Какво е колаген и защо да изберем натурален колаген от Inventia ?

5 май 2016
Какво е колаген и защо да изберем натурален колаген от Inventia ?
Над 30% от белтъчините в човешкото тяло са колаген, който е основната съставка на съединителната тъкан, чийто различни видове се намират в цялото тяло. Колагенът също съставлява над 70% от белтъчините в кожата. Тя е най-големият орган, има защитна роля и ни помага да регулираме температурата на тялото.
 
Колагенът е основен градивен елемент на кожата. Той е най-важният белтък, който придава на кожата нейната гладкост, еластичност и младежки вид.
Колагенът се среща при всички гръбначни организми, но не и в растенията. В природата той се среща само при животните, затова употребата на термина „колаген“ във връзка с растителни белтъчини е подвеждаща (въпреки че много компании използват термина за маркетингови цели).
 
Въпреки че колагенът неизменно е свързван с кожата и начина, по който тя изглежда, той изобилства в цялото ни тяло. Костите, връзките, сухожилията и хрущялите са изградени от белтъчини, между които колагенът доминира и тяхната сила и подвижност зависят от качеството на наличния колаген.
Колагенът присъства също и във всички гладки мускули, кръвоносни съдове, храносмилателния тракт, роговиците, сърцето, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур, поддържайки заедно клетките и тъканите. Колагенът е основен компонент дори на косата и ноктите.
 
Този белтък е като цимент или скеле, което поддържа всичко заедно и играе важна роля в много жизнени процеси.

Как се формира колагенът?

Аминокиселините са основните градивни единици, формиращи пептидните вериги, които след това се навиват една около друга, образувайки по-сложни фибрили и накрая – фибри. Фибрите и фибрилите са неразтворими и играят поддържаща роля в организма, като придават на структурите му сила и гъвкавост.
 
Тялото непрекъснато подновява своя колаген, като произвежда нови фибри през цялото време. Фибробластите (клетките, които произвеждат колагенови нишки и се намират в съединителната тъкан), обаче, с възрастта започват да стават по-слабо активни.
 
Колагеновите нишки стават по-дебели и лесни за разкъсване и след 25-30-годишна възраст количеството колаген, което те произвеждат, намалява с около 1% на година. Това намаляване на нашия колаген се засилва с времето и започваме да забелязваме симптомите на остаряването: бръчки, болки в ставите, увиснала кожа, разширени вени и други. И така качеството и количеството на колагена в нашето тяло могат директно да повлияят върху качеството на живота ни.
 
Видът и състоянието на кожата ни зависят от качеството на колагеновите нишки. Отслабени колагенови нишки означават сбръчкана и увиснала кожа.
 
Години наред козметичната индустрия се стреми да намери ефективна формула, чрез която да се забавят или дори да се отменят дегенеративните процеси. Веднага щом връзката между загубата на колагена и остаряването е доказана, учените и специалистите по разкрасяване насочват вниманието си към начините, по които тялото може да си набави загубения колаген.
 
Първоначално колагенът е добиван от телешко месо и е използван в широк спектър в козметичните продукти и естетическата медицина.
 
По-голямата част от колагена, който се предлага на пазара като хранителни добавки, е т.нар. хидролизиран колаген – с други думи, желатин. Той е произведен от говежди, свински или рибни влакна или хрущяли и (тъй като тези влакна са неразтворими) трябва да се обработи чрез ензими или температура, за да се разгради до смилаеми парчета белтъчни вещества, биологично неактивни, които някога са били част от колагенови пептидни вериги.
 
Много компании твърдят, че използват т.нар. „растителен колаген“. Тези заместители на животинския протеин често пъти са направени от хидролизиран пшеничен или соев протеин и са резултат от видоизменени прости протеини, които, също като говеждия колаген, са биологически неактивни. Това означава, че този колаген не може да прониква в кожата, което го прави не повече от един страхотен овлажнител, свързващ много вода по повърхността на кожата.
 
Натурален жив колаген Inventia от aloha.bg
 
Натуралният колаген от INVENTIA е ново поколение от този жизненоважен протеин. Той не се произвежда от хидролизирани фибри; всъщност той е про-колаген, което означава, че все още не се е превърнал във фибрили и затова е разтворим. Това е рибен колаген с тройна спирална структура (тропоколаген), който има много сходна химична структура с човешкия белтък, затова лесно се абсорбира в тялото. Той е биологически активен, което означава, че все още е жив белтък, не е разрушен от обработка, запазен във формата, под която съществува в природата.
Нехидролизиран колаген означава, че колагенът е извлечен без да се разрушава тройната спирална структура и по този начин се поддържа неговата биоактивност (като на жива клетка).
Това, което се получава, е, че колагенът при контакт с човешката кожа по естествен път се разгражда на пептиди и аминокиселини, които са толкова малки, че могат да проникнат в кожата и да помогнат за производството на колаген.
 
Абсорбиращите се къси вериги от колагенови пептиди стимулират активността на фибробластите да произвеждат колаген и протеогликани, които са основни компоненти на кожата.
 
МЛЕЧНА КИСЕЛИНА
Овлажнява, регенерира и нежно ексфолира, като повишава пропускливостта на кожата.
 
ЕЛАСТИН
Създава мрежа за поддържане на фибрите в кожата и е отговорен за осигуряването на твърдостта, гъвкавостта и еластичността на кожата. Заглажда бръчките, регенерира и овлажнява.

Защо натуралният колаген е единственият правилен избор за вашата кожа?

Отговорът е много лесен.
Inventia e единствената компания, която предлага продукт, съдържащ най-важния белтък в човешкия организъм – колаген, в неговата природна форма (нехидролизиран), идентична с естествено съдържащия се в тялото.
 
Продуктите на INVENTIA притежават невероятната сила на уникалния Натурален колаген под формата на тройна спирална структура, която не може да се намери никъде другаде.

Защо имаме нужда от колаген?

Колагенът допринася за младия вид на кожата, формирайки нейни основни структурни елементи в колагеновия матрикс в дермата. Той осигурява структурата, поддържаща епидермиса и придава на кожата ви младежка пълнота. Когато колагеновите молекули са разрушени, кожата губи своята еластичност и започва да увисва, да се сбръчква и старее.
 
Колагенът е съставен от три вериги, плътно усукани една около друга, образуващи триизмерна, тройна спирална структура. Тези вериги се състоят от аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин. Хидроксипролинът играе особено важна роля за стабилизирането на колагеновата тройна спирала, предпазвайки я от разкъсване и унищожаване от тялото – процес, който води до стареене на кожата.
 
В допълнение към неговата структурна роля, колагенът регулира също и активността на фибробластите в кожата. Фибробластите са клетките, които са отговорни за възстановяването на съединителната тъкан, включително колагеновия матрикс в дермата, и играят решаваща роля при заздравяване на рани.
 
С остаряване на тялото то губи способността си да образува нов колагенС остаряване на тялото, то губи способността си да произвежда нов колаген. Това засяга производството и дейността на фибробластите, които, на свой ред, произвеждат все по-малко и по-малко колаген с времето.
 
Не само че вашето тяло с годините е по-неспособно да произвежда нов колаген, но също така и процесът на стареене разрушава съществуващия колагенов матрикс, който става разпокъсан или начупен. Фибробластите вече не могат да се прикрепват към разпокъсания колаген и да изпълняват тяхната възстановителна функция. При по-стара кожа, свитите фибробласти произвеждат по-малко количество колаген и по-голямо количество ензими, разрушаващи колагена, което впоследствие разрушава протеините, образуващи колагеновия матрикс. Това е продължителен, саморазрушителен цикъл, който засилва процеса на стареене.

Какво става с кожата ни, когато остаряваме?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и като такава е изложена на въздействие на околната среда. Тя е най-видимият индикатор за възрастта и начина ни на живот.
 
Колагеновият матрикс е отговорен за поддръжката на кожата, твърдостта, еластичността, хидратацията и постоянното производство на нови кожни клетки.
Кожата остарява заради намален синтез на колаген. Козметиката с натурален полски колаген от Inventia и хранителните добавки с колаген са добро решение в борбата с бръчките, увисналата кожа и загубата на здрав, младежки вид на кожата
 
Колкото повече колаген имате, толкова по-здрава, еластична и гъвкава е вашата кожа и толкова по-младежки изглежда. Тревожното е, че губим по 1% от колагена всяка година след 25-ата ни годишнина.
 
Тази загуба причинява стареене на кожата, включително бръчки, фини линии, суха, проблемна и изтъняваща кожа.
 
Фините линии, бръчките, увисналата кожа и загубата на здрав, младежки вид, комбинирани с естествения спад в способността на тялото да възстановява нови клетки, са видимите признаци на остаряване. Вредните въздействия на околната среда, като ултравиолетовите лъчи, студа и замърсяването, причиняват потъмняла, груба, суха кожа и малки линии и бръчки.
 
През последното десетилетие интензивни проучвания върху стареенето на кожата показват, че основната отличителна черта между младежката и стареещата кожа са здравето и целостта на колагеновия матрикс в дермата, която е поддържащата структура под повърхността на кожата.
При стареещата кожа, колагеновият матрикс е отслабен, начупен и разпокъсан, нарушаващ структурата на дермата. С разрушаването на колагеновия матрикс, той става чуплив и крехък и все повече губи способността си да поддържа хидратацията. В резултат на това, кожата изтънява, губи еластичността си, започва да увисва и да се сбръчква.
 
Поддържането на здравината и структурата на колагеновия матрикс е изходът от тези кожни проблеми и може драматично да подобри младежкия вид на кожата.
 

Нашата формула на тройната спирала

Открита и разработена в края на 80-те години на 20-и век, Формулата позволява да се извлече колаген Тип 1 от сладководни риби. Продуктите са уникални. Те съдържат нехидролизиран, биологично активен рибен колаген Тип 1. Учените са открили, че могат да извличат натурален колаген без да използват никакви химикали и най-важното – без да увреждат тройната спирална структура на колагена. Благодарение на това, биоактивността на колагена е била запазена.
 
Нашият колаген е като жива клетка, която при контакт с човешката кожа се разгражда по естествен начин до пептиди и аминокиселини, които имат ниско молекулно тегло и могат да проникват в кожата и да помагат за производството на колаген. Абсорбиращите се къси вериги от колагенови пептиди стимулират активността на фибробластите да произвеждат колаген и протеогликани, които са основни компоненти на кожата.
Тялото е стимулирано да възстановява и подсилва колагеновия матрикс. Колагеновите нишки формират, укрепват колагеновия матрикс в дермата. Колагенът подобрява еластичността на кожата като увеличава плътността на фибробластите (клетките, отговорни за възстановяване на съединителната тъкан) и хидратацията на кожата и наред с това намалява фините бръчки.
Нашият колаген стимулира естественото производство на колаген от организма. Когато тялото усеща колагена в кръвообращението, то стимулира разпространението на фибробластите, подсилващи колагеновия матрикс и играещи ключова роля при лекуване на раните.

С какво сме различни?

За да бъде полезен за кожата, колагенът трябва да е биоактивен, лесно и бързо да се абсорбира от организма.
 
Асортиментът на INVENTIA съдържа чист, натурален колаген, извлечен от кожата на сладководна риба, която е с ниско съдържание на натрий и елиминира възможността за замърсяване с живак. Този колаген е добит чрез уникален процес без употребата на никакви химикали. Това е изключителен начин за извличане на колаген, защото обикновено колагенът, добит от телешки и свински кожи, вече е „нарязан“ на парчета и така биоактивността не е запазена.
 
Когато колагенът се извлича от говежди източници, молекулите са твърде големи, за да проникнат в кожата. Те остават на повърхността. Докато нашият натурален Колаген, благодарение на запазената Тройна Спирала, която остава недокосната, запазва своята биологична активност и се разпада по естествен път. Като се разгражда в нашата кожа, той достига възможно най-ниското молекулно тегло. Колкото по-ниско е молекулното тегло, толкова по-лесно е за тялото да абсорбира колагена.
 
Нехидролизираният рибен колагенов протеин е познат като най-богатия на колаген Тип 1 – същият тип, който се намира в кожата.
Колагеновите пептиди също могат да накарат тялото да произвежда собствен колаген, като стимулират разпространението на фибробластите – клетките, отговорни за производството на нов колаген. Това се наблюдава с увеличаването на плътността на фибробластите и диаметъра на колагеновите нишки в кожата, които подобряват нейната здравина, еластичност и структура
 
Чрез стимулиране на синтеза на колаген, колагеновите пептиди повишават способността на външния слой на кожата да свързва вода, намалявайки фините линии и предотвратявайки образуването на дълбоки бръчки.

За кого е нашият колаген?

Благодарение на уникалните си качества, козметиката на INVENTIA действа перфектно и на млада, и на зряла кожа. На нашите по-млади клиенти, продуктите допринасят чрез интензивно овлажняване на кожата. Те са направени, за да подчертаят естествената красота, да запазят текстурата и цвета, да поддържат нейния сияен блясък.
 
На нашите по-зрели клиенти, продуктите помагат за намаляването на признаците на старееща кожа и засилват нейната устойчивост и сияйност. Тази формула за трансформиране на кожата помага да се намали броят на бръчките, като повиши влажността и подобри цвета и. Формулата на натуралния рибен колаген поддържа твърдостта и еластичността на кожата чрез увеличаване на производството на колаген.
 
Ежедневната употреба на нашите продукти води до по-стегната кожа, с равномерен цвят, добре хидратирана, блестяща, с младежки и здрав вид.
Колагенът намалява фините линии и бръчки и възстановява съединителната тъкан, така че ще спечелите и по-силни, по-здрави и по-бързо растящи коса и нокти.
 
Хората, които страдат от болки в ставите и определени кожни проблеми, като екзема, също наблюдават подобрение на тези състояния.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още