• Начало »
 • Новини »
 • Витамин D - Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин Д ? Анализ от Доктор Джоузеф Меркола

Витамин D - Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин Д ? Анализ от Доктор Джоузеф Меркола

20 февруари 2020
Витамин D - Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин Д ? Анализ от Доктор Джоузеф Меркола

Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин D?Анализ от Доктор Джоузеф Меркола

How Long Will We Ignore the Truth About Vitamin D? Analysis by Dr. Joseph Mercola.

 
СТАТИЯТА ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

Научна рецензия публикувана през 2006 заключи, че сезонният грип е най- вероятно свързан с преобладаващ дефицит на витамин Д през зимните месеци. Оттогава други проучвания също са потвърдили теорията.
 
Проучване през 2010 открива че има противоположна връзка между UVB излагане на слънце,  начинът по който тялото си набавя витамин D естествено и смъртните случаи от сезонен грип.
 
Витамин D защитава организма от туберкулоза, фатална болест на белите дробове която убива около 1.8 милиона хора на година.
 
Според скорошно проучване 82.2% от COVID-19 пациентите, които са тествани са с доказан недостиг на витамин D и неговото наличие влияе върху риска от заразяване с COVID-19, вероятността от хоспитализация и нуждата от интензивно лечение, както и върху риска от фатален край след заразяване.

Витамин Д може да намали риска от COVID-19 и други дихателни инфекции, като ограничава размножаването на вирусите, понижава производството на на възпалителни цитокини, поддържа целостта на ендотела и повишава ACE2 концентрациите, които намаляват вероятността от тежко протичане на COVID-19 .
 
С падането на температурите дихателните инфекции, като сезонният грип и настинка нарастват експоненциално. Много хора смятат, че това се дължи на студеното време, но всъщност излагането на ниски температури засилва имунната система.
 
Според проучване проведено от американската и канадската армии през 2002 излагането на ниски температури може да удвои количеството на клетките естествени убийци в тялото, които са част от нашата първа линия на защита срещу патогени и други увреждания на клетките.

Научна рецензия публикувана през 2006 заключи, че сезонният грип най-вероятно е свързан с недостига на витамин D през зимните месеци. Според авторите :
 
"През 1981, Р. Едгар Хоуп-Симпсън предлага, че един „сезонен стимул“, силно асоцииран със слънчевата радиация обяснява изключителната сезонност на грипните епидемии.

Слънчевата радиация активира засилено производство на витамин Д в кожата, дефицитът на витамин Д е често срещан през зимата и активната форма на  витамин Д, 1,25(OH)2D, има изразен ефект върху човешкият имунитет.
1,25(OH)2D действа като модулатор на имунната система възпрепятствайки прекомерната експресия на възпалителните цитокини и увеличавайки потенциала на "оксидативния взрив" на макрофагите.

Може би най-важното е, че драстично стимулира производството на мощни антимикробни пептиди, които съществуват в неутрофили, моноцити, естествени клетки убийци и в епителните клетки покриващи дихателните пътища, където те играят основна роля в защитата на белите дробове от инфекция."
 
 

Витамин Д

 
Източник: Cannel et.al. 2006: Умерените ширини показват сезонни вариации в процентите на вирусни инфекции, които съответстват на промените в слънчевата радиация. Тропическите ширини нямат висока разлика в процентите, тъй като слънчевата вариация е минимална.
 
Обратна връзка между смъртните случаи от грип и излагането на UVB лъчи

Докато витамин D се свързва с много ползи за здравето, връзката между витамин D и инфекциозните заболявания е особено силна. Например проучване от 2010 г от норвежки изследователи открива, че има обратна връзка между UVB слънчевото излагане, начинът по който тялото ви синтезира витамин D по естествен начин и смъртните случаи от грип.

Според авторите:

"Неепидемичният грип се среща предимно през зимния сезон в умерените региони. UVB изчисленията показват, че на високи географски ширини много малко или никакво количество Витамин D се произвежда в кожата през зимата."
 
Дори при 26°N (Окинава) има около четири пъти повече UVB
 
през лятото, отколкото през зимата. В тропическите региони има два малки пика във фотосинтезата на витамин D и практически няма сезонност на грипа.

Пандемиите могат да започнат с вълна в произволен сезон, докато вторичните вълни често се появяват през следващата зима. Така изглежда, че ниското съдържание на витамин D може да играе значителна роля за повечето грипове. Данните потвърждават хипотезата, че високата UVB радиация (ниво на витамин D), която се среща през лятото, действа по защитен начин по отношение на грипа"
 

Витамин D предпазва от сериозни белодробни заболявания

Проучвания потвърждават дългогодишното убеждение, че витамин D предпазва от туберкулоза, фатално белодробно заболяване, което убива около 1,8 милиона души по света всяка година. Това до голяма степен е свързано с витамин D стимулирани антимикробни пептиди (AMPs) като кателицидин (LL37).
 
В миналото туберкулозата се e лекувала, като пациентите са били интензивно излагани на слънце и всъщност Финсен получава Нобелова награда през 1903 г. за това решение. В началото на 20-ти век редовното излагане на слънце е било най-ефективната клинична стратегия за лечение на туберкулоза, но в крайна сметка е било преустановено с разработването на антибиотиците.
 
Проучване от 2011 г. в Science Translational Medicine изследва механизмите, отговорни за способността на имунната система да се предпазва от туберкулоза, което заключи, че Т-клетките играят централната роля. Те освобождават протеин, наречен интерферон-г, който от своя страна активира освобождаването на AMP, така че имунните ви клетки да могат да предприемат ефективна атака срещу туберкулозните бактерии.
 
Въпреки това, за да се случи това активиране, трябва да имате достатъчни нива на витамин D. При пациенти с ниски нива на витамин D този имунен отговор не е бил наблюдаван. Междувременно, сред тези с адекватни нива, е имало 85% намаление на колонно-образуващите туберкулозни бактерии. Както се съобщава от UCLA:

"Екипът отбелязва, че витамин D може да подпомогне както вродения, така и придобития имунитет, като две системи, които работят синергично заедно при борбата с инфекциите. Предишни изследвания на екипа установиха, че витамин D играе ключова роля в производството на молекула, наречена кателицидин, която помага на вродената имунна система да убива туберкулозните бактерии.
 
Хората се раждат с вроден имунитет, който е предварително програмираната част от имунната система. Настоящите изследвания показват, че витамин D също е от решаващо значение за действието на Т клетките, ключови играчи в придобития имунитет, високоспециализирана система, която хората придобиват с течение на времето, когато се сблъскват с различни патогени."

Повече от 80% от пациентите с COVID са с недостиг на витамин D


В момента инфекцията, която трябва да се отбележи, разбира се е, COVID-19, а витамин D изглежда също има много общо с риска от тази инфекция. Според испанско проучване, публикувано онлайн на 27 октомври 2020 г. в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 82,2% от изследваните пациенти с COVID-19 са били с дефицит на витамин D. Както съобщават авторите:

" При пациенти с COVID-19 средните нива ± SD 25OHD са 13,8 ± 7,2 ng/ml, в сравнение с 20,9 ± 7,4 ng/ml при контролите.

Стойностите на 25OHD са по-ниски при мъжете, отколкото при жените. Дефицитът на витамин D е установен при 82,2% от случаите на COVID-19 и 47,2% от контролите, базирани на населението.
 
25OHD корелира обратно  със серумния феритин и нивата  на  D-димер.  Пациентите  с  дефицит  на  витамин  D  с  COVID-19  са имали по-често хипертония и сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на серумен феритин и тропонин, както и по-дълъг болничен престой в сравнение с тези със серумни нива на OHD 25 ≥ 20 ng/ml.

Въпреки че това конкретно проучване не успя да открие връзка между нивата на витамин D и тежестта на заболяването, други проучвания показват, че пациентите с по-високи нива са склонни да имат по-леко заболяване. Всъщност едно такова проучване установи, че рискът от развитие на тежък случай на COVID-19 и смърт от него на практика изчезва, след като нивото на витамин D надвиши 30 ng/mL (75 nmol/L).
 
“ Позитивността на SARS-CoV-2 е силно и обратно свързана с циркулиращите нива на 25(OH)D, една взаимовръзка, която се потвърждава в различните географски ширини, раси/етноси, двата пола и възрастови групи. ~PLOS ONE 17 септември 2020 г”

Други изследвания, разглеждащи витамин D и смъртността от COVID-19 откриха, че хората с ниво на витамин D между 21 ng/mL (50 nmol/L) и 29 ng/mL (75 nmol/L) имат 12,55 пъти по-висок риск от смърт от тези с ниво над 30 ng/mL. Наличието на ниво под 20 ng/mL е свързано с 19,12 пъти по-висок риск от смърт.
 

Витамин D намалява риска от положителен тест за COVID-19

Витамин D е също свързан и с по-нисък риск от положителен тест за COVID-19. Това показва най-мащабното проучване направено до момента на базата на данни за 191 779 американци пациенти, които са били тествани за SARS-CoV-2 между март и юни 2020 г и са си правили тест за витамин D някога през предходните 13 месеца.
 
 
От тези с ниво на витамин D под 20 ng/ml (дефицит), 12,5% са дали положителен резултат за SARS-CoV-2, в сравнение с 8,1% от тези, които са имали ниво на витамин D между 30 и 34 ng/ml (нормално) и 5,9% от тези, които са имали оптимално ниво на витамин D 55 ng/ml или повече. 
 
Как влияе витамин D на COVID-19 ?
 
През юни 2020 г. стартирах информационна кампания за витамин D, която включваше разпространяването на научен доклад. Този доклад, както и двуминутен тест за риска от COVID са достъпни на StopCovidCold.com.

На 31 октомври 2020 г. моят научен доклад „Доказателства относно витамин D и риска от COVID-19 и неговата тежест“, написан в съавторство с Уилям Грант и Д-р Карол Вагнер, като и двамата са част от експертния панел за витамин D на GrassrootsHealth, е публикуван и в списанието Nutrients. Можете да прочетете документа безплатно на уебсайта на списанието.

Както е отбелязано в този документ, тъмния цвят на кожата, напредналата възраст,
съществуващи хронични болести и недостигът на витамин D са все предпоставки за тежко протичащ COVID и от тях дефицитът на витамин D е единственият фактор, който лесно се повлиява.

Може да успеете да излекувате хроничното заболяване, но това обикновено отнема време. От друга страна, оптимизирането на вашия витамин D може да бъде постигнато само за няколко седмици, като по този начин  значително намалявате риска от тежък COVID-19.

В нашия доклад разглеждаме няколко от механизмите, чрез които витамин D може да намали риска от COVID-19 и други респираторни инфекции, включително, но и не само, както следва : 
 
 • Намаляване на живота и репликацията на вирусите
 • Намаляване на производството възпалителни цитокини
 • Поддържане на целостта на ендотела — Ендотелната дисфункция води до съдово възпаление и нарушено съсирване на кръвта, два отличителни белега на тежък COVID-19
 • Повишаване концентрациите на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) предотвратява навлизането на вируса в клетките чрез ACE2 рецептора - ACE2 се понижава при SARS-CoV-2 и чрез увеличаване на ACE2, вие също избягвайте прекомерното натрупване на ангиотензин II, пептиден хормон, който увеличава риска от тежък COVID-19
 
Витамин D също е важен компонент от превенцията и лечението на COVID-19 поради факта, че:
 
 • Засилва цялостната имунна система, като модулира естествения и придобит имунен отговор
 • Намалява респираторния дистрес
 • Подобрява цялостната белодробна функция
 • Подпомага производството на сърфактанти в белите дробове, които подпомагат изчистването на течности
 • Намалява риска от съпътстващи заболявания, свързани с лоша прогноза при COVID-19, включително затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания

Данни от 14 изследвания - обобщени в таблица 1 на нашия доклад сочат, че нивата на витамин D в кръвта са обратно пропорционални на честотата и/или тежестта на COVID-19.
 

Характеристики на COVID-19, свързани със статуса на витамин D


Нашето проучване описва няколко характеристики на COVID-19, които предполагат че витамин D е от голямо значение. Като за начало, SARS-CoV-2 се появи през зимата в северното полукълбо, а когато преминахме към лятото, положителните тестове, хоспитализациите и смъртността намаляха. Така че, като цяло разпространението на COVID-19 обратно корелира със слънчевите UVB дози и производството на витамин D, точно както сезонният грип.

Също, хората с по-тъмна кожа имат по-висок процент на зараза с COVID-19 и смъртност, отколкото хора с по-светла кожа.
Витамин D се произвежда в кожата при на излагане на слънце, но колкото по-тъмна е кожата, необходимостта от слънце е по-голяма, за да се поддържа оптимално ниво на витамин D. В резултат на това дефицитът на витамин D е далеч по-висок сред чернокожите и тъмнокожите.

Една от смъртоносните черти на COVID-19 е цитокиновата буря, която може да се развие при тежките случаи, която се проявява като супер възпаление и поражения на тъканите. Известно е, че витамин D регулира производството на възпалителните цитокини, като по този начин се намалява този риск. И накрая, витамин D е важен регулатор на имунната система, а нарушената регулация на имунната система е отличителен белег на тежък COVID19.
 
Англия ще раздава безплатни добавки с витамин D

Според доклад на BBC News от 28 ноември 2020 г. британските здравни служители препоръчват на хората да приемат допълнително витамин D тази зима, за да намалят риска от респираторни инфекции, включително COVID- 19.
Подобни препоръки бяха издадени и до държавните здравни служби в
 
Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. За съжаление няма такива препоръки издадени в САЩ, поради което споделянето на тази информация е толкова важно.

Домовете за възрастни хора в Обединеното кралство ще получават достатъчно добавки с витамин D за задоволяването на всички жители и хора от списъка на "изключително клинично уязвими", като имат възможността да им бъдат доставени безплатни добавки с витамин D за четири месеца до техните домове от януари 2021 г.
Въпреки че препоръчаната доза е от 100% до 180% по-ниска от идеалният диапазон
6 000 до 8 000 единици на ден, главен диетолог в Public Health England, д-р Алисън Тедстоун каза пред BBC:

"Съветваме всички, особено възрастните хора, тези, които не излизат навън и тези с тъмна кожа, приемайте добавка съдържаща 10 микрограма  (400 IU) витамин D всеки ден. Тази година съветът е по-важен от всякога с повече хора, прекарващи повече време вътре, поради което правителството ще помага на изключително клинично уязвимите да получат витамин D."
 
Прием на някои допълнителни хранителни добавки намаляват нуждите от витамин D
 
Ако не можете достатъчно да се излагате на слънце, за да поддържате нивото на витамин D в кръвта от 40 ng/mL (100 nmol/L) до 60 ng/mL (150 nmol/L), добавка с витамин D3 е силно препоръчителна. Само не забравяйте, че най-важният фактор е нивото на този витамин в кръвта, а не дозата, така че преди да започнете, направете тест, за да знаете вашето стартово ниво. Това ще ви помогне да определите идеалната си доза, тъй като тя може да варира значително при различните хора.

Също така не забравяйте, че можете да сведете до минимум нуждите си от витамин D, като се уверите, че също получавате достатъчно магнезий. За преобразуването на витамин D в неговата активна форма е необходим магнезий и изследванията са потвърдили, че по-висок прием на магнезий помага за намаляване на риска от дефицит на витамин D чрез активирането на по-голяма част от него.

Научен документ, публикуван през 2018 г. заключи, че до половината от всички американци които приемат добавки с витамин D може да не получават всички ползи от тях, тъй като витамин D се натрупва в неактивната си форма и причината за това е, че техните нивата на магнезий са твърде ниски.

Изследвания на GrassrootsHealth разкриват, че приемът на допълнителен магнезий може да намали нуждата от витамин D със 146%. Витамин К2 е друг важен ко-фактор и приемането на магнезий и витамин К2 могат да намалят нуждата от витамин D с до 244%.
 

 

Vitamin D

 

Извод

Като цяло, доказателствата са безпогрешни - оптимизирането на нивата на витамин D може да сведе риска  от заразяване с респираторна инфекция до миниум,  било то обикновена настинка, сезонен грип или COVID-19.

Все повече факти има, които показват, че ако в крайна сметка се заразите с COVID-19, наличието на адекватно ниво на витамин D ще намали риска от хоспитализация и интензивно лечение, тъй като намалява тежестта на заболяването. Както споменахме по-рано витамин D също намалява риска от смърт от COVID-19.

Призовавам всички да споделят тази информация, за да можем да сведем до минимум допълнителните огнища. Отново, ако живеете в северното полукълбо, сега е моментът да проверите нивото си на витамин D и предприемете действия, за да го повишите, ако сте под 40 ng/mL (100 nmol/L). Експертите препоръчват ниво на витамин D между 40 и 60 ng/mL (100 до 150 nmol/L).
 
След установяване на текущото си ниво на витамин D, използвайте витамин D калкулатора на GrassrootsHealth, за да определите колко витамин D ще ви е необходим, за да достигнете целевото си ниво и не забравяйте, че увеличаването на приема на магнезий и витамин К2 ще оптимизира усвояването и използването на витамин D.
 
Проверете нивото си на витамин D след три-четири месеца, за да сте сигурни, че сте достигнали вашето целево ниво. Ако сте, значи приемате правилната доза. Ако е все още ниско (или сте достигнали ниво над 80 ng/mL), ще трябва да коригирате дозата си съответно и да повторете теста след още три-четири месеца.

Статията How Long Will We Ignore the Truth About Vitamin D? Analysis by Dr. Joseph Mercola на английски език

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още