Витамин D - Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин Д ? Анализ от Доктор Джоузеф Меркола
20 февруари 2020
Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин D?
Анализ от Доктор Джоузеф Меркола
How Long Will We Ignore the Truth About Vitamin D? Analysis by Dr. Joseph Mercola.
Научна рецензия публикувана през 2006 заключи, че сезонният грип най-вероятно е свързан с недостига на витамин D през зимните месеци. Според авторите :
Слънчевата радиация активира засилено производство на витамин Д в кожата, дефицитът на витамин Д е често срещан през зимата и активната форма на витамин Д, 1,25(OH)2D, има изразен ефект върху човешкият имунитет.
Може би най-важното е, че драстично стимулира производството на мощни антимикробни пептиди, които съществуват в неутрофили, моноцити, естествени клетки убийци и в епителните клетки покриващи дихателните пътища, където те играят основна роля в защитата на белите дробове от инфекция."
Според авторите:
"Неепидемичният грип се среща предимно през зимния сезон в умерените региони. UVB изчисленията показват, че на високи географски ширини много малко или никакво количество Витамин D се произвежда в кожата през зимата."
Витамин D предпазва от сериозни белодробни заболявания
"Екипът отбелязва, че витамин D може да подпомогне както вродения, така и придобития имунитет, като две системи, които работят синергично заедно при борбата с инфекциите. Предишни изследвания на екипа установиха, че витамин D играе ключова роля в производството на молекула, наречена кателицидин, която помага на вродената имунна система да убива туберкулозните бактерии.
Повече от 80% от пациентите с COVID са с недостиг на витамин D
В момента инфекцията, която трябва да се отбележи, разбира се е, COVID-19, а витамин D изглежда също има много общо с риска от тази инфекция. Според испанско проучване, публикувано онлайн на 27 октомври 2020 г. в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 82,2% от изследваните пациенти с COVID-19 са били с дефицит на витамин D. Както съобщават авторите:
" При пациенти с COVID-19 средните нива ± SD 25OHD са 13,8 ± 7,2 ng/ml, в сравнение с 20,9 ± 7,4 ng/ml при контролите.
Въпреки че това конкретно проучване не успя да открие връзка между нивата на витамин D и тежестта на заболяването, други проучвания показват, че пациентите с по-високи нива са склонни да имат по-леко заболяване. Всъщност едно такова проучване установи, че рискът от развитие на тежък случай на COVID-19 и смърт от него на практика изчезва, след като нивото на витамин D надвиши 30 ng/mL (75 nmol/L).
Други изследвания, разглеждащи витамин D и смъртността от COVID-19 откриха, че хората с ниво на витамин D между 21 ng/mL (50 nmol/L) и 29 ng/mL (75 nmol/L) имат 12,55 пъти по-висок риск от смърт от тези с ниво над 30 ng/mL. Наличието на ниво под 20 ng/mL е свързано с 19,12 пъти по-висок риск от смърт.
Витамин D намалява риска от положителен тест за COVID-19
На 31 октомври 2020 г. моят научен доклад „Доказателства относно витамин D и риска от COVID-19 и неговата тежест“, написан в съавторство с Уилям Грант и Д-р Карол Вагнер, като и двамата са част от експертния панел за витамин D на GrassrootsHealth, е публикуван и в списанието Nutrients. Можете да прочетете документа безплатно на уебсайта на списанието.
Както е отбелязано в този документ, тъмния цвят на кожата, напредналата възраст,
Може да успеете да излекувате хроничното заболяване, но това обикновено отнема време. От друга страна, оптимизирането на вашия витамин D може да бъде постигнато само за няколко седмици, като по този начин значително намалявате риска от тежък COVID-19.
В нашия доклад разглеждаме няколко от механизмите, чрез които витамин D може да намали риска от COVID-19 и други респираторни инфекции, включително, но и не само, както следва :
- Намаляване на живота и репликацията на вирусите
- Намаляване на производството възпалителни цитокини
- Поддържане на целостта на ендотела — Ендотелната дисфункция води до съдово възпаление и нарушено съсирване на кръвта, два отличителни белега на тежък COVID-19
- Повишаване концентрациите на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) предотвратява навлизането на вируса в клетките чрез ACE2 рецептора - ACE2 се понижава при SARS-CoV-2 и чрез увеличаване на ACE2, вие също избягвайте прекомерното натрупване на ангиотензин II, пептиден хормон, който увеличава риска от тежък COVID-19
- Засилва цялостната имунна система, като модулира естествения и придобит имунен отговор
- Намалява респираторния дистрес
- Подобрява цялостната белодробна функция
- Подпомага производството на сърфактанти в белите дробове, които подпомагат изчистването на течности
- Намалява риска от съпътстващи заболявания, свързани с лоша прогноза при COVID-19, включително затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания
Данни от 14 изследвания - обобщени в таблица 1 на нашия доклад сочат, че нивата на витамин D в кръвта са обратно пропорционални на честотата и/или тежестта на COVID-19.
Характеристики на COVID-19, свързани със статуса на витамин D
Нашето проучване описва няколко характеристики на COVID-19, които предполагат че витамин D е от голямо значение. Като за начало, SARS-CoV-2 се появи през зимата в северното полукълбо, а когато преминахме към лятото, положителните тестове, хоспитализациите и смъртността намаляха. Така че, като цяло разпространението на COVID-19 обратно корелира със слънчевите UVB дози и производството на витамин D, точно както сезонният грип.
Също, хората с по-тъмна кожа имат по-висок процент на зараза с COVID-19 и смъртност, отколкото хора с по-светла кожа.
Витамин D се произвежда в кожата при на излагане на слънце, но колкото по-тъмна е кожата, необходимостта от слънце е по-голяма, за да се поддържа оптимално ниво на витамин D. В резултат на това дефицитът на витамин D е далеч по-висок сред чернокожите и тъмнокожите.
Една от смъртоносните черти на COVID-19 е цитокиновата буря, която може да се развие при тежките случаи, която се проявява като супер възпаление и поражения на тъканите. Известно е, че витамин D регулира производството на възпалителните цитокини, като по този начин се намалява този риск. И накрая, витамин D е важен регулатор на имунната система, а нарушената регулация на имунната система е отличителен белег на тежък COVID19.
"Съветваме всички, особено възрастните хора, тези, които не излизат навън и тези с тъмна кожа, приемайте добавка съдържаща 10 микрограма (400 IU) витамин D всеки ден. Тази година съветът е по-важен от всякога с повече хора, прекарващи повече време вътре, поради което правителството ще помага на изключително клинично уязвимите да получат витамин D."
Също така не забравяйте, че можете да сведете до минимум нуждите си от витамин D, като се уверите, че също получавате достатъчно магнезий. За преобразуването на витамин D в неговата активна форма е необходим магнезий и изследванията са потвърдили, че по-висок прием на магнезий помага за намаляване на риска от дефицит на витамин D чрез активирането на по-голяма част от него.
Научен документ, публикуван през 2018 г. заключи, че до половината от всички американци които приемат добавки с витамин D може да не получават всички ползи от тях, тъй като витамин D се натрупва в неактивната си форма и причината за това е, че техните нивата на магнезий са твърде ниски.
Изследвания на GrassrootsHealth разкриват, че приемът на допълнителен магнезий може да намали нуждата от витамин D със 146%. Витамин К2 е друг важен ко-фактор и приемането на магнезий и витамин К2 могат да намалят нуждата от витамин D с до 244%.
Като цяло, доказателствата са безпогрешни - оптимизирането на нивата на витамин D може да сведе риска от заразяване с респираторна инфекция до миниум, било то обикновена настинка, сезонен грип или COVID-19.
Все повече факти има, които показват, че ако в крайна сметка се заразите с COVID-19, наличието на адекватно ниво на витамин D ще намали риска от хоспитализация и интензивно лечение, тъй като намалява тежестта на заболяването. Както споменахме по-рано витамин D също намалява риска от смърт от COVID-19.
Призовавам всички да споделят тази информация, за да можем да сведем до минимум допълнителните огнища. Отново, ако живеете в северното полукълбо, сега е моментът да проверите нивото си на витамин D и предприемете действия, за да го повишите, ако сте под 40 ng/mL (100 nmol/L). Експертите препоръчват ниво на витамин D между 40 и 60 ng/mL (100 до 150 nmol/L).
Статията How Long Will We Ignore the Truth About Vitamin D? Analysis by Dr. Joseph Mercola на английски език
Каталог пептиди 2025
1 януари 2025В каталога Пептиди 2025 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides
прочети ощеПептиди за кучета и котки
8 декември 2024Комплексно прилагане на няколко пептидни биорегулатора, въздействащи върху различни системи на организма (имунна, храносмилателна, опорно-двигателна). Пептидните биорегулатори първоначално са изолирани от органи и тъкани на животни, така че те имат максимален ефект върху животните. има обширна научна база данни, потвърждаваща ефективността на пептидните биорегулатори за домашни любимци и котки. Форми и дозировки в зависимост от теглото на животното: Лингвални пептидни биорегулатори и във вид на капсули, добавени към храната
прочети ощеКомплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи
прочети още