. Високи серумни нива на витамина могат да се получат след предозиране с инжекции или други носители на кобаламин. По тази причина над 3000 пациенти са изключени от проучването.

Учените са убедени, че ракът по някакъв начин може да промени метаболизма на витамин B12 и да доведе до високи серумни нива, но високите нива на витамин B12 (чрез храна и добавки) не причиняват рак. Според някои клинични нива повишените серумни нива на пациенти с установен рак в рамките на 1 година имат по-високи нива на специфичен протеин - хаптокорин, за който сме писали и преди. Тъй като циркулиращия витамин B12 е свързан с протеини, а хаптокорин се метаболизира единствено в черния дроб, промените в метаболизма на витамин B12 явно са свързани със състоянието на черния дроб. Учените не успяват да отговорят на множество въпроси, но едно е ясно - повишените серумни нива на витамин B12 при онкоболните не са причинени от храна или добавки.
Според информация на framar.bg - Карцином на черния дроб, първичен | мкб C22.0 | Framar.bg [18] се нарича и хепатоцелуларен карцином. Това е бързоразвиващ се тумор, ограничени възможности за терапевтично повлияване и краткосрочен летален край. Първичният карцином на черния дроб  е най-честия злокачествен тумор (80-85%) в този орган. В България годишно се разболяват около 1000 души. Засяга най-често хората над 60 години, а мъжете боледуват 3-8 пъти по-често от жените.

Чернодробната цироза при 60-90% от болните се разглежда като предраков стадий. За развитие на чернодробен рак спомагат инфекция с хепатит тип В или С, редовна злоупотреба с алкохол и хепатотоксини (афлатоксин, нитрозамин, диетиламиноазобензол), както и продължително имуносуспресивно лечение.

Чернодробният рак прораства в чернодробните вени и прави метастази в близки групи лимфни възли, кости и в белите дробове.

В началните стадии туморите протичат незабелязано, без никакви клинични оплаквания. Обикновено преди появата на симптоми е доказана чернодробна цироза в напреднал стадий, а болните се оплакват от:

 • чувство на тежест
 • разпъване
 • тъпи болки в областта вдясно под ребрата
 • липса на апетит
 • отпадналост
 • лесна умора

С нарастване на тумора се появява задух, който се дължи на изместване на диафрагмата нагоре и притискане на белите дробове. Жълтеницата не е задължително изразена, но при прорастване на тумора в жлъчните пътища се проявява. Анемията се среща рядко. При напредване развитието на тумора болният губи от теглото си, черният дроб е увеличен, туморът може да бъде открит.

Болните от рак на черният дроб обикновено се лекуват от основното заболяване - цироза или агресивен хроничен хепатит и при преглед с ехохрафия се открива тумора. Ето защо при всички пациенти с доказана цироза на черния дроб е нужно да бъдат правени редовни прегледи за евентуална поява на рак.

Лечението на първичния рак на черния дроб е предимно хирургично с изрязване на засегнатите части, но това е възможно при по-малко от 10% от болните. Туморите е невъзможно да бъдат отстранени, ако са обхванали двата чернодробни дяла или регионални лимфни възли. Химиотерапията и лъчелечението се използват като палиативна грижа.

Публикацията от 2016 г. Plasma Folate and Vitamin B12 Levels in Patients with Hepatocellular Carcinoma [19]   изследва дали има връзка между серумните нива на фолиева киселина и витамин B12  и първичния рак на черния дроб.

Тези 2 витамина участват в едновъглеродния метаболизък и са от съществено значение за метилирането, синтеза и възстановяването на ДНК по време на регенерация на клетките. Според някои изследвания фолатът е естествен противораков витамин, който предизвиква програмирана клетъчна смърт (апоптоза) на мутиралите ракови клетки и влияе на генната им експресия. Витамин B12 участва в метилирането на хомоцистеин, за да образува метионин чрез метионин синтаза. Ето защо учените предполагат, че витамин B12 влияе на нивото на хомоцистеин в плазмата и състоянието на фолата, което може да е от изключителна важност при образуването на тумори.

Черният дроб е основното място за съхранение и метаболизъм и на двата витамина от група B - фолиева киселина (вит. B9) и витамин B12. Те участват в метилирането и синтеза на макромолекули. Проведени наскоро изследвания са показали, че около 60% от пациентите с рак на черния дроб имат значително понижени нива на фолиева киселина и те продължават да спадат значително при напредване развитието на рака.

В това изследване участват 312 пациента с рак на черния дроб и 325 здрави контроли, идентични по възраст, пол, тютюнопушене и прием на алкохол.

От тези 312 пациента с чернодробен рак, 262 са мъже, а 50 са жени. Средната възраст е 56 години. Според стадия на рак са:

 • стадий I - 50 пациента
 • стадий II - 99 пациента
 • стадий III - 103 пациента
 • стадий IV - 60 пациента
 • Стадий I + II - 149 пациента
 • Стадии III + IV - 163 пациента

Здравите 325 контроли включват 258 мъже и 67 жени на средна възраст 58 години без анамнеза за рак и заболявания на сърцето, мозъка, белите дробове, бъбреците или черния дроб.

При раково болните 84% носят повърхностен антиген за хепатит тип B (HBsAg) в сравнение с 6.2% с контролите. При онкоболните са отчетени значително по-ниски средни нива на фолати.

Въпреки че делът на пациентите с дефицит на витамин B12 в случаите с рак на черния дроб е  по-висок в сравнение със здравите участници в изследването, няма значителна разлика в изчислените средни нива на серумен витамин B12.

При онкоболните средните серумни нива са 399.4 pmol/L (368 - 437), а при здравите контроли 391.5 pmol/L(368 - 419). С дефицит при стойности под 185 pmol / L са 46 пациента с рак на черния дроб срещу 28 контроли.

За да се анализират връзките между серумните нива на витамините и рака на черния дроб, те се разделят на 4 подгрупи. Серумните нива на фолати под 6.8 nmol / L са дефицит.  

Фолиева киселина:

 • 2.2– 8.8 nmol / L - 119 с рак / 40 контроли
 • 8.9–12.2 nmol / L - 74 с рак / 85 контроли
 • 12.3–15.8 nmol / L - 62 с рак / 96 контроли
 • 15.8–45.4 nmol / L - 57 с рак / 104 контроли

Витамин B12:

 • 227–265 pmol / L - 81 с рак / 71 контроли
 • 266–406 pmol / L - 86 с рак / 73 контроли
 • 407–589 pmol / L - 59 с рак / 103 контроли
 • 590–1478 pmol / L - 86 с рак / 72 контроли

След като се коригира възрастта, пола, тютюнопушенето, прием на алкохол, ген за хепатит, серумните нива на фолат показват обратна връзка с рак на черния дроб. От резултатите се вижда, че най-високите стойности на фолати се срещат главно при здравите контроли (104) срещу 57 с първичен рак на черния дроб.

 • При тумори в стадий I и II - фолатите са 10.6 nmol / L, а витамин B12 - 354.2 pmol / L.
 • При тумори в стадий III и IV - фолатите са 9.3 nmol / L, а витамин B12 - 411.6 pmol / L.
 • При големи на тумора под 5 см - фолатите са 10.5 nmol / L, а витамин B12 - 347.2  pmol / L.
 • При големи на тумора над  5 см - фолатите са 9.5 nmol / L, а витамин B12 - 419.2 pmol / L.

Намаляването на серумните нива фолиевата киселина при пациентите с чернодробен рак може да е свързано с непълноценен прием от храната или нарушения в метаболизма. Ниските нива на фолата водят до изчерпване на склада в черния дроб. Тъй като фолиевата киселина е свързана с ДНК, дефицитът на този водноразтворим витамин може да доведе множество промени на клетъчно ниво.

Злоупотребата с алкохол също е рисков фактор за развитие на рак на черния дроб, а спиртните напитки пречат на абсорбцията на фолиева киселина. Дефицит на витамин B12 се установява и при хронични алкохолици.

Черният дроб е основното място за съхранение на витамин B12, който е важен кофактор в метаболизма на фолиевата киселина. Освен, че е основното депо за съхрание на витамини, сред които е и витамин B12, чернодробните клетки са свързани с транспорта и метаболизма на витамина, а увреждането им може да доведе до изпускане в кръвообращението на много по-високи дози. Именно на това се дължат по-високите серумни нива на витамин B12 точно при рака на черния дроб, но не и при рак на дебелото черво, простата, гърдата, белите дробове и пр.

В това проучване въпреки че е наблюдаван по-висок процент на дефицит на витамин B12 сред пациентите с рак на черния дроб, няма значителна разлика в средните серумни стойности при онкоболните и здравите контроли. Вече сме писали, че чернодробните заболявания могат да доведат до фалшиво завишени серумни концентрации на витамин B12. Редица други изследвания, показват, че при пациентите с напреднал стадий рак на черния дроб и много завишени стойности на витамин B12 прогнозата за преживяемост е лоша, а смъртността повишена. Въпреки високите стойности в серума, на клетъчно нива организма страда от дефицит и това води до анормално ДНК метилиране и хепато-карциогенеза.

В заключение можем да добавим, че злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето могат да увеличат многократно риска от рак.

Няма данни назалната форма на витамин B12 като Метилкобаламин или Хидроксокобаламин да подхранва и ускорява растежа на туморни клетки.

Повишени нива при раковите заболявания са свързани главно с рак на черния дроб - основния склад на витамин B12  и метастази в него. При увреждане на чернодробните клетки те изпускат в кръвообращението големи дози от витамина, а междувременно на клетъчно ниво може да се отчете дефицит чрез метаболитите Метилмалонова киселина и хомоцистеин. Стойностите над 800 pmol / L , които не се дължат на прием на витамин B12, дават лоша прогноза за преживяемост.

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ:

1. Dr. Axe -  Vitamin B2: Just How Vital Is Riboflavin for Energy & Health?

2. Medical News Today-  Benefits and sources of vitamin B2 

3. Health Line  - 9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine)

4. Dr. Axe - 9 Signs of Folate Deficiency & How to Reverse It

5. National Institutes of Health / Office of Dietary Supplements - Vitamin B12 

6. Plasma vitamins B2, B6, B12, and related genetic variants as predictors of colorectal cancer risk 

7. The EPIC Project: rationale and study design. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

8. Alcohol, low-methionine-low-folate diets, and risk of colon cancer in men.   

9. B vitamin intakes and incidence of colorectal cancer: results from the Women's Health Initiative Observational Study cohort

10. Frontiers of Oncology/ Cancer Epidemiology and Prevention - Association of One-Carbon Metabolism-Related Vitamins (Folate, B6, B12), Homocysteine and Methionine With the Risk of Lung Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis  

11. Detection of serum folate, homocysteine ​​and vitamin B 12 in patients with non-small cell lung cancer and its clinical significance 

12. Plasma homocysteine, folate and vitamin B12 levels in patients with lung cancer. 

13. Dietary B vitamin and methionine intakes and lung cancer risk among female never smokers in China. 

14. Oxford academic - Serum folate and vitamin B12 concentrations in relation to prostate cancer risk—a Norwegian population-based nested case–control study of 3000 cases and 3000 controls within the JANUS cohort 

15. Plasma folate, vitamin B6, vitamin B12, homocysteine, and risk of breast cancer.

16. Methylmalonic Acid and Homocysteine as Indicators of Vitamin B-12 Deficiency in Cancer 

17. Cancer Epidemiology / Elevated plasma vitamin B12 levels and cancer prognosis: A population-based cohort study

18. Карцином на черния дроб, първичен | мкб C22.0 | Framar.bg 

19. Plasma Folate and Vitamin B12 Levels in Patients with Hepatocellular Carcinoma  

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още