За витамините и витамин B17

4 декември 2020
За витамините и витамин B17

Днес на науката са известни 13 органични химични съединения – „витамини“, задължителни компоненти на нашата храна. Но има и такива витамини, чиято „задължителност“ не е напълно доказана, но въпреки това се причисляват към групата на витамините. Такива са, например, флавоноидите (витамини Р), парааминобензоената киселина (витамин Н1), холин (витамин В4), инозит (витамин В8), оротовата киселина (витамин В13), пангамовата киселина (витамин В15) и др.  Въпреки това, тяхното значение за нормалното функциониране на човешкия организъм не бива да се пренебрегва и макар и с някои резерви, ние ще ги причислим към групата на витамините.

витамини 

Биологичноактивни вещества приемани като Витамини, години на откриване и източници

Витамин Година на откриване Източник

Витамин А (ретинол) 1913 Рибено масло от треска

Витамин В1 (тиамин) 1910 Оризови люспи

Витамин С (аскорбинова к-на) 1920 Цитрусови плодове

Витамин D (калциферол) 1920 Рибено масло от треска

Витамин В2 (рибофлавин) 1920 Месо, млечни продукти, яйца

Витамин Е (токоферол) 1922 Житни зародиши, олио

Витамин К1 (филохинон) 1929 Зелени листа

Витамин В5 (пантотенова к-на) 1931 Месо, зърнени храни

Витамин В7 (биотин) 1931 Месо, млечни продукти, яйца

Витамин В6 (пирисоксин) 1934 Месо, млечни продукти

Витамин В3 (ниацин) 1936 Месо, зърнени храни

Витамин В9 (фолиева к-на) 1941 Зелени листа

Витамин В12 (кобаламин) 1948 Черен дроб, яйца

Както се вижда в таблицата в буквените означения липсват буквите от F до J, а означенията от Е прескачат на К. Това е, защото много вещества, приети като витамини (със означение на съответната буква), са причислени, поради своето физиологично действие, към групата на витавин В. Други са декласифицирани като „витамини“, тъй като не отговарят на всички условия за да се нарекат така.Някои от тях се означават като „витаминоподобни вещества“, което според нас е подходящо определение.

Реквалифицирани витамини или витаминоподобни вещества

Витамин Химично наименование Основание за реквалифициране

Витамин В4 Аденин Метаболит, синтезира се в организма

Витамин В8 Аденилова к-на Метаболт, синтезира се в организма

Витамин F Незаменими мастни к-ни Необходими в големи количества

Витамин G Рибофлавин Реквалифициран като витамин B2

Витамин Н Биотин Реквалифициран като витамин B7

Витамин J Холин Реквалифициран като витамин B2

Витамин L1 Антранилова к-на Не е задължителна

Витамин L2 Аденилтиометил пентоза Метаболит, синтезира се в организма

Витамин M Фолиева к-на Рекласифицирана като витамин В9

Витамин O Карнитин Синтезира се в организма

Витамин P Флавоноиди Нямат качества на витамини

Витамин PP Ниацин Рекласифицирана като витамин В3

Витамин S Салицилова к-на Няма качества на витамин

Витамин U S-метилметионин Метаболит, синтезира се в организма

 

В литературата и в медиите могат да се срещнат и други „витамини“ – реквалифицирани или неприети като витамини. Така, например витамин В9 е фолиева киселина, а 5 от нейните соли – фолати, са означени като витамин В11 до витамин В16, които всъщност са различни форми (соли) на витамин В9. Означенията витамин В21 и витамин В22се използва от лечители хомеопати за хипотетично съществуващи вещества в техните „лечебни средства“.Срещат се и „витамини“ от групата „В“, означени с буквени индекси, като например „Bm“, както и „витамини“ от групата „D“ достигащи до D7. В последните години нашумя „противораковото средство“ лаетрил, означено като витамин В17. Това, всъщност е познатият отдавна амигдалин – отровен гликозид, съдържащ се в ядките и семките на горчивите бадеми, ябълките, сливите и прасковите. Като витамин N се среща липоевата киселина, а противовъзпалителното средство ибупрофен, с химично наименование 2-(4-изобутил-фенил)-пропионова киселина, е обявено за витамин I.

 

  • Фриволното обявяване за „витамин“ на всяко биологично активно вещество може да доведе до объркване както на специалиста, така и на неспециалиста, затова трябва да се придържаме към официално приетите правила от науката.Многобуквието в означаването на витамините също може да доведе до объркване. Вече „има“ витамин V – това е лекарството силденафил цитрат, което се препоръчва при дисфункция на ерекцията,а индексът „V“ идва от Viagra. Любителите на алкохола пък си имат витамин W („W“ – отWhiskey).

 

В нашия разказ за витамините ще разагледаме преди всичко официално приетите 13 наброй витамини, които ще се опитаме да представим по-дробно. Но ще разгледаме и някои от тези „декласифицирани витамини“, които се представят като „витаминоподобни вещества“. Те, като биологичноактивни вещества притежават много от качествата на „истинските витамини“, а някои от тях са възприети в популярната литература и в медиите като истински  витамини,затова заслужават нашето внимание.

 

Витамин В17 (Амигдалин/Лаетрил)

 

Години наред това вещество, съставено от две захарни молекули (едната бензалдехид, а другата цианид), е смятано за витамин, причисляван към В-групата под номер 17. Съвременните проучвания обаче установяват, че амигдалинът (другото название на витамин В17) по-скоро принадлежи към т.нар. „витаминоподобни съединения”, което в никакъв случай не намалява полезното му действие за организма, особено при борбата с раковите образувания, тъй като съдържащият се в него цианиден компонент уврежда и унищожава клетките на рака. Макар да няма стопроцентово доказателство за неговата токсичност, прекомерния прием на В17 може да бъде нездравословен поради наличието на цианид в състава на витамина.

Пречистената фрма на витамин В17, известна като лаетрил, се използва орално или на инжекции за лечение на рака (в момента това вещество не е разрешено в САЩ поради необходимостта от провеждане на допълнителни изследвания, които да докажат ефикасността му). Факт е обаче, че за народи, които се хранят с храни, богати на В17, ракът е непознат. Пример за това са жителите на долината Хунза на границата между Индия и Пакистан, за които кайсията, чиито костилки са богати на витамин В17, е неизменна част от хранителния режим. Всяка пролет с напъпването на кайсиевите дръвчета, те престават да поемат храна и единственото, което консумират, е специфична местна напитка, приготвена от сушени кайсии и вода. Тази тяхна т.нар. „гладна пролет” провеждат в период от 2-3 месеца до узряването на кайсиите, като през този период организмът бива захранен с балансирано количество амигдалин.

Витамин В17 може да се счита ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приеман редовно чрез изяждане на няколко горчиви ядки от типа на горчивия бадем, кайсия или ябълка. Други добри източници на витамин B17 са покълнали семена, люцерна, покълнали бобови, просо и леща.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още