Йордан Василев за сътворението на света и храната

26 декември 2017
Йордан Василев за сътворението на света и храната

Йордан Григоров Василев е роден в Русе. Завършил е МГ „Баба Тонка” със сребърен медал в родния си град. Магистър е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Издал е книгите: „Исус днес ...ако ходеше по земята”, „Синята раса”, „Блокът” „Студентът”, „Пътят на Йехова” и „Любовно адажио”. Той е изследвач на Библията от 1991 г. Член е на Църквата на адвентистите от седмия ден от 1994 г. От 1997 г. непрекъснато е съботноучилищен учител. Вълнува се от темите за здравето и подходящата диета. От 2002 г. е вегетарианец. Завършил е курс по превантивна медицина в град Каварна при д-р Хавличек през 2004 г. и такива в санаториума в село Баните през 2016 г.

Когато Бог създава нашите първи родители, Той им определя и диетата, която най-много подхожда на техния организъм. Това са плодовете и зърнените храни. „Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна” (Библията, Битие 1:29, издание 2005 г.). Както всеки производител, така и нашият Създател ни е оставил указания кое е най-добро за нас, за да сме здрави. Така Адам и Ева живели в Едем и се радвали на здраве и благополучие.

След грехопадението, обаче, условията се променят, човечеството и планетата Земя деградират, затова хората започват да отглеждат животни, за да се хранят с млякото им. Така например Авел е бил животновъд. Някои хора преди потопа са си позволявали да убиват животни, за да ядат месото им – нещо, което е било тогава забранено от Бога. След потопа на Ной и потомството му е разрешено да яде месо, но от чисти животни (вж. Библията, книгата Левит, 11 глава). Бог позволява това, тъй като след потопа условията за живот се променят драстично още веднъж и хората трябва да се хранят редовно и през неблагоприятните сезони. Резултатът от яденето на месо е, че човешкият живот се намалява скокообразно – от няколко века преди потопа до няколко десетилетия след него.

Зад всички тези промени на здравословното хранене стои мистериозният и важен витамин В12. Той може да бъде открит както в животинската храна, така и в растителната. Проблемът при съвременните хора е, че храносмилателната им система не може да усвои този витамин от плодовете и зеленчуците. Единственото решение е да се приемат умерено яйца, мляко и млечни продукти. За тези, които са вегани, е необходимо да си бият инжекции с витамин В12 или да си го впръскват в носа.

CureSupport Miravital представя една уникална и патентована назална форма на Витамин B12, която гарантира много бързо усвояване без нужда от инжекции и таблетки. Капките се приемат през носа. Клиничните изследвания показват, че назалната формула на витамин B12 осигурява необходимото количество до един час след приема.

Продуктът Витамин B12 капки за нос 5000 mcg Methylcobalamin е подходящ за вегани и има лиценз от The Vegan Society. Не съдържа ГМО !

Защо е важен витамин В12? Той е важен за нормалното функциониране на мозъка и на нервната система. Дефицитът на витамин В12 води до слабост, лесна умора и прималяване; учестено биене на сърцето и проблеми с дишането; пребледняване; липса на апетит; лесно кръвонасядане, кървене, включително и на венците; загуба на тегло и диария или запек. Един или няколко от тези симптоми показват недостиг на витамин В12. Той е основополагащ за нормалното изграждане и функциониране на нашето тяло. Този витамин спомага за нормалния метаболизъм в организма ни; за функциониране на нервната система; за метаболизма на хомоцистеин; за функциониране на психиката ни; за образуването на червени кръвни телца в кръвта; за функциониране на имунната систсема и за преодоляването на отпадналостта и умората.

Как да си набавяме витамин В12? По принцип този витамин се намира в месото, рибата и най-вече в черния дроб на животните, но възникват някои проблеми. При консумация на месо заедно с полезните вещества се приемат и доста вредни, например като наситени мастни киселини и лош холестерол, които водят до рак, високо кръвно, инфаркт или инсулт. Как да избегнем тези опасности? Чрез приема на мляко, млечни продукти и яйца. В тези храни също се съдържа в достатъчни количества витамин В12 без изложените по-горе вредни ефекти.

Някои запалени любители на здравословното хранене смятат, че трябва да се върнем към райската диета, но съм длъжен да кажа, че те са в риск, тъй като витамин В12 не се усвоява от човешкия организъм от растителната храна. Затова най-добрата диета засега се състои основно от зърнени храни, плодове, зеленчуци, умерено количество яйца, мляко и млечни продукти и ядки. Тази диета гарантира нормалното функциониране на организма без опасните ефекти на месото.

Йордан Василев

Вижте още статии в блога на aloha.bg

 Нутриционистът Елена Терзиева с още информация за витамин B12  Мартин Гергов за трансформацията от четирикратен шампион до Mr.3hours

 

Пробиотиците подпомагат положително здравето, въздействат на имунитета, но само ако се използват висококачествени продукти. Ето защо е важно да се знае какво да се съблюдава, когато човек прибягва до тяхната покупка и прием.

прочети още

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

Lactobacillus bulgaricus е част от рода Лактобацилус, който представлява голяма група бактерии. Те съставляват съществена част от групата на млечнокиселите бактерии, наречени така, тъй като повечето от тях превръщат лактозата в млечна киселина. Родът Лактобацилус понастоящем се състои от над 125 вида и обхваща широко разнообразие от микроорганизми. Те са често срещани в природата. Много видове се срещат в гниещата растителност. Образуваната от тях млечна киселина подкиселява средата, което инхибира растежа на някои болестотворни бактерии.

прочети още