Ползите от витамин С за кожата (научни изследвания)

9 февруари 2018
Ползите от витамин С за кожата (научни изследвания)

Витамин С, познат още и като аскорбинова киселина, се съдържа  в кожата - както в дермиса, така и във тънкия външен слой – епидермиса. Съдържанието му в епидермиса е по-високо, отколкото в дермата, въпреки че концентрацията на витамин С и в двата слоя е приблизително равна на други водоразтворими антиоксиданти. С течение на годините концентрацията му намалява и в двата слоя на кожата. Прекомерното излагане на ултравиолетова светлина и вредното въздействие на цигарения дим, за който вече писахме в съветите на лондонския пластичен хирург д-р Джулиан Де Силва са сред рисковите фактори. Обикновено кръвта транспортира витамин С до кожата. Специфични за аскорбиновата киселина протеини се намират във клетките на всички слоеве от кожата. Изследване разглежда ефекта от приемането на 500 мг витамин С под формата на таблетки в продължение на 8 седмици и отчита, че то повишава съдържанието на витамина както в плазмата, така и в кожата. Въпреки това, когато плазмените нива на витамин С са достатъчно наситени, концентрацията му в кожата не се увеличава драстично след като достигне нужните нива и липсва опасност от предозиране. Оптималните концентрации на витамин в кожата все още не са известни.

Витамин С влияе върху кожата и предпазва от вредните UV лъчи на Слънцето

Витамин С може да се приложи локално върху самата кожа. Според Wikipedia епидермиса се дели на няколко слоя, чиито клетки се образуват чрез митоза в най-вътрешните слоеве. Те се придвижват нагоре по слоевете, променяйки формата и състава си, като се диференцират и се пълнят с кератин. Накрая достигат до най-горния слой, наречен „рогов слой“ (стратум корнеум) и се отлющват. Този процес се нарича „кератинизация“ и продължава седмици. Най-външния слой на епидермиса се състои от 25 до 30 пласта мъртви клетки.

Най-горният, наричан още рогов слой (стратум корнеум) е изграден от плоски клетки, чиято цитоплазма е заменена от кератин – рогово вещество.  Клетките са се превърнали в припокриващи се люспици, разположени в много слоеве. Както вече писахме при устните слоевете са 6-10, а грубата кожа на долната част на стъпалата се състои от повече от 100 слоя.  Дебелината на роговия слой може да се увеличи многократно при механично дразнене. Стратумът е устойчив на вода и кисели разтвори, но набъбва и пропуска алкалните разтвори. Вижте и оригинала на графиката на  Open Access Biomedical.

Отстраняването на роговия слой с механични или химични методи, или с лазер подобрява абсорбацията на локално приложена аскорбинова киселина, като това много зависи от pH. Максимална абсорбция се постига с 20% разтвор на витамин С, а по-високите концентрации показват по-ниска абсорбция. За съжаление стабилността на витамин С зависи от взаимодействието му с въздуха, светлината и топлината. Ето защо за локално прилаган върху кожата разтвор е важно да бъдат добавени още антиоксидантни съединения.

Симптомите на дефицит на витамин С са известни още и като скорбут. Според Wikipedia  най-известната роля на аскорбиновата киселина в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут. 

След продължително лишаване от източници на витамин С, заболяването започва с общо неразположение и летаргия. 1 – 3 месеца след това се появяват болки в костите и задух. Може да се наблюдават още болка в мускулите, загрубяване на кожата, трудно зарастване на рани и психични промени. Особено характерно е кървенето от венците и носа, след което зъбите започват да се клатят. В късните етапи се наблюдават жълтеница, отоци по цялото тяло, понижаване на отделянето на урина, невропатия, треска и конвулсии. Ако аскорбинова киселина не бъде внесена навреме, скорбутът е фатален. Появяват се при плазмени концентрации под 10 микромола (μM), което може да бъде предотвратено чрез увеличаване на приема на аскорбинова киселина.

Кожните прояви на скорбута се дължат на спад в синтеза на колаген, което води до разрушаване на съединителната тъкан и крехкост на кръвоносните съдове. Ранните симптоми включват удебеляване на роговия слой, поява на петна, които се дължат на леко подкожно кървене. С напредване на скорбута зарастването на рани се нарушава поради загубата на зрял колаген, който стимулира образуването на нова тъкан. Кожните лезии, причинени от дефицит на витамин С се реновират след прием на подходящи количества витамин С.

Изследване показва, че при дефицит на витамин С  възпалителните реакции увеличават свободните радикали, които пречат на създаването на колаген и по тази причина раните зарастват трудно. Повишеният прием на хранителни добавки с витамин С , използването на висококачествена козметика с натурален колаген или приема на добавки с колаген подпомага зарастването на рани и влияе на вида на новообразувания белег.

Ползите от витамин С за кожата и красотата

Витамин С няма слънцезащитно действие, защото не абсорбира светлина, но може да ограничи увреждането на кожата, причинено от вредните ултравиолетови лъчи, благодарение на антиоксидантните си свойства. От друга страна интензивното и продължително излагане на ултравиолетови лъчи води до намаляване на витамин С в кожата. При новосъздадените кератиноцити добавянето на витамин С действа на клетъчно ниво като намалява уврежданията на ДНК , свързани с UV лъчението и увеличава живота на клетката.

От другата страна приеман орално под формата на хранителна добавка витамин С не спомага за предпазване от вредните лъчи на Слънцето. Научно изследване  обаче доказва, че комбинацията от витамин С и витамин Е под форма на хранителни добавки осигурява защита.

Поради неустойчивостта на витамин С във формата на разтвор за локално приложение и свойствата на епидермиса да отблъсква кисели разтвори в момента има много малко изследвания за начина на защита от вредни светлинни лъчения. Предполага се, че комбинация от разтвор на антиоксидантите витамин С и витамин Е ще е ефективна, но за целта е нужно да бъдат проведени още изследвания.

От друга страна продължават научните изследвания по какъв точно начин да бъде направен разтвор за локално приложение, съдържащ витамин С, който да може да се бори с последствията на акнето и причинените от него белези.

Научно изследване доказва, че по-високите дози на витамин С водят до по-малка транс епидермална загуба на вода. Тъй като кожата ни е най-обширния орган в тялото ежедневно през нея се изпарява вода. Резултатът е суха кожа с увеличаваща се със възрастта възможност за поява на бръчки. Добавките с витамин С стимулират синтеза на бариерни липиди, които пречат на изпарението на вода. Друго изследване доказва връзката между повишения прием на витамин С и намалената грапавост на кожата.

Както вече се убедихте витамин С е подходящ не само за стимулиране на имунната система, но в човешкото тяло изпълнява редица други функции, свързани със зарастването на рани и по-бързото възстановяване на съединителната тъкан. Очаквайте скоро статия по темата за връзката между тютюнопушенето и витамин С.  

Основен източник: Oregon State University

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още