Златните наночастици и ролята им за красотата

3 април 2018
Златните наночастици и ролята им за красотата

След като разгледахме ползите от микроелемента мед за здравето и красотата, сега ще ви запознаем с чудодейните свойства на един метал, познат още от най-дълбока древност. Става дума за златото.

След като нашата планета се охладила,  [1]  златото, което е близо 19 пъти по-тежко от водата потънало надълбоко в земните недра. В продължение на милиони години земните маси променяли формата и бреговите си ивици – появявали се нови континенти, големи площи били разцепвани. Така постепенно частици от златото били изтласкани по-нагоре под формата на златни жили. В течение на времето златосъдържащите скали започнали да ерозират, а благородния метал се понесъл по водите на бързодвижещите се реки. Тъй като златото не образува лесно химични съединения, можем да го срещнем в сравнително чист вид. Ето защо то е от металите, с които най-лесно се работи. Другите тежки метали бързо влизат в състава на съединения, които след това се разтварят под въздействието на атмосферни влияния. Най-честите примеси в златото са следите от сребро, мед, цинк и олово.

Още древните кроманьонци са били впечатлени от свойствата на златото. Във всички епохи и култури Слънцето е със особен статут, а рядко срещаният жълт благороден метал напомнял на него. Златото се среща под формата на прах, люспи, малки късчета, кристали  и често разклонени образования, наподобяващи структурата на папратите. Знаете ли, че още дълбока древност до XVI век се смятало, че златото расте в скалите и винаги трябва да се остави малко злато, което да действа като семе, за да може после да се образува още злато?

Златните находища и изкусната обработка на благородния метал от древните цивилизации впечатляват и днес. Предшествениците ни приравнявали златото с боговете и владетелите си. И в този ред на мисли няма как да не се сетим за една от най-известните жени на древността – Клеопатра. И в днешни дни съществуват козметични продукти, които са вдъхновени точно от златната маска за лице на известната египтянка.

Не можем да твърдим защо Клеопатра е покривала лицето си вечер със златна маска – дали за да демонстрира богатство и власт, или е била убедена в ефикасността и като всяка жена е копнеела по-дълго да съхрани младостта си?

Химичният елемент на златото е Au и по тази причина лечението със самородно злато от 22 карата се нарича ауротерапия.[2] То се прилага по 2 начина – вътрешно (като прах) или външно (например като пластинка върху порязано или изгорено място).

[3] Разбира се, когато говорим за лечебните свойства на златото, трябва да знаем, че златото не може да се усвоява направо от организма. Няма как да започнем да откъсваме и поглъщаме злато директно от бижута и да очакваме ефект.Освен това е необходимо да помним, че златото много рядко може да се срещне в чист вид и обикновено е примесено с други метали, така че то може да бъде токсично.
Златото, което се използва с лечебна цел, е колоидно. Тази форма на злато е подготвена за първи път през 1857 г. от Майкъл Фарадей, английски химик. Колоидното злато се получава с помощта на електролиза, при което йоните на златото преминават в предварително пречистената (деминерализирана) вода, която след това се обработва с озон и се пропуска през мощно магнитно поле. Колоидното злато се усвоява лесно от организма, за разлика от всички останали форми. За лечение се използва и колоидното злато, което представлява разтвор от деминерализира вода със златни частици с размер една милиардна от метъра. Това означава, че за се премести дори и с 1 мм наночастицата трябва да измине доста път.  Ето защо колоидното злато не е токсично, няма данни за натрупване във вътрешните органи. То повишава естествените съпротивителни сили на организма, стимулира производството на клетки. Освен в Аюрведа [4] то е признато и от Петър Дънов, който пише в „Книга за здравето”[5] „Златото е най-добрият проводник на живота, на праната, на жизнената енергия. Който има повече злато в кръвта си, той се радва на повече живот. Ако златото в човек е малко, той често боледува.

Вземете един грам чисто самородно злато, турете го в десет грама вода и я оставете да стои няколко дни на слънце. Щом сте неразположени, вземете десет капки от тази вода и неразположението ще мине. Изобщо, каквото и да сте преживели, лекувайте се с тази вода.”

Напоследък козметиката със златни частици добива все повече популярност. [6] Макар че когато чуем думата злато в съзнанието ни първоначално изниква асоциацията със златни бижута, благородният метал съдържа ценни микроелементи, които служат за забавяне на процесите на стареене. 

През XIX век колоидното злато е използвано при хората, борещи се със зависимости като алкохол, никотин, кофеин и въглехидрати. Използва се и като алтернативен метод за ревматоиден артрит. Това е хронично автоимунно заболяване, свързано с възпаление на съединителната тъкан (предимно ставите). В началния стадий на заболяването се наблюдава бавно увеличаване на измененията в ставите, след това се добавят трофични нарушения и поражения на вътрешните органи. 

А сега е време да проучим дали древните ритуали за красота от хилядолетия са подкрепени от съвременни научни изследвания.

В проучването от 2016 г. [7] са приготвени нанокомпозитни скелети от колаген, които включват златни наночастици (AuNPs) с цел подобряване зарастването на рани. Включването на златните частици повишило стабилността срещу ензимно разграждане. След 14 дни действие е установено, че в сравнение с контролата възпалителните процеси са потиснати и е отчетено ускорено образуване на гранулационна тъкан. Ето защо отличната in vitro биосъвместимост и тенденцията за ускоряване на зарастването на рани на златните наночастици, вплетени в колагенови гъби предстои да се налагат все повече при лечението на изгаряния и лекуване на рани.

И когато стана дума за белези, Акне вулгарис е една от болестите на кожата, която води до неприятни белези на лицето, раменете и гърба, като  влияе негативно на самочувствието на засегнатите. Лезиите от акнето са затворени или отворени комедони, възпалени папули, малки възелчета и дори кисти. Патогенезата на акне вулгарис включва увеличената себумна секреция, промени в състава на кожните липиди, фоликуларна хиперкератоза, бактериалната флора - акнето не е инфекциозно заболяване, но се влияе от резидентната и транзиторната микробна флора. За патогенезата на акнето имат най-голямо значение P.acnes и P.granulosum, които продуцират биологичноактивни субстанции. Те преминават през фоликулната стена и предизвикват асептично възпаление. Терапиите предлагат временен успех и са нужни много повторения за лечение на новопоявилите се папули.

 Изследване от 2015 г. [8] разглежда ефикасността на златните наночастици, които абсорбират светлина. Тъй като патофизиологията на акне вулгарис зависи от активните мастни жлези, селективното им унищожение може да се окаже ефикасно лечение. Суспензия от локално приложени микрочастици от силициев диоксид със златно покритие са вкарани в човешки и свинки мастни жлези. След излагане на лазерни импулси от 800nm микроскопското изследване доказва избирателно термично увреждане само на мастните жлези. Месец след третирането златните частици не са задържани в кожата на свинете, а анализ на вътрешните органи не показва натрупване в тях. 2 независими клинични проучвания доказват значителното подобрение на акнето след терапия с наночастици със златно покритие и лазерна терапия.

Гликацията  [9] е биохимичен процес на взаимодействие на захарта (гликозата) с протеините. Тя се наблюдава и в човешкия организъм. В резултат на това взаимодействие и в условия на повишено ниво на захар в кръвта тъканите (и по-специално колагеновите влакна, когато говорим за кожата) се увреждат. Откривателят на реакцията гликация предположил, че тя играе съществена роля при развитието на диабета и неговите усложнения. Извън човешкия организъм процесът се наблюдава, когато готвим храна – например кафявата карамелена коричка, която се образува върху крема брюле, е продукт именно на гликация.

В началото на 80-те години на миналия век американски изследователи доказали връзката между гликацията и стареенето на кожата. Захарите променят структурата на белтъчните влакна, съединявайки се с протеиновите молекули в повечето тъкани (мускулна и съединителна например). Тя променя структурата на колагеновите влакна, които са отговорни за еластичността и тонуса на кожата. Гликираните влакна губят еластичността си и стават твърди. Вследствие на гликацията мимическите бръчки не се „разглаждат“, а се фиксират и задълбочават.

Изследване [10] доказва, че колагенът, който е основен протеинов компонент на човешкия дермис след като е обработен със златни наночастици показва значително по-малка гликация (56,3± 4,2%) в сравнение с нетретираната контрола. Резултатите показват, че златните наночастици имат потенциала да се използват за предотвратяване на стареене на кожата, предизвикано от гликация.

Вече писахме за  ползите от витамин С за кожата, отново подкрепени с множество научни изследвания. Аскорбиновата киселина е широко използвана в козметичните и дерматологичните продукти, благодарение на способността си да извлича свободни радикали и да се бори с оксидативния стрес. [11] 

Въпреки това е много трудно да се осигури трайно стабилна формула, която да бъде активна и да не може да се окислява лесно. Ето защо с помощта на модерните технологии се създават предварително навлажнени маски. Водното съдържание може да окисли някои от нестабилните съставки като витамин С. Ето защо се създават маски за лице, които да се борят с бръчките с помощта на аскорбинова киселина, ретиноева киселина, златни наночастици и колаген. Заради нестабилния витамин С маската се мокри само когато се прилага върху кожата. След като се навлажни, съдържанието на маската постепенно се разтваря и освобождава активните съставки като осигурява максимално проникване в кожата.

Публикуваното в края на март 2018 г. изследване [12]  The golden age: gold nanoparticles for biomedicine Златна епоха за златните наночастици в полза на биомедицината използва внушителните 472 източника.

Думата нано произлиза от гръцки и означава джудже. Използва се за описание на всеки материал или свойство, което се получава с размерите на нанометровата скала (1-100nm). За разлика от характерния жълт цвят при металите, златните наночастици се проявяват с ярки цветове. Отвъд красотата на багрите си, тези частици са различни от всички останали. Поради размери си те се натрупват в местата на туморен растеж или възпаление. Ефективното превръщане на светлината в топлина чрез наночастици от злато позволява специфична термична терапия на болни или инфектирани тъкани.  Благодарение на размера си те могат селективно да нарушават и променят клетъчните процеси без да бъдат приети като лекарствени средства.

Тежките метали влияят върху растежа на клетките и синтеза на колаген. Изследване [13] проучва влиянието на микрочастиците злато, сребро, живак, кадмий и олово върху човешките синовиални клетки (чиято деформация е отговорна за заболявания като ревматоиден артрит) за 5 дни. По време на инкубирането с 10 микрометра злато и кадмий, натрупването на протеин, устойчив на колагеназа, се увеличава. Всички тежки метали, с изключение на златото, ограничават натрупването на колаген в по-голяма степен за сметка на увеличението на не-колагенови протеини. Златните наночастици стимулират количеството на произведения колаген на клетъчно ниво,  а процентът на колагена спрямо общия протеин се повишава с 50%. Скоростта на натрупване на колаген в средата намалява по време на инкубацията с 10 микрометра сребро, живак, кадмий и олово. Ето защо използването на златни наночастици са доказано ефективни при заболявания като ревматоиден артрит благодарение на увеличения синтез на колаген.

Маска с колоидно злато (наночастици) и натурален рибен колаген от полската фирма Inventia. Съдържа още хиалуронова киселина, екстракт от Алое вера, витамин Е и др.

Използвайки най-модерните технологии и научни постижения днес вие можете да се погрижите за кожата на лицето си със  Златна маска с натурален рибен колаген от полската фирма Inventia.

В състава ѝ влизат добре познатите златни наночастици (Колоидно злато)

Освен тях са включени още няколко биоактивни съставки, които ще ви помогнат да заличите следите на времето:

Колаген – това е протеин, който съставлява приблизително 30% от общото тегло на човешкия протеин и цели 70% от протеина в кожата. Колагенът, заедно с еластина в кожата, образува гъвкава мрежа, която придава еластичността и здравината на кожата, като и осигурява поддръжка за фибробластите. В допълнение, колагенът има необичайното свойство да се свързва с водата, което спомага за коригиране на нивото на хидратация на кожата. Колагенът стимулира, възстановява, дълбоко регенерира и овлажнява и общо подобрява еластичността на кожата.

Екстракт от алое –съдържа ензими, ценни витамини и аминокиселини, улесняващи отстраняването на мъртвите клетки на епидермиса и поддържащи неговата регенерация, като по този начин естествено спомагат за предотвратяване на стареенето на кожата. Алоето съдържа вещества със стягащо, леко антисептично и почистващо действие. Богатството от вещества осигурява изключителен комфорт на кожата, особено на лица със суха, чувствителна, склонна към раздразнение кожа. Чрез осигуряването на съединения, необходими за правилното функциониране на кожата, екстрактът от алое значително я укрепва, връщайки еластичността й и здравия й цвят. То подпомага зарастването на рани, благодарение на синтеза на колаген.

Хиалуронова киселина - в човешката кожа тази киселина е компонент на междуклетъчната матрица на дермата и е отговорна за поддържането на подходяща влажност и, следователно, е отговорна за нейната еластичност и липсата на бръчки. За съжаление, с възрастта хиалуроновата киселина постепенно се абсорбира, а количеството й в кожата системно намалява. Намаляването на съдържанието на тази съставка в подкожната тъкан ограничава количеството на водата в кожата, което е придружено от появата на бръчки, грапавост и сухота на кожата.

Витамин E – един от най-мощните природни антиоксиданти. Витамин E се препоръчва за грижа за всеки тип кожа, особено за зряла кожа с недостатъчна хидратация, бръчки и жълтеникав цвят. “Витаминът на младостта”, както често наричат витамин E, неутрализира свободните радикали, които разрушават структурата на кожата, като по този начин предотвратява преждевременното й стареене и образуването на бръчки. Предпазва епидермиса от изсушаване, предотвратява отслабването на неговата еластичност и здравина. Възстановява жизнения младежки вид на кожата и нейния блясък. Противовъзпалителните и регенеративни свойства на витамин Е също способстват за образуването на нови клетки.

и други.

Начин на приложение на Златна маска с натурален рибен колаген

Нанесете маската върху чисто и измито лице, оставете я да действа за 15 минути. След това я свалете и изплакнете с вода. Препоръчваме използването на маската два или три пъти на седмица.

Използвани източници:

1. goldgold.com/

2. Необикновените превъплъщения на златото

3. Злато – митове и истина за лечебните му свойства

4. NewAge. bg – Лечение с метали

5. petardanov.com – Злато 

6. What is Colloidal Gold? Colloidal Gold Benefits For Skin

7. Collagen/gold nanoparticle nanocomposites: A potential skin wound healing biomaterial.

8. Acne Treatment Based on Selective Photothermolysis of Sebaceous Follicles with Topically Delivered Light-Absorbing Gold Microparticles

9. Bela.bg – Десерт за кожата 

10. Anti-glycation Effect of Gold Nanoparticles on Collagen 

11. Novel vitamin and gold-loaded nanofiber facial mask for topical delivery.

12. The golden age: gold nanoparticles for biomedicine

13. Effect of heavy metals on human rheumatoid synovial cell proliferation and collagen synthesis

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още